I Bloemenhulde aan Zes smakelijke wild recepten Kerstdiner voor uw burgemeester i p Wilhelminakade verbreed „kouwe hoek” ontsloten Receptie stichting „Volksonderwijs” I i 65 jr getrouwd 'PQ O Echtpaar Bos Fabrikanten als kind zo blij I Pagina 8 i Historie i te Huisvuildienst te EHBO-cursus IBS s Geslaagd 1 Onteigening Hl Bijna op de vuist Kettingbotsingen Bloemisterij H. Sol Kooruitvoering WEEKBLAD VOOR WADDINXVEEN/HOLLANDS HART - donderdag 19 dec. 1968 WEE miiiiiiiiiiiiiiii f het sombere HH (foto Sjaak Noteboom) F I (l I pi: WADDINXVEEN Dr. R. Eijsink, lid van Gedeputeerde Staten zal mor genochtend om 11 uur de verbreding van de Wilhelminakade officieel voor het verkeer openstellen. Hiermee wordt een periode van zestien jaar afge sloten, waarin de Zuidkade en de Wilhelminakade geleidelijk aan van een voetpad van nauwelijks twee meter zijn overgegaan tot een goede verkeers weg. De ’’kouwe hoek” van Waddinxveen, waarin de lak- en vernisfabjie- ken Wed. Boonstoppel Zonen N.V., Stoel- en Meubelfabriek H. A. van Berkesteijn N.V., Speelgoederen- en Houtwarenfabrieken G. Okkerse N.V., Meubelfabriek Stolker N.V., Meubelfabriek C. Verhoeff en Triplexfabriek Gebr. van Stijn C.V. jarenlang in isolement verkeerden, zal dan eindelijk zijn ontsloten. WADDINXVEEN Geslaagd aan de Rijksuniversiteit te Utrecht voor het candidaatsexamen wis- en na tuurkunde H. M. den Dool jr. te Waddinxveen. i i i i i i i i i i i I i i i i i i i i i i i I i o i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i 1 1 i i i i i i i i l Gebraden fazant: 1 jonge fazant (te herkennen aan het korte spoor) 80 gr. lardeerspek 125 gr. boter en wat zout. De fazant plukken, uitnemen, De jus afmaken met de zure room. Van het been en de overige afval kan onder toevoeging van verse kruiden, bouillon worden gekookt, welke later, in plaats van water, bij het braden kan worden toegevoegd. i i i i i i i i I i i i i i i i i i i i i i i i i o i i i i i B I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I 1 I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I ZEVENHUIZEN Op de beide Kerstdagen en op Nieuwjaarsdag zal geen huisvuil worden opgehaald. In verband daarmee is de dienst op de andere dagen als volgt gewijzigd: Maandag 30 december: Naast de gewone ophaaldienst in Zevenhuizen wordt een extra grof- huisvuildienst gereden. de le< ei; ge op za Ti be da er hij vro wei rie] als wa; ger ove nie alle ins lijk oo: fill te i m lo: hi Ze ve de or ve lei all go: he de he oo wc go m( V( het man den) kan gaat gaal om, arm de t Si heb gem toet mig gevs der< ten: ke Al sp m ds m me spi eer hij gei vei mi: rei lin koi m: de in he sk vo ov st on hi; dr werkje. Bent u hiermede gereed, dan het vlees zouten en het in een mooie vorm brengen; de losge maakte bundels aan het dikste gedeelte door middel van larde ren bevestigen, het dikste ge deelte zelf met spekrepen beste ken en de bout braden, door het vlees in de pan te leggen, de boter in grote stukken over het vlees te verdelen en de pan geopend in de oven te plaatsen. De langzaam smeltende boter zesmaal, telkens met tussenpozen van ongeveer 5 minuten, over het vlees heengie- ten, daarna de pan sluiten en het vlees gaar braden. karnemelk, rode wijn en hazen- bloed. De bereidingswijze is on geveer gelijk aan die van een ko nijn. Zodra de haas gaar is (on geveer 2J a 3 uur) en het wild uit de pan is genomen, de jus na braden met een weinig water, waarin desverkiezend een scheut rode wijn en 1 a 2 lepels goed uit geklopt hazenbloed. Dinsdag 31 december: Naast de normale dienst in Moer- kapelle en Benthuizen wordt het huisvuil opgehaald aan de wegen, die onder 27 december zijn genoemd. ZEVENHUIZEN De eerstvol gende oefenavond voor gediplomeer de E.H.B.O.-ers wordt gehouden op 6 januari 1969. De avond van 23 de cember vervalt. Voor de diploma- cursus in Oud-Verlaat aan de Rotte vervallen de oefenavonden op 24 en 31 december 1968. De eerst volgende avond in het Groene Kruis-gebouw aan de Vlietkade is op 7 januari 1969. Gebraden houtsnippen: 3 houtsnippen, 30 gr. lardeerspek, 100 gr. boter, wat zout. De snip pen plukken, krop en maag ver wijderen, de vogels van binnen en van buiten afwrijven met een vochtige doek, zouten, opzetten, elk een lapje spek op de borst binden en in de hete boter gaar braden (20 a 25 minuten). H Gebraden gans: Een woord vooraf. De 'econo mische waarde der ganzen is zeer belangrijk; zij leveren vlees, vet, lever en veren. Het vlees ziet in rauwe toestand sappig rood, bij gemeste dieren is het met vet doorwassen, geur en smaak aro matisch. U hebt nodig: 1 gans, g kg zure appelen, wat zout. De gans uitne men, goed schoonmaken; onge schilde appelen wassen, afdrogen, steeltjes en klokhuizen verwijde ren. Met deze appelen de buikhol te van de gans vullen, daarna de vogel dichtnaaien en opzetten. Bodem van ’n braadpan bedekken met kokend water, de gans op de borstzijde er in leggen en onder herhaaldelijk begieten met het braadvocht, ongeveer een uur la ten braden. Daarna de gans om keren (de borst dus naar boven gewend) en zonder overgieten, om een bruine korst te verkrijgen, nog een uur laten braden. Is de gans klaar, dan het vet voor het groot ste gedeelte van de jus wegnemen en deze desverkiezend binden met een weinig bloem. Het trancheren (af- en doorsnijden) van de gans bestaat in hoofdzaak uit 3 hande lingen: 1) het losmaken van borst- vlees en vleugels, 2) het losma ken van de achterbouten en 3) het verdelen van het vlees in stukken, geschikt om op te dienen. Wilt u de gans vullen met kas tanjes, dan neemt u 750 gr. gepel de kastanjes en 100 gr. boter of ganzevet. De kastanjes enige mi nuten in kokend water laten we ken, ze van beide huidjes ontdoen en in de boter of het vet goud geel bakken. Morgen wordt een nieuw stuk toe gevoegd aan de historie van de Wil helminakade. Een historie, die begon omstreeks 1900. Toen werd de voor malige Gouwekade omgedoopt tot Wilhelminakade. De zeer Oranje-ge- zinde Waddinxveners hielden in die tijd jaarlijks op Koninginnedag een gondel wedstrijd in de Gouwe. Toen De Wilhelminakade nu: een brede klinkerweg, die na jaren eindelijk de ’’kouwe hoek” heeft ontsloten. maar de voor de weg benodigde ruimte moest van landzijde komen. Hierdoor werd het een kostbaar stuk werk, doordat eerst de huisjes langs het pad moesten worden onteigend. Op deze wijze sneuvelde ook de ou de fabriek van Van Stijn, waarvoor even verderop een nieuw bedrijf in de plaats is gekomen. ZEVENHUIZEN Gisteren is het echtpaar D. Bos en S. Bos-Sol 65 jaar getrouwd. Zij zijn daarmee het enige echtpaar in Zevenhuizen, dat zo lang met elkaar verbonden is. Van dit gebeuren is een groot feest gemaakt. Vorige week woensdag heeft men in het Hervormd Vereni gingsgebouw in Waddinxveen met familie en kennissen dit heugelijke feit herdacht. Het echtpaar heeft al die 65 jaar in Zevenhuizen gewoond aan de Wol- lefoppenweg. Toen de nu 88-jarige bruidegom zelf nog werkte, had hij daar een tuindersbedrijf. Dit is nu overgenomen door twee van zijn on getrouwde zoons, waarbij het echt paar nu inwoont. Behalve deze twee ongetrouwde zoons, heeft het echtpaar drie ge trouwde kinderen, vier kleinkinde ren en drie achterklein-kinderen. In de buurtschap Oud Verlaat heeft het echtpaar veel betekend. De heer Bos is veertig jaar lang be stuurslid geweest van de christelijke school en heeft de oprichting van deze school mede bewerkstelligd.Tij- dens de tweede wereldoorlog gaven zij toevlucht aan vele Rotterdam mers. Een aantal Rotterdammers was dit niet vergeten en toonden hun dank door op de receptie te komen. Behalve de kinderen waren er ook oudere familieleden op de receptie. Zo waren er twee broers van 92 jaar jaar en 89 jaar en het zusje van de bruidegom van 87 jaar. De familie Bos is in Oud-Verlaat in grote getale vertegenwoordigd. Aan de Wolle- foppenweg wonen er vele. Dit ont lokt dan bij de bruidegom steeds weer de opmerking: „Door de Bossen zie je het bos niet meer”. IN Jhr. jasje die 1 gele’ lijk: Oj glan gaat Vrijdag 27 december: De normale ophaaldienst in Moer- kapelle en Benthuizen blijft achter wege. Op deze dag wordt het huis vuil opgehaald aan: Knibbel weg, Noordeinde (ten Noorden van de Rijksweg), Moerkapelse Zijde, Bre- deweg (buiten de bebouwde kom), Middelweg, Oranjestraat, Julian a- straat, Rottedijk. Er werd wel een moeilijke bocht in de Gouwe voor recht getrokken, Gebraden konijn: 1 wild konijn, 125 gr. lardeerspek, 100 gr. boter, 2 lepels zure room of karnemelk, zout (10 gr. per kg). Het konijn schoonmaken en op zetten, na vooraf de gewrichten doorgeknikt te hebben, zodat zij onder het dier kunnen worden ge legd. De rug met 4 rijen spek lar deren en ook de voor- en achter bouten flink met spek doorste ken. In de braadpan de boter en de resten van het spek licht bruin laten worden en hierin het ko nijn, onder herhaaldelijk bedrui pen, gaar en rbuin braden (onge veer een uur). Aan het einde van de braadtijd de room over het vlees uitgieten en dit alles nog korte tijd laten doorbraden. Door de jus kan, indien u deze pikant wilt maken, 1 of 2 lepels mosterd worden geroerd. Gebraden haas: Hiervoor hebt u nodig: 1 haas, 10 gr. zout per kilo, 125 gr. lardeer spek, 250 gr. boter, zure room of Reebout: 1 reebout, 250 gr. boter, 250 gr. vet J dl. zure room en 10 gr. zout per kg vlees. Het been uit het vlees verwij deren, daartoe pakt u met de lin kerhand het been vast, terwijl de rechterhand met een scherp mes de spierbundels voorzichtig van het been tot op het gewricht los maakt en verwijdert. Vervolgens zoveel mogelijk alle vellen wegnemen, een vrij lastig WADDINXVEEN Op de tafel voor de zetel van de bur gemeester stond tijdens de raadsvergadering van vorige week een fraai bloemstuk. Pas in de loop van de vergadering merkte de heer Van der Hooft deze versiering bewust op.Tij- dens de rondvraag werd hem duidelijk gemaakt wat die bloemen hadden te betekenen, toen de nestor van de raad, de heer S. Pille, hem namens al le collega’s geluk wenste met het feit, dat hij op 1 december 10 jaar burgemeester van Wad dinxveen was. de vader van de huidige heer Van Stijn sr drie maal de wedstrijd had gewonnen mocht hij van burgemees ter Van Dortkroon een wens doen: die wens werd de naamgeving ’’Wil helminakade”. In de bezetting was het direct weer „Gouwe-kade”. En nu over weegt men ook dit deel van de kade ’’Zuidkade” te gaan noemen om ver warring met de ’’Wilhelminasingel’ te voorkomen. De fabrikanten zijn met dit idee over het algemeen niet zo blij Maar het kan geen schaduw wer pen over de vreugde die heerst om de dag van morgen. Terugdenkend aan verleden valt de verzuchting: ’Twee dingen hebben we in al die jaren wel geleerd: goed chaufferen en geduld oefenen!” De Wilhelminakade toen: een smal voetpaadje, dat de omliggende fabrieken in een verdrietig isolement liet. met een vochtige doek afwrijven, met zout inwrijven en opzetten. De vogel met dunne schijfjes spek bebinden en in de hete boter, on der herhaaldelijk bedruipen,bruin en gaar braden (1 a 1| uur). De jus nabraden met een weinig bouillon of water. Als compote kunt u er perziken of abrikozen bij geven. Wilt u de fazant aan het spit braden, dan wordt deze met spek- schijfjes bebonden, in een met bo ter bestreken, wit papier gewik keld en een half uur boven een levendig vuur gebraden, daarna wordt het papier verwijderd om de fazant bruin te kleuren. De jus wordt eveneens met water nage braden. De fabrikanten zijn met deze ont sluiting als een kind zo blij. De mees te bedrijven zijn van omstreeks 1900 aan de Wilhelminakade gevestigd. De Wilhelminakade, een smal voet pad, waarvoor men tot tien jaar ge leden ontheffingsgeld moest betalen wilde men het met een wagen berij den. In de tijd, dat al het materiaal nog per schip langs de Gouwe werd aan gevoerd, waren de moeilijkheden nog te overzien. Met het hand over hand toenemende wegvervoer werd de toestand bijna catastrofaal. De fabrikanten weten het nog maar al te best: hoe de vrachtwa gens, die de materialen van Wad dinxveen af aanvoerden bij het los sen op elkaar moesten wachten, om dat er van elkaar passeren geen sprake kon zijn. Hoe de ongeduldig wordende chauffeurs soms bijna met elkaar op de vuist gingen. Hoe bij het passeren van iets te grote wa gens de dakgoten van de kleine huis jes sneuvelden. Het is niet te becijferen hoeveel werkuren bij deze onmogelijke los en laadellende zijn verloren gegaan. Al de tijd, dat men aan de verbre ding van de Wilhelminakade heeft gewerkt - en dat is voor de laatste fase ongeveer een jaar geweest - is minder wachttijd verloren gegaan dan in één week gedurende de oude toestand. Wel een compliment aan de uitvoerders van het werk, die de fa brikanten tot het uiterste tegemoet zijn gekomen om de belemmeringen tijdens de aanleg zo veel mogelijk te beperken. Tien jaar geleden werd het eerste deel van de weg verbreed dat liep van de Rijksbrug tot aan het bedrijf van Boonstoppel. Vorig jaar pas stond men financieel sterk genoeg om ook de beslissende tweede fase uit te voeren. ZEVENHUIZEN De plotseling opgetreden gladheid heeft vorige week onder de gemeente Zevenhui zen op Rijksweg 12 ongelukken ver oorzaakt. Tot tweemaal toe werden er botsingen gemeld. Beide malen op de zuidelijke rijbaan, Den Haag-U- trecht. Bij de eerste botsing waren drie auto’s betrokken en bij de twee de twee personen auto’s. De materië le schade was groot. Eén persoon werd gewond en moest naar een Goudsch Ziekenhuis vervoerd wor den. WADDINXVEEN In verband met de opheffing van de drie tot nu toe door de stichting ’’Volksonder wijs” beheerde kleuterscholen ’’Pin keltje’, Pinkelotje en t Hazeveld’ - (die per 1 januari als openbare kleuterscholen opnieuw worden op gericht) - zal het bestuur van ’Volksonderwijs” op donderdag 2 januari om 4 uur op het gemeente huis recipieëren, teneinde ouders en belangstellenden in gelegenheid stellen afscheid te nemen. ZEVENHUIZEN Vorige week vrijdag heeft de heer H. Sol zijn bloemisterij aan de Noordelijke Dwarsweg heropend, nadat deze ruim tweemaal zo groot gemaakt is. Door deze verbouwing kan de heer Sol zijn klanten een prachtige kol- lektie planten en bloemen tonen op een ruime oppervlakte. De zaak heeft nu een plantenbak van ruim 20 meter bij 1 meter. Bo vendien staan er in de rechthoekige ruimte verscheidene grote toeven vol met planten. Behalve planten en bloemen is de heer Sol ook rijk ge sorteerd in sierpotten, bloembakken e.d. De goede gewoonte getrouw, zullen er ook onder onze lezers vele zijn, die op het kerstdiner wild op tafel willen brengen. Daarom geven wij hieronder eni ge wenken omtrent de wijze waarop wild, gevogelte enz. moet worden gebraden. ZEVENHUIZEN Het Zeven- huizens Gemengd Koor heeft zater dag avond onder leiding van diri gent Adri Vérhoef voor een geheel gevuldè zaal in Hotel Vos een ge slaagde uitvoering gegeven. De beschermheer van de vereni ging, burgemeester A. van ’t Ver laat, zei in zijn toespraak dat hij het jammer vond dat het Zevenhuizens Mannenkoor was opgeheven, maar vond het ook des te meer getuigen van doorzettingsvermogen dat het nieuw opgerichte koor nu reeds een uitvoering geeft. Het Koor bracht een vijftal nummers ten gehore, name lijk De Lindeboom van F. Schu bert, Het windekind, van Pierre Biersma, Holland van Br. Laetan- tius, en op de weefstoel van René de Clerq. Zowel het gemengd jeugdkoor als het Nieuwerkerks Meisjeskoor, beiden o.l.v. Adri Verhoef zong vier nummers. In de twee maanden van het bestaan van het Gemengd Koor en het Jeugdkoor zijn beide koren reeds flink gegroeid. Ze tellen alle bei ongeveer vijftig leden. Een ver loting, die in de pauze werd gehou den bracht bruto 400,- op. Na de pauze vermaakten de aanwezigen zich met een amusementsprogram ma van Paul Renes, Wil Couré, Har- rij Asselë en de Runa’s.

Kranten Streekarchief Midden-Holland

Weekblad voor Waddinxveen | 1968 | | pagina 8