3 SO 51 S Voedselbereiding Het buiten de distributie om verkregen voedsel werd onregelmatig en vaak in grote hoeveelheden ineens verworven; ook in niet direct bruikbare vorm, zoals ongema len tarwe, rogge, en suikerbieten. Vlees was afkomstig van zelf gefokte (maar ook gestolen) konijnen, kippen en schapen, en ook van vis die uit de plassen, rivieren en kanalen kwam. Ook doen allerlei verhalen de ronde over het verorberen van honden, katten en mussen.29 Dit voedsel moest zo goed mogelijk worden bewaard en vervolgens bereid. Groente werd ingemaakt, peulvruchten en appeltjes gedroogd. Graan werd gema len in de koffiemolen of in zelf gemaakte molens. Van het meel werd meestal pap gekookt, of er werd door mensen zelf of door een bakker in de buurt brood van ge bakken. Suikerbieten, die zowel op de bonnen werden verstrekt als buiten de dis tributie om werden gekocht, hoorden tot het hoofdvoedsel tijdens de hongerwinter. Het raspen, schaven of in de vleesmolen malen van suikerbieten kostte veel tijd. De massa werd gekookt, waarbij siroop vrij kwam. De pulp werd vervolgens ge malen en, met wat meel en melk vermengd, als koekjes gebakken.30 In de loop van de herfst werden de nr levering van gas en elektriciteit stopgezet, de levering van brand stof aan particulieren werd verboden.31 Het bemachti gen van brandstof om het voedsel te berei den was vaak even moeilijk en tijdrovend als het halen van eten. Bomen langs de stra ten en parken werden gekapt, hekken ge sloopt. Sommige men sen hielpen elkaar, terwijl anderen oude vrouwen en kinderen beroofden. Op spoorwegemplacementen en fabrieksterreinen werden kooltjes geraapt. Ook veel brandbaars uit eigen huis of uit leegstaande panden verdween in de kachel. jlRgg Kolentransport naar de Kaarsenfabriek in de hongerwinter. Gezicht op de Bogen vanaf de Mallegatsluis, 1944. Gouda, SAHM, stamnr. 20336. f 29 Trienekens, Voedsel en honger in oorlogstijd, p. 90 30 Ibidem, p. 91 31 Kruijer, Hongertochten, p. 69

Kranten Streekarchief Midden-Holland

Schatkamer | 2003 | | pagina 9