HOTEL NIEUWERKERK
29 juni van 12.00 uur - 16.00 uur
HART VAN HOLLAND ADVERTENTIE 26 JUNI 2013
Wim Hanenberg
juni 2013
©Ignard ten Have
OPEN HUIS HOTEL NIEUWERKERK
Eindelijk is het zover. Hotel Nieuwerkerk
heropent na een intensieve ver- en nieuw
bouw van meer dan twee jaar haar deuren.
Eigenlijk is heropenen niet het juiste woord:
tijdens de verbouwing is het hotel altijd
toegankelijk geweest voor haar gasten.
Het markeert wel een transformatie naar
een verbluffend mooi architectonisch vorm
gegeven en duurzaam pand.
Plannen maken
In 2007 werd begonnen met het plannen maken voor een
grootschalige verbouwing en uitbreiding. Het directie
echtpaar Peter en Eveline van den Hui-van der Valk besefte
dat het dan bijna twintig jaar oude pand toekomstbestendig
9emaakt moest worden. In 1993 werd het pand door de
familie Van der Valk gekocht uit een failliete boedel. Hotel
Nieuwerkerk heeft de afgelopen twintig jaar heel goed ge
functioneerd en zich aan de tijd aangepast door meerdere
verbouwingen (direct na overname, en in 1997, 2004 en
20061. Toch moest het mes erin. De moderne particuliere
en zakelijke gast vraagt meer variëteit op topniveau. Het
vclume, de variëteit en de uitstraling moesten worden
aan9epast. Het denken begon.
Met architectenbureau Teunissen uit Voorschoten werd
een voiumeschets gemaakt waarbij direct de eerste uit
dagingen duidelijk werden. De ruimte om te bouwen kon
nauwelijks op bestaande gronden in eigendom. Er moest
Orond worden aangekocht, sloten worden gedempt,
Parkeerterreinen worden aangelegd, water worden
gecompenseerd, groenvoorziening worden aangepast en
eindelijk moest het bouwvolume worden gerealiseerd. Dit
alles in een ruimtelijke omgeving waarbij de omwonenden
enige tijd nodig hebben om te wennen aan veranderingen.
Daarbij kwamen twee belangrijke randvoorwaarden:
tijdens de verbouwing diende het hotel open te blijven en
de verbouwing moest een duurzaam pand opleveren.
Laagste punt van Nederland
Uiteindelijk duurde het tot april 2011 voorde eerste paal
de grond in kon. Of liever: de eerste damwand.
Als de hotelcapaciteit uitgebreid werd, moest ook de res
taurantcapaciteit omhoog. Besloten werd het restaurant te
vergroten naar een capaciteit van driehonderd zitplaatsen
en tegelijkertijd te onderkelderen om opslag te creëren.
Dat laatste was makkelijker gezegd dan gedaan op het
laagste punt van Nederland. Er moest tot twintig meter
onder NAP damwanden worden geslagen om de grond te
injecteren. Anders zou de opwaartse waterdruk de kelder
omhoog duwen. Zeshonderd keer moest er een damwand
de grond in worden getrild. Hier kon de 'firma' Nederland
met haar expertise op watergebied zich laten gelden. En het
is gelukt: een hoog staaltje vakmanschap onder leiding van
aannemersbedrijf Van Omme en de Groot.