Wat is Hollandse
Nieuwe?
DE HOLLANDSE
NIEUWE
.•^speciaalzaak
€2,25
10,-
22,50
29,50
NIEUW IN WADDINXVEEN
AANBIEDING IS GELDIG OP DONDERDAG
7 JUNI EN 14 JUNI. WIJ BIEDEN U AAN:
Vishandel
Heinen en zn,
Hoera ze zijn er weer!!!
p/st 1,95
4 stuks 7,50
ELKE DONDERDAG MIDDAG VAN
14.30 UURTOT 18.00 UUR
TOT ZIENS UW VISSPECIALIST WINKELCENTRUM GROENSVOORDE
Hollandse
Nieuwe
Een elftal
nieuwe
haring voor
Kibbeling
schotel
24
HART VAN HOLLAND DE KRANT VOOR DE ZUIDPLAS 6 J UN I 2012
Vv k.
TOT ZIENS BIJ VISHANDEL HEINEN EN ZN.
Woensdag 10:00-13:00 Nieuwerkerk a/d IJssel (Kroonkruid)
13:00 - 18:00 Nieuwerkerk a/d IJssel (Dorrestein)
Koningin Wilhelminaplein
Yy Waddinxveen
f Tel: 06-53499276 1
Special voor de
zaterdagavond
Ned-Den:
voor 10. pers.
met 4 soorten
saus
voor
Deze aanbiedingen zijn geldig van 6 t/m 13 juni 2012
Op Winkelcentrum groensvoorde tegenover De slager PETER COMPEER en de SPAR
rlP: WIJ HEBBEN VOOR U 00K
HEERLIJKE VERS GESNEDEN PALING
FILET EN WE KUNNEN OOK
ALLE SOORTEN VIS VOOR U
VERPAKKEN VOOR DE FEESTDAGEN.
VOOR BESTELLINGEN: TEL: (06) 13 83 8219 - EMAIL: C.VISSPECIALIST@HOTMAIL.COM
Voor de verwerking van haring tot Hollandse
Nieuwe moet de haring goed vet zijn en op
typisch Nederlandse wijze gekaakt en gepekeld
zijn. Het rijpingsproces resulteert in de echte
Hollandse Nieuwe. Jaarlijks wordt 30 miljoen
kilo haring verwerkt tot Hollandse Nieuwe. Dat
zijn 200 miljoen haringen. Daarvan worden er
85 miljoen in Nederland gegeten en de Belgen
happen jaarlijks 15 miljoen haringen weg. Ook
in Duitsland is de Hollandse Nieuwe populair.
Maar liefst 100 miljoen stuks per
jaar vinden hun weg naar onze
Oosterburen. Uit onderzoek
is namelijk gebleken dat de
omega-3 vetzuren in haring
zorgen voor een betere
communicatie tussen
hersencellen en dat heeft
een gunstig effect op je
stemming. Een tekort
aan omega-3 vetzuren
is nadelig en wordt dan
ook in verband gebracht
met psychische aandoe
ningen zoals depressie",
aldus Aly van Geleuken
van het Fonds.
Alle haring die tussen
half mei en juli wordt
gevangen, gaat na het
kaken en pekelen de
diepvries in. Invriezen is
bij wet geregeld om te
voorkomen dat de moge
lijk aanwezige haringworm
de consument besmet en
ziek maakt. Ingevroren ha
ring kan maandenlang wor
den bewaard, waardoor de
consument het hele jaar door
Hollandse Nieuwe kan eten. De
haring die later wordt gegeten, kan door het
uiterst trage rijpingsproces in het vrieshuis iets
voller van smaak zijn.
In de praktijk vervalt na augustus de aanduiding
Hollandse Nieuwe. Gebruikelijker is dan de naam
'maatjesharing'. Het is dezelfde haring, met
hetzelfde vetgehalte en door de toepassing van
de moderne, snelle vriestechniek van dezelfde
kwaliteit als de eerste Hollandse Nieuwe van het
seizoen.
per stuk
5 voor
rê handt
m imtmk
•SST
1