Bezitters van een eigen tuin of een volkstuin kweekten, naast groenten en fruit, ta baksplanten. Deze ‘eigen teelt’ was bestemd voor eigen gebruik, maar het was ook een zeer waardevol ruilmiddel. In de Hongerwinter was de maatschappelijke ontwrichting zodanig en werd deze zwarte handel zó lucratief, dat deze de voedselvoorziening ging bepa len. Daarvóór was het een min of meer getolereerde, aanvullende voorziening.22 Geleidelijk kwam de zwarte handel in een kwader daglicht te staan. Velen vonden dat er woekerwinsten werden gemaakt en dat de distributie bedreigd werd. Zwarte handel betekende niet langer zich niet aan de regels houden, maar het achterhou den van voedsel met het doel het prijspeil op te voeren. De gezamenlijke kerken en de illegale pers veroordeelden de zwarte handel. De regering in Londen riep de boeren op hun producten af te staan voor de voedseldistributie. Deze oproepen le ken weinig succesvol.23 De prijzen voor boter, kaas en vlees stegen tot 1943 met gemiddeld 81% per jaar, in 1944 met 85% en in 1945 bedroeg de prijsstijging 90%. Ook in de tuinbouw bereikten de prijzen in de Hongerwinter extreme waar den. Door het stagneren van de aanvoer na september 1944 nam de vraag en daar mee de zwarte handel in akkerbouwproducten, zoals graan en aardappelen, sterk toe. In 1944 verzevenvoudigde het zwarte prijspeil. In de eerste maanden van 1945 steeg het prijspeil verder. Rogge leverde zo’n ƒ3.500 per mud op, tarwe 4.000, aardappelen kostten 6 a 10 per kilo.24 Voor veel mensen waren deze prijzen on betaalbaar. Meestal werden persoonlijke bezittingen, zoals textiel, sieraden, maar ook schilderijen of antieke voorwerpen, aangeboden; bijna alles werd in goederen afgerekend. Zwarte prijzen moeten daarom worden gerelativeerd.25 Boeren en zwarthandelaren eisten zelfs vaak betaling in goederen; zij hadden er weinig vertrouwen in dat hun zwart verdiende geld na de oorlog zijn waarde zou behouden.26 Het aantal economische misdrijven nam sterk toe. Voedsel, maar ook fietsen en brandstof waren het doelwit. Er was niet alleen sprake van het stelen van kleine hoeveelheden voor eigen gebruik, ook grote hoeveelheden voedsel werden gestolen uit opslagplaatsen en voedseltransporten werden overvallen.27 Deze levensmiddelen werden verkocht op de zwarte markt. Maar ook personeelsleden van instellingen die voedsel verwerkten maakten zich schuldig aan diefstal, en verkochten de buit.28 22 Klemann, ‘Die koren onthoudt, wordt gevloekt door het volk’, p. 560 23 Ibidem, p. 534 24 Ibidem, p. 544 25 Klemann, p. 546-547 26 Trienekens, Voedsel en honger in oorlogstijd, p. 84-85 27 Kruijer, Hongertochten, p. 91-92 28 Klemann, ‘Die koren omthoudt, wordt gevloekt door het volk’, p. 541 50

Kranten Streekarchief Midden-Holland

Schatkamer | 2003 | | pagina 8