■MIS
BB» I
mZSMM
KRANSJES
li
Aankomende Boekhouder(ster)
VISITERA»
1954
Neemt hier nota van
KERSTCONCERT
Winkelmeisje
HERENFIETS
„KUIPERS"
Nette Werkster
WERKSTER
üamt tuLsteeen
Woon- en
winkelpand
KUNSTGEBITTEN-
K/eet wat li cel
Lamm er s
RECLAME KRANSJE
H. G. Huizer
Nieuwe cursussen
a» Weekend-reclame
- T. DE VOS Kerkweg 162 gg
MEISJE
Landbouwgids
Boekhandel Veldwijk
Aanbieding vlag aan de Speeltuinvereniging „DE PADDESTOEL"
IN ROOK VERVLOGEN.
In twee en vijftig heeft men hier zowaar
Veertig millioen gulden meer uitgegeven
Voor sigaret, tabak of de sigaar,
Waarvan 't genot slechts over is gebleven.
De staatskas opende zich met een lach.
Want 't viel, mij dunkt, de fiscus ook niet tegen;
Hij heeft toch van dit grote geldbedrag
en niet geringe cent cadeuau gekregen!
De Staat kan zich thans meerder nog dan ooit
Op goede burgers (rokers) gaan beroemen;
Zij zijn de steunpilaren, men kan nooit
de rokers in ons landje anders noemen.
En 't spreekwoord zegt ook nu niet zonder zin,
Dat een tevreden (flink dokkende) roker
- Hij brengt de fiscus immers groot gewin -
Wel stoker is, maar toch geen onruststoker.
Al critiseert men vaak het rookgenot,
't Moet schadelijk voor de gezondheid wezen,
De anti-rokers vangen meestal bot,
Want officieel heeft men nooit kunnen lezen
Dat er teveel gerookt wordt in ons land:
Wij zijn gezond en roken steeds met mate,
Wij steken rustig de tabak in brand
En laten andersdenkenden kalm praten.
Wilde men laatst weer 't roken tegengaan
Op grond van zeer steekhoudende betogen,
De jokers trokken zich er niets van aan:
De hoop bleek ijdel en in rook vervlogen.
Ten slotte is er ook nog onderscheid,
Want meer dan ocjit in de lucht geblazen?
Want wat wordt niet door allerhande dwazen
Weer meer dan ooit in deze vreemde tijd
Voor milliarden in de lucht geblazen?
HENK VAN HEESWIJK.
Beek in 1 min. 30.4 sec. terwijl Mej.
W. Rietveld de 50 meter rugslag won
in de tijd van 49.2 sec. Bij de jon
gens was B, de Ruiter de sterkste en
won 50 meter schoolslag in 45 sec.
Alle esttafettes waren voor de Gou
we.
Shaakvereniging W.S.V.
speelde haar 12e ronde
Uitslag le 10-tal
J. TolP. Broer afg.
A. BonefaasS. Versloot 1-0
K. SlingerlandF. Koster 0-1
2de 10-tal
A. v. d. StarreA. Doornhein 1-0
C. BroerA. van Oort 0-1
H. Kerver—K. v. d. Gaarden 1-0
G. v. 't Slot—H. Schildt 1-0
KleiwegH. v. Vuren afg.
le 10-tal
W. van Vuren—W. Verstoep afgeb.
Damvereniging „EXCELSIOR"
Uitslag 10e en 11e ronde
A. A. Rietveld—T. Twigt 1-1
A. Blonk—W. v. d. Heijden 2-0
N. T. Hilgers—C. H. Kramp 0-2
A. ZwanenburgD. Zwanenburg 0-2
G. HeerenJ. de Heer 2-0
D. ZwanenburgJ. de Heer afgeb.
J. TimmermanJ. de Heer 2-0
N. T. HilgersA. de Vlaming 2-0
T. TwigtG. Heeren 2-0
C. StolkerC. H. Kramp 0-2
W. v. d. HeijdenH. Troost 0-2
A. Blonk—P. van Tol 2-0
A. N. LittooijD Zwanenburg afgeb.
A. BlomD. la Grand 2-0
H. SchuurhannesA. Zwanenburg
[1-1
De eerstgenoemde speelde met wit.
NEDERLANDSE KAAS GENIET
WERELDREPUTATIE.
Hoeksteen van onze
ZUIVELINDUSTRIE
De meeste Nederlanders weten de
waarde van hun zuivelproducten wel
te schatten. De consumptie er van
staat op een behoorlijk peil, al is het
melkverbruik dan nog niet zo groot,
dat we per man drie kwart kunnen
drinken per dag.
Jammer is het, dat het roomboter-
verbruik zo gedaald is. Het grote
prijsverschil met de margarine heeft
de roomboter bij de consument het
onderspit doen delven. En wat we in
Nederland zien, gebeurt ook elders:
de margarineverbruikers nemen in
aantal toe, de roomboterconsumen-
ten vormen een minderheid. In En
geland en Amerika heeft men het
langste weerstand kunnen bieden
aan de margarine. Maar ook daar
gaat het roomboterverbruik een da
lende lijn vertonen.
Dit is een strop voor onze zuivel
industrie, zult u zeggen Inderdaad,
onze boterproducten, de zuivelfabrie
ken. zien die ontwikkeling met lede
ogen aan en wie de taal der koe ver
staat, zou haar zelfs van verontwaar
diging kunnen horen loeien. Maar
die koe geeft evengoed haar melk en
door de moderne veeverzorging geeft
zij zelfs aanzienlijk meer dan vroe
ger. Er wordt dus minder boter ge
maakt van de melk.
Engeland neemt minder af, omdat
het verbruik ervan daalt, omdat het
zijn boeren wat meer boter wil laten
produceren en omdat het boterover-
eenkomsten heeft met Denemarken,
onze zuivelconcurrent. De Amerika
nen zullen onze boter ook niet ko
pen, omdat ze zelf met grote voorra
den opgescheept zitten. Dat ziet er
dus niet zo gunstig uit.
Er wordt méér gemaakt.
Gelukkig verstaan de Nederlan
ders de kunst om meer producten te
bereiden uit melk, zoals kaas en
melkpoeder, gecondenseerde melk
met suiker en we hebben zelfs mil-
lioenen liters melk in blik over de
wereld verzonden.
Maar het belangrijkste artikel is
kaas. Dit product is meer en meer
geworden tot de roem van onze na
tionale zuivelindustrie. Wie de sta
tistieken bekijkt die ziet van jaar tot
jaar de productie van dit gouden
product stijgen, en de uitvoer slaat
alle records uit het verleden. Mede
om de kaas staat Nederland een vrije
handel in de wereld voor. Nergens is
men erin geslaagd, de kwaliteit van
de Nederlandse kaas te evenaren.
Wij bezitten dus een monopolie. Het
zal op de duur nogal eens worden
ondermijnd door geëmigreerde Ne
derlandse boeren, die in het vreemde
land hun kaasproductiekunst vanzelf
sprekend ook in practijk gaan bren
gen, Maar de kwaliteit van de ge
bruikte melk zal nog wel verschil
blijven tonen en de smaak beïnvloe
den. Voor bóerenkaas zal Zuid-Hol
land zijn naam niet gemakkelijk
verliezen.
De echte boerenkaas heeft nooit
een fabriek gezien. Er zijn boeren
in Zuid-Holland (en nog meer boe
rinnen), die het vak van de kaasbe
reiding tot in de puntjes verstaan.
Zij leveren de vechte, volvette kaas
met een maximum aan vetgehalte
van steeds dezelfde koeien, waardoor
ze een constante kwaliteit aan de
markt brengen.
De bereiding
Het vetgehalte moet aan een mini
mum voldoen, wil de kaas het rijks-
keur krijgen, maar over een maxi
mumvetgehalte praat niemand. Veel
boerinnen maken elke das een paar
kazen. Ze gebruiken daarvoor melk
met een temperatuur van ongev. 30°.
De melk komt in een grote bak en
daar wordt er stremsel bijgevoegd.
Dat stremsel krijgt men uit kalver-
magen.
Nadat het mengsel zo'n twintig
minuten heeft gestaan, blijkt het een
hele verandering te hebben onder
gaan. De vloeistof is vaster gewor
den. Met de hand bepaalt de boerin,
of het breken voldoende is. Daaruit
blijkt haar vakkennis onder meer. Is
de vastheid van het mengsel vol
doende, dan draaien er een aantal
machinaal gedreven kaasmessen
doorheen, waardoor een korrelige
stof ontstaat, terwijl zich vocht af
scheidt, wat wei wordt genoemd. De
wei wordt afgetapt en dient als vee
voeder.
De kaas in wording komt nu in de
kaasvorm, die onder een pers wordt
gezet. Velen hebben zich in de loop
der tijd afgvraagd. hoe toch de gaten
in de kaas zijn gekomen. Dat hangt
er van af hoe de kaasvorm gev,uld
wordt met het korrelige product uit
die grote bak. Nu gaat tenslotte de
kaasvorm onder een grote pers, die
de laatste hoeveelheid w ei er uit
perst.
De klaargekomen kaas gaat nog
een paar dagen in een pekelbad en
daarna wordt ze een tijdje opgesla
gen, om smakelijk te worden. Na on
geveer vier weken is ze wel markt
rijp. Een boerin is een paar uur druk
met kaas maken en dan kan het ook
nog mislukken.
Niet gemakkelijk.
Na de beschrijving zou men zeg
gen, dat het eenvoudig is. We zouden
het dus ook eens kunnen proberen,
maar na een aantal mislukte pogin
gen zullen de meesten wel tot de
conclusie komen, dat ze van kaasma
ken geen kaas hebben gegeten, om
in stijl te blijven.
De kaasbereiding in de fabriek
vindt op dezelfde wijze plaats, al
leen op veel groter schaal. Fijnproe
vers beweren dat men er toch nog
nooit in geslaagd is, de kwaliteit van
de echte boerenkaas na te maken en
daarom bestaan er nog steeds echte
kaasboeren, die hun vakkennis als
eén familiegeheim van vader op zoon,
of meer nog van moeder op dochter
overdragen.
Nederland is de belangrijkste kaas
leverancier van de wereld geworden.
Door de eeuwen heen waren wij een
volk van kaaskoppen, kaasboeren en
andere vormen van kaasadel, maar
het is opmerkelijk, hoe gering het
getal inwoners van dit land is, dat
het verschil kan vertellen tussen
een Edammer en een Goudse. De
naam slaat meer op de vorm, dan op
de plaats van herkomst. De edam
mertjes zijn rond, hebben ongeveer
de vorm van een kogel en de goud-
sen zijn plat, hebben meer de vorm
van een wiel. Dit zijn de hoofdpro
ducten van de kaasproducenten.
Verder worden er nog commissieka
zen, lunchkaasjes, leidse kazen en
frieze nagelkazen enz. gemaakt. Te
genwoordig opereren we ook met
korstloze- en smeerkaas.
De door de eeuwen heen beroemd
geworden producten van onze kaas
makers gaan over de hele wereld.
Meer dan tachtig landen kopen ,,hol-
landse" kaas, die evengoed uit Fries
land kan komen. Gelukkig blijft ook
ons volk niet achter in de waarde
ring. Een stijgende consumptielijn
toont de toenemende belangstelling
voor een product, dat de voornaam
ste steunpilaar is geworden van onze
zuivelindustrie.
ONZE „ELECTRISCHE TIJD"
Dat de electriciteit een zeer be
langrijke plaats inneemt in onze da
gelijkse samenleving, kan zonder
meer als een vaststaand feit worden
beschouwd. Wij zouden ons immers
geen raad weten, als wij 's avonds
en 's nachts geen licht hadden.
Om een sterk voorbeeld te noe
men, wist Uj dat voor de radioluis
teraars, die tijdens de boeiende re
portage van de dichting van het
laatste dijkgat bij Ouwerkerk, hun
toestel aan lieten staan en extra
licht brandden,, alleen door de cen-
rtale te Amsterdam ol 30.000 kilo
wattuur electriciteit méér geleverd
werd? Dat hiervoor 15 ton kolen ex
tra werden verstookt en deze extra
productie verbruikt werd in bijna
2 uur tijds, namelijk van 11 uur 's
avonds tot 1 uur 's nachts? Uit deze
cijfers blijkt wel, dat de electriciteit
volkomen onmisbaar is.
De geschiedenis van de electrici
teit loopt terug tot ongeveer 1650.
Omstreeks deze tijd was slechts de
aantrekking en afstoting van door
wrijving geladen stoffen als zwavel
en glas bekend. Omsreeks 1660 was
het Van Guericke, die na veel ex
perimenten er in slaagde, een zwa
velbol te construeren, welke bol,
door wrijving met de hand, met elec
triciteit geladen kon worden.
Onze langenoot Van Musschen-
broek vond de zogenaamde „leidese
fjes" uify waarmee men voor het
eerst de schok, die de electriciteit bij
aanraking gaf, kon voelen. Spoedig
werd deze uitvinding bekend en
overal gewaardeerd. Het was de eer
ste uitvinding, waarbij een grote la
ding electriciteit in een kleine ruim
te kon worden bewaard, vandaar de
naam condensator,
In de telefonie, de telegrafie en de
gloeilamp vond de electriciteit haar
eerste grote toepassingen. Het was
de bekende uitvinder Edison, die in
1881 zijn eerste gloeilamp demon
streerde op een Parijse tentoonstel
ling. Voor het kooldraad in deze
lampen gebruikte Edison draden uit
de bamboestok. Zijn uitvinding was
spoedig algemeen bekend en reeds
in 1890 in gebruik over de gehele
wereld.
Een groot probleem vormde het
overbrengen van de electrische
stroom over grote afstanden. Hier
voor vond men echter ook spoedig
een oplossing door de uitvinding van
de transformator in 1885. Nu werd
het mogelijk om de opgewekte elec
trische stroom van de waterkracht
stations over een grote afstand te
„vervoeren", door middel van wis
selstroom van hoge spanning.
Achtereenvolgens werden nog ve
le uitvindingen gedaan o.a. de dyna
mo en de turbine (een verbetering
van het aloude waterwiel), die alle
maal bewijzen, dat de electriciteit
onmisbaar is geworden bij onze mo
derne techniek.
MEDEDELING.
Mej. N. N. Ingezonden stukken
kunnen alleen opgenomen worden als
U uw naam bekend maakt. Red.
Verloofd:
RIE VAN NOORT
en
KEES VAN BERKEL
Noordeinde 47 Noordeinde 102
Receptie: 2e Kerstdag nam.
2de KERSTDAG
zijn alle kruidenierszaken
GESLOTEN.
Kruideniersvereniging
„SAMENWERKING"
JEÜGDK00R INTER-N0S
Dirigent Jan Booda
Dinsdag22December '53
des nam. 8 uur in de
cantine der N.V. Louis
Dobbelmann. alhier.
ROSA SPIER, harp.
Kaarten f 1.— aan de zaal
enbijdebekendeadressen.
gevraagd in kruidenierswinkel
J. PAK, Moerkapelle
Dorpsstraat 60, Telefoon 55
LOONBOEKEN
LOONSTATEN
nieuwe modellen volgens wet
telijke voorschriften
VELDWIJK HEEFT ZE
Te bevr- bij W. C. Compeer,
Zuidkade 166
Voor een
DEMIE of WINTERJAS
naar
Dames- en Herenkleermakerij
G. LE1FLANG,
IJssellaan 84, Gouda, Tel, 4015
Spoedige aflevering
Vraagt stalen of bezoek
Stoppage-lnrichting
VOOR UW
Kerstboom
Hulst
en een mooi, maar toch voor
delig
Kerststukje
Bloemenmagazijn
gevraagd voor Zaterdags.
Adres bevr. Boekh. Burger.
NIC. VIS
Kanaalstraat 1
Vrijdag en Zaterdag
van 70 voor 60 cent 250 gram
Kersttaarten
Kerstkransen
Kerstkransjes
Zuidkade 5 Telefoon 535
naar de
Zondag 20 Dec. a.s.
8 uur,
in het Verenigingslokaal
achter de Geref. Kerk
.Toegang vrij
Geref. Evangelisatie-Comm.
met open grond, in centrum
van Waddinxveen, te koop
aangeboden. Ongeveer Januari
a.s. leeg te aanvaarden.
Brieven onder 48 aan het
bureau van dit blad.
TIJDELIJK 20 PCT KORTING
op onze December prijzen
voor het prima Stomen
van kleding.
„DE PELIKAAN"
Chemische reiniging en ververij
al 46 jaar in GOUDA
Agentschap te Waddinx
veen: Gebr. SOL, Noord-
kade 213. Telefoon 250
Kerkweg 160
te koop
REPARATIE
Eikenlaan 84
Daarom met Kerstmis een fijne
Runder vanaf 2.00 per 500 gr
Varkens vanaf 2.20 per 500 gr
Wacht niet met bestellen
[tot morgerï,
wat ge heden kunt doen
2e Kerstdag tot 12 uur geopend
Een heerlflk
voor 55 cent per 250 gram
van 18 tot 24 Dec.
Zuidkade 11 Telefoon 554
in Januari a.s.
L.O. ENGELS,
TALEN, STENO, TYPEN
is aanm. voor 24 December
geweust-
TEL. 38 4059
FLUWELENSJNGEL35
Stel het niet uit!
Doe het nu!
VULPEN DEFECT?
VELDWIJK MAAKT ZE!
GEVRAAGD:
met enige ervaring, op fabriekskantoor ter plaatse-
Brieven onder no 312 bureau van dit blad
IZachtzure handappels Jonathan 20 ct p. kg n
Prima Spruitjes 25 ct p. kg I
Predikbeurten op Zondag 20 December
Ned. Herv. Kerk.
Voorm. 8.45 uur Ds. H. van de Akker, Gouda.
Voorm. 10.30 en nam. 6.30 uur Ds. J. van der Haar.
Gereformeerde Kerk
Voorm. 10 en nam. 5 uur Ds. Hendriks, Winterswijk.
Ned. Herv. „Wet en Evangelie"
Nam. 3.30 uur Ds. J. van Vliet, Maasdam.
Chr. Afgesch. Gemeente
Voorm. 9.30 en nam. 5 uur Leesdienst.
Rem. Geref. Gemeente
Voorm. 10 uur Ds. G. Ch. Duinker.
§sr~ De Zondagsdienst wordt waargenomen door
Dr E. M. L. Hemminga
Gevraagd
voor de morgenuren
Mevr. BOOY, Oranjelaan 39
Bestel tijdig voor 1954 uw
Drukkerij VELDWIJK
Prijs f 5.—