Moede* de Vrouw.
DE DROGISTERIJ
^eié&óisiz
De tentoonstelling wordt voor het publiek
Dinsdagsmiddags om 2.30 uur opengesteld
GOUWESTAD
MIDDENSTANDS-
Sociale*
DOUBLE COLLIER a F 2,10
SALON DOELEMAN
„DE HEFBRUG"
HEEMSKERK
HEEMSKERK
HUISVROUW
HEEMSKERK
HEEMSKERK
HEEMSKERK
HELDEBen
ZUIVED
n; toon!
HEEMSKERK
HEEMSKERK
Fa J. H. Malder Zn
ROSKAM
PRIJST RAAG
Gaarne voldoe ik aan het ver
zoek van de uitgever van ons
Weekblad om een enkel woord te
schrijven in verband met de ko
mende winkelbeurs „Gouwe-Staö".
Ik verheug mij steeds weer over
de grote activiteit en de initiatie
ven, die onze plaatselijke midden
stand weet te ontwikkelen. Hierbij
blijkt gelukkig altijd weer op
nieuw dat men, al zijn onze win
keliers in verschillende organisa
ties georganiseerd, toch tot een
goede samenwerking kan komen
als het gaat om de behartiging
van gemeenschappelijke belangen.
„Gouwe-Stad" belooft iets groots
te worden.
Dit wordt niet alleen een ge
meenschappelijke demonstratie om
de eigen burgerij te laten zien hoe
goed men in het eigen dorp terecht
kan. Maar alles is zo opgezet, dat
men terecht verwachten kan ook
uit de omliggende gemeenten be
langstelling te trekken.
Vanaf het eerste ogenblik dat
over een te organiseren winkel-
beurs werd' gesproken, heb ik, en
ik durf wel zeggen, heeft heel
Waddinxveen de ontwikkeling
met grote belangstelling gevolgd.
Naarmate de grote dag van de ope
ning nadert, en op het terrein
koortsachtig wordt gewerkt om al
les op tijd gereed te, hebben,
neemt de spanning toe.
Heren Middenstanders, ik maak
U mijn compliment over Uw ge
durfd initiatief en wens U gaarne
een in elk opzicht geslaagde win
kelbeurs toe.
De burgemeester v. Waddinxveen,
A. WARNAAR Jz.
UuM
Wonderlijk, welk een aantrek
kingskracht er van een beurs op
het publiek kan uitgaan Waar
deze beurzen worden gehouden,
slagen zij bijna in alle gevallen.
Naar mijn gevoel i? het 't feit,
dat het publiek meerdere zaken in
een kort bestek bijeenziet, de aan
trekkelijke wijze van opzet en in
richting en nog een aantal bijkom
stige factoren, die bij het publiek
de indruk wekken, dat men er
„eens uit" is en dat men vergelij
kenderwijs indrukken kan opdoen,
de oorzaak, dat meer en meer,
en ook door de Middenstand
deze beurzen worden gehouden.
Dat de Middenstand in Wad
dinxveen thans tot dit reclame
middel overgaat,, is begrijpelijk.
Een groeiende industriële gemeen
te als deze, met een actieve voor
uitstrevende middenstand, heeft
daartoe volkomen het recht, ja
zelfs de plicht.
Zeker, de winkels in Wad
dinxveen zijn de moeite van het
bezoek waard, maar een georgani
seerd optreden van de gezamen
lijke Middenstand heeft, dit is
gebleken op het kopend publiek
zijn bijzondere bekoring en zal er
toe bijdragen, dat de op de beurs
verkregen indrukken blijven han
gen en een richtlijn zullen geven
om zich bij latere inkopen de
adressen van de deelnemende za
ken te blijven herinneren.
Hetgeen uiteindelijk het hoofd
doel van een dergelijk streven is.
Moge dan ook de organisatoren
en de deelnemers van deze Wad-
dinxveense Middenstandsbeurs dit
resultaat van hun werken zien en
op basis van dit gemeenschappe
lijk streven, mede bouwen aan
een hechtere samenwerking van
de middenstand in Waddinxveen,
in het belang van de gehele be
volking van deze Gemeente.
C. H. HAGEDORN,
Secretaris Kamer van Koophandel
en Fabrieken voor
Gouda en Omstreken.
Alleen tijdens de tentoonstelling een fraaie
en de bijpassende armband gratis.
KERKWEG 143 - WADDINXVEEN TELEFOON 217
Parfumerieën - Byouterieën - Plastics
DE KUNST VAN HET ETEN.
Zoals ik U al eens eerder ver
telde, val ik tijdens ziekte nog wel
eens tijdelijk in als lerares op een
der Nederlandse Huishoudscholen.
In de achter ons liggende koude
periode ben ik zodoende weer en
kele weken aan het werk geweest,
en dat doe ik steeds met bizonder
veel genoegen. Om verschillende
redenen. O.m. constateer ik, dat
iedere nieuwe klas meisjes weer
anders is dan de vorige. Ga ik een
vergelijking maken met de meis
jes, die ik twintig jaar geleden
had (thans vrijwel allemaal moe
ders met kinderen) en de genera
tie van vandaag, dan constateer ik
vooruitgang, maar ook een terug
slag. Het moderne meisje van 14
jaar weet meer dan haar moeder
twintig jaar geleden. En dat is niet
te verwonderen. In vrijwel elk op
zicht is er vooruitgang te consta
teren. Ik zal hierop niet nader in
gaan. We weten allemaal wel, wat
ik hiermee bedoel. De tijdsom
standigheden, waarin we thans le
ven, brengt dit mee.
Daar staat echter tegenover, dat ik
ook 'n terugslag moet constateren.
Op verschillend gebied. Om te be
ginnen op zedelijk terrein. Ik sta
hier vandaag niet bij stil en hoop
dat min of meer delicate onder
werp te zijner tijd nog eens te be
spreken. Waar ik het wel over wil
hebben is, de kunst van het eten.
We weten allemaal, dat één der
hoofdvakken op de Huishoud
school is het koken. Het smakelijk
bereiden van verschillende norma
le gerechten. Opdat het meisje van
vandaag als toekomstige huis
vrouw in staat zal zijn een smake
lijke pot te koken voor haar ge
zin. En niet alleen smakelijk, ook
economisch verantwoord. Het is
juist de kunst om met een smalle
beurs toch te zorgen voor behoor
lijk eten.
Ik heb enkele malen verstomd'
gestaan over de geringe belang
stelling, die er is bij de meisjes
voor het vak koken. Een der meis
jes beweerde, dat koken geen
kunst was. Dat kon iedereen. En
een ander meisje vertelde, dat ko
ken iedere vrouw aangeboren was.
Dat ging dus vanzelf. Zodoende is
er onder een bepaalde categorie
leerlingen op de Huishoudschool
maar een zeer matige belangstel
ling voor het koken. De punten,
die voor de vorderingen op dit ge
bied gegeven worden, zijn dan
ook navenant. Ik weet tenminste
nu al, dat er enkele tweede klas-
sers van de primaire opleiding
hun diploma naar alle waarschijn
lijkheid niet zullen ontvangen,
omdat ze een zeer laag cijfer voor
het vak koken krijgen.
De schuld van deze geringe be
langstelling voor het kookonder-
wijs ligt niet alleen bij de leerlin
gen. Ik durf zelfs beweren, dat de
schuld voor meer dan 50 pet. bij
de moeders ligt. Ik heb in de afge
lopen weken enkele gezinnen be
zocht. En met de ouders gesproken
over deze kwestie. Ik werd ver
sterkt in mijn mening, dat de
schuld niet in hoofdzaak bij de
kinderen ligt. Want in vele gezin
nen wordt het eten koken be
schouwd als een noodzakelijk
kwaad. Hoe gaat het vaak Om
half twaalf komt moeder tot de
ontdekking, dat er om kwart over
twaalf gegeten moet worden.
Gauw even aardappelen halen,
schillen en 'opzetten. Is er nog wat
in de weckfles Anders maar een
blikje kopen. Dat is gauwer klaar.
Om kwart over twaalf komen
aardappelen en groenten op tafel.
Misschien is er ook nog een stuk
je vlees bij. Over de kwaliteit van
dit in haast gereed gemaakte maal
zullen we dan maar zwiiaen.
Misschien is een en ander ook
wel het gevolg van het feit, dat
tal van mensen nog altijd vastge
roest zitten aan de absoluut ver
keerde mening, dat de aardappe
len het hoofdbestanddeel vormen
van het middagmaal. Daarmee
moet je „je buik dik eten", alles
wat er verder bij komt, is feitelijk
bijzaak.
Mensen, die altijd veel aardap
pelen eten, worden op de duur
vreters. U vergeeft me deze ter
minologie, maar ik kan werkelijk
geen beter woord vinden. Zij krij
gen op de duur een grote maag,
worden op middelbare leeftijd paf
ferig en dik en hebben, door hun
te grote maag, al na een paar uren
weer dat bekende gevoel van
„trek".
Het is dus niet juist, dat de
warme maaltijd in hoofdzaak uit
aardappelen moet bestaan. Ver
keerd is ook, dat in vele gezinnen
vrijwel nooit soep wordt gegeten.
Ik bedoel soep vooraf. Bij de war
me maaltijd behoort minstens 6
van de 7 dagen soep vooraf. In
ieder gezin. Wanneer men weet,
dat er momenteel meer dan 100
verschillende soepen bekend zijn,
dan behoeft men niet te klagen
over gebrek aan variatie. Er zitten
meer vitaminen in één bord goed
bereide' soep, dan in een hele
week aardappelen. Een tweede
fout in vele gezinnen is, dat ze de
groente beschouwen als bijzaak.
En de derde is, voornamelijk in
bepaalde streken van ons land, dat
er te weinig vis gegeten wordt.
Vis is zeer eiwitrijk en vrijwel
iedere dieetpatiënt mag gekookte
of gestoofde vis eten.
Een normaal middagmaal dient
dus te bestaan uit een bord soep
vooraf. Men kan gerust voor twee
dagen groentesoep klaarmaken;
daarna b.v. voor twee dagen toma
tensoep, verder kan men afwisse
len met gewone vermicellisoep,
bruine bonensoep, in de winter
erwtensoep, welk laatste gerecht
best eens enkele malen in d'e win
ter als hoofdmaal kan dienst doen,
juliennesoep enz. Keuze genoeg.
De verhouding tussen aardappe
len en groente moet gelijk zijn.
Dus evenveel aardappelen als
groente. Ongetwijfeld zullen heel
VAN WADDINXVEEN
vindt U bij de HEFBRUG
Komt eens bij ons kijken. H slaagt zeker.
Vakkundige bediening. Let op onze service
DROGISTERIJ
A. VAN DER HEIDEN
Rijkserkend- en gediplomeerde drogisten
Hoek Zuidkade—Kerkweg Tel. 335 Waddinxveen
IgE551(zilmeta)
DE DROOM VA
ELKE A.S. HUI!
VROUW IS N
GEHEEL
COMPLETE
TAFELZILVER
W"J HEBBEN
DAARIN EEN
RUIME KEUS
PRIJZEN'
OOK ZÓN nnoio**
BRENGT (j de
BELANGRiuesre
GEBEURTENISSEN
JN UW UCJ/SR AMER
WADDINXVEEN
Dorpsstraat 33 Telefoon 418
Stand no 33
wat lezers hiertegen protesteren
onder motief, dat men dan niet
voldoende krijgt. Wanneer dit het
geval is, dan spruit zulks voort uit
vitaminegebrek door te eenzijdige
voeding (teveel aardapeplen, te
weinig groente.) Zodra dit vitami
negebrek opgeheven is, gaat men
vanzelf minder grote hoeveelhe
den eten. Voorts behoort bij de
aardappelen en groente een stukje
vlees. Ja, ik weet best, dat vlees
tegenwoordig erg duur is. Maar
de hoeveelheid per maaltijd be
hoeft niet zo groot te zijn. Boven
dien kunt U vlees afwisselen met
een balletje gehakt of, zoals we
hierboven reeds schreven, gekook
te vis. Onderschat U de voedings
waarde van vis vooral niet. En
zeer zeker in de winter is vis voor
iedereen, maar zeer in het bizon
der voor kinderen een noodzake
lijk voedingsmiddel.
Nog een paar woorden over de
groente. Beslist af te raden is het
gebruik van in het zout ingemaak
te groente. Zijn er nog gezinnen,
waar men b.v. andijvie in de pot
inmaakt? Of sperciebonen? Ik mag
toch aannemen, dat dit geheel uit
de tijd is. De voedingswaarde van
in het zout ingemaakte groente is
gelijk nul. Er zit geen enkele vita
mine meer in. Het is dus uitslui
tend maagvulling en wanneer men
veel van deze groente (in de win
ter gewoonlijk) eet, dan zal zeer
zeker gebrek aan bepaalde vitami
nen optreden. Weldra komen weer
de verse groenten. Denk er vooral
om, dat bladgroente (verse) alles
bevat, wat de mens nodig heeft.
Treedt bij U of Uw huisgenoten
wel eens de z.g. voorjaarsmoeheid
op? Wel, controleer dan eens en
kele dagen wat U als middagmaal
ter tafel brengt. Want voorjaars
moeheid is het gevolg van vita
minegebrek.
Ten slotte nog iets over het des-
sert. Ik bevind me in goed gezel
schap als bekende voedingsspecia
listen beweren, dat het dessert
niet noodzakelijk is. Wat fruit toe
is gezond, maar het is beter om
een appel of sinaasappel te eten
vóór het naar bed gaan. Het nut
tig effect van de voedingswaarde
is dan in uw lichaam veel groter.
Een pudding als dessert is natuur
lijk heerlijk, maar moet niet al te
vaak opgediend worden. Gaat U
van het standpunt uit, dat het des
sert een onmisbaar onderdeel
vormt van d'e maaltijd, zorg dan
steeds voor variatie.
Uw weerstandsvermogen tegen
allerlei ziekten, verkoudheid, griep
e.d. is het grootste, als U geen ge
brek hebt aan bepaalde vitaminen.
Doelmatige voeding is dan ook
een eerste vereiste, en al mag een
bepaalde groente dan wel eens
duur zijn en fruit in déze tijd ook
niet bepaald goedkoop, vergeet
dan niet, dat medicijnen altijd nog
duurder zijn en ziekte ook geld
kost. Wie zorgt voor het juiste, ge
varieerde voedsel, bevordert de
gezondheid van zichzelf en zijn
of haar gezin.
DORA WERTH
Huishoudelijke
artikelen
Wie kan raden hoeveel betalende
bezoekers in de Gouwe Stad geweest
zijn, gedurende de dagen van open
stelling.
Voor degene die het heeft geraden
of er het dichtst b« is, en ons het
getal in gesloten envelop doet toe
komen, vóór Donderdag 1 April ste -
len we een prachtige vulpenhouder
als prijs beschikbaar. Twee die er
opvolgen mogen ook op een m°oie
prijs rekenen.
De Uitgever.