Woon- en tuinwereld
Gezond eten in een
goed(koop) 2009!
Hoogendoorn Meijer
oo n
en functionaliteit inéén,
oor de toekomst.
lindhout
A
Hoveniers
SS*a* W 'mm<
DAKKAPELLEN ISO-GLAS
DIV TIMMERWERKEN KOZIJNEN
SCHUIFPUIEN IN HOUT ALUMINIUM
ontwerp en advies aanleg onderhoud
es, maar gewoon
£ÖJJ SU
keukens
Hart van Holland Dé krant voor de Zuidpias 21 januari 2009
pagina 37
De dure decembermaand is weer achter de
rug. Veel Nederlanders nemen zich voor om
minder geld uit te geven in het nieuwe jaar,
nu het met de economie wat minder gaat. Het
Vitamine Informatie Bureau legt uit hoe je
geld kunt besparen en toch kunt zorgen dat je
gezond eet.
Kies voor de groente van het seizoen
Groente van het seizoen zijn vaak goedkoop.
Wintergroente, zoals spruitjes en zuurkool, be
vat bovendien veel vitamine C. Deze vitamine
is erg belangrijk voor een goede weerstand.
Daarnaast zorgt het voor gezonde botten,
tanden en bloedvaten. Een goed dieet bevat
in ieder geval twee ons groente, dat zijn vier
opscheplepels.
Eet vaker aardappelen
Tegenwoordig worden er steeds minder
aardappelen gegeten. Veel mensen kiezen
voor pasta, couscous en rijst. Er is echter niets
mis met de Hollandse aardappel. Het is een
goedkope zetmeelbron en bevat in tegenstel
ling tot rijst en pasta nog veel vitamine C ook.
Gekookte aardappelen (zonder jus) bevatten
niet veel calorieën. Neem per keer 200 gram
aardappelen (4 stuks).
Eet niet iedere dag vlees
Vlees bij de warme maaltijd is duur. Belangrij
ke voedingsstoffen die in vlees voorkomen zijn
ijzer en B-vitamines. Peulvruchten, eieren, soja
en andere vleesvervangers zijn een goedkoper
alternatief en bevatten deze voedingsstoffen
ook. Ijzer uit plantaardige producten wordt
beter in het lichaam opgenomen als het samen
met een vitamine C-rijk product (groente, fruit
of sap met vitamine C) wordt gegeten. Eet per
dag 100 gram vlees of vleesvervanger.
Eet één tot twee keer per week (vette) vis
Eet één tot twee keer per week vis en neem
per maaltijd ongeveer 100 gram vis. Diepge
vroren vis is vaak veel minder duur. Vis bevat
goede vetzuren. Daarnaast zit er in vette vis vi
tamine D. Veel mensen in Nederland lopen het
nsico op een tekort aan vitamine D. Voor deze
groepen (kinderen onder de 4 jaar, zwangere
vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven,
vrouwen boven de 50 en mannen boven de 70
jaar) is het belangrijk om extra vitamine D te
slikken.
Eet niet meer dan nodig
Eet niet meer dan de aanbevolen hoeveelhe
den. Je kunt veel geld besparen door geen
extra bord eten te nemen, maar dit te bewa
ren voor de volgende dag of in te vriezen voor
later. Wanneer de aanbevolen hoeveelheden
voor voedingsmiddelen niet worden gehaald,
is een (multi)vitaminesupplement het over
wegen waard. Maar bedenk wel dat supple
menten een gezonde voeding niet kunnen
vervangen.
Aanbevolen hoeveelheden (schijf van vijf)
Groente
200 gram.
4 opscheplepels
Fruit
2 stuks
Brood
6 sneetjes per dag
Aardappelen
(rijst, couscous, pasta)
200 gram.
4 opscheplepels
Melk (producten)
450 ml, 2 glazen
Vlees (waren),
vis, kip, vleesvervangers
100 gram
Halvarine
5 gram per
boterham
Bak- braadproducten
15 gram
Dranken (inclusief melk)
1,5 liter
Vegetarische zuurkoolschotel
Voor vier personen
Ingrediënten
- 1 kilo aardappelen
- 500 gram (wijn) zuurkool
- 1 Banaan
- 1 Ui
- 350 gram vegetarisch gehakt
- 1,5 eetlepel kerriepoeder
- 50 gram geraspte kaas
- Zout, peper
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
Schil en kook de aardappelen tot deze gaar zijn.
Laat de zuurkool iets uitlekken (hoeft niet
helemaal 'droog' te zijn).
- Snijd de banaan in plakjes.
- Snijd de ui in stukjes en fruit de ui in een
- koekenpan. Voeg het vegetarische gehakt toe
aan de gefruite ui. Kruid het mengsel met
zout en peper.
- Stamp de aardappelen met melk en voeg 1,5
eetlepel kerriepoeder toe.
- Doe het ui-gehakt mengsel in een ovenschaal.
- Leg daarover heen de zuurkool, gemengd
met de plakjes banaan. Dek dit af met de
aardappelpuree. Strooi hier wat geraspte
kaas over en zet de schotel ca. 25 minuten in
de oven.
Eet smakelijk!
f i
as g
Weg en Bos 107 - 2661 DM Bergschenhoek
Tel. (010) 52 49 040 - www.paulenpaul.nl
Ambachtweg 47 - 2841 MB Moordrecht
Tel.: 0182-374608 - Fax: 01 82-375460
Tel.: b.g.g. 0180-631002/0180-312093
Kmbbé«g42-2761iE Ztynhm-l&OMI&ftof ut 06-27094771
E+K Keukens Allmilmö Studioform
Composit Ook handgeschilderde keukens! HffllTW
Geopend van 09.30 - 17.30 uur. Zaterdag van 10.00 - 16.00 uur
Donderdag koopavond van 18.30 - 21.00 uur. Maandag gesloten
Noordeinde 76c Waddtnxveen
0182-614706 www.lindhoutkeukens.nl