■MIS BB» I mZSMM KRANSJES li Aankomende Boekhouder(ster) VISITERA» 1954 Neemt hier nota van KERSTCONCERT Winkelmeisje HERENFIETS „KUIPERS" Nette Werkster WERKSTER üamt tuLsteeen Woon- en winkelpand KUNSTGEBITTEN- K/eet wat li cel Lamm er s RECLAME KRANSJE H. G. Huizer Nieuwe cursussen a» Weekend-reclame - T. DE VOS Kerkweg 162 gg MEISJE Landbouwgids Boekhandel Veldwijk Aanbieding vlag aan de Speeltuinvereniging „DE PADDESTOEL" IN ROOK VERVLOGEN. In twee en vijftig heeft men hier zowaar Veertig millioen gulden meer uitgegeven Voor sigaret, tabak of de sigaar, Waarvan 't genot slechts over is gebleven. De staatskas opende zich met een lach. Want 't viel, mij dunkt, de fiscus ook niet tegen; Hij heeft toch van dit grote geldbedrag en niet geringe cent cadeuau gekregen! De Staat kan zich thans meerder nog dan ooit Op goede burgers (rokers) gaan beroemen; Zij zijn de steunpilaren, men kan nooit de rokers in ons landje anders noemen. En 't spreekwoord zegt ook nu niet zonder zin, Dat een tevreden (flink dokkende) roker - Hij brengt de fiscus immers groot gewin - Wel stoker is, maar toch geen onruststoker. Al critiseert men vaak het rookgenot, 't Moet schadelijk voor de gezondheid wezen, De anti-rokers vangen meestal bot, Want officieel heeft men nooit kunnen lezen Dat er teveel gerookt wordt in ons land: Wij zijn gezond en roken steeds met mate, Wij steken rustig de tabak in brand En laten andersdenkenden kalm praten. Wilde men laatst weer 't roken tegengaan Op grond van zeer steekhoudende betogen, De jokers trokken zich er niets van aan: De hoop bleek ijdel en in rook vervlogen. Ten slotte is er ook nog onderscheid, Want meer dan ocjit in de lucht geblazen? Want wat wordt niet door allerhande dwazen Weer meer dan ooit in deze vreemde tijd Voor milliarden in de lucht geblazen? HENK VAN HEESWIJK. Beek in 1 min. 30.4 sec. terwijl Mej. W. Rietveld de 50 meter rugslag won in de tijd van 49.2 sec. Bij de jon gens was B, de Ruiter de sterkste en won 50 meter schoolslag in 45 sec. Alle esttafettes waren voor de Gou we. Shaakvereniging W.S.V. speelde haar 12e ronde Uitslag le 10-tal J. TolP. Broer afg. A. BonefaasS. Versloot 1-0 K. SlingerlandF. Koster 0-1 2de 10-tal A. v. d. StarreA. Doornhein 1-0 C. BroerA. van Oort 0-1 H. Kerver—K. v. d. Gaarden 1-0 G. v. 't Slot—H. Schildt 1-0 KleiwegH. v. Vuren afg. le 10-tal W. van Vuren—W. Verstoep afgeb. Damvereniging „EXCELSIOR" Uitslag 10e en 11e ronde A. A. Rietveld—T. Twigt 1-1 A. Blonk—W. v. d. Heijden 2-0 N. T. Hilgers—C. H. Kramp 0-2 A. ZwanenburgD. Zwanenburg 0-2 G. HeerenJ. de Heer 2-0 D. ZwanenburgJ. de Heer afgeb. J. TimmermanJ. de Heer 2-0 N. T. HilgersA. de Vlaming 2-0 T. TwigtG. Heeren 2-0 C. StolkerC. H. Kramp 0-2 W. v. d. HeijdenH. Troost 0-2 A. Blonk—P. van Tol 2-0 A. N. LittooijD Zwanenburg afgeb. A. BlomD. la Grand 2-0 H. SchuurhannesA. Zwanenburg [1-1 De eerstgenoemde speelde met wit. NEDERLANDSE KAAS GENIET WERELDREPUTATIE. Hoeksteen van onze ZUIVELINDUSTRIE De meeste Nederlanders weten de waarde van hun zuivelproducten wel te schatten. De consumptie er van staat op een behoorlijk peil, al is het melkverbruik dan nog niet zo groot, dat we per man drie kwart kunnen drinken per dag. Jammer is het, dat het roomboter- verbruik zo gedaald is. Het grote prijsverschil met de margarine heeft de roomboter bij de consument het onderspit doen delven. En wat we in Nederland zien, gebeurt ook elders: de margarineverbruikers nemen in aantal toe, de roomboterconsumen- ten vormen een minderheid. In En geland en Amerika heeft men het langste weerstand kunnen bieden aan de margarine. Maar ook daar gaat het roomboterverbruik een da lende lijn vertonen. Dit is een strop voor onze zuivel industrie, zult u zeggen Inderdaad, onze boterproducten, de zuivelfabrie ken. zien die ontwikkeling met lede ogen aan en wie de taal der koe ver staat, zou haar zelfs van verontwaar diging kunnen horen loeien. Maar die koe geeft evengoed haar melk en door de moderne veeverzorging geeft zij zelfs aanzienlijk meer dan vroe ger. Er wordt dus minder boter ge maakt van de melk. Engeland neemt minder af, omdat het verbruik ervan daalt, omdat het zijn boeren wat meer boter wil laten produceren en omdat het boterover- eenkomsten heeft met Denemarken, onze zuivelconcurrent. De Amerika nen zullen onze boter ook niet ko pen, omdat ze zelf met grote voorra den opgescheept zitten. Dat ziet er dus niet zo gunstig uit. Er wordt méér gemaakt. Gelukkig verstaan de Nederlan ders de kunst om meer producten te bereiden uit melk, zoals kaas en melkpoeder, gecondenseerde melk met suiker en we hebben zelfs mil- lioenen liters melk in blik over de wereld verzonden. Maar het belangrijkste artikel is kaas. Dit product is meer en meer geworden tot de roem van onze na tionale zuivelindustrie. Wie de sta tistieken bekijkt die ziet van jaar tot jaar de productie van dit gouden product stijgen, en de uitvoer slaat alle records uit het verleden. Mede om de kaas staat Nederland een vrije handel in de wereld voor. Nergens is men erin geslaagd, de kwaliteit van de Nederlandse kaas te evenaren. Wij bezitten dus een monopolie. Het zal op de duur nogal eens worden ondermijnd door geëmigreerde Ne derlandse boeren, die in het vreemde land hun kaasproductiekunst vanzelf sprekend ook in practijk gaan bren gen, Maar de kwaliteit van de ge bruikte melk zal nog wel verschil blijven tonen en de smaak beïnvloe den. Voor bóerenkaas zal Zuid-Hol land zijn naam niet gemakkelijk verliezen. De echte boerenkaas heeft nooit een fabriek gezien. Er zijn boeren in Zuid-Holland (en nog meer boe rinnen), die het vak van de kaasbe reiding tot in de puntjes verstaan. Zij leveren de vechte, volvette kaas met een maximum aan vetgehalte van steeds dezelfde koeien, waardoor ze een constante kwaliteit aan de markt brengen. De bereiding Het vetgehalte moet aan een mini mum voldoen, wil de kaas het rijks- keur krijgen, maar over een maxi mumvetgehalte praat niemand. Veel boerinnen maken elke das een paar kazen. Ze gebruiken daarvoor melk met een temperatuur van ongev. 30°. De melk komt in een grote bak en daar wordt er stremsel bijgevoegd. Dat stremsel krijgt men uit kalver- magen. Nadat het mengsel zo'n twintig minuten heeft gestaan, blijkt het een hele verandering te hebben onder gaan. De vloeistof is vaster gewor den. Met de hand bepaalt de boerin, of het breken voldoende is. Daaruit blijkt haar vakkennis onder meer. Is de vastheid van het mengsel vol doende, dan draaien er een aantal machinaal gedreven kaasmessen doorheen, waardoor een korrelige stof ontstaat, terwijl zich vocht af scheidt, wat wei wordt genoemd. De wei wordt afgetapt en dient als vee voeder. De kaas in wording komt nu in de kaasvorm, die onder een pers wordt gezet. Velen hebben zich in de loop der tijd afgvraagd. hoe toch de gaten in de kaas zijn gekomen. Dat hangt er van af hoe de kaasvorm gev,uld wordt met het korrelige product uit die grote bak. Nu gaat tenslotte de kaasvorm onder een grote pers, die de laatste hoeveelheid w ei er uit perst. De klaargekomen kaas gaat nog een paar dagen in een pekelbad en daarna wordt ze een tijdje opgesla gen, om smakelijk te worden. Na on geveer vier weken is ze wel markt rijp. Een boerin is een paar uur druk met kaas maken en dan kan het ook nog mislukken. Niet gemakkelijk. Na de beschrijving zou men zeg gen, dat het eenvoudig is. We zouden het dus ook eens kunnen proberen, maar na een aantal mislukte pogin gen zullen de meesten wel tot de conclusie komen, dat ze van kaasma ken geen kaas hebben gegeten, om in stijl te blijven. De kaasbereiding in de fabriek vindt op dezelfde wijze plaats, al leen op veel groter schaal. Fijnproe vers beweren dat men er toch nog nooit in geslaagd is, de kwaliteit van de echte boerenkaas na te maken en daarom bestaan er nog steeds echte kaasboeren, die hun vakkennis als eén familiegeheim van vader op zoon, of meer nog van moeder op dochter overdragen. Nederland is de belangrijkste kaas leverancier van de wereld geworden. Door de eeuwen heen waren wij een volk van kaaskoppen, kaasboeren en andere vormen van kaasadel, maar het is opmerkelijk, hoe gering het getal inwoners van dit land is, dat het verschil kan vertellen tussen een Edammer en een Goudse. De naam slaat meer op de vorm, dan op de plaats van herkomst. De edam mertjes zijn rond, hebben ongeveer de vorm van een kogel en de goud- sen zijn plat, hebben meer de vorm van een wiel. Dit zijn de hoofdpro ducten van de kaasproducenten. Verder worden er nog commissieka zen, lunchkaasjes, leidse kazen en frieze nagelkazen enz. gemaakt. Te genwoordig opereren we ook met korstloze- en smeerkaas. De door de eeuwen heen beroemd geworden producten van onze kaas makers gaan over de hele wereld. Meer dan tachtig landen kopen ,,hol- landse" kaas, die evengoed uit Fries land kan komen. Gelukkig blijft ook ons volk niet achter in de waarde ring. Een stijgende consumptielijn toont de toenemende belangstelling voor een product, dat de voornaam ste steunpilaar is geworden van onze zuivelindustrie. ONZE „ELECTRISCHE TIJD" Dat de electriciteit een zeer be langrijke plaats inneemt in onze da gelijkse samenleving, kan zonder meer als een vaststaand feit worden beschouwd. Wij zouden ons immers geen raad weten, als wij 's avonds en 's nachts geen licht hadden. Om een sterk voorbeeld te noe men, wist Uj dat voor de radioluis teraars, die tijdens de boeiende re portage van de dichting van het laatste dijkgat bij Ouwerkerk, hun toestel aan lieten staan en extra licht brandden,, alleen door de cen- rtale te Amsterdam ol 30.000 kilo wattuur electriciteit méér geleverd werd? Dat hiervoor 15 ton kolen ex tra werden verstookt en deze extra productie verbruikt werd in bijna 2 uur tijds, namelijk van 11 uur 's avonds tot 1 uur 's nachts? Uit deze cijfers blijkt wel, dat de electriciteit volkomen onmisbaar is. De geschiedenis van de electrici teit loopt terug tot ongeveer 1650. Omstreeks deze tijd was slechts de aantrekking en afstoting van door wrijving geladen stoffen als zwavel en glas bekend. Omsreeks 1660 was het Van Guericke, die na veel ex perimenten er in slaagde, een zwa velbol te construeren, welke bol, door wrijving met de hand, met elec triciteit geladen kon worden. Onze langenoot Van Musschen- broek vond de zogenaamde „leidese fjes" uify waarmee men voor het eerst de schok, die de electriciteit bij aanraking gaf, kon voelen. Spoedig werd deze uitvinding bekend en overal gewaardeerd. Het was de eer ste uitvinding, waarbij een grote la ding electriciteit in een kleine ruim te kon worden bewaard, vandaar de naam condensator, In de telefonie, de telegrafie en de gloeilamp vond de electriciteit haar eerste grote toepassingen. Het was de bekende uitvinder Edison, die in 1881 zijn eerste gloeilamp demon streerde op een Parijse tentoonstel ling. Voor het kooldraad in deze lampen gebruikte Edison draden uit de bamboestok. Zijn uitvinding was spoedig algemeen bekend en reeds in 1890 in gebruik over de gehele wereld. Een groot probleem vormde het overbrengen van de electrische stroom over grote afstanden. Hier voor vond men echter ook spoedig een oplossing door de uitvinding van de transformator in 1885. Nu werd het mogelijk om de opgewekte elec trische stroom van de waterkracht stations over een grote afstand te „vervoeren", door middel van wis selstroom van hoge spanning. Achtereenvolgens werden nog ve le uitvindingen gedaan o.a. de dyna mo en de turbine (een verbetering van het aloude waterwiel), die alle maal bewijzen, dat de electriciteit onmisbaar is geworden bij onze mo derne techniek. MEDEDELING. Mej. N. N. Ingezonden stukken kunnen alleen opgenomen worden als U uw naam bekend maakt. Red. Verloofd: RIE VAN NOORT en KEES VAN BERKEL Noordeinde 47 Noordeinde 102 Receptie: 2e Kerstdag nam. 2de KERSTDAG zijn alle kruidenierszaken GESLOTEN. Kruideniersvereniging „SAMENWERKING" JEÜGDK00R INTER-N0S Dirigent Jan Booda Dinsdag22December '53 des nam. 8 uur in de cantine der N.V. Louis Dobbelmann. alhier. ROSA SPIER, harp. Kaarten f 1.— aan de zaal enbijdebekendeadressen. gevraagd in kruidenierswinkel J. PAK, Moerkapelle Dorpsstraat 60, Telefoon 55 LOONBOEKEN LOONSTATEN nieuwe modellen volgens wet telijke voorschriften VELDWIJK HEEFT ZE Te bevr- bij W. C. Compeer, Zuidkade 166 Voor een DEMIE of WINTERJAS naar Dames- en Herenkleermakerij G. LE1FLANG, IJssellaan 84, Gouda, Tel, 4015 Spoedige aflevering Vraagt stalen of bezoek Stoppage-lnrichting VOOR UW Kerstboom Hulst en een mooi, maar toch voor delig Kerststukje Bloemenmagazijn gevraagd voor Zaterdags. Adres bevr. Boekh. Burger. NIC. VIS Kanaalstraat 1 Vrijdag en Zaterdag van 70 voor 60 cent 250 gram Kersttaarten Kerstkransen Kerstkransjes Zuidkade 5 Telefoon 535 naar de Zondag 20 Dec. a.s. 8 uur, in het Verenigingslokaal achter de Geref. Kerk .Toegang vrij Geref. Evangelisatie-Comm. met open grond, in centrum van Waddinxveen, te koop aangeboden. Ongeveer Januari a.s. leeg te aanvaarden. Brieven onder 48 aan het bureau van dit blad. TIJDELIJK 20 PCT KORTING op onze December prijzen voor het prima Stomen van kleding. „DE PELIKAAN" Chemische reiniging en ververij al 46 jaar in GOUDA Agentschap te Waddinx veen: Gebr. SOL, Noord- kade 213. Telefoon 250 Kerkweg 160 te koop REPARATIE Eikenlaan 84 Daarom met Kerstmis een fijne Runder vanaf 2.00 per 500 gr Varkens vanaf 2.20 per 500 gr Wacht niet met bestellen [tot morgerï, wat ge heden kunt doen 2e Kerstdag tot 12 uur geopend Een heerlflk voor 55 cent per 250 gram van 18 tot 24 Dec. Zuidkade 11 Telefoon 554 in Januari a.s. L.O. ENGELS, TALEN, STENO, TYPEN is aanm. voor 24 December geweust- TEL. 38 4059 FLUWELENSJNGEL35 Stel het niet uit! Doe het nu! VULPEN DEFECT? VELDWIJK MAAKT ZE! GEVRAAGD: met enige ervaring, op fabriekskantoor ter plaatse- Brieven onder no 312 bureau van dit blad IZachtzure handappels Jonathan 20 ct p. kg n Prima Spruitjes 25 ct p. kg I Predikbeurten op Zondag 20 December Ned. Herv. Kerk. Voorm. 8.45 uur Ds. H. van de Akker, Gouda. Voorm. 10.30 en nam. 6.30 uur Ds. J. van der Haar. Gereformeerde Kerk Voorm. 10 en nam. 5 uur Ds. Hendriks, Winterswijk. Ned. Herv. „Wet en Evangelie" Nam. 3.30 uur Ds. J. van Vliet, Maasdam. Chr. Afgesch. Gemeente Voorm. 9.30 en nam. 5 uur Leesdienst. Rem. Geref. Gemeente Voorm. 10 uur Ds. G. Ch. Duinker. §sr~ De Zondagsdienst wordt waargenomen door Dr E. M. L. Hemminga Gevraagd voor de morgenuren Mevr. BOOY, Oranjelaan 39 Bestel tijdig voor 1954 uw Drukkerij VELDWIJK Prijs f 5.—

Kranten Streekarchief Midden-Holland

Weekblad voor Waddinxveen | 1953 | | pagina 4