Rob Oosterom (20): "Bijna al onze tomaten gaan naar Engeland"
.'.TWilt Roses
Kersenkwekerij Jomajole maakt van
1 bezoek aan de kas een belevenis
HARTVAN HOLLAND KOM IN DE KAS 3 APRIL 2013
15
Ljntje, de tomatenkwekerij aan het Oogstpad 20, is de doopnaam van moe-
der Lieneke van Rob Oosterom (20). Hij is alweer de derde generatie die mee
werkt in de kas. Hij vertelt: "Mijn ouders namen het bedrijf in 2000 over van
mijn opa en oma. Mijn grootouders, die het bedrijf in 1976 startten, hadden
nilost tomaten ook nog sla en komkommers, maar nu doen we alleen toma
ten."
°oor Christa van der Hoff
'930 gingen veel bedrijven op
substraat telen en zich specialise-
ren- Bij de familie Oosterom werden
de tomaten.
Moeder Lijntje heeft inmiddels een
apart bedrijf binnen de tomaten-
wekerij: zij doet aan catering. Oos-
U rom vertelt: "Er kan van alles. Het
3n van heel eenvoudig tot luxe. We
gebruiken het meest Hollandse pro-
Jen uit eigen kas." Er is verder
r rkoop van tomaten aan huis:
'erkopen een klein percentage
J de vier- a vijfduizend dozen
Puur als promotie.
Via telersvereniging Best of Four in
Barendrecht gaan vrijwel alle toma
ten naar Engeland. Oosterom: "En
gelsen willen betalen voor kwaliteit,
terwijl Nederlanders gaan voor het
goedkope."
De tomatenkwekerij zelf is 2,5
hectare groot. Per jaar groeien er
90.000 planten. Ze worden verkocht
als losse tomaten van het middenty
pe: ze wegen rond de honderd gram
per stuk. De tomaten zijn er van de
tweede week van maart tot eind no
vember, begin december.
Vanaf 1 december wordt het bedrijf
grondig schoongemaakt, en vanaf
18 december worden de kleine
plantjes weer gepoot op steenwol-
substraat. Vanaf maart zijn dan de
eerste tomaten weer oogstbaar.
Hoe zit het nu eigenlijk met de
smaak van de tomaten? "De onder
linge verschillen tussen de telers
zijn heel groot," vertelt Oosterom.
"Kies je voor een ras dat veel pro
ductie geeft, dan zal de smaak vaak
wat minder zijn. Kies je meer voor
smaak, dan zal de productie wat
minder zijn. De smaak kan ook nog
gestuurd worden met voedingsstof
fen en het klimaat in de kas."
Er worden bij Lijntje ook proeven
met snoeptomaatjes gedaan. De
tomaatjes die we proeven zijn licht
zoet van smaak. Voor de toekomst
zijn er plannen om het bedrijf uit
te breiden, omdat het zo niet groot
genoeg is om twee gezinnen te on
derhouden.
In verband met het eventuele over
brengen van ziekten is het niet mo
gelijk om tijdens 'Kom in Kas' tussen
de tomaten door te lopen. Langs het
glas wordt verteld over de toma
ten. Er is catering, een springkussen
voor de kinderen en er zijn tomaten
te koop. Tevens is er ponyrijden in
de paardenbak en een groenteshow
van groenten, fruit en exoten.
Tomatenkwekerij Lijntje, Oogstpad
20, Moerkapelle.
Moerkapelle - De kersverse eigenaar van Wilt Roses aan de Middelweg 1b
is Gert-Jan de Rooker. Ruim een maand geleden nam hij het bedrijf over van
Jan van der Wilt. Vijf jaar geleden kweekte hij kamerplanten in Moerkapelle.
Hij verkocht dit bedrijf om zich bezig te houden met andere werkzaamheden.
"Daardoor kwam de rozenkwekerij op mijn pad. Ook heb ik een zoon van 21
die geïnteresseerd is in het bedrijf."
Door Christa van der Hoff
ten tussen de 30 en de 35 euro per
kilo. Vooral de Russen zijn daarin
geïnteresseerd. Als het seizoen - dat
zo'n 2,5 maand duurt - vol op gang
is, kosten de kersen tussen de tien a
twaalf euro per kilo. Ze zijn niet op
transport geweest, zoals kersen uit
Spanje en Griekenland. Ze worden
pas geplukt als ze optimaal rijp zijn,
en dat komt de smaak ten goede."
Oudijk hoopt dat de,kersen binnen
kort ook op de menukaart van ex
clusieve restaurants in de omgeving
komen.
Bij Kom in de Kas mag iedereen vrij
door de kassen heenlopen. Er zijn
volop prachtige bloesems te zien.
Ook lopen er vijftig kippekuikens
rond. Er kan koffie of thee met een
kersenflap gegeten worden en er
is kersenijs. Ook is er een kaasboer
aanwezig.
Er worden gele, goudgele en rose
rozen gekweekt bij Wilt Roses. Zo'n
75 procent van de rozen is vóór de
export bedoeld en gaat naar heel
Europa. De prachtige, goudgele ro
zen zijn razend populair in Rusland.
De rose rozen zijn populair in Enge
land, vooral voor Moederdag. Een
kwart van de rozen blijft in Neder
land en vindt via de veiling de weg
naar de afnemers. De rozenteelt is
geïntegreerd. Dat betekent dat er
zoveel mogelijk wordt gestreefd
naar het gebruik van natuurlijke ge
wasbeschermingsmiddelen. Hoeveel
rozen De Rooker precies per jaar
gaat kweken, is nog niet duidelijk.
Een aantal van rond de twee mil
joen zou haalbaar moeten zijn. Aan
huisverkoop doet De Rooker in prin
cipe niet. "Er is niet echt veel loop
hier, daarom houden we geen huis
verkoop. Dat kost toch weer extra
mankracht." Tijdens Kom in de Kas
zijn er wél rozen te koop.
Verder is tijdens de open dag het
oogst- en sorteerproces te zien, er
worden boeketten gedraaid en- de
bezoekers kunnen een stuk de kas
inlopen. Tevens zijn er tien antieke
Amerikaanse tractoren (1925-1960)
van het merk Allis-Chalmers uit
Milwaukee te zien. De restauratie
hiervan is een hobby van de vorige
eigenaar van het bedrijf.
Moerkapelle - Wie de kersenkas van Jomajole aan de Middelweg 5, van Cor-
stiaan en Nieske Oudijk, binnenstapt, komt in een heel bijzondere omgeving
terecht. Het is een waar lustoord. Er staan niet alleen kersenbomen - die
nu in volle bloei staan - maar er zijn ook prieeltjes, vijvers en watervalle
tjes met ondermeer schildpadden en andere dieren. Bezoekers kunnen hier
neerstrijken onder het genot van een kopje koffie of thee meteen kersenflap.
Bruidsparen kunnen er terecht voor romantische foto's.
Door Christa van der Hoff
De ondernemende Corstiaan, va
der van zeven kinderen, heeft ook
plannen voor een treintje, dat door
bijvoorbeeld een tunnel van kiwi's
rijdt. Behalve kersen teelt het be
drijf bessen, abrikozen, pruimen,
perziken, vijgen, druiven, nectarines
en dit jaar voor het eerst frambozen.
"Met de bananen is het helaas niet
gelukt, ook zwarte bessen zijn moei
lijk." Maar kersenbomen vormen
met negentig procent de hoofd
moot. De kersen worden via de vei
ling, maar ook via de thuisverkoop
verkocht.
Corstiaan Oudijk vertelt: "We zijn
eind 2007 begonnen. Eerst had
den we gerbera's, toen hebben we
de ommezwaai naar de kersen ge
maakt. We wilden iets doen wat
niemand deed, maar realiseerden
ons tevens dat we dat goed moes
ten doen. Er was weinig van bekend.
Wij zijn de enige in Zuid-Holland die
dit doen. In totaal is er in Nederland
17 hectare kersenteelt in de kas; wij
doen daarvan 2,5 hectare. We heb
ben 7000 kersenbomen met 30 ver
schillende soorten kersen. Elke soort
heeft zijn eigen smaak."
Oudijk verwarmt zijn kassen niet.
De ideale temperatuur in de kas
sen ligt overdag tussen de 17 en 23
graden. De temperatuur mag echter
's nachts niet onder de drie graden
komen. Er zijn diverse middelen om
dit te voorkomen, bijvoorbeeld door
de ventilatoren aan te zetten, door
warmte aan de grond te onttrekken
en door schermdoeken te gebrui
ken. In de winter gaat Oudijk ook 's
nachts een paar keer controleren of
de temperatuur nog boven de drie
graden ligt.
Jomajole verkoopt de eerste kersen
via de veiling. "De eerste kersen kos-