Activiteiten Anbo Rotary blijft IJsselthuis steunen Zorgboerderij Nooitgedacht verkoopt eigen oogst Zomerbridge ten einde ANBO Holthuijzen vangt blauwneus Mekkerend en blatend keerden wij huiswaarts chS*r HART VAN HOLLAND ZUIDPLAS 27 AUGUSTUS 2014 15 Zevenhuizen-Moerkapelle Hengelsport I (s(ot) Deze week: Lasagne met zalm en geitenkaas van Willem van Altena Bereiding Nieuwerkerk aan den Usset - De opbrengst van de jaarlijkse wijn actie van Rotaryclub Nieuwerkerk gaat gewoontegetrouw naar het hospice IJsselthuis. Van het bedrag is onlangs een famiiiekamer gerea liseerd. De Rotaryclub stond tien jaar gele den aan de wieg van IJsselthuis en is de organisatie al die jaren (finan cieel) blijven steunen. Ook andere organisaties in Zuidpias dragen het hospice een warm hart toe. Financiële bijdragen zijn meer en meer nodig omdat de overheid steeds minder geld beschikbaar stelt. Annemieke Bonthuis, voorzitter van IJsselthuis, krijgt een cheque overhan digd namens Rotary Nieuwerkerk. Nieuwerkerk aan den IJssel - Bij woon- en zorgboerderij Nooitge dacht aan de 's Gravenweg 6a is men drie jaar geleden begonnen met de aanleg van een moestuin. Inmiddels wordt door de bewoners teveel groente en fruit geoogst voor de eigen consumptie. Daarom wordt er wekelijks op de woensdag en vrijdag van 11.00 tot 14.00 uur Nieuwerkerk aan den IJssel - De leden van de Nieuwerkerkse Bridge club starten maandag 1 september de competitie. In de zomerperiode werden twaalf ronden zomerbridge gespeeld. Maandag was de laatste ronde. Elisabeth Tump en Lucy Wijnen eindigden op de eerste plaats met een score van 60,06°/o. De tweede een verkoping gehouden van het teveel aan groente en fruit, die voor een klein prijsje van de hand gaan. De opbrengst wordt gebruikt voor de aankoop van nieuwe zaden. plaats was voor Cor Lageman en Michiel de Korver met 59,02°/o. Op de derde plaats eindigden Ton Vis sers Et Wim Schreuder met 58,33%. In De Zevenster SPELLENMIDDAG maandag 14.00 uur: skip-bo, kla verjassen, rummikub, schaken, sjoelen en dammen; info: 0180- 632501. KAARTENMAKEN EN CREATIVA maandag 14.00 uur; info: 0180-632005. JEU DE BOULES woensdag 3 september 13.30 uur Begoniaplein; info: 0180-631652. ZANGUURTJE donderdag 4 september 14.00 uur benedenzaal. woensdag 10 september 14.00 uur; info: 0180-313679. Overige activiteiten voorouderen buiten de ANBO: Zwemmen: donderdag in de Koornmolen - Tweemanspolder 6a; info 0180-632501. Gymnastiek: dinsdag 9.30-10.15 en 10.30-11.15 uur; zaal Ontmoe- tingskerk, Dorpsstraat 106; info 0180-632166. Zie ook: www.anbo.nl/zevenhuizenmoerkapelle/ Moordrecht - De HSV Moordrecht viste zaterdag 23 augustus de veertiende competitiewedstrijd in de Bernisse te Zuidland. De vangst was slecht. De uitslag: A-korps 1. Erik Faas 900 gram, 2. Peter Kuster 680 gram, 3. John van Uunen 440 gram. B-korps 1A. Veelenturf 3.880 gram, 2. Jan van der Schee 3.400 gram, 3 Mar co Fleemelaar 2.460 gram. Een op vallende vangst van Dennis Holt huijzen die een blauwneus wist te vangen, een vrij zeldzame vissoort in de Nederlandse wateren. Het is nog net komkommertijd - in de zomervakantie is minder te melden. De redactieleden van Hart van Holland hebben hun schort voorgedaan en geven in deze zomerse rubriek hun keukengeheimen prijs. Ik neem u graag mee naar bijna het geo grafische midden van Frankrijk, toch nog al tijd het vakantieland bij uitstek, zeker voor foodies zoals ik. Elke streek heeft er wel zijn unieke specialiteiten, en ik probeer altijd om juist die lokale lekkernijen te leren ken nen. Dat heeft wel eens heroïsche flops ver oorzaakt; ik wil wat dat betreft het woord 'andouillette' even laten vallen en het daar verder bij laten. In dat Franse middelpunt ligt het plaatsje Sancerre; wijnliefhebbers beginnen nu al te kwijlen. De Sancerre is de nobelste van alle Loire-wijnen, een verrukkelijke godendrank met de geur van perziken en vers hooi, licht goudkleurig dansend in het glas. Tussen de wijngaarden door liggen her en der weitjes vol gezellige witte geitjes, en die zijn heel druk bezig met het maken van de andere specialiteit van de streek: Crottin de Cha- vignol. Een klein, kurkvormig wit kaasje dat ongelooflijk krachtig smaakt en dat het werkelijk fenomenaal doet met een glas Sancerre ernaast. Dat je zelfs zoiets lekkers kunt overdrijven ontdekten we toen we ergens in die buurt «n ludiek boerderijrestaurantje ontdek ten. Waar we aanschoven aan wankele schragentafels in een stal waar de geiten zo te ruiken nog maar net vertrokken waren. Nee, een menukaart was er niet, maar ma dame ging wel even wat lekkers maken met de produits du terroir. Het begon met artisjokbodems, die geheel verborgen gingen onder een kwartliter ge smolten Crottin de Chavignol. Best lekker, maar wel heel erg kazig. Jammer dus, dat het hoofdgerecht -een vage braadworst- eveneens onder een gele deken van kaas verscholen zat. En dat er zelfs in de frisse salade met walnoten zeker nog een half pond kaas verwerkt zat. Het dessert was -je ziet het al aankomen- een kaasplank je om daarmee de laatste restjes zin in kaas uit te bannen. Mekkerend en bla tend keerden we huiswaarts na een on vergetelijke maaltijd. In dit recept gebruik ik de Crottin de Cha vignol met mate, en het is eigenlijk altijd een doorslaand succes. Zeker met een glas koele Sancerre erbij! Alle ingrediën ten zijn gemakkelijk bij de supermarkt te vinden. 'Or,-II W* Ingrediënten (4p) 1 pak verse lasagnevellen 400 gram zalmfilet 500 gram bladspinazie 2 sjalotten boter 2 hele Crottins de Chavignol 1 pot bechamelsaus (500 ml) Zelf maken mag ook... peper, zout geroosterde pijnboompitten paneermeel geraspte Parmezaan Fruit de gesnipperde sjalotjes tot gla zig, smoor daarna de gewassen spina zie met alleen aanhangend vocht in een pan met deksel totdat het helemaal in gevallen is. Op smaak maken met peper en zout. Snij de zalm in dunne plakken. Snij ook de Crottins in dunne plakjes. Doe een laagje lasagnevellen onderin een vuurvaste ovenschaal, erbovenop een laagje spinazie, daarop een laagje kaasplakjes, daarop lasagna, daarop een laagje bechamelsaus, daarop een laagje zalmplakjes en wat peper en zout, daarop lasagna - spinazie - kaas - lasagne - saus - zalm - lasagne. Erbovenop: laatste laagje bechamel, bestrooien met parmezaanse kaas, pa neermeel en pijnboompitten. Veertig minuten in de oven (180 graden). Lek ker met eikenbladsla met walnoten, of een witlofsalade met appel. En ui teraard een droge Loirewijn (Sancerre, Menetou-Salon of Pouilly-Fuisse)

Kranten Streekarchief Midden-Holland

Hart van Holland - Editie Zuidplas | 2014 | | pagina 15