Samen genieten
van het paasontbijt
Paasbrood als delicatesse
Kippensoep
met bieslook
/I/laak, jeifj iekfe^Sk p3S
h «r
HART VAN HOLLAND PASEN 16 APRIL 2014
flk-
I
[ek^eA
Het ontbijt schiet er in een ge
middeld gezin nog wel eens
bij in. Maar niet tijdens de
paasdagen. Dan zitten we traditio
neel met het gezin uitgebreid aan
tafel. En natuurlijk ontbreken de
eieren niet.
Een paastafel moet er feestelijk uit
zien. Dat betekent dat je heerlijke
broodjes en croissants bij de bakker
haalt en aandacht schenkt aan de
versierselen. Want die mag je niet
vergeten. Een mooi tafelkleed, een
vaasje met tulpen, kleurige servet
ten, bloesemtakken. Het zijn alle
maal ingrediënten voor een feeste
lijk decor. Schilder van te voren alle
eitjes! Vooral voor kinderen is dit
een leuke klus. En het ziet er kleur
rijk uit. Wat kun je precies nuttigen?
Want daar draait het per slot van
rekening om.
Voor een basisontbijt heb je het vol
gende nodig. Denk naast de eitjes
aan verse vleeswaren, Hollandse
kaas, zoet broodbeleg en koffie en
thee. En natuurlijk een glaasje jus
d'orange. En als toetje van het ont
bijt - ja dat kan ook - heerlijk vers
seizoensfruit.
Je kunt ook een stapje verder gaan
en er een heerlijke fles champagne
op los laten. Om samen te proosten.
Wees creatief!
Een heerlijk recept tijdens de
paasbrunch is kippensoep
met bieslook. Bieslook is een
zeer bekend, enigszins naar prei
riekend kruid. Het wordt vrij alge
meen, rauw over salades gebruikt.
Maar het is ook heerlijk om het
even in wat boter te smoren, en het
in de soep te doen.
Benodigdheden: 500 gram soep
kip, 1 kippebouillontablet, zout,
peper, 1 bosje bieslook, 1 eetlepel
boter.
Was het kippenvlees onder de lau
we kraan en zet het op met water,
een kippebouillontablet en wat
zout en peper. Laat het vlees hele
maal gaar worden en haal het daar
na van de botjes. Zeef eventueel de
bouillon en doe daarna de stukjes
gesneden vlees weer in de pan.
Maak de soep nu op smaak met
peper en zout. Was de bieslook en
snij deze in kleine stukjes. Maak
de boter warm in een pannetje en
smoor hierin de bieslook, maar laat
het geheel niet bruin worden. Doe
de bieslook in de kippensoep en
serveer die met warm knapperig
stokbrood.
p1 en paasbrood wordt vooral
rond Pasen gegeten. Het
wordt gekenmerkt door aller
lei heerlijke ingrediënten zoals spijs,
rozijnen, krenten, sukade en sinaas
appelsnippers.
Pasen is van oudsher het feest na
de vastenperiode. Daarom werd er
vroeger een speciaal paasbrood be
dacht waar iedereen na de vasten
heerlijk van kon genieten.
Benodigdheden: 250 g rozijnen,
1?5 g krenten, 4 el sinaasappel
likeur (optioneel), 1 pak mix voor
witbrood, 125 ml lauwwarm water,
125 ml melk (kamertemperatuur),
30 g boter (kamertemperatuur),
rasp van 2 sinaasappels, 1 tl kaneel,
2 zakjes vanillesuiker, 100 g aman
delen grof gehakt, gesmolten boter.
Week de rozijnen en krenten in li
keur of in warm water. Meng het
broodmix met water, melk, boter,
rasp, kaneel, en suiker en kneed
hiervan een samenhangend deeg.
Laat het deeg in een afgedekte kom
tien minuten rijzen op een warme
plaats. Kneed de rozijnen, krenten
met het weekvocht en de noten
goed door het deeg.
Verdeel het deeg in de broodvorm
en laat het zestig minuten rijzen op
een warme plaats.
Bestrijk het deeg voor het bakken
met water en bak het brood iets on
der het midden in de oven op 220
graden in ca. 45 minuten gaar.
Haal het brood uit de vorm en be
strijk het met gesmolten boter.
We hoeven niet per se naar Span
je voor tapas. Hier in Nederland
zijn genoeg restaurants waar we
deze lekkernijen kunnen eten.
5 Maar zelf maken is ook leuk. Als
c je genoeg gerechtjes serveert,
kunnen zij gemakkelijk dienen
als maaltijd. Laat je fantasie de vrije snipperd uitje, 1 uitgeperst teentje
loop. Wij geven twee voorbeelden: knoflook, 1 dl room.
Aardappel tortilla
Benodigdheden: 300 gram voor
gekookte aardappelschijfjes, 6 ei
eren, zout, peper olijfolie, 1 fijnge-
Klop de eieren los met room, zout
en peper. Fruit het gesnipperde uitje
in de olijfolie samen met de knof
look. Bak de aardappelschijfjes vijf
minuten mee. Giet hierover het ei
mengsel en laat de tortilla op een
heel laag vuur gaar worden, het
liefst met de deksel op de pan.
Champignonspiesjes
Benodigdheden: 30 kleine cham
pignons, 100 gram gedroogde
Spaanse bergham (prosciuüo) in
plakken van 3 mm. en dan in blok
jes van 2 cm gesneden, satéstokjes,
olijfolie en zout. Steek de afge
borstelde champignons en de
blokjes ham om en om aan een
spiesje. Bestrijk ze met olijfolie.
Verhit in een pan wat olijfolie en
bak de spiesjes aan beide kan
ten even aan. Bestrooi ze met
wat zout. Serveer er stokbrood,
een lekkere tapenade, groene en
zwarte olijven en een lekkere sa
lade bij met paprika.