VELDWIJK is smeuïger heerlijker Zwk oatl Ufa uit de Zelf keuze-boekhandel Kanker,'n probleem MONOPOLY CARRIERE BOARD SCRIPT CLUEDO HIGH-HO (denkspel) PUZZLES BOUWPLATEN KNUTSEL- en FRöBELMAPJES WASCO BLOCS WASCO KRIJT PANDA KRIJT DOZEN PLAKKAATVERF PLAKBOEKEN „ERO" Schoolvulpenhouders grote sortering Luxe dozen post SCHRIJFCASSETTES SOUSMAINS TELEFOONKLAPPERS BRIEVENSTANDAARDS LUXE BALLPOINTS LUXE ZAKBIJBELS LUXE GEZANGENBUNDELS NIEUWE PSALMBERIJMING 2,50 99 99 1 ett iiiiiiefiiigeii In ons voedingspatroon Wijzigingen in sociale uitkeringen en premies 14% 0000 tf ff Voor de Winteravonden: voor heren en dames. nieuwe vertaling, met en zonder ritsluiting (bijbel met psalmen en 300 gezangen). in kunstleer en leer. Wij hebben enkele Kalenders Succesagenda's Bureauagenda's - Zakagenda's ORANJELAAN 9 - TELEFOON 2238 ïtuurlijk ...om de vitamines, OOK OH DESMAN^ a I VERLDLlDLMARGARiNE EET GOED... EET SMAKELIJK- MET BLIjE BAND WEEKBLAD VOOR WADDINXVEEN DONDERDAG 18 JANUARI 1962. Slechts klein deel van inkomen voor noodzakelijke levensmiddelen In Nederland wordt meer, beter en smakelijker gegeten dan vijftig jaar geleden. Besteedden in het gezin van deze eeuw de meeste gezinnen hun „voedingsgeld" hoofdzakelijk aan de noodzakelijke voedingsmiddelen, tegenwoordig worden er ook aanzienlijke bedragen uitgegeven aan de niet-noodzakelijke voedingsbehoef ten. Nochtans is het deel van het inkomen, dat men hedentendage aan voedsel besteed, veel kleiner dan vroeger zoals uit de voorhanden zijnde budgetstatistie ken afdoende blijkt In 1848 schreef de Utrechtse hoog leraar prof. G. J. Mulder het boekje „De voeding van Nederlanders", waar in hij het fage peil der voeding van de Nederlandse arDeiaende klasse aan de kaak stelde. Bet materiele bestaan van de arbeidende bevolking in de negentiende eeuw vormde inderdaad een diep treurig beeld. De voeding van deze maatschappelijke klasse ,die het overgrote deel oer bevolking uitmaak te, maakte hierop vanzelfsprekend geen uitzondering. In de meeste ar beidersgezinnen bestond het menu uit aardappelen, roggebrood en meelpap. Goede jus kenoe men in aeze gezin nen niet. Men stipte de aardappels in mosterd of azijn, die alleen tijoens de feestdagen door olie werd vervangen. Koffie van zeer inferieure kwaliteit was de dagelijkse drank, bier werd alleen tijdens de feestdagen gedron ken. Deze armelijke voeding vroeg meestal al aanmerkelijk meer dan de helft van het beschikbare, zeer schra le Inkomen. Het verband tussen welvaart en voe ding stond hier heel duidelijk vast- Waren de lonen hoger geweest ,dan zou de voeding ook van betere kwali teit zijn geweest. Tegen het einde der vorige eeuw beginnen zich diepgaande maatschappelijke veranderingen te voltrekken. De arbeidersklasse ont waakt en langzaam maar zeker wor den de arbeiedrs opgeheven uit de ar moede en ellende. Erg snel verliep idt proces niet. Dit tonen de budgetonderzoekingen aan, welke in 1811 door de Sociaal-Demo cratische Studieclub in ons land wer den gehouden. Uit de verzamelde ge gevens bleek bijv. dat al het „voe dingsgeld'' besteed werd voor noodza kelijke voedingsbehoeften, zoals brood, aardappelen, groenten, boter, vet, eie ren, kaas e.d. Vergelijkt men deze cij fers met die van een enquetteonder- zoek, welke in 1956 werd gehouden door het Centraal Bureau voor de Sta tistiek, dan constateert men opmer kelijke verschillen. Volgens de C.B.S.- enquette ^esteedien de Nederlandse gezinnen .n 1956, 69,7 pet van hun voedingsgeld werd besteed aan ban ketbakkersartikelen (7 pet), chocolade, vleeswaren, specerijen, uitheemse vuehten e.d. En terwijl de voeidngs- uitgaven van de arbeidersgezinnen in 1911 meer dan de helft van het inko men besloegen, hielden de Nederland se gezinnen in 1956 nog 2/3 van hun inkomen over voor andere bestedin- De koopkracht van het inkomen van grote bevolkingsgroepen is na de oor log sterk toegenomen. Dit betekent dat voor vrijwel iedereen nu een veel ge varieerder voedselpakket bereikbaar is. Er wordt in Nederland dan ook anders gegeten dan voor de oorlog, om nog niet eens te spreken van de geconsumeerde levensmiddelen blijkt voor geconsumeerde levensmiddelen blijkt dat het gebruik van vlees, kaas, eieren boter, room, suiker en fruit is toegenomen en dat van melk, brood, aardappelen en zetmeelprodukten ver minderde. Daaruit blijkt wel dat men tegen woordig smakelijker «et Of men in alle opzichten beter eet, moet echter worden btewtjfeld. De vetconsumptie is bijv. sterk toegenomen. Overvoe ding komt tegenwoordig meer voor dan ondervoeding, het aantal verma- geringsdieten is vergeleken met voor de oorlog verdrievoudigd. De voeding van bejaarden, adolescenten en aan staande moeders vertonen ernstige ge breken. Vaak is het een kwestie van onkunde, die tot nngATr*ndc voeding leidt. Het is dan ook niet verwonderlijk, dat te onzent verschillende instituten zich bezighouden met Let vraagstuk /an| de gezonde voeding. V. slechts het Voorlichtingsbureau voor de voeding, dat van de ministers van Sociale Zaken, Landbouw en Visserij een rijkelijke subsidie geniet en on afhankelijk kan voorlichten over goe de en goedkope voeding. Zowel vita minering van magarine, welke in 1951 bij de wet verplicht werd, als de vast stelling van het vetgehalte van ge- standariseerde melk, kunnen be schouwd worden als een uitvloeisel van de voedingspoiitiek van onze overheid. Ook de arbeid van de keu ringsdiensten moet in dit verband worden genoemd. Teneinde de veranderingen, welke zich in het voedingspatroon van de Nederlandse bevolking hebben voor gedaan, duidelijk te illustreren, ver melden we tenslotte de gebruikte hoe veelheden van enkele produkten in 1936 en in 196a vlees eieren suiker vers fruit aardappelen havermout, gort 8,7 groenten 67 broodbl., meel 96,8 oliën Aftrek belasting voor de gehuivde maar nog werkende vrouiv De gehuwde werkende vrouwen moe ten er om denken, dat zij per 1 jan. 1962 een nieuwe werknemersverkla ring voor de loonbelasting moeten vragen aan hun werkgever. Vrouwen die een pensioen of wachtgeld genie ten en zij die zelfstandig elven, vallen niet onder de voorgestelde regeling belas ting al trekvermindering. De aan dacht wordt er op gevestigd, dat vrouwen die als kostwinster moeten worden aangemerkt, aan de inspec teur der belastingen kunnen verzoe ken om volgens de oude balastingvoet te blijven betalen en dus niet volgens het tarief van 15 pet zoals in het hui dige - nog door de Eerste Kamer gued te keuren wetsontwerp - staat vermeld. De uitkering volgens de A.O.W. voor gehuwden zal, gerekend van 1 decem ber 1961 af, 6,50 per maand meer bedragen, dwz. zij ontvangen dan een uitkering van 156,— per maand. Door 't vele werk hieraan verbonden zal de verhoging eerst merkbaar zijn in de inaand januari 1962, mogelijk februari 1962. De ongehuwde krijgen 4,— per maand meer, dus 9O50 per maand. De premie van de A.O.W. gaat per 1 januari 19G2 omhoog met 0,25 pet en bedraagt dan 5,75 pet. De premie voor de A.W.W. wordt niet gewijzigd, der halve blijft dit percentage 1,25 pet Totaal derhalve 7 pet in plaats van 6,75 pet. Per 1 januari 1962 bedraagt de premie voor de vrijwillige verze kering van bejaarden, indi enhet in komen ten hoogste 2.790,— bedraagt 1,01 per week; indien het inkomen ligt tussen 2.790,— en 3.800,— per jaar 2,02 per week. Eventuele veranderingen van premie voor de andere ziekenfondsverzeker den zijn ons nog niet definitief be kend. De A.W.W. voor een weduwe met kinderen krijgt van 2.196,— tot 2.292,— per jaar. Een weduwe zon der kinderen krijgt dan 1.578,— per jaar. De uitkeringen voor volle we zen tot 10 jaar komen te liggen op 510,— per jaar; van 10 tot 16 jaar op 768,— per jaar en studerende en invalide kinderen tot 27 jaar krijgen dan 1.002,— per jaar. Afgezien hier. van zullen de ouderdomspensioenen per 1 juli 1962 verhoogd worden met 15 pet, berekend over de uitkeringen zoals deze zijn vastgesteld op 1 de cember 1961. De onlangs door de Stichting „Lande lijke Organisatie voor de Kankerbe strijding' uitgegeven brochure „Kan ker, een Probleem?", van de hand van A. T. van Duinen, arts te Emmen, is thang ook in de boekhandel verkrijg baar. In deze brochure, die o.m. handelt over het ontstaan en de bestrijding van deze ziekte, wordt vooral stelling genomen tegen de nog te veei ver breide, redeloze angst voor kanker. Dit is echter een te somber en boven al ook onjuist beeld. Immers in vele gevallen kan de ziekte, mits tijdig ontdekt, met succes worden bestreden. Helaas weerhoudt de angst velen te lang van een dokters bezoek, hetgeen een succesvol ingrijpen dan vaak bij zonder bemoeilijkt, ja zelfs onmogelijk maakt. Daarom dreigt de angst een groter gevaa te worden dan de ziek te zelf. Dit - en nog veel meer interessante gegevens - staan vermeld in de bro chure „Kanker, een Probleem?", die thans dank zij de bereidwillige mede werking van de directie van het Cen traal Boekhuis te Amsterdam, alom in de boekhandel verkrijgbaar is voor de prijs van slechts 30 et PAGINA 4 IN DAT HUIS DAAR GROEIT EEN KIND Al jarenlang levert Blue Band bouwstenen voor groei en gezondheid: beste grondstoffen, vitamine A, zonneschijn- vitamine D en provitamine A. Maar proef vooral ook die heerlijke imaak, die maakt dat kinderen vrolijk en gretig eten van het goede dat moeder klaarmaakt. Ja, een moeder geeft graag het beste. Maar een moeder geeft ook graag het lekkerste. En kijk, ook daarom blijf ik bij Blue Band. Die heeft werkelijk alles: vitaminesom groot en sterk te worden. En die fijne smaak om met graagte te eten. U houdt toch ook van Blue Band

Kranten Streekarchief Midden-Holland

Weekblad voor Waddinxveen | 1962 | | pagina 4