Apenstage als voorproefje op Afrikaanse droom 'Een pizza met verse groente, sappig fruit en vlees. Goed vlees' Sftoflianffse pi^a HART VAN HOLLAND ZUIDPLAS 13 AUGUSTUS 2014 17 Moordrechtenaren zamelen geld in voor stage in Kameroen Deze week de Hollandse pizza van Arien van Ginkel Bereiding Moordrecht - Voor stilzitten hebben Melissa van Rijnen (20) en Micha Ger- kema (21) weinig tijd deze zomer. Het Moord rechtse stel wil volgend jaar naar Kameroen voor een stage waarbij ze chimpansees en gorilla's moeten verzorgen. Dat is voor een goed doel, maar het kost veel geld. Door onder andere statiegeldflessen op te halen hopen de twee 6500 euro bij elkaar te sprokkelen. "Want als het zo doorgaat, is er in Afrika straks niks meer over van de apenpopulatie. Door Pepijn de Groot Melissa toont haar apenpak. 'In dit pak ging ik pas statiegeldflessen ophalen. Het ziet er gek uit, dus wat ik vertel over wat Micha en ik willen doen in Kameroen blijft han gen. Het was die dag 32 graden, dus het was behoorlijk zweten.' Het stel zamelt oud papier en ijzer in, heeft een koophoekje gecreëerd en hoopt een sponsorloop te organi seren. Allemaal om 6500 euro te verzamelen; na anderhalve week staat de teller op vijf procent van het einddoel. Met het geld hopen Micha en Me lissa in het voorjaarvoortien weken af te reizen naar West-Afrika, voor hun stage bij Ape Action Africa. 'Over een klein maandje beginnen we met de opleiding Eco Et Wildlife op Helicon in Geldermalsen', legt Micha uit. 'Aan het einde van het schooljaar moeten we stage lopen en wij willen dolgraag naar het tropisch regenwoud van Kameroen. We hopen later te kunnen werken aan natuurbehoud in Afrika. Dit is een voorproefje op de droom.' Droom of niet, het wordt aanpoten in de Afrikaanse hitte. "We maken dagen van zeven tot vijf. Eerst zul len we vooral bezig zijn met hokken schoonmaken, uiteindelijk kunnen we hopelijk mee om apen in nood te redden", aldus Micha. Melissa: "Te gen het ongedierte moeten we aan het werk in lange broek en shirts met lange mouwen." Zo bezien is die flessen-ophalen-in-apenpak- actie een prima voorbereiding. Zorgen over natuur Het stel denkt veel na over de mondiale klimaat- en natuurpro- blematiek. Allebei maken ze zich zorgen, over bijvoorbeeld houtkap in Afrika. "Dat heeft gevolgen voor de chimpansees en gorilla's die in Kameroen zitten. In de afgelo pen dertig jaar is de populatie met 75 procent afgenomen. Als het zo doorgaat is er in Afrika straks niks meer over van de apenpopulatie." Micha knikt en voegt toe: "Het lijkt mij vreselijk als we de komende ge neratie moeten leren dat apen niet meer in het wild voorkomen en al leen nog in gevangenschap leven." "In Nederland word je gedwongen om met slechte gewoonten mee te gaan", vinden de studenten Eco Et Wildlife Melissa en Micha. Verschil maken De apenliefhebbers - Micha zegt dat Melissa hem heeft aangestoken - willen naar Kameroen omdat ze denken daar het verschil te kunnen maken. Micha: "In Nederland word je ge dwongen om met slechte gewoon ten mee te gaan. Biologisch vlees is duur, mobieltjes bevatten dubieuze materialen. Bij het project waar wij stage willen lopen wordt de lokale bevolking bewust gemaakt van de zeldzaamheid van apen. In Kame roen zit je dicht op de problemen en kun je bijdragen aan de bestrij ding ervan." Het zal omschakelen worden in de rimboe: er is geen elektriciteit, geen stromend water en geen mo biele verbinding. Of ze hun mobiel tje zullen missen? Ze schudden al lebei hartgrondig nee. Maar wat te doen als ze uitgewerkt zijn? "Vroeg naar bed voor de volgende werk dag", denkt Melissa. Micha lacht. "Misschien kan ik een akoestische gitaar meenemen. En anders... Kunnen we in onze zeldzame vrije tijd lekker aapies kijken!" Voor meer informatie over de droomstage van Melissa en Micha: www.facebook.com/helponsnaara- frika Pizza. Het is één van de weinige gerechten die je me na drie dagen hongerstaking voor moet zetten om me te motiveren door te gaan. Ik gruwel ervan. De tomatensaus is een mengelmoes van chemische stoffen, smaak versterkers, E-nummers en voedselafval. Om over het gesmolten gele zeil dat men kaas noemt nog maar te zwijgen. Mijn hart sloeg dan ook over toen mijn moe der me vertelde dat we zelfgemaakte pizza gingen eten. In gedachten zag ik een ramp voltrekken en ik bereidde me voor op een nacht met enge dromen, zo nu en dan onder broken door hevige buikkramp. Maar het viel mee. De tomatensaus smaakte naar (u raadt het nooit:) tomatensaus. En mijn moeder was zo wijs geweest echte kaas te gebruiken en haar zelfgemaakte pizzadeeg te beleggen met verse groente, sappig fruit en vlees. Goed vlees. Het was niet moeilijk te maken, vertelde ze. Helemaal niet zelfs. Mijn wereld is sinds die dag een stukje mooier. Met .haar toe stemming wil ik dit recept met u delen. Voor pizzaliefhebbers en -haters, en voor iedereen die houdt van eenvoudig, maar heerlijk eten. Een vriend van mij - een 'subtiel voedsel- recensent' - die mee kwam eten van dit wonderlijke gerecht, noemde het 'erg lek ker'. Hij zei niet uit beleefdheid, want als hij bijna moet braken van wat hij voorge schoteld krijgt, geeft hij dat wel degelijk aan met een: "Het is niet echt heel erg vies." Maak het pizzadeeg door de volgende dingen op deze volgorde in een kom te doen: bloem, olijfolie, suiker, zout, gist en water. Kneed het deeg. Laat het twee uur rijzen. Rol het deeg uit en bedek de pizzavorm. Bedek het deeg eerst met pizza quick saus. Leg daar plakken schouderham op. Braad de kipfilet en bak de ui. Leg de kip filet en de ananas op de pizza. Vervolgens het geheel bedekken met de gebakken ui, kaas en pizzakruiden. Bak de pizza in 12 tot 15 minuten in een (traditionele) oven op 240 graden. Ingrediënten Voor het pizzadeeg (800 gram): 500 g witte bloem 15 g verse of 7 g droge gist 10 g olijfolie 10 g zout 10 g suiker 280 ml water Voor de aankleding: 200 ml pizza quick saus schouderham 500 g kipfilet 500 g ananas 1 grote ui Pizzakruiden en kaas naar smaak Tip: Varieer naar hartelust met de in grediënten en u heeft steeds een ande re pizza. Vervang de kipfilet en ananas bijvoorbeeld eens door shoarmavlees en paprika, gehakt en perzik of ontbijtspek en reepjes ei.

Kranten Streekarchief Midden-Holland

Hart van Holland - Editie Zuidplas | 2014 | | pagina 17