Woon- en tuinwereld Gezond eten in een goed(koop) 2009! Hoogendoorn Meijer oo n en functionaliteit inéén, oor de toekomst. lindhout A Hoveniers SS*a* W 'mm< DAKKAPELLEN ISO-GLAS DIV TIMMERWERKEN KOZIJNEN SCHUIFPUIEN IN HOUT ALUMINIUM ontwerp en advies aanleg onderhoud es, maar gewoon £ÖJJ SU keukens Hart van Holland Dé krant voor de Zuidpias 21 januari 2009 pagina 37 De dure decembermaand is weer achter de rug. Veel Nederlanders nemen zich voor om minder geld uit te geven in het nieuwe jaar, nu het met de economie wat minder gaat. Het Vitamine Informatie Bureau legt uit hoe je geld kunt besparen en toch kunt zorgen dat je gezond eet. Kies voor de groente van het seizoen Groente van het seizoen zijn vaak goedkoop. Wintergroente, zoals spruitjes en zuurkool, be vat bovendien veel vitamine C. Deze vitamine is erg belangrijk voor een goede weerstand. Daarnaast zorgt het voor gezonde botten, tanden en bloedvaten. Een goed dieet bevat in ieder geval twee ons groente, dat zijn vier opscheplepels. Eet vaker aardappelen Tegenwoordig worden er steeds minder aardappelen gegeten. Veel mensen kiezen voor pasta, couscous en rijst. Er is echter niets mis met de Hollandse aardappel. Het is een goedkope zetmeelbron en bevat in tegenstel ling tot rijst en pasta nog veel vitamine C ook. Gekookte aardappelen (zonder jus) bevatten niet veel calorieën. Neem per keer 200 gram aardappelen (4 stuks). Eet niet iedere dag vlees Vlees bij de warme maaltijd is duur. Belangrij ke voedingsstoffen die in vlees voorkomen zijn ijzer en B-vitamines. Peulvruchten, eieren, soja en andere vleesvervangers zijn een goedkoper alternatief en bevatten deze voedingsstoffen ook. Ijzer uit plantaardige producten wordt beter in het lichaam opgenomen als het samen met een vitamine C-rijk product (groente, fruit of sap met vitamine C) wordt gegeten. Eet per dag 100 gram vlees of vleesvervanger. Eet één tot twee keer per week (vette) vis Eet één tot twee keer per week vis en neem per maaltijd ongeveer 100 gram vis. Diepge vroren vis is vaak veel minder duur. Vis bevat goede vetzuren. Daarnaast zit er in vette vis vi tamine D. Veel mensen in Nederland lopen het nsico op een tekort aan vitamine D. Voor deze groepen (kinderen onder de 4 jaar, zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven, vrouwen boven de 50 en mannen boven de 70 jaar) is het belangrijk om extra vitamine D te slikken. Eet niet meer dan nodig Eet niet meer dan de aanbevolen hoeveelhe den. Je kunt veel geld besparen door geen extra bord eten te nemen, maar dit te bewa ren voor de volgende dag of in te vriezen voor later. Wanneer de aanbevolen hoeveelheden voor voedingsmiddelen niet worden gehaald, is een (multi)vitaminesupplement het over wegen waard. Maar bedenk wel dat supple menten een gezonde voeding niet kunnen vervangen. Aanbevolen hoeveelheden (schijf van vijf) Groente 200 gram. 4 opscheplepels Fruit 2 stuks Brood 6 sneetjes per dag Aardappelen (rijst, couscous, pasta) 200 gram. 4 opscheplepels Melk (producten) 450 ml, 2 glazen Vlees (waren), vis, kip, vleesvervangers 100 gram Halvarine 5 gram per boterham Bak- braadproducten 15 gram Dranken (inclusief melk) 1,5 liter Vegetarische zuurkoolschotel Voor vier personen Ingrediënten - 1 kilo aardappelen - 500 gram (wijn) zuurkool - 1 Banaan - 1 Ui - 350 gram vegetarisch gehakt - 1,5 eetlepel kerriepoeder - 50 gram geraspte kaas - Zout, peper Bereidingswijze - Verwarm de oven voor op 180 graden. Schil en kook de aardappelen tot deze gaar zijn. Laat de zuurkool iets uitlekken (hoeft niet helemaal 'droog' te zijn). - Snijd de banaan in plakjes. - Snijd de ui in stukjes en fruit de ui in een - koekenpan. Voeg het vegetarische gehakt toe aan de gefruite ui. Kruid het mengsel met zout en peper. - Stamp de aardappelen met melk en voeg 1,5 eetlepel kerriepoeder toe. - Doe het ui-gehakt mengsel in een ovenschaal. - Leg daarover heen de zuurkool, gemengd met de plakjes banaan. Dek dit af met de aardappelpuree. Strooi hier wat geraspte kaas over en zet de schotel ca. 25 minuten in de oven. Eet smakelijk! f i as g Weg en Bos 107 - 2661 DM Bergschenhoek Tel. (010) 52 49 040 - www.paulenpaul.nl Ambachtweg 47 - 2841 MB Moordrecht Tel.: 0182-374608 - Fax: 01 82-375460 Tel.: b.g.g. 0180-631002/0180-312093 Kmbbé«g42-2761iE Ztynhm-l&OMI&ftof ut 06-27094771 E+K Keukens Allmilmö Studioform Composit Ook handgeschilderde keukens! HffllTW Geopend van 09.30 - 17.30 uur. Zaterdag van 10.00 - 16.00 uur Donderdag koopavond van 18.30 - 21.00 uur. Maandag gesloten Noordeinde 76c Waddtnxveen 0182-614706 www.lindhoutkeukens.nl

Kranten Streekarchief Midden-Holland

Hart van Holland | 2009 | | pagina 37