Jij; O 77 IwB I II i De centrale Keuken aan de Nieuwe Markt achter het Distributie kantoor (op gericht 1941): personeel aan het werk in de aardappel- spoelafdeling, 1943. Gouda, SAHM, stam- nr. 20335. Hoewel vanaf september 1944 de industrie in het westen en het noorden goeddeels stil viel, werd een ontslagverbod afgekondigd. Arbeiders bleven voor tenminste 48 uur per week in dienst en ontvingen hun loon of een gedeelte ervan. 7 Ibidem, p. 80 8 Trienekens, Voedsel en honger in oorlogstijd, p. 82 47 Uit diverse gegevens blijkt dat in veel gezinnen de hongersnood in decem ber begon.7 Men was voor de noodzakelijke aanvulling van het rantsoen niet ge heel afhankelijk van datgene wat op de distributiebonnen beschikbaar was. Ge meentelijke overheden, bedrijven en instellingen trachtten de ergste nood te lenigen. Vanaf januari kwamen er ook voedselzendingen uit het buitenland. De in de steden, maar ook in kleinere plaatsen, ingestelde centrale keukens speelden een belangrijke rol. De gaarkeukens, die tot dan voor bijvoeding zorgden, schakelden over op een voorziening voor de gehele bevolking. Zij regelden zelf op lokaal niveau de inkoop van levensmiddelen voor zover dit nog mogelijk was. In januari, februari en april haalden 1,2 miljoen mensen er hun dagelijkse portie. De kwaliteit ging weliswaar in de loop van de maanden hard achteruit, maar het bleef aantrekkelijk voor een aardappelbon en 20 cent een halve liter voedsel te kunnen kopen. Bovendien spaarde men brandstof uit en hoefde maar één lid van het gezin in de rij te staan. Voor het overleven van de armere bevolking zijn de keukens van grote betekenis geweest. Het verstrekte voedsel was niet voldoende om in leven te blijven, maar het bood in veel gevallen kracht, tijd en koopkracht, zodat men op zoek kon gaan naar andere etenswaren8. I 1 JU;

Kranten Streekarchief Midden-Holland

Schatkamer | 2003 | | pagina 5