Apenstage als voorproefje op Afrikaanse droom
'Een pizza met verse groente, sappig fruit en vlees. Goed vlees'
Sftoflianffse pi^a
HART VAN HOLLAND ZUIDPLAS 13 AUGUSTUS 2014
17
Moordrechtenaren zamelen geld in voor stage in Kameroen
Deze week de Hollandse pizza van Arien van Ginkel
Bereiding
Moordrecht - Voor stilzitten hebben Melissa van Rijnen (20) en Micha Ger-
kema (21) weinig tijd deze zomer. Het Moord rechtse stel wil volgend jaar
naar Kameroen voor een stage waarbij ze chimpansees en gorilla's moeten
verzorgen. Dat is voor een goed doel, maar het kost veel geld. Door onder
andere statiegeldflessen op te halen hopen de twee 6500 euro bij elkaar te
sprokkelen. "Want als het zo doorgaat, is er in Afrika straks niks meer over
van de apenpopulatie.
Door Pepijn de Groot
Melissa toont haar apenpak. 'In dit
pak ging ik pas statiegeldflessen
ophalen. Het ziet er gek uit, dus
wat ik vertel over wat Micha en ik
willen doen in Kameroen blijft han
gen. Het was die dag 32 graden,
dus het was behoorlijk zweten.' Het
stel zamelt oud papier en ijzer in,
heeft een koophoekje gecreëerd en
hoopt een sponsorloop te organi
seren. Allemaal om 6500 euro te
verzamelen; na anderhalve week
staat de teller op vijf procent van
het einddoel.
Met het geld hopen Micha en Me
lissa in het voorjaarvoortien weken
af te reizen naar West-Afrika, voor
hun stage bij Ape Action Africa.
'Over een klein maandje beginnen
we met de opleiding Eco Et Wildlife
op Helicon in Geldermalsen', legt
Micha uit. 'Aan het einde van het
schooljaar moeten we stage lopen
en wij willen dolgraag naar het
tropisch regenwoud van Kameroen.
We hopen later te kunnen werken
aan natuurbehoud in Afrika. Dit is
een voorproefje op de droom.'
Droom of niet, het wordt aanpoten
in de Afrikaanse hitte. "We maken
dagen van zeven tot vijf. Eerst zul
len we vooral bezig zijn met hokken
schoonmaken, uiteindelijk kunnen
we hopelijk mee om apen in nood te
redden", aldus Micha. Melissa: "Te
gen het ongedierte moeten we aan
het werk in lange broek en shirts
met lange mouwen." Zo bezien is
die flessen-ophalen-in-apenpak-
actie een prima voorbereiding.
Zorgen over natuur
Het stel denkt veel na over de
mondiale klimaat- en natuurpro-
blematiek. Allebei maken ze zich
zorgen, over bijvoorbeeld houtkap
in Afrika. "Dat heeft gevolgen voor
de chimpansees en gorilla's die
in Kameroen zitten. In de afgelo
pen dertig jaar is de populatie met
75 procent afgenomen. Als het zo
doorgaat is er in Afrika straks niks
meer over van de apenpopulatie."
Micha knikt en voegt toe: "Het lijkt
mij vreselijk als we de komende ge
neratie moeten leren dat apen niet
meer in het wild voorkomen en al
leen nog in gevangenschap leven."
"In Nederland word je gedwongen om met slechte gewoonten mee te gaan", vinden de studenten Eco Et Wildlife
Melissa en Micha.
Verschil maken
De apenliefhebbers - Micha zegt
dat Melissa hem heeft aangestoken
- willen naar Kameroen omdat ze
denken daar het verschil te kunnen
maken.
Micha: "In Nederland word je ge
dwongen om met slechte gewoon
ten mee te gaan. Biologisch vlees is
duur, mobieltjes bevatten dubieuze
materialen. Bij het project waar wij
stage willen lopen wordt de lokale
bevolking bewust gemaakt van de
zeldzaamheid van apen. In Kame
roen zit je dicht op de problemen
en kun je bijdragen aan de bestrij
ding ervan."
Het zal omschakelen worden in
de rimboe: er is geen elektriciteit,
geen stromend water en geen mo
biele verbinding. Of ze hun mobiel
tje zullen missen? Ze schudden al
lebei hartgrondig nee. Maar wat te
doen als ze uitgewerkt zijn? "Vroeg
naar bed voor de volgende werk
dag", denkt Melissa. Micha lacht.
"Misschien kan ik een akoestische
gitaar meenemen. En anders...
Kunnen we in onze zeldzame vrije
tijd lekker aapies kijken!"
Voor meer informatie over de
droomstage van Melissa en Micha:
www.facebook.com/helponsnaara-
frika
Pizza. Het is één van de weinige gerechten
die je me na drie dagen hongerstaking voor
moet zetten om me te motiveren door te
gaan. Ik gruwel ervan. De tomatensaus is een
mengelmoes van chemische stoffen, smaak
versterkers, E-nummers en voedselafval. Om
over het gesmolten gele zeil dat men kaas
noemt nog maar te zwijgen.
Mijn hart sloeg dan ook over toen mijn moe
der me vertelde dat we zelfgemaakte pizza
gingen eten. In gedachten zag ik een ramp
voltrekken en ik bereidde me voor op een
nacht met enge dromen, zo nu en dan onder
broken door hevige buikkramp. Maar het viel
mee. De tomatensaus smaakte naar (u raadt
het nooit:) tomatensaus. En mijn moeder was
zo wijs geweest echte kaas te gebruiken en
haar zelfgemaakte pizzadeeg te beleggen
met verse groente, sappig fruit en vlees. Goed
vlees.
Het was niet moeilijk te maken, vertelde ze.
Helemaal niet zelfs. Mijn wereld is sinds
die dag een stukje mooier. Met .haar toe
stemming wil ik dit recept met u delen.
Voor pizzaliefhebbers en -haters, en voor
iedereen die houdt van eenvoudig, maar
heerlijk eten.
Een vriend van mij - een 'subtiel voedsel-
recensent' - die mee kwam eten van dit
wonderlijke gerecht, noemde het 'erg lek
ker'. Hij zei niet uit beleefdheid, want als
hij bijna moet braken van wat hij voorge
schoteld krijgt, geeft hij dat wel degelijk
aan met een: "Het is niet echt heel erg
vies."
Maak het pizzadeeg door de volgende
dingen op deze volgorde in een kom te
doen: bloem, olijfolie, suiker, zout, gist en
water. Kneed het deeg. Laat het twee uur
rijzen.
Rol het deeg uit en bedek de pizzavorm.
Bedek het deeg eerst met pizza quick
saus. Leg daar plakken schouderham op.
Braad de kipfilet en bak de ui. Leg de kip
filet en de ananas op de pizza. Vervolgens
het geheel bedekken met de gebakken ui,
kaas en pizzakruiden.
Bak de pizza in 12 tot 15 minuten in een
(traditionele) oven op 240 graden.
Ingrediënten
Voor het pizzadeeg (800 gram):
500 g witte bloem
15 g verse of 7 g droge gist
10 g olijfolie
10 g zout
10 g suiker
280 ml water
Voor de aankleding:
200 ml pizza quick saus
schouderham
500 g kipfilet
500 g ananas
1 grote ui
Pizzakruiden en kaas naar smaak
Tip: Varieer naar hartelust met de in
grediënten en u heeft steeds een ande
re pizza. Vervang de kipfilet en ananas
bijvoorbeeld eens door shoarmavlees en
paprika, gehakt en perzik of ontbijtspek
en reepjes ei.