I
Bloemenhulde aan
Zes smakelijke wild recepten
Kerstdiner
voor uw
burgemeester
i
p
Wilhelminakade verbreed
„kouwe hoek” ontsloten
Receptie stichting
„Volksonderwijs”
I
i
65 jr getrouwd
'PQ
O
Echtpaar Bos
Fabrikanten als
kind zo blij
I
Pagina 8
i
Historie
i
te
Huisvuildienst
te
EHBO-cursus
IBS
s
Geslaagd
1
Onteigening
Hl
Bijna op de vuist
Kettingbotsingen
Bloemisterij H. Sol
Kooruitvoering
WEEKBLAD VOOR WADDINXVEEN/HOLLANDS HART - donderdag 19 dec. 1968
WEE
miiiiiiiiiiiiiiii
f
het sombere
HH
(foto Sjaak Noteboom)
F
I
(l
I
pi:
WADDINXVEEN Dr. R. Eijsink, lid van Gedeputeerde Staten zal mor
genochtend om 11 uur de verbreding van de Wilhelminakade officieel voor
het verkeer openstellen. Hiermee wordt een periode van zestien jaar afge
sloten, waarin de Zuidkade en de Wilhelminakade geleidelijk aan van een
voetpad van nauwelijks twee meter zijn overgegaan tot een goede verkeers
weg. De ’’kouwe hoek” van Waddinxveen, waarin de lak- en vernisfabjie-
ken Wed. Boonstoppel Zonen N.V., Stoel- en Meubelfabriek H. A. van
Berkesteijn N.V., Speelgoederen- en Houtwarenfabrieken G. Okkerse N.V.,
Meubelfabriek Stolker N.V., Meubelfabriek C. Verhoeff en Triplexfabriek
Gebr. van Stijn C.V. jarenlang in isolement verkeerden, zal dan eindelijk
zijn ontsloten.
WADDINXVEEN Geslaagd aan
de Rijksuniversiteit te Utrecht voor
het candidaatsexamen wis- en na
tuurkunde H. M. den Dool jr. te
Waddinxveen.
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
I
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
I
i
o
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
1
1
i
i
i
i
i
i
i
i
l
Gebraden fazant:
1 jonge fazant (te herkennen aan
het korte spoor) 80 gr. lardeerspek
125 gr. boter en wat zout.
De fazant plukken, uitnemen,
De jus afmaken met de zure
room. Van het been en de overige
afval kan onder toevoeging van
verse kruiden, bouillon worden
gekookt, welke later, in plaats
van water, bij het braden kan
worden toegevoegd.
i
i
i
i
i
i
i
i
I
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
o
i
i
i
i
i
B
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
1
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
ZEVENHUIZEN Op de beide
Kerstdagen en op Nieuwjaarsdag zal
geen huisvuil worden opgehaald. In
verband daarmee is de dienst op de
andere dagen als volgt gewijzigd:
Maandag 30 december:
Naast de gewone ophaaldienst in
Zevenhuizen wordt een extra grof-
huisvuildienst gereden.
de
le<
ei;
ge
op
za
Ti
be
da
er
hij
vro
wei
rie]
als
wa;
ger
ove
nie
alle
ins
lijk
oo:
fill
te i
m
lo:
hi
Ze
ve
de
or
ve
lei
all
go:
he
de
he
oo
wc
go
m(
V(
het
man
den)
kan
gaat
gaal
om,
arm
de t
Si
heb
gem
toet
mig
gevs
der<
ten:
ke
Al
sp
m
ds
m
me
spi
eer
hij
gei
vei
mi:
rei
lin
koi
m:
de
in
he
sk
vo
ov
st
on
hi;
dr
werkje. Bent u hiermede gereed,
dan het vlees zouten en het in een
mooie vorm brengen; de losge
maakte bundels aan het dikste
gedeelte door middel van larde
ren bevestigen, het dikste ge
deelte zelf met spekrepen beste
ken en de bout braden, door het
vlees in de pan te leggen, de boter
in grote stukken over het vlees te
verdelen en de pan geopend in de
oven te plaatsen. De langzaam
smeltende boter zesmaal, telkens
met tussenpozen van ongeveer 5
minuten, over het vlees heengie-
ten, daarna de pan sluiten en het
vlees gaar braden.
karnemelk, rode wijn en hazen-
bloed. De bereidingswijze is on
geveer gelijk aan die van een ko
nijn. Zodra de haas gaar is (on
geveer 2J a 3 uur) en het wild
uit de pan is genomen, de jus na
braden met een weinig water,
waarin desverkiezend een scheut
rode wijn en 1 a 2 lepels goed uit
geklopt hazenbloed.
Dinsdag 31 december:
Naast de normale dienst in Moer-
kapelle en Benthuizen wordt het
huisvuil opgehaald aan de wegen, die
onder 27 december zijn genoemd.
ZEVENHUIZEN De eerstvol
gende oefenavond voor gediplomeer
de E.H.B.O.-ers wordt gehouden op
6 januari 1969. De avond van 23 de
cember vervalt. Voor de diploma-
cursus in Oud-Verlaat aan de Rotte
vervallen de oefenavonden op 24 en
31 december 1968. De eerst volgende
avond in het Groene Kruis-gebouw
aan de Vlietkade is op 7 januari
1969.
Gebraden houtsnippen:
3 houtsnippen, 30 gr. lardeerspek,
100 gr. boter, wat zout. De snip
pen plukken, krop en maag ver
wijderen, de vogels van binnen en
van buiten afwrijven met een
vochtige doek, zouten, opzetten,
elk een lapje spek op de borst
binden en in de hete boter gaar
braden (20 a 25 minuten).
H
Gebraden gans:
Een woord vooraf. De 'econo
mische waarde der ganzen is zeer
belangrijk; zij leveren vlees, vet,
lever en veren. Het vlees ziet in
rauwe toestand sappig rood, bij
gemeste dieren is het met vet
doorwassen, geur en smaak aro
matisch.
U hebt nodig: 1 gans, g kg zure
appelen, wat zout. De gans uitne
men, goed schoonmaken; onge
schilde appelen wassen, afdrogen,
steeltjes en klokhuizen verwijde
ren. Met deze appelen de buikhol
te van de gans vullen, daarna de
vogel dichtnaaien en opzetten.
Bodem van ’n braadpan bedekken
met kokend water, de gans op de
borstzijde er in leggen en onder
herhaaldelijk begieten met het
braadvocht, ongeveer een uur la
ten braden. Daarna de gans om
keren (de borst dus naar boven
gewend) en zonder overgieten, om
een bruine korst te verkrijgen, nog
een uur laten braden. Is de gans
klaar, dan het vet voor het groot
ste gedeelte van de jus wegnemen
en deze desverkiezend binden met
een weinig bloem. Het trancheren
(af- en doorsnijden) van de gans
bestaat in hoofdzaak uit 3 hande
lingen: 1) het losmaken van borst-
vlees en vleugels, 2) het losma
ken van de achterbouten en 3) het
verdelen van het vlees in stukken,
geschikt om op te dienen.
Wilt u de gans vullen met kas
tanjes, dan neemt u 750 gr. gepel
de kastanjes en 100 gr. boter of
ganzevet. De kastanjes enige mi
nuten in kokend water laten we
ken, ze van beide huidjes ontdoen
en in de boter of het vet goud
geel bakken.
Morgen wordt een nieuw stuk toe
gevoegd aan de historie van de Wil
helminakade. Een historie, die begon
omstreeks 1900. Toen werd de voor
malige Gouwekade omgedoopt tot
Wilhelminakade. De zeer Oranje-ge-
zinde Waddinxveners hielden in die
tijd jaarlijks op Koninginnedag een
gondel wedstrijd in de Gouwe. Toen
De Wilhelminakade nu: een
brede klinkerweg, die na jaren
eindelijk de ’’kouwe hoek”
heeft ontsloten.
maar de voor de weg benodigde
ruimte moest van landzijde komen.
Hierdoor werd het een kostbaar stuk
werk, doordat eerst de huisjes langs
het pad moesten worden onteigend.
Op deze wijze sneuvelde ook de ou
de fabriek van Van Stijn, waarvoor
even verderop een nieuw bedrijf in
de plaats is gekomen.
ZEVENHUIZEN Gisteren is het
echtpaar D. Bos en S. Bos-Sol 65
jaar getrouwd. Zij zijn daarmee het
enige echtpaar in Zevenhuizen, dat
zo lang met elkaar verbonden is.
Van dit gebeuren is een groot feest
gemaakt. Vorige week woensdag
heeft men in het Hervormd Vereni
gingsgebouw in Waddinxveen met
familie en kennissen dit heugelijke
feit herdacht.
Het echtpaar heeft al die 65 jaar
in Zevenhuizen gewoond aan de Wol-
lefoppenweg. Toen de nu 88-jarige
bruidegom zelf nog werkte, had hij
daar een tuindersbedrijf. Dit is nu
overgenomen door twee van zijn on
getrouwde zoons, waarbij het echt
paar nu inwoont.
Behalve deze twee ongetrouwde
zoons, heeft het echtpaar drie ge
trouwde kinderen, vier kleinkinde
ren en drie achterklein-kinderen.
In de buurtschap Oud Verlaat
heeft het echtpaar veel betekend. De
heer Bos is veertig jaar lang be
stuurslid geweest van de christelijke
school en heeft de oprichting van
deze school mede bewerkstelligd.Tij-
dens de tweede wereldoorlog gaven
zij toevlucht aan vele Rotterdam
mers. Een aantal Rotterdammers was
dit niet vergeten en toonden hun
dank door op de receptie te komen.
Behalve de kinderen waren er ook
oudere familieleden op de receptie.
Zo waren er twee broers van 92 jaar
jaar en 89 jaar en het zusje van de
bruidegom van 87 jaar. De familie
Bos is in Oud-Verlaat in grote getale
vertegenwoordigd. Aan de Wolle-
foppenweg wonen er vele. Dit ont
lokt dan bij de bruidegom steeds
weer de opmerking: „Door de Bossen
zie je het bos niet meer”.
IN
Jhr.
jasje
die 1
gele’
lijk:
Oj
glan
gaat
Vrijdag 27 december:
De normale ophaaldienst in Moer-
kapelle en Benthuizen blijft achter
wege. Op deze dag wordt het huis
vuil opgehaald aan: Knibbel weg,
Noordeinde (ten Noorden van de
Rijksweg), Moerkapelse Zijde, Bre-
deweg (buiten de bebouwde kom),
Middelweg, Oranjestraat, Julian a-
straat, Rottedijk.
Er werd wel een moeilijke bocht in
de Gouwe voor recht getrokken,
Gebraden konijn:
1 wild konijn, 125 gr. lardeerspek,
100 gr. boter, 2 lepels zure room
of karnemelk, zout (10 gr. per kg).
Het konijn schoonmaken en op
zetten, na vooraf de gewrichten
doorgeknikt te hebben, zodat zij
onder het dier kunnen worden ge
legd. De rug met 4 rijen spek lar
deren en ook de voor- en achter
bouten flink met spek doorste
ken. In de braadpan de boter en
de resten van het spek licht bruin
laten worden en hierin het ko
nijn, onder herhaaldelijk bedrui
pen, gaar en rbuin braden (onge
veer een uur). Aan het einde van
de braadtijd de room over het
vlees uitgieten en dit alles nog
korte tijd laten doorbraden. Door
de jus kan, indien u deze pikant
wilt maken, 1 of 2 lepels mosterd
worden geroerd.
Gebraden haas:
Hiervoor hebt u nodig: 1 haas, 10
gr. zout per kilo, 125 gr. lardeer
spek, 250 gr. boter, zure room of
Reebout:
1 reebout, 250 gr. boter, 250 gr. vet
J dl. zure room en 10 gr. zout
per kg vlees.
Het been uit het vlees verwij
deren, daartoe pakt u met de lin
kerhand het been vast, terwijl de
rechterhand met een scherp mes
de spierbundels voorzichtig van
het been tot op het gewricht los
maakt en verwijdert.
Vervolgens zoveel mogelijk alle
vellen wegnemen, een vrij lastig
WADDINXVEEN Op de
tafel voor de zetel van de bur
gemeester stond tijdens de
raadsvergadering van vorige
week een fraai bloemstuk. Pas
in de loop van de vergadering
merkte de heer Van der Hooft
deze versiering bewust op.Tij-
dens de rondvraag werd hem
duidelijk gemaakt wat die
bloemen hadden te betekenen,
toen de nestor van de raad, de
heer S. Pille, hem namens al
le collega’s geluk wenste met
het feit, dat hij op 1 december
10 jaar burgemeester van Wad
dinxveen was.
de vader van de huidige heer Van
Stijn sr drie maal de wedstrijd had
gewonnen mocht hij van burgemees
ter Van Dortkroon een wens doen:
die wens werd de naamgeving ’’Wil
helminakade”.
In de bezetting was het direct
weer „Gouwe-kade”. En nu over
weegt men ook dit deel van de kade
’’Zuidkade” te gaan noemen om ver
warring met de ’’Wilhelminasingel’
te voorkomen. De fabrikanten zijn
met dit idee over het algemeen niet
zo blij
Maar het kan geen schaduw wer
pen over de vreugde die heerst om
de dag van morgen.
Terugdenkend aan
verleden valt de verzuchting: ’Twee
dingen hebben we in al die jaren wel
geleerd: goed chaufferen en geduld
oefenen!”
De Wilhelminakade toen:
een smal voetpaadje, dat de
omliggende fabrieken in een
verdrietig isolement liet.
met een vochtige doek afwrijven,
met zout inwrijven en opzetten.
De vogel met dunne schijfjes spek
bebinden en in de hete boter, on
der herhaaldelijk bedruipen,bruin
en gaar braden (1 a 1| uur). De
jus nabraden met een weinig
bouillon of water. Als compote
kunt u er perziken of abrikozen
bij geven.
Wilt u de fazant aan het spit
braden, dan wordt deze met spek-
schijfjes bebonden, in een met bo
ter bestreken, wit papier gewik
keld en een half uur boven een
levendig vuur gebraden, daarna
wordt het papier verwijderd om
de fazant bruin te kleuren. De jus
wordt eveneens met water nage
braden.
De fabrikanten zijn met deze ont
sluiting als een kind zo blij. De mees
te bedrijven zijn van omstreeks 1900
aan de Wilhelminakade gevestigd.
De Wilhelminakade, een smal voet
pad, waarvoor men tot tien jaar ge
leden ontheffingsgeld moest betalen
wilde men het met een wagen berij
den.
In de tijd, dat al het materiaal nog
per schip langs de Gouwe werd aan
gevoerd, waren de moeilijkheden nog
te overzien. Met het hand over hand
toenemende wegvervoer werd de
toestand bijna catastrofaal.
De fabrikanten weten het nog
maar al te best: hoe de vrachtwa
gens, die de materialen van Wad
dinxveen af aanvoerden bij het los
sen op elkaar moesten wachten, om
dat er van elkaar passeren geen
sprake kon zijn. Hoe de ongeduldig
wordende chauffeurs soms bijna met
elkaar op de vuist gingen. Hoe bij
het passeren van iets te grote wa
gens de dakgoten van de kleine huis
jes sneuvelden.
Het is niet te becijferen hoeveel
werkuren bij deze onmogelijke los
en laadellende zijn verloren gegaan.
Al de tijd, dat men aan de verbre
ding van de Wilhelminakade heeft
gewerkt - en dat is voor de laatste
fase ongeveer een jaar geweest - is
minder wachttijd verloren gegaan
dan in één week gedurende de oude
toestand. Wel een compliment aan de
uitvoerders van het werk, die de fa
brikanten tot het uiterste tegemoet
zijn gekomen om de belemmeringen
tijdens de aanleg zo veel mogelijk te
beperken.
Tien jaar geleden werd het eerste
deel van de weg verbreed dat liep
van de Rijksbrug tot aan het bedrijf
van Boonstoppel. Vorig jaar pas
stond men financieel sterk genoeg
om ook de beslissende tweede fase
uit te voeren.
ZEVENHUIZEN De plotseling
opgetreden gladheid heeft vorige
week onder de gemeente Zevenhui
zen op Rijksweg 12 ongelukken ver
oorzaakt. Tot tweemaal toe werden
er botsingen gemeld. Beide malen op
de zuidelijke rijbaan, Den Haag-U-
trecht. Bij de eerste botsing waren
drie auto’s betrokken en bij de twee
de twee personen auto’s. De materië
le schade was groot. Eén persoon
werd gewond en moest naar een
Goudsch Ziekenhuis vervoerd wor
den.
WADDINXVEEN In verband
met de opheffing van de drie tot nu
toe door de stichting ’’Volksonder
wijs” beheerde kleuterscholen ’’Pin
keltje’, Pinkelotje en t Hazeveld’
- (die per 1 januari als openbare
kleuterscholen opnieuw worden op
gericht) - zal het bestuur van
’Volksonderwijs” op donderdag 2
januari om 4 uur op het gemeente
huis recipieëren, teneinde ouders en
belangstellenden in gelegenheid
stellen afscheid te nemen.
ZEVENHUIZEN Vorige week
vrijdag heeft de heer H. Sol zijn
bloemisterij aan de Noordelijke
Dwarsweg heropend, nadat deze
ruim tweemaal zo groot gemaakt is.
Door deze verbouwing kan de heer
Sol zijn klanten een prachtige kol-
lektie planten en bloemen tonen op
een ruime oppervlakte.
De zaak heeft nu een plantenbak
van ruim 20 meter bij 1 meter. Bo
vendien staan er in de rechthoekige
ruimte verscheidene grote toeven vol
met planten. Behalve planten en
bloemen is de heer Sol ook rijk ge
sorteerd in sierpotten, bloembakken
e.d.
De goede gewoonte getrouw,
zullen er ook onder onze lezers
vele zijn, die op het kerstdiner
wild op tafel willen brengen.
Daarom geven wij hieronder eni
ge wenken omtrent de wijze
waarop wild, gevogelte enz.
moet worden gebraden.
ZEVENHUIZEN Het Zeven-
huizens Gemengd Koor heeft zater
dag avond onder leiding van diri
gent Adri Vérhoef voor een geheel
gevuldè zaal in Hotel Vos een ge
slaagde uitvoering gegeven.
De beschermheer van de vereni
ging, burgemeester A. van ’t Ver
laat, zei in zijn toespraak dat hij het
jammer vond dat het Zevenhuizens
Mannenkoor was opgeheven, maar
vond het ook des te meer getuigen
van doorzettingsvermogen dat het
nieuw opgerichte koor nu reeds een
uitvoering geeft. Het Koor bracht een
vijftal nummers ten gehore, name
lijk De Lindeboom van F. Schu
bert, Het windekind, van Pierre
Biersma, Holland van Br. Laetan-
tius, en op de weefstoel van René de
Clerq. Zowel het gemengd jeugdkoor
als het Nieuwerkerks Meisjeskoor,
beiden o.l.v. Adri Verhoef zong vier
nummers. In de twee maanden van
het bestaan van het Gemengd Koor
en het Jeugdkoor zijn beide koren
reeds flink gegroeid. Ze tellen alle
bei ongeveer vijftig leden. Een ver
loting, die in de pauze werd gehou
den bracht bruto 400,- op. Na de
pauze vermaakten de aanwezigen
zich met een amusementsprogram
ma van Paul Renes, Wil Couré, Har-
rij Asselë en de Runa’s.