Activiteiten Anbo
Rotary blijft IJsselthuis steunen
Zorgboerderij Nooitgedacht verkoopt
eigen oogst
Zomerbridge ten einde
ANBO
Holthuijzen vangt blauwneus
Mekkerend en blatend keerden wij huiswaarts
chS*r
HART VAN HOLLAND ZUIDPLAS 27 AUGUSTUS 2014
15
Zevenhuizen-Moerkapelle
Hengelsport
I (s(ot)
Deze week: Lasagne met zalm en geitenkaas van Willem van Altena
Bereiding
Nieuwerkerk aan den Usset - De
opbrengst van de jaarlijkse wijn
actie van Rotaryclub Nieuwerkerk
gaat gewoontegetrouw naar het
hospice IJsselthuis. Van het bedrag
is onlangs een famiiiekamer gerea
liseerd.
De Rotaryclub stond tien jaar gele
den aan de wieg van IJsselthuis en
is de organisatie al die jaren (finan
cieel) blijven steunen.
Ook andere organisaties in Zuidpias
dragen het hospice een warm hart
toe. Financiële bijdragen zijn meer
en meer nodig omdat de overheid
steeds minder geld beschikbaar
stelt.
Annemieke Bonthuis, voorzitter van IJsselthuis, krijgt een cheque overhan
digd namens Rotary Nieuwerkerk.
Nieuwerkerk aan den IJssel - Bij
woon- en zorgboerderij Nooitge
dacht aan de 's Gravenweg 6a is
men drie jaar geleden begonnen
met de aanleg van een moestuin.
Inmiddels wordt door de bewoners
teveel groente en fruit geoogst
voor de eigen consumptie. Daarom
wordt er wekelijks op de woensdag
en vrijdag van 11.00 tot 14.00 uur
Nieuwerkerk aan den IJssel - De
leden van de Nieuwerkerkse Bridge
club starten maandag 1 september
de competitie.
In de zomerperiode werden twaalf
ronden zomerbridge gespeeld.
Maandag was de laatste ronde.
Elisabeth Tump en Lucy Wijnen
eindigden op de eerste plaats met
een score van 60,06°/o. De tweede
een verkoping gehouden van het
teveel aan groente en fruit, die
voor een klein prijsje van de hand
gaan. De opbrengst wordt gebruikt
voor de aankoop van nieuwe zaden.
plaats was voor Cor Lageman en
Michiel de Korver met 59,02°/o. Op
de derde plaats eindigden Ton Vis
sers Et Wim Schreuder met 58,33%.
In De Zevenster
SPELLENMIDDAG
maandag 14.00 uur: skip-bo, kla
verjassen, rummikub, schaken,
sjoelen en dammen; info: 0180-
632501.
KAARTENMAKEN EN CREATIVA
maandag 14.00 uur;
info: 0180-632005.
JEU DE BOULES
woensdag 3 september 13.30 uur
Begoniaplein; info: 0180-631652.
ZANGUURTJE
donderdag 4 september 14.00 uur
benedenzaal.
woensdag 10 september 14.00 uur;
info: 0180-313679.
Overige activiteiten voorouderen
buiten de ANBO:
Zwemmen: donderdag in de
Koornmolen - Tweemanspolder 6a;
info 0180-632501.
Gymnastiek: dinsdag 9.30-10.15
en 10.30-11.15 uur; zaal Ontmoe-
tingskerk, Dorpsstraat 106; info
0180-632166.
Zie ook: www.anbo.nl/zevenhuizenmoerkapelle/
Moordrecht - De HSV Moordrecht
viste zaterdag 23 augustus de
veertiende competitiewedstrijd in
de Bernisse te Zuidland. De vangst
was slecht.
De uitslag: A-korps 1. Erik Faas 900
gram, 2. Peter Kuster 680 gram, 3.
John van Uunen 440 gram. B-korps
1A. Veelenturf 3.880 gram, 2. Jan
van der Schee 3.400 gram, 3 Mar
co Fleemelaar 2.460 gram. Een op
vallende vangst van Dennis Holt
huijzen die een blauwneus wist te
vangen, een vrij zeldzame vissoort
in de Nederlandse wateren.
Het is nog net komkommertijd - in de zomervakantie is
minder te melden. De redactieleden van Hart van Holland
hebben hun schort voorgedaan en geven in deze zomerse
rubriek hun keukengeheimen prijs.
Ik neem u graag mee naar bijna het geo
grafische midden van Frankrijk, toch nog al
tijd het vakantieland bij uitstek, zeker voor
foodies zoals ik. Elke streek heeft er wel zijn
unieke specialiteiten, en ik probeer altijd
om juist die lokale lekkernijen te leren ken
nen. Dat heeft wel eens heroïsche flops ver
oorzaakt; ik wil wat dat betreft het woord
'andouillette' even laten vallen en het daar
verder bij laten.
In dat Franse middelpunt ligt het plaatsje
Sancerre; wijnliefhebbers beginnen nu al te
kwijlen. De Sancerre is de nobelste van alle
Loire-wijnen, een verrukkelijke godendrank
met de geur van perziken en vers hooi, licht
goudkleurig dansend in het glas. Tussen de
wijngaarden door liggen her en der weitjes
vol gezellige witte geitjes, en die zijn heel
druk bezig met het maken van de andere
specialiteit van de streek: Crottin de Cha-
vignol. Een klein, kurkvormig wit kaasje
dat ongelooflijk krachtig smaakt en dat het
werkelijk fenomenaal doet met een glas
Sancerre ernaast.
Dat je zelfs zoiets lekkers kunt overdrijven
ontdekten we toen we ergens in die buurt
«n ludiek boerderijrestaurantje ontdek
ten. Waar we aanschoven aan wankele
schragentafels in een stal waar de geiten zo
te ruiken nog maar net vertrokken waren.
Nee, een menukaart was er niet, maar ma
dame ging wel even wat lekkers maken met
de produits du terroir.
Het begon met artisjokbodems, die geheel
verborgen gingen onder een kwartliter ge
smolten Crottin de Chavignol. Best lekker,
maar wel heel erg kazig. Jammer dus, dat
het hoofdgerecht -een vage braadworst-
eveneens onder een gele deken van kaas
verscholen zat. En dat er zelfs in de frisse
salade met walnoten zeker nog een half
pond kaas verwerkt zat. Het dessert was
-je ziet het al aankomen- een kaasplank
je om daarmee de laatste restjes zin in
kaas uit te bannen. Mekkerend en bla
tend keerden we huiswaarts na een on
vergetelijke maaltijd.
In dit recept gebruik ik de Crottin de Cha
vignol met mate, en het is eigenlijk altijd
een doorslaand succes. Zeker met een
glas koele Sancerre erbij! Alle ingrediën
ten zijn gemakkelijk bij de supermarkt te
vinden.
'Or,-II W*
Ingrediënten (4p)
1 pak verse lasagnevellen
400 gram zalmfilet
500 gram bladspinazie
2 sjalotten
boter
2 hele Crottins de Chavignol
1 pot bechamelsaus (500 ml)
Zelf maken mag ook...
peper, zout
geroosterde pijnboompitten
paneermeel
geraspte Parmezaan
Fruit de gesnipperde sjalotjes tot gla
zig, smoor daarna de gewassen spina
zie met alleen aanhangend vocht in een
pan met deksel totdat het helemaal in
gevallen is. Op smaak maken met peper
en zout.
Snij de zalm in dunne plakken. Snij ook
de Crottins in dunne plakjes.
Doe een laagje lasagnevellen onderin
een vuurvaste ovenschaal, erbovenop
een laagje spinazie, daarop een laagje
kaasplakjes, daarop lasagna, daarop
een laagje bechamelsaus, daarop een
laagje zalmplakjes en wat peper en
zout, daarop lasagna - spinazie - kaas
- lasagne - saus - zalm - lasagne.
Erbovenop: laatste laagje bechamel,
bestrooien met parmezaanse kaas, pa
neermeel en pijnboompitten. Veertig
minuten in de oven (180 graden). Lek
ker met eikenbladsla met walnoten,
of een witlofsalade met appel. En ui
teraard een droge Loirewijn (Sancerre,
Menetou-Salon of Pouilly-Fuisse)