Eet U met Kerstfeest ook kalkoen en plumpudding? I A 5? GEUR ALS OP WASDAG'. L ENGELS'EETFEEST LIGT NOGAL ZWAAR OP DE MAAG Nutsspaarbank te Waddinxveen erótman komt s I ZELFGEMAAKT KERSTSSTUKJE KOST WEINIG GELD EN WEINIG MOEITE Mi wegens het afsluiten der rekeningen zal de Nutsspaarbank voor inleg en terugbetaling van gelden GESLOTEN fl Plankje kerststukje kun- Ieder doet ’n wens Hulst mos en een lint, groen en een kaars Een mooi kerststukje brengt altijd een speciale sfeer in huis, dat zullen we allemaal toe geven. Wat het is, kan men dikwijls moeilijk onder woor den brengen, maar van zo’n fraai opgemaakt stukje gaat iets uit, dat je zo’n gevoel van genoegen kan geven. Hevig Zing mee ig- 1 Itófl i 1 f9 de somma van 57 ïr7 pr I .1 de plant niet A 11 Advertentie zijn van maandag 24 december tot en met maandag 31 december. heeft gele randjes van we het zo op, dat het hoogste deel tegen de wand komt. Om 80 meisjesnaam 81 aanzien Telefoon 2468 Kanaalstraat 9 Giro 458622 I IF.| I waarom de bakkerswinkels tegen de kerstdagen het aan zien kregen van volkskeukens. aan alle In dat ge in van ons '1* Als basis voor ons V van Amerika (afkorting) .1 WEEKBLAD VOOR WADDINXVEEN DONDERDAG 20 DECEMBER 1962. WEEKBLAD VOOR WADDINXVEEN DONDERDAG 20 DECEMBER 1962. nodig een het ons bijna als een grove onwaar schijnlijkheid voor. Kun je nog zin gen, zing dan meeWie van ons zou zoveel moed nog kunnen op brengen? j v. straf 55 luchtstrijdkrachten (afkorting) 56 stuk koopwaar 58 Frans voegwoord 59 vernis 60 geografische aanduiding (afkort.) 61 tocht 63 wrede keizer 65 vod 68 gevangenis 70 sportterm (afkorting) 71 Engels voorzetsel 72 teken van blijdschap 73 netto (afkorting) 75 Frans persoonl. voornaamwoord 77 jaarlijks feest 79 eerwaarde heer (latijnse afkort.) Naast de plumpudding is er echter het klassieke tweede kerstgerecht: de onvermijdelijke kalkoen. Ook hierbij gelden geen halve maatregelen. De vleeshallen van Smithfield, in Dickens’ jaren reeds krakend onder de kalkoenenlast, hangen vandaag nog voller, dit mede dank zij het feit, dat reeds weken voor Kerstmis over duidelijk gestelde plakkaten in poe liers, winkels en slagerijen de moge lijkheid suggereren dat men er niet tijdig genoeg bij is We moeten er niet aan denken. een Kerstmis zonder kalkoen. en dat dan altijd in Engeland! Uiteraard was, vooral ook in Dickens’ tijd niet iedereen in staat z’n vierentwintig ponder binnen te halen om hem vervolgens krachtens de regelen der kunst met het geurig mengsel van salie, uien, broodkruim en worstgehakt te vullen. Voor de minder kapitaalkrachtigen (de arme Bob Cratchitt in de Christmas Carol b.v.) was de gans het status symbool voor de kerstdagen. Daar deze cate gorie consumenten vaak niet over eigen ovens beschikte, of althans niet over ovens die groot genoeg waren, werd het gevogelte of ander hoofd gerecht uitbesteed aan de bakker die het vaak gratis liet meebranden in zijn oven. Reden waarom de bakkers winkels tegen de kerstdagen destijds het aanzien kregen va|n belegerde volkskeukens. Natuurlijk moet men weten hoe dat te doen en diaatoe willen we hier enkele richtlijnen geven. Opgelet dan! de kerstdagen stalletjes, die los mate riaal verkopen en anders is er wel een In elke plaats vinden we omstreeks bloemist die u daaraan kan helpen. „Dikke sokken in de schoenen en stro in de klompen”, dat is volgens velen nog steeds het recept tegen koude voeten overdag. Helaas wijst de praktijk uit dat het effekt van een dikker inpakken van de voeten zeer gering is. Veel beter is het, hoe vreemd dat ook mag klinken, om de romp dikker in te pakken. Als de romp minder aan afkoeling bloot staat, stelt het lichaam namelijk meer bloed beschik baar voor de ledematen en dat brengt warmte aan. Het veelal aanbevolen trappelen met de voeten helpt, over het alge meen ook maar weinig. Pas wanneer het gehele lichaam flink in beweging komt, wordt er zoveel overtollige warmte geproduceerd, dat het bloed ook in ruime mate naar de voeten stroomt om daar een gedeelte van die warmte te kunnen verliezen. ook wel doen met wat aarde uit de tuin. Voorts hebben we i kaars en een stukje rood lint. Bent u toevallig in het bezit van niervet, brood, eieren, rum, meel, rozijnen, krenten, pruimedanten, stroop, bruine suiker, gemengde kruiden, kaneel, amandelen, nootmuskaat, citroen en een fles stout? Zo ja, dan bent u in staat, mits u zich een takje hulst aanschaft, een linnen lap en een koperen pan, om u een der hoofdbestanddelen van de Engelse kerstmaaltijd te bereiden, te weten de glorie aller tafels, de traditionele, feestelijk brandende, tot over alle hoeken der wereld bekende, heerlijke en. loodzwaar verteerbare ’plumpudding’ Het is uiteraard bij Dickens, de man die het Engelse kerstfeest qua tradi tioneel feit ’herontdekte’ en romantiseerde, dat we het groots moment mee kunnen maken waarbij de pudding uit de pan gehaald, aangestoken en bin nengedragen wordt. Deze episode (uit de Christmas Carol) spreekt voor de outsider in raadselen als er gewag gemaakt wordt van een geur ’als op wasdag’ en zelfs van „een geur als van een gaarkeuken en een banketbakkerij naast elkaar met daarnaast nog een washuis”. De banketbakkerij kunnen we opge lucht thuis brengen, maar het washuis? Het gehele geheim berust hierop, dat de Engelse kerstpudding au bain marie wordt gekookt in een met lin nen omwikkelde kom, die bij verwij dering dé geur van een ouderwetse wasdag verspreidt. Hard en stevig als een gespikkelde kanonskogel, omlekt door de blauwe vlammetjes van de aangestoken cognac, bovenop een toefje hulst.et voila, .het pronkstuk is rijp om in de kamer, waar inmid dels alle lichten zijn uitgedraaid, te worden binnengedragen. Het is een welhaast verplichte schotel met de kerstdagen, waarvan de traditie wil, dat alle huisgenoten bij de bereiding helpen om de ingrediënten door el kaar te roeren waarbij men in stilte een wens mag doen Aangezien alle goede dingen uit drieën bestaan, is er ook nog een derde kerstgerecht dat op de Dicken- siaanse tafels verscheen. Het is de mince-pie, een klein pasteitje gevuld met een keurcollectie rozijnen, kren ten, appelen en sukade. Dit alles om lijst met voorraden amandelen, sinaas appels, kastanjes en appelen, die de kersttafel een extra fleurig accent geven. Nu is het helaas zo, dat mooie kerststukjes over het algemeen niet goedkoop zijn. Even voor de kerstda gen wordt er door de kooplieden van de gelegenheid geprofiteerd en weten ze goede prijzen te maken. Hetgeen uiteraard hun goed recht is. Toch zullen velen van ons wel eens gedacht hebben: „Het kost wel veel geld, maar dat is snel verdiend. Er zit maar voor betrekkelijk weinig waarde aan als je het goed bekijkt!” Dat is ook zo. Een kerststukje is met weinig geld en weinig moeite zelf te maken, we moeten er alleen even de moeite voor over hebben. En. van die moeite zullen we geen spijt hebben, want het maken van een kerststukje is een fijne bezigheid, waar je echt van kan genieten. Zeker wanneer je het geheel onder je eigen handen ziet groeien tot iets moois. Wij kunnen daarom het maken van uw eigen kerststukje beslist aanbevelen. We snuffelen in zo’n geval eens wat rond en ontdekken al spoedig verschillende leuke dingen die we in ons kerststukje kunnen verwerken. Uiteraard is er wat los dennegroen nodig en wat hulst. Bonte hulst doet het ook erg goed, want die is niet effen groen, maar heeft g< en dat steekt leuk af. Ook takjes coniferen kunnen heel goed gebruikt worden, ongeacht wat voor soort coni feer het is. Velen van ons zulen zelf coniferen in de tuin hebben en wan neer we hier een paar takjes - met wat overleg, zodat we de plant niet al te erg beschadigen - afsnijden, dan kunnen we die voordelig inslaan. Voor de bonte vrolijkheid hebben we ook wat pepers nodig. U kent ze wel, die op kaboutermutsen lijkende puntig toelopende glimmende vruch ten in rood, geel en oranje, die we omstreeks kerstmis ook in de stalletjes zien. Voorts wat wilgetakken me kat jes en wat rendiermos. Als we van al die zaken wat ingeslagen hebben, dan zijn we rijkelijk voorzien. Een en an der is natuurlijk ook afhankelijk van wat we van plan zijn. Maakt u één groot kerststuk, of enkele kerststukjes, dan hebt u dit alles zeker nodig. Maar gaat het om één enkel klein stukje, dan kunt u het ook beschei dener doen. Natuutlijk moeten we ook niet vergeten en klont boetseer- klei te kopen, hoewel sommigen het Voor diegenen die deze puzzel foutloos oplossen worden weer tien pocketboeken naar keuze beschikbaar gesteld. De oplossingen moeten donderdag 27 december binnen zijn bij Drukkerij Veldwijk. Horizontaal: 1 deel van de week 7 tevreden 9 kleur 10 geestelijke 12 oorzaak 13 tocht 14 de oudere (afkorting) 16 godheid 17 zangnoot 18 hoofd (frans) 19 behoeftigheid 21 het Romeinse Imperium (afkort.) 22 persoonlijk voornaamwoord 24 wereldtaal 25 hoofdtooi 27 eenmaal 28 lofdicht 29 van af (afkorting) 31 voorzetsel 32 jong dier 34 hennepbreuk 37 fris 39 over tijd 41 edelsteen 44 voor 45 van deze tijd 47 telwoord 49 bron 51 vod 52 vergeving, kwijtschelding nen we een plankje van bescheiden afmetingen gebruiken. Wil men het wat fraaier doen, dan kan ook een schoteltje, of aarden schaal worden gebruikt. Op onze basis deponeren we een flinke klont klei (boetseerklei of goede kleigrond). En hierin kunnen we ons materiaal steken. Bij de opbouw moeten we rekening houden met de plaats die ons kerst stukje krijgt. Komt het op een tafeltje te staan, waar men omheen kan lo pen, dan moet het stukje kanten representatief zijn, val maken we het middei stukje het hoogst en zorgen er voor, dat het kleine, lage goed aan de ran den komt. Plaatsen we ons kerststukje op de schoorsteenmantel of althans zo, dat het tegen de wand staat, dan bouwen ogste deel alles goed tot zijn recht te laten komen, werken we van laag aan de voorkant traps gewijs steeds hoger op naar achteren. Of omgekeerd, hoog van achteren beginnen en laag naar voren eindigen. Achteraan steken we een mooi In het koude jaargetijde vraagt de samenstelling van ons voedsel de bijzondere aandacht. Voor een ieder die geen bepaalde kwalen heeft, waarvoor een speciaal dieet is voor geschreven, is een voldoende gevari eerde voeding van de allergrootste betekenis. Het innemen van allerlei vitamine preparaten kan daarvoor nooit in de plaats treden. Alleen voor kinderen, het allermeest voor baby’s en kleu ters, is het wel noodzakelijk dat zij naast die gevarieerde voeding nog extra vitamines krijgen. Die kleintjes geve men dan behal ve de gewone maaltijden nog vers vruchtensap (sinaaasappel) en lever traan of daarmee overeenkomende stoffen om hen voldoende vitamine er, respectievelijk vitamine A en D te bezorgen. verdeelde tak dennegroen, die in het midden achteraan hoog oprijst. I Schuin plaatsen we enkele takjes wilgekatjes en nog wat korter groen, zodat het geheel aan de zijkanten af loopt. In het midden, in het hart van onze klont klei, plaatsen we de kaars, waaromheen een stukje rood lint. Daaromheen schuin ingestoken de pepers in verschillende kleuren. Rond de voet van de kaars en naar voren wat rendiermos en dan het lage goed zoals de hulst, stukjes conifeer en op de rand, plat naar buiten stekend, wat liggende stukjes dennegroen. Voor een rond stukje plaatsen we op een schoteltje een klont klei, ste ken in het midden een niet te grote kaars en enkele kleurige pepers en we werken naar de rand van het schoteltje een en ander af met wat takjes hulst en korte stukjes denne groen, en wat rendiermos. Zo’n stukje ie heel eenvoudig te maken. Waar het om gaat is, dat men met wat overleg en smaak de diverse stukjes materiaal insteekt. Is het klaar, dan bekijkt men het eens rustig van alle kanten en brengt zonodig veranderingen aan. Alsof de genoemde hoofdgerechten nog niet ’hevig’ genoeg waren is men er tegenwoordig met Engelse koel bloedigheid toe overgegaan om naast de kalkoen tevens een schier onaf zienbaar stuk varkensvlees te serve ren. Een geste waar moed voor nodig is geweest, naar onze smaak, om over de moed benodigd voor de consump tie maar te zwijgen. Dit alles, de hoofdmaaltijd geserveerd om 3 uur ’s middags, wordt met het oog op het plezierig verteren van e.e.a. ge volgd door gezelschapsspelen welke naast indigestie oök nog wel tot an dere resultaten leiden, speciaal onder de mistletoe. Echter, juicht u vooral niet te vroeg, want amper is het ganzebord of ander lichtzinnig vermaak van de tafel verdwenen of kijk, kijk, wat komt daar aan? Jawel.wederom kalkoen! Weliswaar koud deze keer, maar dan toch in ieder geval onmis kenbaar kalkoen. En wat ziet ons oog? Is de kalkoen dit keer wederom niet alleen gekomen? Inderdaad. Er is met milde hand ham bij geserveerd. En appelen natuurlijk. En amandelen. En sinaasappelen. En mince-pies Bij de echte Dickens-kerstvieringen weid na het feestmaal altijd in de huiselijke kring gezongen. Na ken nisneming van het menu en de gang van zaken de rest van de dag - komt Verticaal: 1 familielid 2 niets uitgezonderd 3 de somma van 4 drinkgerei 5 om die reden 6 tegen 7 pont 8 gewicht (afkorting) 9 steensoort 11 wondvocht 14 gedroogde halmen 15 koningin (frans) 17 beleving in de slaap 20 kleurstof 23 deel van de hals 24 godsdienst 26 jongensnaam 29 verdediging 30 uitheemse plant 33 koraaleiland 35 meisjesnaam 36 getij 38 voorzetsel 40 afwezigheid 42 metaal 43 oudste 46 dwalen 48 geluidloos 50 bergplaats 53 nageluid 54 persoonlijk voornaamwoord 57 militaire jaargang 59 soort onderwijs (afkorting) 62 voorzetsel 64 jongensnaam 66 waterdier 67 klein roofdier 69 Chinese maat 74 regel 76 deel 78 titel (afkorting) PAGINA 9 PAGINA 3 O Jo1 CT" Óf

Kranten Streekarchief Midden-Holland

Weekblad voor Waddinxveen | 1962 | | pagina 3