ROSTl-RONDJES EN BETONMORTEL Leren Hiphoppen ^/toe/t en gus wvtiMkampiom $e/ts dansen 42 HART VAN HOLLAND PEPTALK 4 MEI 2011 Dooi Pepijn <lr Groot Wereldkampioenen; in het midden Bart de Leeuw en derde van rechts zus Pam. Berlijn/Waddinxveen De veertienjarige Pam de Leeuw en haar dertienjarige broer Bart zijn tijdens de jaarlijkse Europese én Wereldkampioenschappen van de W.I.D.A., the World Irish Dance Association, wereldkampioen geworden. In Berlijn kwamen in het weekend van 22 tot en met 24 april driehonderd dansers van dansscholen uit zestien landen bijeen, onder hen broer en zus De Leeuw, die afwisselend in Wad- dinxveen en het Limburgse Tegelen wonen. Beiden zijn lid van Scoil Rince Celtus te Venlo. Tijdens het Europees Kampioen schap, op vrijdag, veroverden Pam en Bart het brons tijdens het Ceili dansen; een voorgeschreven origi nele Ierse volksdans. Op zaterdag wist het showteam van Scoil Rince Celtus, waarin Pam meedoet, de titel Wereldkampioen Showteam 2011 te veroveren. Op zondag ging het wereldkampi oenschap Ceili aan hun neus voorbij, maar bij het onderdeel 'Figure', origi nele Ierse danspassen met een vrije choreografie, wisten broer en zus met hun team alsnog de titel binnen te slepen. Door Pepijn de Groot De magen moeten gevuld worden. Dat kan uiteraard op verschillende ma nieren. De één let meer op zijn voedsel dan de ander, sommigen vinden groenten niet te pruimen en anderen gaan al kokhalzen bij de geur van een frituurpan. Er kan gesteld worden dat er tegenwoordig sprake is van een groot bewustzijn als het om voedsel gaat. Leeft dat bewustzijn ook onder de panelledenEten zij als een chocoladereep of liever een wortel? Dilian Ritmeester (12 jaar) uit Moerkapelle V Ik let niet speciaal op wat ik eet, al mag ik door de week geen chips eten. Bovendien moeten we elke dag iets van fruit eten. Als tus sendoortje pak ik dus meestal een sultana of een appel. Soms neem ik een snoepje. niet gepiekerd over strikt gezond eten. Mijn zusjes mogen vanwege een allergie geen melkproducten dus in die zin wordt er wel op het eten gelet. Wij eten zelden pizza thuis, hoewel dat mijn favoriete eten is. Tomaten vind ik minder prettig; die verdwijnen dan ook van de pizza als ze erop zitten, le dereen mag letten op wat hij of zij eet maar ik hou me vooral bezig met of het smaakt. Max van Mullem (16 jaar) uit Zevenhuizen Bastian Stolk (13 jaar) uit Waddinxveen Qua voedsel heb je lekkere dingen en vieze dingen, gezonde dingen en ongezonde dingen. Voor mij maakt het niet uit hoeveel ca lorieën erin zitten, als het maar smaakt. Ik lust bijna alles dus dat zit wel goed. Bij mij thuis wordt er Ik let niet zozeer op wat ik eet, doe mij als tussendoortje maar een chocoladereep. Zelf eet ik het liefst iets uit de frituurpan, daar kan ik geen genoeg van krijgen. Ik eet dan altijd wel iets gezonds erbij, meestal gewoon sla. Thuis eten we niet zo vaak frituur want mijn ouders zijn daar tegen, dus ik eet minstens vijf keer in de week gezond. In het weekend eten wij meestal wel patat, of we halen iets bij de snackbar. Vaak als ik met volleybal een uitwedstrijd heb op zaterdag gaan we toch even met z'n allen naar de McDonalds. Vijf happen witte rijst. Meer ging er niet in. En dat terwijl ik zetelde in de beste Chinees van de stad Utrecht. De colaatjes smaakten ook anders dan anders. Om nog maar niet te spreken over het pilsje dat ik met verbitterd smoelwerk dronk na afloop van het diner met mijn me destudenten. Nieuwerkerk aan den IJssel - De 30-jarige Rogier Bouwman start vrijdag 13 mei een vierdelige les hiphop. De cursus wordt gehouden op locatie Con Musica op vrijdag van 20.00 tot 21.00 uur en eenmaal op zaterdag van 16.00 tot 17.00 uur. De kosten voor deelname bedragen 12,50 euro. De eerste proefles is gratis. Rogier heeft velejaren dans ervaring en is bekend met Explosion Streetdance van VEDJ, waar hij eerder een workshop gegeven heeft. De lessen zullen verschil lende stijlen bevatten zoals breakdance, locking, pop- pin, house dance en meer. Voor meer informatie en in schrijven: bij de eerste les of via info.vedj@gmail.com Rogier Bouwman. Het moment zoemde door mijn hoofd tij dens de week van sleghte spijziging. Wat de oorzaak was; ik zou het je niet kunnen zeggen. Mijn maag leek volgestort met be- tonmortel en er kon alleen in een voeg nog iets bij. De dag na de excellente Chinees had ik verwacht met een maag op onweer op te staan. Geen gedonder te horen. Het brood smaakte niet, de honger was gestild zon der hem te voeden; ik stond voor een raad sel. Waanbeelden teisterden mijn brein: ik dacht al aan een autobiografie die de eerste kruisbestuiving tussen Montignac en W.F. Hermans zou worden. "Nooit Meer Eten." De kroepoek, de garnalen, de babi pangang waar ik normaal zo verzot op ben: het riep geen weerzin op, het was onachtzaamheid jegens het voedsel. Alles wat met voedsel te maken had schoot voorbij, alsof mijn verteringsstel sel oog in oog stond met Magere Hein. De tijd waarin we dachten dat aardbeienlollies gezond waren omdat ze naar fruit smaakten, de krentenbol die mij al eerder bijna de kop kostte toen ik het broodje in z'n geheel in mijn mond propte op mijn eerste verjaardag en uiteraard het plakje gebraden gehakt dat ik als frisbee deed fungeren als vierdeklas ser en die mij een bezoek aan de conrector bovenbouw opleverde. Alle onheilspellende gedachten waren voor niets. Ondanks dat ik de afgelopen twee da gen mensen heb horen zeggen dat ik een smal gezicht heb gekregen bunker ik weer als voorheen. Het ging zelfs zo ver dat ik op Koninginnedag en op de avond ervoor vier met glazuur vol geplamuurde donuts heb gesmikkeld. Desondanks bedankte ik gisteren voor de rijst. Zilvervliesrijst is de gezondste rijst die er is klonk er geïrriteerd. Bah, toen was mijn appetijt helemaal vervlogen. Leven volgens patronen bevalt mij redelijk goed. Het ritmegevoel dat ik altijd heb ge mist wat ten koste ging van mijn ambitieu ze muziekcarrière, heb ik bij de hoorns gevat voor het dagelijkse leven. Het ritme van sla pen en opstaan is een ander verhaal. Voe ding kent wel patronen, s Ochtends brood, s middags brood (niet te laat uiteraard) en s avonds warm. Maar vorige week was het anders. De gedachte aan rösti-rondjes deed mij haast gal spuwen. En dan is het ernstig gesteld, neem dat van mij aan. Want de rösti-rondjes kunnen het nog wel eens gedaan hebben. Een krakkemik kige zondag, zoals wij jongeren die alle maal kennen afhangende van de leeftijd, schotelde mij een diner voor van biefstuk en de notoire rösti-rondjes. Over biefstuk gesproken, het enige televisiemoment dat mij is bijgebleven in de afgelopen twee jaar heeft met het delicate stuk vlees te maken. In een rubriek van De Wereld Draait Door zijn er zogenaamde experts die zich tiental len televisiemomenten voor de geest kun nen halen. Mijn televisiegeheugen reikt niet verder dan het nieuws van Pims dood (met muziek van Enya op de radio, donders goed weet ik dat nog) en het stukje Biefstuk-tv. Een vrouw vertelde over haar bezoekjes aan de keurslager, waar ze flink biefstukken insloeg. Vervolgens stapte ze op de fiets, graaide in de tas met biefstuk en scheurde stukjes vlees af van de hompen. De plukjes biefstuk verorberde ze tijdens de weg naar huis. Als zij, laten we zeggen, een pond bief stuk insloeg, was er bij thuiskomst nog twee ons over. Zij vertelde dit in de documentaire met een brok in haar keel. Misschien wel een hompje vlees in haar keel.

Kranten Streekarchief Midden-Holland

Hart van Holland - Editie Zuidplas | 2011 | | pagina 42