dfefiSR /r\-5^13*? KERST IN HART VAN HOLLAND Eerste kerstdag: gezellig met fa milie en vrienden aan een mooi gedekte tafel. Gordijnen dicht, kaarsen aan. Tijd voor het kerst diner... Daar is het een en ander aan vooraf gegaan. De gastvrouw (/gastheer) heeft zich gebogen over het samenstellen van het diner, er zijn boodschappen gedaan en er is 'voorgekookt'. Maar dan kunnen de gasten aanschuiven voor een voor-, hoofd- en nagerecht, bestaande uit bijvoorbeeld: Voorgerecht: eendenborst met tuinkruiden Hoofdgerecht: konijnenbout met rode wijnsaus Bijgerechten: aardappeltaart, bietensalade met veldsla en walnotendressing, stoofpeertjes Nagerecht: Gelatinepudding met appel. In het geval van de 11-jarige Dian de Wit zal zij zich beperken tot de bijgerechten. Een stukje aardappeltaart, wat salade en een stoofpeer. Dian, leerling van basisschool 't Reigerbos (groep 8) is sinds drie jaar vegetariër. Hoe komt een 8-jarig meisje ertoe op een dag te besluiten geen vlees meer te eten? Hart van Holland in gesprek met een principiële jongedame en haar moeder. Varken-aan-het-spit Moeder Gertine merkte al toen Dian nog heel jong was, dat haar dochter niet zomaar alles at zonder zich af te vragen wat het was en waar het vandaan kwam. "Op zeer jonge leeftijd, ze zal een jaar of zes zijn geweest, vroeg ze, als ze een biefstuk, bal gehakt of kipfiletje op haar bord kreeg, of dat afkom stig was van een dier en -O ja, van welk. Dian: 'Ik zag dan 'Jijvoorbeeld die koe o o r me en dacht, dat wil ik eigenlijk niet eten, want dat dier is dood gemaakt voor het vlees op mijn bord." Drie jaar geleden was de familie op vakantie in Frankrijk. Op de camping was het feest; er was van alles te doen en er waren kraampjes met allerlei 'lekker nijen'. Dian zag een varken- aan-het-spit en dacht: 'dit kan en mag toch niet!' Het feest liep ten einde, de kraampjes verdwenen maar Dian kwam de rest van de vakantie niet meer in de buurt van de 'plaats des onheils'. De familie ging naar huis met een vastberaden doch ter die haar ouders mededeel de: vanaf nu eet ik geen vlees meer. En zo geschiedde. Gertine: "Dat besluit nam ze, zonder ooit ge hoord te hebben van het begrip vegetariër. Ik wist dat dit geen bevlieging was. In het begin was het best lastig. Zelf ben ik opgegroeid met scharrelende dieren in de achtertuin - een varken, kippen - bestemd voor eigen consumptie. En ook mijn man en andere dochter zijn juist echte vleeseters. Maar wij heb ben haar altijd gesteund. Eerst ging haar vleesvervanger nog in dezelfde pan met de gehakt ballen, maar ook dat was snel verleden tijd. Haar eten wordt apart bereid als er bij ons vlees op tafel komt. Als vleesvervan ger eet ze onder andere noten, eieren en vegetarische produc ten op soja-basis." Vriendinnen Dian is heel bewust bezig met wat ze eet. Ze kijkt op verpak kingen of het in haar eetpa troon past en zo niet zoekt ze ook zelf naar alterna tieven. Verder is ze er niet meer zoveel mee bezig. Ze doet ook geen pogin gen familie en vrien dinnen te overtui gen van haar visie. "Nee, ik accepteer dat anderen wel vlees eten en ver wacht dat dat anders om ook gebeurt. Als ik een partijtje heb meld ik van tevoren dat ik vege tariër ben. Er wordt altijd reke ning mee gehouden. Eigenlijk reageert iedereen er positief op en discussie ontstaat er meestal niet over. Ik heb trouwens een vriendin die ook al een tijdje vegetarisch eet en een vriendin die net vegetariër is geworden, maar dat is nog maar een week of zo." Partij voor de Dieren Met de verkiezingen net ach ter de rug stelt Dian: "Natuur lijk zou mijn stem naar de Partij voor de Dieren gaan. Waarom? Zij vinden ook dat de bio-indu- strie moet stoppen. Dat vertelde ik ook tijdens mijn spreekbeurt op school. Voor die spreekbeurt heb ik veel informatie van Inter net gehaald; zo kwam ik onder andere bij de stichting Wakker Dier en de Partij voor de Dieren terecht. I VI animals Er zijn diverse huisdieren te vin den in huize de Wit. We spotten Gerrie de Gerbil ('als het een jongen was geweest hadden we hem Billy genoemd'), Steffie de tamme rat en hamster Dikkie. Vroeger waren daar ook nog Paulie de valkparkiet en Snuffie het konijn. Vind je het niet zielig dat ze in een kooi of hokje moeten wo nen? "Weet je wel waar ik ze vandaan heb? Gerrie zat met wel twintig andere knaagdieren in een kooitje en ik vond dat zij gered moest worden. Dus heb ben we haar gekocht. Nu heeft ze alle ruimte en krijgt ze veel aandacht." Kerstdiner Het favoriete kerstdiner van Dian: "Als voorgerecht zou ik dan stokbrood en komkommer eten. Het hoofdgerecht zou be staat uit vegetarische roerbak- gehakt met patat en appelmoes en als dessert alleen een bolle tje ijs, of twee!" Moeder Gertine hoopt wat meer variatie in de kerstdis te brengen. Maar vlees wordt er alleen door de huisgenoten van Dian gegeten. van d.e Nederlanders eet volledig vegetarisch; een steeds groter deel kiest ervoor meerdere da gen geen vlees te weten, de zogenaamde parttime-vegetariërs of vleesverminderaars. Een vegetariër eet geen producten van gedode dieren, dus geen vlees, geen vis en ook geen producten zoals gelatine (van dierenbeenderen)Vegetariërs die wel vis eten zijn pescatariër of semi-vegetariërs. Veganisten eten geen vlees, vis en dierlijke producten, dus ook geen zuivel en eieren. Mensen die geen vlees en vis eten maar wel zuivel en eieren worden lacto-ovo-vegetariër genoemd; wie geen eieren eet maar wel melk drinkt is lacto-vegetarier en andersom, wel eieren, geen melk is ovo-vegetariër.

Kranten Streekarchief Midden-Holland

Hart van Holland | 2006 | | pagina 27