VELDWIJK
is smeuïger
heerlijker
Zwk oatl Ufa uit
de Zelf keuze-boekhandel
Kanker,'n probleem
MONOPOLY
CARRIERE
BOARD SCRIPT
CLUEDO
HIGH-HO (denkspel)
PUZZLES
BOUWPLATEN
KNUTSEL- en FRöBELMAPJES
WASCO BLOCS
WASCO KRIJT
PANDA KRIJT
DOZEN PLAKKAATVERF
PLAKBOEKEN
„ERO" Schoolvulpenhouders
grote sortering Luxe dozen post
SCHRIJFCASSETTES
SOUSMAINS
TELEFOONKLAPPERS
BRIEVENSTANDAARDS
LUXE BALLPOINTS
LUXE ZAKBIJBELS
LUXE GEZANGENBUNDELS
NIEUWE PSALMBERIJMING 2,50
99
99
1 ett iiiiiiefiiigeii In ons
voedingspatroon
Wijzigingen in sociale
uitkeringen en premies
14% 0000
tf
ff
Voor de Winteravonden:
voor heren en dames.
nieuwe vertaling, met en zonder ritsluiting
(bijbel met psalmen en 300 gezangen).
in kunstleer en leer.
Wij hebben enkele Kalenders Succesagenda's Bureauagenda's - Zakagenda's
ORANJELAAN 9 - TELEFOON 2238
ïtuurlijk
...om de vitamines,
OOK OH DESMAN^
a
I
VERLDLlDLMARGARiNE
EET GOED... EET SMAKELIJK- MET BLIjE BAND
WEEKBLAD VOOR WADDINXVEEN DONDERDAG 18 JANUARI 1962.
Slechts klein deel van inkomen voor
noodzakelijke levensmiddelen
In Nederland wordt meer, beter en smakelijker gegeten dan vijftig jaar geleden.
Besteedden in het gezin van deze eeuw de meeste gezinnen hun „voedingsgeld"
hoofdzakelijk aan de noodzakelijke voedingsmiddelen, tegenwoordig worden er
ook aanzienlijke bedragen uitgegeven aan de niet-noodzakelijke voedingsbehoef
ten. Nochtans is het deel van het inkomen, dat men hedentendage aan voedsel
besteed, veel kleiner dan vroeger zoals uit de voorhanden zijnde budgetstatistie
ken afdoende blijkt
In 1848 schreef de Utrechtse hoog
leraar prof. G. J. Mulder het boekje
„De voeding van Nederlanders", waar
in hij het fage peil der voeding van
de Nederlandse arDeiaende klasse aan
de kaak stelde. Bet materiele bestaan
van de arbeidende bevolking in de
negentiende eeuw vormde inderdaad
een diep treurig beeld. De voeding van
deze maatschappelijke klasse ,die het
overgrote deel oer bevolking uitmaak
te, maakte hierop vanzelfsprekend
geen uitzondering. In de meeste ar
beidersgezinnen bestond het menu uit
aardappelen, roggebrood en meelpap.
Goede jus kenoe men in aeze gezin
nen niet. Men stipte de aardappels in
mosterd of azijn, die alleen tijoens de
feestdagen door olie werd vervangen.
Koffie van zeer inferieure kwaliteit
was de dagelijkse drank, bier werd
alleen tijdens de feestdagen gedron
ken. Deze armelijke voeding vroeg
meestal al aanmerkelijk meer dan de
helft van het beschikbare, zeer schra
le Inkomen.
Het verband tussen welvaart en voe
ding stond hier heel duidelijk vast-
Waren de lonen hoger geweest ,dan
zou de voeding ook van betere kwali
teit zijn geweest. Tegen het einde der
vorige eeuw beginnen zich diepgaande
maatschappelijke veranderingen te
voltrekken. De arbeidersklasse ont
waakt en langzaam maar zeker wor
den de arbeiedrs opgeheven uit de ar
moede en ellende.
Erg snel verliep idt proces niet. Dit
tonen de budgetonderzoekingen aan,
welke in 1811 door de Sociaal-Demo
cratische Studieclub in ons land wer
den gehouden. Uit de verzamelde ge
gevens bleek bijv. dat al het „voe
dingsgeld'' besteed werd voor noodza
kelijke voedingsbehoeften, zoals brood,
aardappelen, groenten, boter, vet, eie
ren, kaas e.d. Vergelijkt men deze cij
fers met die van een enquetteonder-
zoek, welke in 1956 werd gehouden
door het Centraal Bureau voor de Sta
tistiek, dan constateert men opmer
kelijke verschillen. Volgens de C.B.S.-
enquette ^esteedien de Nederlandse
gezinnen .n 1956, 69,7 pet van hun
voedingsgeld werd besteed aan ban
ketbakkersartikelen (7 pet), chocolade,
vleeswaren, specerijen, uitheemse
vuehten e.d. En terwijl de voeidngs-
uitgaven van de arbeidersgezinnen in
1911 meer dan de helft van het inko
men besloegen, hielden de Nederland
se gezinnen in 1956 nog 2/3 van hun
inkomen over voor andere bestedin-
De koopkracht van het inkomen van
grote bevolkingsgroepen is na de oor
log sterk toegenomen. Dit betekent dat
voor vrijwel iedereen nu een veel ge
varieerder voedselpakket bereikbaar
is. Er wordt in Nederland dan ook
anders gegeten dan voor de oorlog,
om nog niet eens te spreken van de
geconsumeerde levensmiddelen blijkt
voor geconsumeerde levensmiddelen
blijkt dat het gebruik van vlees, kaas,
eieren boter, room, suiker en fruit is
toegenomen en dat van melk, brood,
aardappelen en zetmeelprodukten ver
minderde.
Daaruit blijkt wel dat men tegen
woordig smakelijker «et Of men in
alle opzichten beter eet, moet echter
worden btewtjfeld. De vetconsumptie
is bijv. sterk toegenomen. Overvoe
ding komt tegenwoordig meer voor
dan ondervoeding, het aantal verma-
geringsdieten is vergeleken met voor
de oorlog verdrievoudigd. De voeding
van bejaarden, adolescenten en aan
staande moeders vertonen ernstige ge
breken. Vaak is het een kwestie van
onkunde, die tot nngATr*ndc voeding
leidt.
Het is dan ook niet verwonderlijk, dat
te onzent verschillende instituten zich
bezighouden met Let vraagstuk /an|
de gezonde voeding. V.
slechts het Voorlichtingsbureau voor
de voeding, dat van de ministers van
Sociale Zaken, Landbouw en Visserij
een rijkelijke subsidie geniet en on
afhankelijk kan voorlichten over goe
de en goedkope voeding. Zowel vita
minering van magarine, welke in 1951
bij de wet verplicht werd, als de vast
stelling van het vetgehalte van ge-
standariseerde melk, kunnen be
schouwd worden als een uitvloeisel
van de voedingspoiitiek van onze
overheid. Ook de arbeid van de keu
ringsdiensten moet in dit verband
worden genoemd.
Teneinde de veranderingen, welke
zich in het voedingspatroon van de
Nederlandse bevolking hebben voor
gedaan, duidelijk te illustreren, ver
melden we tenslotte de gebruikte hoe
veelheden van enkele produkten in
1936 en in 196a
vlees
eieren
suiker
vers fruit
aardappelen
havermout, gort 8,7
groenten 67
broodbl., meel 96,8
oliën
Aftrek belasting voor de gehuivde
maar nog werkende vrouiv
De gehuwde werkende vrouwen moe
ten er om denken, dat zij per 1 jan.
1962 een nieuwe werknemersverkla
ring voor de loonbelasting moeten
vragen aan hun werkgever. Vrouwen
die een pensioen of wachtgeld genie
ten en zij die zelfstandig elven, vallen
niet onder de voorgestelde regeling
belas ting al trekvermindering. De aan
dacht wordt er op gevestigd, dat
vrouwen die als kostwinster moeten
worden aangemerkt, aan de inspec
teur der belastingen kunnen verzoe
ken om volgens de oude balastingvoet
te blijven betalen en dus niet volgens
het tarief van 15 pet zoals in het hui
dige - nog door de Eerste Kamer
gued te keuren wetsontwerp - staat
vermeld.
De uitkering volgens de A.O.W. voor
gehuwden zal, gerekend van 1 decem
ber 1961 af, 6,50 per maand meer
bedragen, dwz. zij ontvangen dan een
uitkering van 156,— per maand.
Door 't vele werk hieraan verbonden
zal de verhoging eerst merkbaar zijn
in de inaand januari 1962, mogelijk
februari 1962. De ongehuwde krijgen
4,— per maand meer, dus 9O50
per maand.
De premie van de A.O.W. gaat per 1
januari 19G2 omhoog met 0,25 pet en
bedraagt dan 5,75 pet. De premie voor
de A.W.W. wordt niet gewijzigd, der
halve blijft dit percentage 1,25 pet
Totaal derhalve 7 pet in plaats van
6,75 pet. Per 1 januari 1962 bedraagt
de premie voor de vrijwillige verze
kering van bejaarden, indi enhet in
komen ten hoogste 2.790,— bedraagt
1,01 per week; indien het inkomen
ligt tussen 2.790,— en 3.800,— per
jaar 2,02 per week.
Eventuele veranderingen van premie
voor de andere ziekenfondsverzeker
den zijn ons nog niet definitief be
kend.
De A.W.W. voor een weduwe met
kinderen krijgt van 2.196,— tot
2.292,— per jaar. Een weduwe zon
der kinderen krijgt dan 1.578,— per
jaar. De uitkeringen voor volle we
zen tot 10 jaar komen te liggen op
510,— per jaar; van 10 tot 16 jaar
op 768,— per jaar en studerende en
invalide kinderen tot 27 jaar krijgen
dan 1.002,— per jaar. Afgezien hier.
van zullen de ouderdomspensioenen
per 1 juli 1962 verhoogd worden met
15 pet, berekend over de uitkeringen
zoals deze zijn vastgesteld op 1 de
cember 1961.
De onlangs door de Stichting „Lande
lijke Organisatie voor de Kankerbe
strijding' uitgegeven brochure „Kan
ker, een Probleem?", van de hand van
A. T. van Duinen, arts te Emmen, is
thang ook in de boekhandel verkrijg
baar.
In deze brochure, die o.m. handelt
over het ontstaan en de bestrijding
van deze ziekte, wordt vooral stelling
genomen tegen de nog te veei ver
breide, redeloze angst voor kanker.
Dit is echter een te somber en boven
al ook onjuist beeld. Immers in vele
gevallen kan de ziekte, mits tijdig
ontdekt, met succes worden bestreden.
Helaas weerhoudt de angst velen te
lang van een dokters bezoek, hetgeen
een succesvol ingrijpen dan vaak bij
zonder bemoeilijkt, ja zelfs onmogelijk
maakt. Daarom dreigt de angst een
groter gevaa te worden dan de ziek
te zelf.
Dit - en nog veel meer interessante
gegevens - staan vermeld in de bro
chure „Kanker, een Probleem?", die
thans dank zij de bereidwillige mede
werking van de directie van het Cen
traal Boekhuis te Amsterdam, alom
in de boekhandel verkrijgbaar is voor
de prijs van slechts 30 et
PAGINA 4
IN DAT HUIS DAAR GROEIT EEN KIND
Al jarenlang levert Blue Band bouwstenen voor groei en
gezondheid: beste grondstoffen, vitamine A, zonneschijn-
vitamine D en provitamine A. Maar proef vooral ook die
heerlijke imaak, die maakt dat kinderen vrolijk en gretig
eten van het goede dat moeder klaarmaakt.
Ja, een moeder geeft graag het beste. Maar
een moeder geeft ook graag het lekkerste.
En kijk, ook daarom blijf ik bij Blue Band.
Die heeft werkelijk alles: vitaminesom groot
en sterk te worden. En die fijne smaak om
met graagte te eten. U houdt toch ook van
Blue Band