Eet U met Kerstfeest ook
kalkoen en plumpudding?
I
A 5?
GEUR ALS OP WASDAG'.
L
ENGELS'EETFEEST LIGT NOGAL
ZWAAR OP DE MAAG
Nutsspaarbank te Waddinxveen
erótman komt
s
I
ZELFGEMAAKT KERSTSSTUKJE KOST
WEINIG GELD EN WEINIG MOEITE
Mi
wegens het afsluiten der rekeningen zal
de Nutsspaarbank voor inleg en
terugbetaling van gelden
GESLOTEN
fl
Plankje
kerststukje kun-
Ieder doet ’n wens
Hulst mos en een lint,
groen en een kaars
Een mooi kerststukje brengt altijd
een speciale sfeer in huis, dat zullen
we allemaal toe geven. Wat het is,
kan men dikwijls moeilijk onder woor
den brengen, maar van zo’n fraai
opgemaakt stukje gaat iets uit, dat je
zo’n gevoel van genoegen kan geven.
Hevig
Zing mee
ig-
1
Itófl
i
1
f9 de somma van
57
ïr7
pr
I
.1
de plant niet
A
11
Advertentie
zijn van maandag 24 december tot en met maandag 31 december.
heeft gele randjes
van
we het zo op, dat het hoogste deel
tegen de wand komt. Om
80 meisjesnaam
81 aanzien
Telefoon 2468 Kanaalstraat 9 Giro 458622
I
IF.|
I
waarom de bakkerswinkels
tegen de kerstdagen het aan
zien kregen van volkskeukens.
aan alle
In dat ge
in van ons
'1*
Als basis voor ons
V
van Amerika (afkorting)
.1
WEEKBLAD VOOR WADDINXVEEN DONDERDAG 20 DECEMBER 1962.
WEEKBLAD VOOR WADDINXVEEN DONDERDAG 20 DECEMBER 1962.
nodig een
het ons bijna als een grove onwaar
schijnlijkheid voor. Kun je nog zin
gen, zing dan meeWie van ons
zou zoveel moed nog kunnen op
brengen?
j v. straf
55 luchtstrijdkrachten (afkorting)
56 stuk koopwaar
58 Frans voegwoord
59 vernis
60 geografische aanduiding (afkort.)
61 tocht
63 wrede keizer
65 vod
68 gevangenis
70 sportterm (afkorting)
71 Engels voorzetsel
72 teken van blijdschap
73 netto (afkorting)
75 Frans persoonl. voornaamwoord
77 jaarlijks feest
79 eerwaarde heer (latijnse afkort.)
Naast de plumpudding is er echter
het klassieke tweede kerstgerecht: de
onvermijdelijke kalkoen. Ook hierbij
gelden geen halve maatregelen.
De vleeshallen van Smithfield, in
Dickens’ jaren reeds krakend onder
de kalkoenenlast, hangen vandaag
nog voller, dit mede dank zij het feit,
dat reeds weken voor Kerstmis over
duidelijk gestelde plakkaten in poe
liers, winkels en slagerijen de moge
lijkheid suggereren dat men er niet
tijdig genoeg bij is
We moeten er niet aan denken.
een Kerstmis zonder kalkoen. en
dat dan altijd in Engeland!
Uiteraard was, vooral ook in
Dickens’ tijd niet iedereen in staat
z’n vierentwintig ponder binnen te
halen om hem vervolgens krachtens
de regelen der kunst met het geurig
mengsel van salie, uien, broodkruim
en worstgehakt te vullen. Voor de
minder kapitaalkrachtigen (de arme
Bob Cratchitt in de Christmas Carol
b.v.) was de gans het status symbool
voor de kerstdagen. Daar deze cate
gorie consumenten vaak niet over
eigen ovens beschikte, of althans niet
over ovens die groot genoeg waren,
werd het gevogelte of ander hoofd
gerecht uitbesteed aan de bakker die
het vaak gratis liet meebranden in
zijn oven. Reden waarom de bakkers
winkels tegen de kerstdagen destijds
het aanzien kregen va|n belegerde
volkskeukens.
Natuurlijk moet men weten hoe
dat te doen en diaatoe willen we hier
enkele richtlijnen geven. Opgelet dan!
de kerstdagen stalletjes, die los mate
riaal verkopen en anders is er wel een
In elke plaats vinden we omstreeks
bloemist die u daaraan kan helpen.
„Dikke sokken in de schoenen
en stro in de klompen”, dat is volgens
velen nog steeds het recept tegen
koude voeten overdag. Helaas wijst
de praktijk uit dat het effekt van een
dikker inpakken van de voeten zeer
gering is.
Veel beter is het, hoe vreemd dat
ook mag klinken, om de romp dikker
in te pakken. Als de romp minder
aan afkoeling bloot staat, stelt het
lichaam namelijk meer bloed beschik
baar voor de ledematen en dat brengt
warmte aan.
Het veelal aanbevolen trappelen
met de voeten helpt, over het alge
meen ook maar weinig. Pas wanneer
het gehele lichaam flink in beweging
komt, wordt er zoveel overtollige
warmte geproduceerd, dat het bloed
ook in ruime mate naar de voeten
stroomt om daar een gedeelte van die
warmte te kunnen verliezen.
ook wel doen met wat aarde uit de
tuin. Voorts hebben we i
kaars en een stukje rood lint.
Bent u toevallig in het bezit van niervet, brood, eieren, rum, meel, rozijnen,
krenten, pruimedanten, stroop, bruine suiker, gemengde kruiden, kaneel,
amandelen, nootmuskaat, citroen en een fles stout? Zo ja, dan bent u in staat,
mits u zich een takje hulst aanschaft, een linnen lap en een koperen pan, om
u een der hoofdbestanddelen van de Engelse kerstmaaltijd te bereiden, te
weten de glorie aller tafels, de traditionele, feestelijk brandende, tot over
alle hoeken der wereld bekende, heerlijke en. loodzwaar verteerbare
’plumpudding’
Het is uiteraard bij Dickens, de man die het Engelse kerstfeest qua tradi
tioneel feit ’herontdekte’ en romantiseerde, dat we het groots moment mee
kunnen maken waarbij de pudding uit de pan gehaald, aangestoken en bin
nengedragen wordt. Deze episode (uit de Christmas Carol) spreekt voor de
outsider in raadselen als er gewag gemaakt wordt van een geur ’als op wasdag’
en zelfs van „een geur als van een gaarkeuken en een banketbakkerij naast
elkaar met daarnaast nog een washuis”. De banketbakkerij kunnen we opge
lucht thuis brengen, maar het washuis?
Het gehele geheim berust hierop,
dat de Engelse kerstpudding au bain
marie wordt gekookt in een met lin
nen omwikkelde kom, die bij verwij
dering dé geur van een ouderwetse
wasdag verspreidt. Hard en stevig als
een gespikkelde kanonskogel, omlekt
door de blauwe vlammetjes van de
aangestoken cognac, bovenop een
toefje hulst.et voila, .het pronkstuk
is rijp om in de kamer, waar inmid
dels alle lichten zijn uitgedraaid, te
worden binnengedragen. Het is een
welhaast verplichte schotel met de
kerstdagen, waarvan de traditie wil,
dat alle huisgenoten bij de bereiding
helpen om de ingrediënten door el
kaar te roeren waarbij men in stilte
een wens mag doen
Aangezien alle goede dingen uit
drieën bestaan, is er ook nog een
derde kerstgerecht dat op de Dicken-
siaanse tafels verscheen. Het is de
mince-pie, een klein pasteitje gevuld
met een keurcollectie rozijnen, kren
ten, appelen en sukade. Dit alles om
lijst met voorraden amandelen, sinaas
appels, kastanjes en appelen, die de
kersttafel een extra fleurig accent
geven.
Nu is het helaas zo, dat mooie
kerststukjes over het algemeen niet
goedkoop zijn. Even voor de kerstda
gen wordt er door de kooplieden
van de gelegenheid geprofiteerd en
weten ze goede prijzen te maken.
Hetgeen uiteraard hun goed recht is.
Toch zullen velen van ons wel eens
gedacht hebben: „Het kost wel veel
geld, maar dat is snel verdiend. Er
zit maar voor betrekkelijk weinig
waarde aan als je het goed bekijkt!”
Dat is ook zo.
Een kerststukje is met weinig geld
en weinig moeite zelf te maken, we
moeten er alleen even de moeite voor
over hebben. En. van die moeite
zullen we geen spijt hebben, want
het maken van een kerststukje is een
fijne bezigheid, waar je echt van kan
genieten. Zeker wanneer je het geheel
onder je eigen handen ziet groeien
tot iets moois. Wij kunnen daarom
het maken van uw eigen kerststukje
beslist aanbevelen.
We snuffelen in zo’n geval eens
wat rond en ontdekken al spoedig
verschillende leuke dingen die we in
ons kerststukje kunnen verwerken.
Uiteraard is er wat los dennegroen
nodig en wat hulst. Bonte hulst doet
het ook erg goed, want die is niet
effen groen, maar heeft g<
en dat steekt leuk af. Ook takjes
coniferen kunnen heel goed gebruikt
worden, ongeacht wat voor soort coni
feer het is. Velen van ons zulen zelf
coniferen in de tuin hebben en wan
neer we hier een paar takjes - met
wat overleg, zodat we de plant niet
al te erg beschadigen - afsnijden, dan
kunnen we die voordelig inslaan.
Voor de bonte vrolijkheid hebben
we ook wat pepers nodig. U kent ze
wel, die op kaboutermutsen lijkende
puntig toelopende glimmende vruch
ten in rood, geel en oranje, die we
omstreeks kerstmis ook in de stalletjes
zien. Voorts wat wilgetakken me kat
jes en wat rendiermos. Als we van al
die zaken wat ingeslagen hebben, dan
zijn we rijkelijk voorzien. Een en an
der is natuurlijk ook afhankelijk van
wat we van plan zijn. Maakt u één
groot kerststuk, of enkele kerststukjes,
dan hebt u dit alles zeker nodig.
Maar gaat het om één enkel klein
stukje, dan kunt u het ook beschei
dener doen. Natuutlijk moeten we
ook niet vergeten en klont boetseer-
klei te kopen, hoewel sommigen het
Voor diegenen die deze puzzel foutloos oplossen worden weer tien
pocketboeken naar keuze beschikbaar gesteld. De oplossingen moeten
donderdag 27 december binnen zijn bij Drukkerij Veldwijk.
Horizontaal:
1 deel van de week
7 tevreden
9 kleur
10 geestelijke
12 oorzaak
13 tocht
14 de oudere (afkorting)
16 godheid
17 zangnoot
18 hoofd (frans)
19 behoeftigheid
21 het Romeinse Imperium (afkort.)
22 persoonlijk voornaamwoord
24 wereldtaal
25 hoofdtooi
27 eenmaal
28 lofdicht
29 van af (afkorting)
31 voorzetsel
32 jong dier
34 hennepbreuk
37 fris
39 over tijd
41 edelsteen
44 voor
45 van deze tijd
47 telwoord
49 bron
51 vod
52 vergeving, kwijtschelding
nen we een plankje van bescheiden
afmetingen gebruiken. Wil men het
wat fraaier doen, dan kan ook een
schoteltje, of aarden schaal worden
gebruikt.
Op onze basis deponeren we een
flinke klont klei (boetseerklei of goede
kleigrond). En hierin kunnen we ons
materiaal steken.
Bij de opbouw moeten we rekening
houden met de plaats die ons kerst
stukje krijgt. Komt het op een tafeltje
te staan, waar men omheen kan lo
pen, dan moet het stukje
kanten representatief zijn,
val maken we het middei
stukje het hoogst en zorgen er voor,
dat het kleine, lage goed aan de ran
den komt.
Plaatsen we ons kerststukje op de
schoorsteenmantel of althans zo, dat
het tegen de wand staat, dan bouwen
ogste deel
alles goed
tot zijn recht te laten komen, werken
we van laag aan de voorkant traps
gewijs steeds hoger op naar achteren.
Of omgekeerd, hoog van achteren
beginnen en laag naar voren eindigen.
Achteraan steken we een mooi
In het koude jaargetijde vraagt
de samenstelling van ons voedsel de
bijzondere aandacht. Voor een ieder
die geen bepaalde kwalen heeft,
waarvoor een speciaal dieet is voor
geschreven, is een voldoende gevari
eerde voeding van de allergrootste
betekenis.
Het innemen van allerlei vitamine
preparaten kan daarvoor nooit in de
plaats treden. Alleen voor kinderen,
het allermeest voor baby’s en kleu
ters, is het wel noodzakelijk dat zij
naast die gevarieerde voeding nog
extra vitamines krijgen.
Die kleintjes geve men dan behal
ve de gewone maaltijden nog vers
vruchtensap (sinaaasappel) en lever
traan of daarmee overeenkomende
stoffen om hen voldoende vitamine
er, respectievelijk vitamine A en D te
bezorgen.
verdeelde tak dennegroen, die in het
midden achteraan hoog oprijst. I
Schuin plaatsen we enkele takjes
wilgekatjes en nog wat korter groen,
zodat het geheel aan de zijkanten af
loopt. In het midden, in het hart van
onze klont klei, plaatsen we de kaars,
waaromheen een stukje rood lint.
Daaromheen schuin ingestoken de
pepers in verschillende kleuren. Rond
de voet van de kaars en naar voren
wat rendiermos en dan het lage goed
zoals de hulst, stukjes conifeer en op
de rand, plat naar buiten stekend,
wat liggende stukjes dennegroen.
Voor een rond stukje plaatsen we
op een schoteltje een klont klei, ste
ken in het midden een niet te grote
kaars en enkele kleurige pepers en
we werken naar de rand van het
schoteltje een en ander af met wat
takjes hulst en korte stukjes denne
groen, en wat rendiermos. Zo’n stukje
ie heel eenvoudig te maken. Waar het
om gaat is, dat men met wat overleg
en smaak de diverse stukjes materiaal
insteekt.
Is het klaar, dan bekijkt men het
eens rustig van alle kanten en brengt
zonodig veranderingen aan.
Alsof de genoemde hoofdgerechten
nog niet ’hevig’ genoeg waren is men
er tegenwoordig met Engelse koel
bloedigheid toe overgegaan om naast
de kalkoen tevens een schier onaf
zienbaar stuk varkensvlees te serve
ren. Een geste waar moed voor nodig
is geweest, naar onze smaak, om over
de moed benodigd voor de consump
tie maar te zwijgen. Dit alles, de
hoofdmaaltijd geserveerd om 3 uur
’s middags, wordt met het oog op
het plezierig verteren van e.e.a. ge
volgd door gezelschapsspelen welke
naast indigestie oök nog wel tot an
dere resultaten leiden, speciaal onder
de mistletoe.
Echter, juicht u vooral niet te
vroeg, want amper is het ganzebord
of ander lichtzinnig vermaak van de
tafel verdwenen of kijk, kijk, wat
komt daar aan? Jawel.wederom
kalkoen! Weliswaar koud deze keer,
maar dan toch in ieder geval onmis
kenbaar kalkoen. En wat ziet ons
oog? Is de kalkoen dit keer wederom
niet alleen gekomen? Inderdaad. Er
is met milde hand ham bij geserveerd.
En appelen natuurlijk. En amandelen.
En sinaasappelen. En mince-pies
Bij de echte Dickens-kerstvieringen
weid na het feestmaal altijd in de
huiselijke kring gezongen. Na ken
nisneming van het menu en de gang
van zaken de rest van de dag - komt
Verticaal:
1 familielid
2 niets uitgezonderd
3 de somma van
4 drinkgerei
5 om die reden
6 tegen
7 pont
8 gewicht (afkorting)
9 steensoort
11 wondvocht
14 gedroogde halmen
15 koningin (frans)
17 beleving in de slaap
20 kleurstof
23 deel van de hals
24 godsdienst
26 jongensnaam
29 verdediging
30 uitheemse plant
33 koraaleiland
35 meisjesnaam
36 getij
38 voorzetsel
40 afwezigheid
42 metaal
43 oudste
46 dwalen
48 geluidloos
50 bergplaats
53 nageluid
54 persoonlijk voornaamwoord
57 militaire jaargang
59 soort onderwijs (afkorting)
62 voorzetsel
64 jongensnaam
66 waterdier
67 klein roofdier
69 Chinese maat
74 regel
76 deel
78 titel (afkorting)
PAGINA 9
PAGINA 3
O
Jo1
CT"
Óf