Samen genieten van het paasontbijt Paasbrood als delicatesse Kippensoep met bieslook /I/laak, jeifj iekfe^Sk p3S h «r HART VAN HOLLAND PASEN 16 APRIL 2014 flk- I [ek^eA Het ontbijt schiet er in een ge middeld gezin nog wel eens bij in. Maar niet tijdens de paasdagen. Dan zitten we traditio neel met het gezin uitgebreid aan tafel. En natuurlijk ontbreken de eieren niet. Een paastafel moet er feestelijk uit zien. Dat betekent dat je heerlijke broodjes en croissants bij de bakker haalt en aandacht schenkt aan de versierselen. Want die mag je niet vergeten. Een mooi tafelkleed, een vaasje met tulpen, kleurige servet ten, bloesemtakken. Het zijn alle maal ingrediënten voor een feeste lijk decor. Schilder van te voren alle eitjes! Vooral voor kinderen is dit een leuke klus. En het ziet er kleur rijk uit. Wat kun je precies nuttigen? Want daar draait het per slot van rekening om. Voor een basisontbijt heb je het vol gende nodig. Denk naast de eitjes aan verse vleeswaren, Hollandse kaas, zoet broodbeleg en koffie en thee. En natuurlijk een glaasje jus d'orange. En als toetje van het ont bijt - ja dat kan ook - heerlijk vers seizoensfruit. Je kunt ook een stapje verder gaan en er een heerlijke fles champagne op los laten. Om samen te proosten. Wees creatief! Een heerlijk recept tijdens de paasbrunch is kippensoep met bieslook. Bieslook is een zeer bekend, enigszins naar prei riekend kruid. Het wordt vrij alge meen, rauw over salades gebruikt. Maar het is ook heerlijk om het even in wat boter te smoren, en het in de soep te doen. Benodigdheden: 500 gram soep kip, 1 kippebouillontablet, zout, peper, 1 bosje bieslook, 1 eetlepel boter. Was het kippenvlees onder de lau we kraan en zet het op met water, een kippebouillontablet en wat zout en peper. Laat het vlees hele maal gaar worden en haal het daar na van de botjes. Zeef eventueel de bouillon en doe daarna de stukjes gesneden vlees weer in de pan. Maak de soep nu op smaak met peper en zout. Was de bieslook en snij deze in kleine stukjes. Maak de boter warm in een pannetje en smoor hierin de bieslook, maar laat het geheel niet bruin worden. Doe de bieslook in de kippensoep en serveer die met warm knapperig stokbrood. p1 en paasbrood wordt vooral rond Pasen gegeten. Het wordt gekenmerkt door aller lei heerlijke ingrediënten zoals spijs, rozijnen, krenten, sukade en sinaas appelsnippers. Pasen is van oudsher het feest na de vastenperiode. Daarom werd er vroeger een speciaal paasbrood be dacht waar iedereen na de vasten heerlijk van kon genieten. Benodigdheden: 250 g rozijnen, 1?5 g krenten, 4 el sinaasappel likeur (optioneel), 1 pak mix voor witbrood, 125 ml lauwwarm water, 125 ml melk (kamertemperatuur), 30 g boter (kamertemperatuur), rasp van 2 sinaasappels, 1 tl kaneel, 2 zakjes vanillesuiker, 100 g aman delen grof gehakt, gesmolten boter. Week de rozijnen en krenten in li keur of in warm water. Meng het broodmix met water, melk, boter, rasp, kaneel, en suiker en kneed hiervan een samenhangend deeg. Laat het deeg in een afgedekte kom tien minuten rijzen op een warme plaats. Kneed de rozijnen, krenten met het weekvocht en de noten goed door het deeg. Verdeel het deeg in de broodvorm en laat het zestig minuten rijzen op een warme plaats. Bestrijk het deeg voor het bakken met water en bak het brood iets on der het midden in de oven op 220 graden in ca. 45 minuten gaar. Haal het brood uit de vorm en be strijk het met gesmolten boter. We hoeven niet per se naar Span je voor tapas. Hier in Nederland zijn genoeg restaurants waar we deze lekkernijen kunnen eten. 5 Maar zelf maken is ook leuk. Als c je genoeg gerechtjes serveert, kunnen zij gemakkelijk dienen als maaltijd. Laat je fantasie de vrije snipperd uitje, 1 uitgeperst teentje loop. Wij geven twee voorbeelden: knoflook, 1 dl room. Aardappel tortilla Benodigdheden: 300 gram voor gekookte aardappelschijfjes, 6 ei eren, zout, peper olijfolie, 1 fijnge- Klop de eieren los met room, zout en peper. Fruit het gesnipperde uitje in de olijfolie samen met de knof look. Bak de aardappelschijfjes vijf minuten mee. Giet hierover het ei mengsel en laat de tortilla op een heel laag vuur gaar worden, het liefst met de deksel op de pan. Champignonspiesjes Benodigdheden: 30 kleine cham pignons, 100 gram gedroogde Spaanse bergham (prosciuüo) in plakken van 3 mm. en dan in blok jes van 2 cm gesneden, satéstokjes, olijfolie en zout. Steek de afge borstelde champignons en de blokjes ham om en om aan een spiesje. Bestrijk ze met olijfolie. Verhit in een pan wat olijfolie en bak de spiesjes aan beide kan ten even aan. Bestrooi ze met wat zout. Serveer er stokbrood, een lekkere tapenade, groene en zwarte olijven en een lekkere sa lade bij met paprika.

Kranten Streekarchief Midden-Holland

Hart van Holland - Editie Zuidplas | 2014 | | pagina 35