Moede* de Vrouw. DE DROGISTERIJ ^eié&óisiz De tentoonstelling wordt voor het publiek Dinsdagsmiddags om 2.30 uur opengesteld GOUWESTAD MIDDENSTANDS- Sociale* DOUBLE COLLIER a F 2,10 SALON DOELEMAN „DE HEFBRUG" HEEMSKERK HEEMSKERK HUISVROUW HEEMSKERK HEEMSKERK HEEMSKERK HELDEBen ZUIVED n; toon! HEEMSKERK HEEMSKERK Fa J. H. Malder Zn ROSKAM PRIJST RAAG Gaarne voldoe ik aan het ver zoek van de uitgever van ons Weekblad om een enkel woord te schrijven in verband met de ko mende winkelbeurs „Gouwe-Staö". Ik verheug mij steeds weer over de grote activiteit en de initiatie ven, die onze plaatselijke midden stand weet te ontwikkelen. Hierbij blijkt gelukkig altijd weer op nieuw dat men, al zijn onze win keliers in verschillende organisa ties georganiseerd, toch tot een goede samenwerking kan komen als het gaat om de behartiging van gemeenschappelijke belangen. „Gouwe-Stad" belooft iets groots te worden. Dit wordt niet alleen een ge meenschappelijke demonstratie om de eigen burgerij te laten zien hoe goed men in het eigen dorp terecht kan. Maar alles is zo opgezet, dat men terecht verwachten kan ook uit de omliggende gemeenten be langstelling te trekken. Vanaf het eerste ogenblik dat over een te organiseren winkel- beurs werd' gesproken, heb ik, en ik durf wel zeggen, heeft heel Waddinxveen de ontwikkeling met grote belangstelling gevolgd. Naarmate de grote dag van de ope ning nadert, en op het terrein koortsachtig wordt gewerkt om al les op tijd gereed te, hebben, neemt de spanning toe. Heren Middenstanders, ik maak U mijn compliment over Uw ge durfd initiatief en wens U gaarne een in elk opzicht geslaagde win kelbeurs toe. De burgemeester v. Waddinxveen, A. WARNAAR Jz. UuM Wonderlijk, welk een aantrek kingskracht er van een beurs op het publiek kan uitgaan Waar deze beurzen worden gehouden, slagen zij bijna in alle gevallen. Naar mijn gevoel i? het 't feit, dat het publiek meerdere zaken in een kort bestek bijeenziet, de aan trekkelijke wijze van opzet en in richting en nog een aantal bijkom stige factoren, die bij het publiek de indruk wekken, dat men er „eens uit" is en dat men vergelij kenderwijs indrukken kan opdoen, de oorzaak, dat meer en meer, en ook door de Middenstand deze beurzen worden gehouden. Dat de Middenstand in Wad dinxveen thans tot dit reclame middel overgaat,, is begrijpelijk. Een groeiende industriële gemeen te als deze, met een actieve voor uitstrevende middenstand, heeft daartoe volkomen het recht, ja zelfs de plicht. Zeker, de winkels in Wad dinxveen zijn de moeite van het bezoek waard, maar een georgani seerd optreden van de gezamen lijke Middenstand heeft, dit is gebleken op het kopend publiek zijn bijzondere bekoring en zal er toe bijdragen, dat de op de beurs verkregen indrukken blijven han gen en een richtlijn zullen geven om zich bij latere inkopen de adressen van de deelnemende za ken te blijven herinneren. Hetgeen uiteindelijk het hoofd doel van een dergelijk streven is. Moge dan ook de organisatoren en de deelnemers van deze Wad- dinxveense Middenstandsbeurs dit resultaat van hun werken zien en op basis van dit gemeenschappe lijk streven, mede bouwen aan een hechtere samenwerking van de middenstand in Waddinxveen, in het belang van de gehele be volking van deze Gemeente. C. H. HAGEDORN, Secretaris Kamer van Koophandel en Fabrieken voor Gouda en Omstreken. Alleen tijdens de tentoonstelling een fraaie en de bijpassende armband gratis. KERKWEG 143 - WADDINXVEEN TELEFOON 217 Parfumerieën - Byouterieën - Plastics DE KUNST VAN HET ETEN. Zoals ik U al eens eerder ver telde, val ik tijdens ziekte nog wel eens tijdelijk in als lerares op een der Nederlandse Huishoudscholen. In de achter ons liggende koude periode ben ik zodoende weer en kele weken aan het werk geweest, en dat doe ik steeds met bizonder veel genoegen. Om verschillende redenen. O.m. constateer ik, dat iedere nieuwe klas meisjes weer anders is dan de vorige. Ga ik een vergelijking maken met de meis jes, die ik twintig jaar geleden had (thans vrijwel allemaal moe ders met kinderen) en de genera tie van vandaag, dan constateer ik vooruitgang, maar ook een terug slag. Het moderne meisje van 14 jaar weet meer dan haar moeder twintig jaar geleden. En dat is niet te verwonderen. In vrijwel elk op zicht is er vooruitgang te consta teren. Ik zal hierop niet nader in gaan. We weten allemaal wel, wat ik hiermee bedoel. De tijdsom standigheden, waarin we thans le ven, brengt dit mee. Daar staat echter tegenover, dat ik ook 'n terugslag moet constateren. Op verschillend gebied. Om te be ginnen op zedelijk terrein. Ik sta hier vandaag niet bij stil en hoop dat min of meer delicate onder werp te zijner tijd nog eens te be spreken. Waar ik het wel over wil hebben is, de kunst van het eten. We weten allemaal, dat één der hoofdvakken op de Huishoud school is het koken. Het smakelijk bereiden van verschillende norma le gerechten. Opdat het meisje van vandaag als toekomstige huis vrouw in staat zal zijn een smake lijke pot te koken voor haar ge zin. En niet alleen smakelijk, ook economisch verantwoord. Het is juist de kunst om met een smalle beurs toch te zorgen voor behoor lijk eten. Ik heb enkele malen verstomd' gestaan over de geringe belang stelling, die er is bij de meisjes voor het vak koken. Een der meis jes beweerde, dat koken geen kunst was. Dat kon iedereen. En een ander meisje vertelde, dat ko ken iedere vrouw aangeboren was. Dat ging dus vanzelf. Zodoende is er onder een bepaalde categorie leerlingen op de Huishoudschool maar een zeer matige belangstel ling voor het koken. De punten, die voor de vorderingen op dit ge bied gegeven worden, zijn dan ook navenant. Ik weet tenminste nu al, dat er enkele tweede klas- sers van de primaire opleiding hun diploma naar alle waarschijn lijkheid niet zullen ontvangen, omdat ze een zeer laag cijfer voor het vak koken krijgen. De schuld van deze geringe be langstelling voor het kookonder- wijs ligt niet alleen bij de leerlin gen. Ik durf zelfs beweren, dat de schuld voor meer dan 50 pet. bij de moeders ligt. Ik heb in de afge lopen weken enkele gezinnen be zocht. En met de ouders gesproken over deze kwestie. Ik werd ver sterkt in mijn mening, dat de schuld niet in hoofdzaak bij de kinderen ligt. Want in vele gezin nen wordt het eten koken be schouwd als een noodzakelijk kwaad. Hoe gaat het vaak Om half twaalf komt moeder tot de ontdekking, dat er om kwart over twaalf gegeten moet worden. Gauw even aardappelen halen, schillen en 'opzetten. Is er nog wat in de weckfles Anders maar een blikje kopen. Dat is gauwer klaar. Om kwart over twaalf komen aardappelen en groenten op tafel. Misschien is er ook nog een stuk je vlees bij. Over de kwaliteit van dit in haast gereed gemaakte maal zullen we dan maar zwiiaen. Misschien is een en ander ook wel het gevolg van het feit, dat tal van mensen nog altijd vastge roest zitten aan de absoluut ver keerde mening, dat de aardappe len het hoofdbestanddeel vormen van het middagmaal. Daarmee moet je „je buik dik eten", alles wat er verder bij komt, is feitelijk bijzaak. Mensen, die altijd veel aardap pelen eten, worden op de duur vreters. U vergeeft me deze ter minologie, maar ik kan werkelijk geen beter woord vinden. Zij krij gen op de duur een grote maag, worden op middelbare leeftijd paf ferig en dik en hebben, door hun te grote maag, al na een paar uren weer dat bekende gevoel van „trek". Het is dus niet juist, dat de warme maaltijd in hoofdzaak uit aardappelen moet bestaan. Ver keerd is ook, dat in vele gezinnen vrijwel nooit soep wordt gegeten. Ik bedoel soep vooraf. Bij de war me maaltijd behoort minstens 6 van de 7 dagen soep vooraf. In ieder gezin. Wanneer men weet, dat er momenteel meer dan 100 verschillende soepen bekend zijn, dan behoeft men niet te klagen over gebrek aan variatie. Er zitten meer vitaminen in één bord goed bereide' soep, dan in een hele week aardappelen. Een tweede fout in vele gezinnen is, dat ze de groente beschouwen als bijzaak. En de derde is, voornamelijk in bepaalde streken van ons land, dat er te weinig vis gegeten wordt. Vis is zeer eiwitrijk en vrijwel iedere dieetpatiënt mag gekookte of gestoofde vis eten. Een normaal middagmaal dient dus te bestaan uit een bord soep vooraf. Men kan gerust voor twee dagen groentesoep klaarmaken; daarna b.v. voor twee dagen toma tensoep, verder kan men afwisse len met gewone vermicellisoep, bruine bonensoep, in de winter erwtensoep, welk laatste gerecht best eens enkele malen in d'e win ter als hoofdmaal kan dienst doen, juliennesoep enz. Keuze genoeg. De verhouding tussen aardappe len en groente moet gelijk zijn. Dus evenveel aardappelen als groente. Ongetwijfeld zullen heel VAN WADDINXVEEN vindt U bij de HEFBRUG Komt eens bij ons kijken. H slaagt zeker. Vakkundige bediening. Let op onze service DROGISTERIJ A. VAN DER HEIDEN Rijkserkend- en gediplomeerde drogisten Hoek Zuidkade—Kerkweg Tel. 335 Waddinxveen IgE551(zilmeta) DE DROOM VA ELKE A.S. HUI! VROUW IS N GEHEEL COMPLETE TAFELZILVER W"J HEBBEN DAARIN EEN RUIME KEUS PRIJZEN' OOK ZÓN nnoio** BRENGT (j de BELANGRiuesre GEBEURTENISSEN JN UW UCJ/SR AMER WADDINXVEEN Dorpsstraat 33 Telefoon 418 Stand no 33 wat lezers hiertegen protesteren onder motief, dat men dan niet voldoende krijgt. Wanneer dit het geval is, dan spruit zulks voort uit vitaminegebrek door te eenzijdige voeding (teveel aardapeplen, te weinig groente.) Zodra dit vitami negebrek opgeheven is, gaat men vanzelf minder grote hoeveelhe den eten. Voorts behoort bij de aardappelen en groente een stukje vlees. Ja, ik weet best, dat vlees tegenwoordig erg duur is. Maar de hoeveelheid per maaltijd be hoeft niet zo groot te zijn. Boven dien kunt U vlees afwisselen met een balletje gehakt of, zoals we hierboven reeds schreven, gekook te vis. Onderschat U de voedings waarde van vis vooral niet. En zeer zeker in de winter is vis voor iedereen, maar zeer in het bizon der voor kinderen een noodzake lijk voedingsmiddel. Nog een paar woorden over de groente. Beslist af te raden is het gebruik van in het zout ingemaak te groente. Zijn er nog gezinnen, waar men b.v. andijvie in de pot inmaakt? Of sperciebonen? Ik mag toch aannemen, dat dit geheel uit de tijd is. De voedingswaarde van in het zout ingemaakte groente is gelijk nul. Er zit geen enkele vita mine meer in. Het is dus uitslui tend maagvulling en wanneer men veel van deze groente (in de win ter gewoonlijk) eet, dan zal zeer zeker gebrek aan bepaalde vitami nen optreden. Weldra komen weer de verse groenten. Denk er vooral om, dat bladgroente (verse) alles bevat, wat de mens nodig heeft. Treedt bij U of Uw huisgenoten wel eens de z.g. voorjaarsmoeheid op? Wel, controleer dan eens en kele dagen wat U als middagmaal ter tafel brengt. Want voorjaars moeheid is het gevolg van vita minegebrek. Ten slotte nog iets over het des- sert. Ik bevind me in goed gezel schap als bekende voedingsspecia listen beweren, dat het dessert niet noodzakelijk is. Wat fruit toe is gezond, maar het is beter om een appel of sinaasappel te eten vóór het naar bed gaan. Het nut tig effect van de voedingswaarde is dan in uw lichaam veel groter. Een pudding als dessert is natuur lijk heerlijk, maar moet niet al te vaak opgediend worden. Gaat U van het standpunt uit, dat het des sert een onmisbaar onderdeel vormt van d'e maaltijd, zorg dan steeds voor variatie. Uw weerstandsvermogen tegen allerlei ziekten, verkoudheid, griep e.d. is het grootste, als U geen ge brek hebt aan bepaalde vitaminen. Doelmatige voeding is dan ook een eerste vereiste, en al mag een bepaalde groente dan wel eens duur zijn en fruit in déze tijd ook niet bepaald goedkoop, vergeet dan niet, dat medicijnen altijd nog duurder zijn en ziekte ook geld kost. Wie zorgt voor het juiste, ge varieerde voedsel, bevordert de gezondheid van zichzelf en zijn of haar gezin. DORA WERTH Huishoudelijke artikelen Wie kan raden hoeveel betalende bezoekers in de Gouwe Stad geweest zijn, gedurende de dagen van open stelling. Voor degene die het heeft geraden of er het dichtst b« is, en ons het getal in gesloten envelop doet toe komen, vóór Donderdag 1 April ste - len we een prachtige vulpenhouder als prijs beschikbaar. Twee die er opvolgen mogen ook op een m°oie prijs rekenen. De Uitgever.

Kranten Streekarchief Midden-Holland

Weekblad voor Waddinxveen | 1954 | | pagina 4