Rob Oosterom (20): "Bijna al onze tomaten gaan naar Engeland" .'.TWilt Roses Kersenkwekerij Jomajole maakt van 1 bezoek aan de kas een belevenis HARTVAN HOLLAND KOM IN DE KAS 3 APRIL 2013 15 Ljntje, de tomatenkwekerij aan het Oogstpad 20, is de doopnaam van moe- der Lieneke van Rob Oosterom (20). Hij is alweer de derde generatie die mee werkt in de kas. Hij vertelt: "Mijn ouders namen het bedrijf in 2000 over van mijn opa en oma. Mijn grootouders, die het bedrijf in 1976 startten, hadden nilost tomaten ook nog sla en komkommers, maar nu doen we alleen toma ten." °oor Christa van der Hoff '930 gingen veel bedrijven op substraat telen en zich specialise- ren- Bij de familie Oosterom werden de tomaten. Moeder Lijntje heeft inmiddels een apart bedrijf binnen de tomaten- wekerij: zij doet aan catering. Oos- U rom vertelt: "Er kan van alles. Het 3n van heel eenvoudig tot luxe. We gebruiken het meest Hollandse pro- Jen uit eigen kas." Er is verder r rkoop van tomaten aan huis: 'erkopen een klein percentage J de vier- a vijfduizend dozen Puur als promotie. Via telersvereniging Best of Four in Barendrecht gaan vrijwel alle toma ten naar Engeland. Oosterom: "En gelsen willen betalen voor kwaliteit, terwijl Nederlanders gaan voor het goedkope." De tomatenkwekerij zelf is 2,5 hectare groot. Per jaar groeien er 90.000 planten. Ze worden verkocht als losse tomaten van het middenty pe: ze wegen rond de honderd gram per stuk. De tomaten zijn er van de tweede week van maart tot eind no vember, begin december. Vanaf 1 december wordt het bedrijf grondig schoongemaakt, en vanaf 18 december worden de kleine plantjes weer gepoot op steenwol- substraat. Vanaf maart zijn dan de eerste tomaten weer oogstbaar. Hoe zit het nu eigenlijk met de smaak van de tomaten? "De onder linge verschillen tussen de telers zijn heel groot," vertelt Oosterom. "Kies je voor een ras dat veel pro ductie geeft, dan zal de smaak vaak wat minder zijn. Kies je meer voor smaak, dan zal de productie wat minder zijn. De smaak kan ook nog gestuurd worden met voedingsstof fen en het klimaat in de kas." Er worden bij Lijntje ook proeven met snoeptomaatjes gedaan. De tomaatjes die we proeven zijn licht zoet van smaak. Voor de toekomst zijn er plannen om het bedrijf uit te breiden, omdat het zo niet groot genoeg is om twee gezinnen te on derhouden. In verband met het eventuele over brengen van ziekten is het niet mo gelijk om tijdens 'Kom in Kas' tussen de tomaten door te lopen. Langs het glas wordt verteld over de toma ten. Er is catering, een springkussen voor de kinderen en er zijn tomaten te koop. Tevens is er ponyrijden in de paardenbak en een groenteshow van groenten, fruit en exoten. Tomatenkwekerij Lijntje, Oogstpad 20, Moerkapelle. Moerkapelle - De kersverse eigenaar van Wilt Roses aan de Middelweg 1b is Gert-Jan de Rooker. Ruim een maand geleden nam hij het bedrijf over van Jan van der Wilt. Vijf jaar geleden kweekte hij kamerplanten in Moerkapelle. Hij verkocht dit bedrijf om zich bezig te houden met andere werkzaamheden. "Daardoor kwam de rozenkwekerij op mijn pad. Ook heb ik een zoon van 21 die geïnteresseerd is in het bedrijf." Door Christa van der Hoff ten tussen de 30 en de 35 euro per kilo. Vooral de Russen zijn daarin geïnteresseerd. Als het seizoen - dat zo'n 2,5 maand duurt - vol op gang is, kosten de kersen tussen de tien a twaalf euro per kilo. Ze zijn niet op transport geweest, zoals kersen uit Spanje en Griekenland. Ze worden pas geplukt als ze optimaal rijp zijn, en dat komt de smaak ten goede." Oudijk hoopt dat de,kersen binnen kort ook op de menukaart van ex clusieve restaurants in de omgeving komen. Bij Kom in de Kas mag iedereen vrij door de kassen heenlopen. Er zijn volop prachtige bloesems te zien. Ook lopen er vijftig kippekuikens rond. Er kan koffie of thee met een kersenflap gegeten worden en er is kersenijs. Ook is er een kaasboer aanwezig. Er worden gele, goudgele en rose rozen gekweekt bij Wilt Roses. Zo'n 75 procent van de rozen is vóór de export bedoeld en gaat naar heel Europa. De prachtige, goudgele ro zen zijn razend populair in Rusland. De rose rozen zijn populair in Enge land, vooral voor Moederdag. Een kwart van de rozen blijft in Neder land en vindt via de veiling de weg naar de afnemers. De rozenteelt is geïntegreerd. Dat betekent dat er zoveel mogelijk wordt gestreefd naar het gebruik van natuurlijke ge wasbeschermingsmiddelen. Hoeveel rozen De Rooker precies per jaar gaat kweken, is nog niet duidelijk. Een aantal van rond de twee mil joen zou haalbaar moeten zijn. Aan huisverkoop doet De Rooker in prin cipe niet. "Er is niet echt veel loop hier, daarom houden we geen huis verkoop. Dat kost toch weer extra mankracht." Tijdens Kom in de Kas zijn er wél rozen te koop. Verder is tijdens de open dag het oogst- en sorteerproces te zien, er worden boeketten gedraaid en- de bezoekers kunnen een stuk de kas inlopen. Tevens zijn er tien antieke Amerikaanse tractoren (1925-1960) van het merk Allis-Chalmers uit Milwaukee te zien. De restauratie hiervan is een hobby van de vorige eigenaar van het bedrijf. Moerkapelle - Wie de kersenkas van Jomajole aan de Middelweg 5, van Cor- stiaan en Nieske Oudijk, binnenstapt, komt in een heel bijzondere omgeving terecht. Het is een waar lustoord. Er staan niet alleen kersenbomen - die nu in volle bloei staan - maar er zijn ook prieeltjes, vijvers en watervalle tjes met ondermeer schildpadden en andere dieren. Bezoekers kunnen hier neerstrijken onder het genot van een kopje koffie of thee meteen kersenflap. Bruidsparen kunnen er terecht voor romantische foto's. Door Christa van der Hoff De ondernemende Corstiaan, va der van zeven kinderen, heeft ook plannen voor een treintje, dat door bijvoorbeeld een tunnel van kiwi's rijdt. Behalve kersen teelt het be drijf bessen, abrikozen, pruimen, perziken, vijgen, druiven, nectarines en dit jaar voor het eerst frambozen. "Met de bananen is het helaas niet gelukt, ook zwarte bessen zijn moei lijk." Maar kersenbomen vormen met negentig procent de hoofd moot. De kersen worden via de vei ling, maar ook via de thuisverkoop verkocht. Corstiaan Oudijk vertelt: "We zijn eind 2007 begonnen. Eerst had den we gerbera's, toen hebben we de ommezwaai naar de kersen ge maakt. We wilden iets doen wat niemand deed, maar realiseerden ons tevens dat we dat goed moes ten doen. Er was weinig van bekend. Wij zijn de enige in Zuid-Holland die dit doen. In totaal is er in Nederland 17 hectare kersenteelt in de kas; wij doen daarvan 2,5 hectare. We heb ben 7000 kersenbomen met 30 ver schillende soorten kersen. Elke soort heeft zijn eigen smaak." Oudijk verwarmt zijn kassen niet. De ideale temperatuur in de kas sen ligt overdag tussen de 17 en 23 graden. De temperatuur mag echter 's nachts niet onder de drie graden komen. Er zijn diverse middelen om dit te voorkomen, bijvoorbeeld door de ventilatoren aan te zetten, door warmte aan de grond te onttrekken en door schermdoeken te gebrui ken. In de winter gaat Oudijk ook 's nachts een paar keer controleren of de temperatuur nog boven de drie graden ligt. Jomajole verkoopt de eerste kersen via de veiling. "De eerste kersen kos-

Kranten Streekarchief Midden-Holland

Hart van Holland - Editie Zuidplas | 2013 | | pagina 13