HOTEL NIEUWERKERK 29 juni van 12.00 uur - 16.00 uur HART VAN HOLLAND ADVERTENTIE 26 JUNI 2013 Wim Hanenberg juni 2013 ©Ignard ten Have OPEN HUIS HOTEL NIEUWERKERK Eindelijk is het zover. Hotel Nieuwerkerk heropent na een intensieve ver- en nieuw bouw van meer dan twee jaar haar deuren. Eigenlijk is heropenen niet het juiste woord: tijdens de verbouwing is het hotel altijd toegankelijk geweest voor haar gasten. Het markeert wel een transformatie naar een verbluffend mooi architectonisch vorm gegeven en duurzaam pand. Plannen maken In 2007 werd begonnen met het plannen maken voor een grootschalige verbouwing en uitbreiding. Het directie echtpaar Peter en Eveline van den Hui-van der Valk besefte dat het dan bijna twintig jaar oude pand toekomstbestendig 9emaakt moest worden. In 1993 werd het pand door de familie Van der Valk gekocht uit een failliete boedel. Hotel Nieuwerkerk heeft de afgelopen twintig jaar heel goed ge functioneerd en zich aan de tijd aangepast door meerdere verbouwingen (direct na overname, en in 1997, 2004 en 20061. Toch moest het mes erin. De moderne particuliere en zakelijke gast vraagt meer variëteit op topniveau. Het vclume, de variëteit en de uitstraling moesten worden aan9epast. Het denken begon. Met architectenbureau Teunissen uit Voorschoten werd een voiumeschets gemaakt waarbij direct de eerste uit dagingen duidelijk werden. De ruimte om te bouwen kon nauwelijks op bestaande gronden in eigendom. Er moest Orond worden aangekocht, sloten worden gedempt, Parkeerterreinen worden aangelegd, water worden gecompenseerd, groenvoorziening worden aangepast en eindelijk moest het bouwvolume worden gerealiseerd. Dit alles in een ruimtelijke omgeving waarbij de omwonenden enige tijd nodig hebben om te wennen aan veranderingen. Daarbij kwamen twee belangrijke randvoorwaarden: tijdens de verbouwing diende het hotel open te blijven en de verbouwing moest een duurzaam pand opleveren. Laagste punt van Nederland Uiteindelijk duurde het tot april 2011 voorde eerste paal de grond in kon. Of liever: de eerste damwand. Als de hotelcapaciteit uitgebreid werd, moest ook de res taurantcapaciteit omhoog. Besloten werd het restaurant te vergroten naar een capaciteit van driehonderd zitplaatsen en tegelijkertijd te onderkelderen om opslag te creëren. Dat laatste was makkelijker gezegd dan gedaan op het laagste punt van Nederland. Er moest tot twintig meter onder NAP damwanden worden geslagen om de grond te injecteren. Anders zou de opwaartse waterdruk de kelder omhoog duwen. Zeshonderd keer moest er een damwand de grond in worden getrild. Hier kon de 'firma' Nederland met haar expertise op watergebied zich laten gelden. En het is gelukt: een hoog staaltje vakmanschap onder leiding van aannemersbedrijf Van Omme en de Groot.

Kranten Streekarchief Midden-Holland

Hart van Holland - Editie Zuidplas | 2013 | | pagina 31