voor Wrth tk<h kW t*(et I Prettige sportdag tweehonderd denkers De „miljoenenerfenis” 0F Pagina 2 Wat heeft de februarimaand te bieden? EEN BOEKENBON IS ALTIJD RAAK!! Produkt van de maand Recepten voor de maand februari door Tom Lodewijk - o - r i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i s I I I I a i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i l i i I I i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i I i I I i I i i I I l I I i WITLOF MET GEHAKT SAVOOIEKOOL-SCHOTEL POOLSE BIETENSOEP y GEMENGDE SLA WADDINXVEEN Bijna tweehonderd diepe denkers - om precies te zijn honderd dammers en vierennegentig schakers - waren zaterdag naar het Gereformeerd Verenigingsgebouw gekomen om deel te nemen aan de zeven tiende Waddinxveense dam- en schaakdag. Als altijd werd dit denksport- festijn, dat georganiseerd wordt door het Sportweekcomité in samenwerking met damvereniging Excelsior en de Waddinxveense Schaakvereniging een groot succes. I I'* WEEKBLAD VOOR WADDINXVEEN Donderdag 11 februari 1971 KOOLSOORTEN (foto Sjaak Noteboom) HOOFDSTUK VIII. De kool en het uitje schoonmaken en fijnsnijden. De worst in blokjes verdelen en in boter of margarine licht bakken. De ui en de kool toevoegen en onder af en toe omscheppen verwarmen. De groenten in ongeveer 20 minuten gaar laten worden. Zo nodig wat water en iets zout toevoegen. Ondertussen de macaroni opzetten met ruim kokend water en zout. Een laurierblaadje toevoegen. De macaroni in 20 minuten gaarkoken, afgieten en laten uitlekken. De uitgelekte macaroni bij de kool met ui doen, dooreenmengen en op smaak brengen met peper, nootmuskaat en/of gemalen kruidnagel. Vlak voor het opdienen wat fijn gehakte peterselie en/of selderijgroen door de macaroni scheppen. Jong; 2. W. de Koning; Groep 5: 1. A. F. Lagewaard; 2. J. van Brienen; Groep 6: 1. A. v.d. Waal; 2. A. Noordhoek; Twee de klasse: Groep 1: 1. A. Schurink; 2. A. v.d. Starre; Groep 2: 1. C. A. Bekker; 2. St. Bakker; Groep 3: 1. A. v.d. Berg; 2. C. A. Vermeulen; Groep 4: 1. P. Schou- Bljna tweehonderd diepe denkens hadden weer een fijne sportdag op het 17-de Waddinxveense dam- en schaaktoernooi. (foto Sjaak Noteboom) I I l l l l I I 1 I I I l I I l I i i i i G Ook de dames wisten op het dam- en schaaktoernooi van geen wijken - vooral niet bij het schaken als het leven van hun koning op het spel stond. l 1 kg witlof, 250 g gehakt, 1 a 2 uien, peper, zout, peterselie, boter of margarine (geraspte kaas) SPRUITEN Hoewel het aanbod van spruiten in de tweede helft van de maand reeds gaat verminderen, zullen er - behoudens zeer slechte weersomstandigheden - voldoende spruiten verkrijgbaar zijn. WITLOF Het aanbod van witlof is in februari altijd nog ruim. Hoewel witlof tot de duurdere produkten behoort zal de prijs waarschijnlijk niet al te hoog oplopen, gezien o.a. het ruime aanbod van bewaargroenten. l l I I I I l l I l I l l I I l l I i l I 1 I l l l l i I i i i l i i I I i I i I I l i i i i i I l l l i l l l l I l l l l I l l l I I I I l I l I l I l l l l l l l 1 l I l l l l l I I l I I i I I I l l I I I l l l i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i I i i i i i I i i I i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i 1 kg gele savooiekool, 250 g macaroni, 1 uitje, een klontje boter of margarine, wat zout, laurierblad, peper, nootmuskaat, wat gehakte peterselie en/of selderijgroen, 300 g boterhamworst in dikke plakken gesneden 500 g gekookte bieten, 1 uitje, 1*4 1 bouillon of water met bouillon blokjes, peper, zout, aroma, melk, room of koffieroom, een paar augurkjes, 1 hardgekookt ei, yoghurt APPELEN De appelen zijn dit jaar weer goed koop geweest en het ziet er niet naar uit dat hier de komende maanden nog verandering in zal komen. Verkrijg baar zijn de Goudreinette, Golden Delicious, Ingrid Marie, Lombartscal- ville, Jonathan, Laxton’s Superb en De bieten stropen en op één exemplaar na zeer fijn raspen. De bietenpuree en de fijngesnipperde ui met de bouillon vermengen. De achtergehouden biet in kleine blokjes snijden en bij de soep doen. Het gerecht met peper, zout en aroma op smaak brengen en ruim een kwartiertje laten koken. De augurken zeer fijn snijden en aan de soep toevoegen. Een scheutje melk, room óf koffie room bijschenken. Het inmiddels hardgekookte ei fijnmaken. In elk bord een paar eetlepels yoghurt scheppen. De soep in de borden schenken en met wat fijngehakt ei bestrooien. ten; 2. A. van Lien; Groep 5: 1. H. Schoe- maker; 2. C. H. Faas; Groep 6: 1. H. Boelee; 2. R. Brem; Derde klasse: Groep 1: 1. S. Lagerdijk; 2. E. Witting; Groep 2: 1. L. de Kooter; 2. J. v.d. Spek; Groep 3: 1. M. Ponte; 2. G. Burger; Groep 4: 1. B. Spruit; 2. N. Littooy; Groep 5: 1. R. v.d. Wilt; 2. C. van Garderen; Groep 6: 1. Mej. Wonink; 2. P. v.d. Hoek; Groep 7: 1. D. Kooyman; 2. E. van Beest. Hoezeer de Waddinxveense dam- en schaakdag alom in de belangstelling staat wordt wel aangetoond door het feit, dat van de bijna tweehonderd deelnemers bij na negentig procent van buiten Waddinx- veen kwam. De familie der koolsoorten telt vele vertegenwoordigers. We laten er hier enkele buiten beschouwing, t.w. sprui ten, omdat ze reeds een keer apart zijn behandeld en bloemkool en spitskool, omdat deze groenten momenteel niet verkrijgbaar zijn. De overige koolsoorten kunnen wor den onverdeeld in: rodekool, gele en groene savooiekool, wittekool en boerenkool. Boerenkool en groene savooiekool zijn twee z.g. „winter harde” groente, die wel enige graden vorst kunnen vedragen en dus in de wintermaanden op het veld blijven staan. Rodekool, gele savooiekool en wittekool worden in de herfst opge slagen in speciale bewaarplaatsen om al naar gelang de vraag in de loop van de winter op de markt te worden Winston. Ook zal waarschijnlijk nog de Cox’s Orange Pippin te koop zijn, een ras, dat andere jaren om deze tijd meestal van de markt is verdwenen. Bij uw groenteman kunt u in februari voorts de volgende verse groenten aantreffen: koolraap, prei, raapstelen (in de tweede helft van de maand), schorseneren, knolselderij en uien. KROPSLA In de maanden december en januari was de aanvoer van kropsla zeer groot en algen de prijzen op een laag peil. Men verwacht dat ook in februari het aanbod ruim zal zijn en dus kan er worden gerekend op redelijke prijzen. I N- kARN smeedi mbetklet Kom1 I porcele ■uder. lantischl Hoogte cm Een slasausje maken van peper, zout, olie en azijn of citroensap. Naar verkie zing wat suiker toevoegen. De appelen schillen, in partjes snijden, van de klok huizen ontdoen en in blokjes verdelen. Deze appelblokjes direkt met een ge deelte van het slasausje vermengen om bruinkleuring te voorkomen. De rode kool schoonmaken en zeer fijn schaven of snipperen. De knolselderij schoon maken en raspen. Kool en knolselderij afzonderlijk met een gedeelte van de slasaus vermengen en dit enige tijd laten intrekken. In het midden van een schotel de appelblokjes leggen, daaromheen een rand van rodekoolsla en ver volgens een rand knolselderij. De sla met enige augurkjes versieren. Ouderzorg. ,,’t Gaat goed met Miek,” zei Jaap Heyblom, tevreden zijn handtekening zettend onder het rapport van zijn dochter. „Ja”, stemde Suus toe, „ze heeft het erg naar haar zin op school. Ze schijnt bar getapt, die dochter van ons. En ze heeft daar een heleboel vriendinnen.” Jaap Heyblom staarde nadenkend de rookwolkjes van zijn pijp achterna. „Waar denk je aan?” vroeg Suus, die het zwijgen van haar man, na zo veel jaren van intiem en liefhebbend samenleven, minstens zo duidelijk wist te interpreteren als zijn spreken, wat hij naar haar mening wel wat té schaars deed. Ze wist precies waar hij aan dacht, ze wou het alleen van hem horen. „Ach.” Jaap haalde zijn schouders op, „een mens denkt zo wel eens wat, maar ik heb nogal eens de neiging de dingen te zwart te zien. Ik heb beslist geen hekel aan mijn medemensen, maar dat houdt nog niet in dat ik alles wat ik hoor en zie, voor zoete koek aanneem”. Iemand anders zou wellicht uit deze woorden van Jaap niet wijs geworden zijn. Voor Suus waren ze het bewijs, dat ze hem 250 g appelen, 250 g rodekool, 250 g knolselderij, wat augurkjes, peper, zout, olie, azijn of citroensap, (suiker) Die avond was Frits thuis rusteloos. „Wat scheelt je toch?” vroeg zijn moeder. Hij was zwijg zaam aan het eten, gaf narrige antwoorden, zijn gedachten waren ergens anders. „Ledevede,” spotte Mieke zonder het te weten de roos rakend, en de bezitter van het liefdesverdriet gaf haar zo’n „vuile” blik dat ze na een waarschuwende knip oog van haar moeder er maar het zwijgen toe deed. „Ik ben vanavond bij Wim,’ zei hij kortaf. Ze hoorden hoe hij de deur achter zich dichtsloeg. „Wat die jongen mankeert tegenwoordig,” zuchtte Suus. „Anders hebben we nooit last met hem. Hij zal toch geen moeilijkheden hebben aan de zaak?” „Moeder”, zei Mieke wereldwijs, „gelo'of me nou, het is dat kind van De Hoogh, daar loopt hij achteraan. Op de een of andere manier houdt die hem aan ’t lijntje, en ’t is niks voor hem, maar hij heeft het nou eenmaal te pakken.” „Laten we hopen”, zei Jaap Heyblom rustig, „dat het een louterende beproeving voor hem is.” Ze lachten allemaal. „Nu ja”, voegde hij er aan toe, „ik meen het ook nog. Hij zal schijn van wezen dienen te onderscheiden, en dat gebeurt nu eenmaal vaak langs de weg van bittere ondervinding.” Frits was inderdaad even bij Wim aangegaan, dan behoefde hij straks niet te liegen, maar daarna wachtte hij op de bus naar de stad. Jeanne was op de balletschool in de Camegie- laan, dat wist hij, en hij wist ook hoe laat die uitging. Een schijnbaar terloopse vraag had hem dat opgehelderd. Om tien uur was de les afgelopen en om half tien dwaalde Frits door de beboomde Carnegielaan. Veronderstel dat de les eerder uitging! Hij liep de laan uit, met snelle pas een blokje om, verlicht opademend toen buiten het witte studio-huis alles nog stil bleek, veronderstel dat ze niet in die tussentijd! En dan zou hij, tussen dit huis en de bus, met haar samen in het veilige donker, tenminste kunnen préten over wat er op aan kwam. Hij en Jeanne. Hij keek voor de acht en twintigste maal op zijn polshorloge. Vijf minuten voor tienen. Daar kwam een auto. Zeker een afhaler. Hij waagde zich nu niet zo dicht meer in de buurt. Van hier af kon hij het best bekijken. Een andere auto, een snelle sportwagen, kwam met groot licht de laan in. Frits stond in de schaduw van een kastanje. Hij kende die wagen, dat was de wagen waarin Henri rond- toerde. Zijn hart sloeg over. WORTELEN EN BIETJES De oogst van deze groente is goed geweest en de voorraad is nog groot genoeg om te zorgen dat wortelen en bietjes voordelig blijven. gebracht. Men noemt ze dan ook bewaargroenten. Wittekool neemt in dit rijtje een bijzondere positie in. Het grootste gedeelte van deze oogst gaat namelijk naar de fabrieken om daar te worden omgezet tot zuurkool. Zuurkool is dus in feite fijngesnipper de wittekool, die met weinig zout wordt geconserveerd. Van de kool soorten is wittekool het meest geteeld produkt, gevolgd door rodekool. Nagenoeg alle soorten behoren in het algemeen tot de voordelige winter groenten. Hoe goedkoop kool eigen lijk is valt o.a. op te maken uit de gemiddelde veilingprijs van rodekool die in 1955 16 cent per kilo was en in 1968 slechts 12 cent. Koolsoorten zijn niet alleen voordelig, maar ook gezond. Ze bevatten alle vrij veel vitaminen C, terwijl groene savooiekool tevens rijk bedeeld is met de vitamines A en B. Het verdient aanbeveling om de koolsoorten niet te lang te laten koken, daar anders een nare koollucht ontstaat, veroorzaakt door vluchtige zwavelverbindingen. Bij lang koken worden deze groenten ook minder goed verteerbaar en gaat er veel vitaminen verloren. Rodekool wordt veelal bereid met appel. Savooiekool en wittekool wor den smakelijker doof ze te combineren met b.v. een pittige saus, zoals een pinda-, tomaten- of kerriesaus. Kool kan ook goed rauw worden verwerkt tot een salade, die zich goed laat combineren met andere produkten. Zo dicht als hij durfde, waagde hij zich in de buurt van de witte villa. Daar kwamen de eersten. Een paar slanke meisjes, de mantels dichtknopend tegen de kille avondlucht, passeerden hem druk pratend, een enkele nieuwsgierige blik naar zijn kant. Jeanne, met haar witte man tel zou hij gauw genoeg herkennen. Ze zou hier langs komen, hij zou opeens te voorschijn komen. „Jeanne!” „Hé Frits!” midden in zijn repetitie zag hij haar lichte gestalte onder de lantaarn voor het huis. Een autoportier sloeg wijd open. Ze stapte in. Ronkend sloeg de motor aan. Frits, in de donkere schaduw van de kastanje, zag Jeanne de Hoogh voorbijrijden. eVen een flits van haar gezicht met de donkere ogen, in de auto van Henri Hermans. Ze zou wel gek zijn, dacht hij bitter, als ze lópen ging. En in een diepzwarte stemming liep hij langzaam naar de bushalte. goed gepeild had, en ze haakte dan ook meteen in. „Je denkt dat achter alles de geruchten staan over die erfe nis,” zei ze, „en dat kleurt je hele gedachtengang. Ik geloof al z’n leven dat je je verbeeldt, dat je nooit directeur van de bank zou zijn geworden, als die erfenis er niet achter had gezeten.” „Je hebt in zoverre gelijk,” gaf Jaap bedachtzaam toe, „dat ik me wel eens afvraag of de heren er toen al van wisten. Eén ding is me wél duidelijk geworden, dat ik me vergiste, toen ik dacht, dat alleen de burgemeester en ik ervan wisten.” „Jaap,” bezwoer Suus, „als je maar niet denkt dat ik er met een sterveling over gepraat heb.” Dat weet ik wel,” stelde hij haar glimlachend gerust, „da’s net helemaal niks voor jou. Het lek zit ergens anders. Maar wat zo deze en gene zich laat ontvallen, geeft mij de indruk dat hier in de gemeente geen zuigeling in de wieg ligt, die niet weet, dat Jaap Heyblom een miljoenen-erfenis te wachten heeft.” „Ja”, stemde Suus toe, „ik meen het soms ook te merken. Van de zinspelingen van de leveranciers soms.” „En dat is allemaal niet zo erg,” nu de stop van de fles was sprak Jaap Heyblom tegen zijn vrouw zijn hart uit, „maar ik neig er toe alle dingen met elkaar in verband te brengen. Waarom ben ik tot directeur van de bank benoemd? Waarom halen ze jou in al die dameskransjes en besturen? Waarom is Mieke opeens goed genoeg als vriendin voor de dochters van de Drechtermondse upper ten, wat je daaronder dan ook mag verstaan?” „En waarom heeft dat kind van De Hoogh nu opeens aan dacht voor onze Frits, die ze vroeger zelfs niet zag?” voegde Suus er aan toe. „En toch,” het was Jaap’s gewoonte eerst diep in de put te duiken en dan er zelf weer uit te wurmen, „ik denk ook wel eens dat ik het mezelf met al dat gepieker te moeilijk maak. Dan zeg ik: wat maal je er om? Je bent toch goed voor je werk? Hadden ze beter een ander directeur kunnen maken? Ben jij, Suus, geen aanwinst voor sommige van die comité’s. jij die van aanpakken weet en niet alleen maar kletst? En is onze Miek geen zonnige spring in ’t veld, heeft ze niet altijd leuke vriendinnen gehad? Wat kan ’t ons schelen? Laat de mensen praten en speculeren. Maar ja, je kunt dat jezelf wel vertellen, maar telkens weer duikt die twijfel op.” Wordt vervolgd Het witlof schoonmaken door van de struikjes aan de onderkant een klein schijfje af te snijden, maar zo dat het struikje heel blijft. Het stronkje nog iets uithollen om een bittere smaak te voorkomen. Eventueel enige malen goed was sen. De groente met wat water en zout opzetten, in ongeveer 15 minuten nage noeg gaarkoken, afgieten en laten uitlekken. Ondertussen de uien schoonmaken en snipperen. Ze in wat boter of margarine lichtgeel fruiten. Het gehakt toe voegen en onder goed roeren gaarbakken. Peper, zout en gehakte peterselie toe voegen. In een vuurvaste schotel een laagje witlof leggen, daarop een gedeelte van het gehakt aanbrengen, vervolgens weer witlofstruikjes en gehakt. De scho tel in een warme oven schuiven en er een goudbruin korstje op laten komen. Naar verkiezing het witlof voor het de oven ingaat met geraspte kaas bestrooi en. Het toernooi werd geopend met een welkomstwoord van Sportweekcomité- voorzitter C. Kool. Door een opeenstape ling van verplichtingen elders moest de burgemeester voor één keer de traditie doorbreken van het doen van de openins- zet, maar dat maakte de strijd op de ge ruite borden er niet minder fanatiek om. Een wel zeer opmerkelijke prestatie le verde bij de dammers de Hagenaar C. M. Kaffa. De heer Kaffa is blind, maar wist op een braillebord in groep 12 van de eer ste klasse al zijn drie partijen te winnen, waardoor hij eerste werd in zijn groep. De uitslagen luidden: DAMMEN Hoofdklasse. Groep 1: 1. L. P. Kain; 2. H. J. v.d. Wouden; Groep 2: 1. P. H. Schep; 2. D. v.d. Kerkhoff; Groep 3: D. Kleen; 2. W. Dekker; Groep 4: 1. W. H. Niestadt; 2. J. P. Vrolijk; Groep 5: 1. J. W. P. Fase; 2. J. Passchier. Eerste klasse: Groep 6: 1. B. de Hoop; 2. A. C. van Diggele; Groep 7: 1. W. Ver boom; 2. B. van Daalen; Groep 8: l.O. Scherp; 2. A. Robbe; Groep 9: 1. D. Al- derliesten; 2. A. Wieman; Groep 10: 1. P. van Drimmelen; 2. P. Lok; Groep 11:1. C. van Zanten; 2. J. F. Gerritsen; Groep 12: 1. C. M. Caffa; 2. H. v.d. Muiden; Groep 13: 1. A. van Dam; 2. D. Slappen del; Groep 14: 1. P. Pouw; 2. B. Alst; Groep 15: 1. L. Dorsman; 2. G. Gorse; Groep 16: 1. T. de Mik; 2. W. v.d. Heu vel. Tweede Klasse: Groep 17: 1. R. v.d. Hek; 2. A. den Ouden; Groep 18: 1. J. Speksnijder; 2. W. v.d. Heijden; Groep 19: 1. P. Graveland; 2. W. de Leeuw; Groep 20: 1. P. Ie Roy; 2. T. Wildschut; Groep 21: 1. F. Snoek; 2. J. Verburg; Groep 22: 1. H. Vergunst; 2. L. Dekker. Derde Klasse: Groep 23: 1. J. v.d. Eist; 2. H. Loomans; Groep 24: 1. D. A. Sla- man; 2. L. Heeren; Groep 25: 1. V. Dij ken; 2. C. Marck; Groep 26: 1. I. Koffie- man; 2. H. Kok. SCHAKEN Hoofdklasse: Groep 1: 1. J. van Baarle; 2. W. H. Wientjens; Groep 2: 1. mevr. C. Roodzand; 2. L. Wolfs; Groep 3: 1. G. Doornhein; 2. L. Jongsma; Groep 4: 1. J. Huizer; 2. Grondijs. Eerste klasse: Groep 1: 1. P. Broer; 2. J. A. Bos; Groep 2: 1. Z. Lagerwaard; 2. A. Broekhuizen; Groep 3: 1. A. de Jong; 2. W. van Beek; Groep 4: 1. W. E. de x*"

Kranten Streekarchief Midden-Holland

Weekblad voor Waddinxveen | 1971 | | pagina 2