voor
Wrth tk<h
kW t*(et
I
Prettige sportdag
tweehonderd denkers
De „miljoenenerfenis”
0F
Pagina 2
Wat heeft de februarimaand te bieden?
EEN BOEKENBON
IS ALTIJD RAAK!!
Produkt van de maand
Recepten voor de maand februari
door Tom Lodewijk
- o -
r
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
s
I
I
I
I
a
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
l
i
i
I
I
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
I
i
I
I
i
I
i
i
I
I
l
I
I
i
WITLOF MET GEHAKT
SAVOOIEKOOL-SCHOTEL
POOLSE BIETENSOEP
y
GEMENGDE SLA
WADDINXVEEN Bijna tweehonderd diepe denkers - om precies te
zijn honderd dammers en vierennegentig schakers - waren zaterdag naar het
Gereformeerd Verenigingsgebouw gekomen om deel te nemen aan de zeven
tiende Waddinxveense dam- en schaakdag. Als altijd werd dit denksport-
festijn, dat georganiseerd wordt door het Sportweekcomité in samenwerking
met damvereniging Excelsior en de Waddinxveense Schaakvereniging een
groot succes.
I
I'*
WEEKBLAD VOOR WADDINXVEEN Donderdag 11 februari 1971
KOOLSOORTEN
(foto Sjaak Noteboom)
HOOFDSTUK VIII.
De kool en het uitje schoonmaken en fijnsnijden. De worst in blokjes verdelen
en in boter of margarine licht bakken. De ui en de kool toevoegen en onder af
en toe omscheppen verwarmen. De groenten in ongeveer 20 minuten gaar laten
worden. Zo nodig wat water en iets zout toevoegen. Ondertussen de macaroni
opzetten met ruim kokend water en zout. Een laurierblaadje toevoegen. De
macaroni in 20 minuten gaarkoken, afgieten en laten uitlekken. De uitgelekte
macaroni bij de kool met ui doen, dooreenmengen en op smaak brengen met
peper, nootmuskaat en/of gemalen kruidnagel. Vlak voor het opdienen wat fijn
gehakte peterselie en/of selderijgroen door de macaroni scheppen.
Jong; 2. W. de Koning; Groep 5: 1. A. F.
Lagewaard; 2. J. van Brienen; Groep 6:
1. A. v.d. Waal; 2. A. Noordhoek; Twee
de klasse: Groep 1: 1. A. Schurink; 2. A.
v.d. Starre; Groep 2: 1. C. A. Bekker; 2.
St. Bakker; Groep 3: 1. A. v.d. Berg; 2.
C. A. Vermeulen; Groep 4: 1. P. Schou-
Bljna tweehonderd diepe denkens
hadden weer een fijne sportdag op
het 17-de Waddinxveense dam- en
schaaktoernooi.
(foto Sjaak Noteboom)
I
I
l
l
l
l
I
I
1
I
I
I
l
I
I
l
I
i
i
i
i
G
Ook de dames wisten op het dam-
en schaaktoernooi van geen wijken
- vooral niet bij het schaken als het
leven van hun koning op het spel
stond.
l
1 kg witlof, 250 g gehakt,
1 a 2 uien, peper, zout, peterselie,
boter of margarine (geraspte kaas)
SPRUITEN
Hoewel het aanbod van spruiten in de
tweede helft van de maand reeds gaat
verminderen, zullen er - behoudens
zeer slechte weersomstandigheden -
voldoende spruiten verkrijgbaar zijn.
WITLOF
Het aanbod van witlof is in februari
altijd nog ruim. Hoewel witlof tot de
duurdere produkten behoort zal de
prijs waarschijnlijk niet al te hoog
oplopen, gezien o.a. het ruime aanbod
van bewaargroenten.
l
l
I
I
I
I
l
l
I
l
I
l
l
I
I
l
l
I
i
l
I
1
I
l
l
l
l
i
I
i
i
i
l
i
i
I
I
i
I
i
I
I
l
i
i
i
i
i
I
l
l
l
i
l
l
l
l
I
l
l
l
l
I
l
l
l
I
I
I
I
l
I
l
I
l
I
l
l
l
l
l
l
l
1
l
I
l
l
l
l
l
I
I
l
I
I
i
I
I
I
l
l
I
I
I
l
l
l
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
I
i
i
i
i
i
I
i
i
I
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
1 kg gele savooiekool,
250 g macaroni, 1 uitje, een klontje
boter of margarine, wat zout,
laurierblad, peper, nootmuskaat,
wat gehakte peterselie en/of
selderijgroen, 300 g boterhamworst
in dikke plakken gesneden
500 g gekookte bieten, 1 uitje,
1*4 1 bouillon of water met bouillon
blokjes, peper, zout, aroma, melk,
room of koffieroom, een paar
augurkjes, 1 hardgekookt ei,
yoghurt
APPELEN
De appelen zijn dit jaar weer goed
koop geweest en het ziet er niet naar
uit dat hier de komende maanden nog
verandering in zal komen. Verkrijg
baar zijn de Goudreinette, Golden
Delicious, Ingrid Marie, Lombartscal-
ville, Jonathan, Laxton’s Superb en
De bieten stropen en op één exemplaar na zeer fijn raspen. De bietenpuree en
de fijngesnipperde ui met de bouillon vermengen. De achtergehouden biet in
kleine blokjes snijden en bij de soep doen. Het gerecht met peper, zout en
aroma op smaak brengen en ruim een kwartiertje laten koken. De augurken
zeer fijn snijden en aan de soep toevoegen. Een scheutje melk, room óf koffie
room bijschenken. Het inmiddels hardgekookte ei fijnmaken. In elk bord een
paar eetlepels yoghurt scheppen. De soep in de borden schenken en met wat
fijngehakt ei bestrooien.
ten; 2. A. van Lien; Groep 5: 1. H. Schoe-
maker; 2. C. H. Faas; Groep 6: 1. H.
Boelee; 2. R. Brem; Derde klasse: Groep
1: 1. S. Lagerdijk; 2. E. Witting; Groep
2: 1. L. de Kooter; 2. J. v.d. Spek; Groep
3: 1. M. Ponte; 2. G. Burger; Groep 4: 1.
B. Spruit; 2. N. Littooy; Groep 5: 1. R.
v.d. Wilt; 2. C. van Garderen; Groep 6:
1. Mej. Wonink; 2. P. v.d. Hoek; Groep
7: 1. D. Kooyman; 2. E. van Beest.
Hoezeer de Waddinxveense dam- en
schaakdag alom in de belangstelling staat
wordt wel aangetoond door het feit, dat
van de bijna tweehonderd deelnemers bij
na negentig procent van buiten Waddinx-
veen kwam.
De familie der koolsoorten telt vele
vertegenwoordigers. We laten er hier
enkele buiten beschouwing, t.w. sprui
ten, omdat ze reeds een keer apart zijn
behandeld en bloemkool en spitskool,
omdat deze groenten momenteel niet
verkrijgbaar zijn.
De overige koolsoorten kunnen wor
den onverdeeld in: rodekool, gele en
groene savooiekool, wittekool en
boerenkool. Boerenkool en groene
savooiekool zijn twee z.g. „winter
harde” groente, die wel enige graden
vorst kunnen vedragen en dus in de
wintermaanden op het veld blijven
staan. Rodekool, gele savooiekool en
wittekool worden in de herfst opge
slagen in speciale bewaarplaatsen om
al naar gelang de vraag in de loop van
de winter op de markt te worden
Winston. Ook zal waarschijnlijk nog
de Cox’s Orange Pippin te koop zijn,
een ras, dat andere jaren om deze tijd
meestal van de markt is verdwenen.
Bij uw groenteman kunt u in februari
voorts de volgende verse groenten
aantreffen: koolraap, prei, raapstelen
(in de tweede helft van de maand),
schorseneren, knolselderij en uien.
KROPSLA
In de maanden december en januari
was de aanvoer van kropsla zeer groot
en algen de prijzen op een laag peil.
Men verwacht dat ook in februari het
aanbod ruim zal zijn en dus kan er
worden gerekend op redelijke prijzen.
I
N-
kARN
smeedi
mbetklet
Kom1
I porcele
■uder.
lantischl
Hoogte
cm
Een slasausje maken van peper, zout, olie en azijn of citroensap. Naar verkie
zing wat suiker toevoegen. De appelen schillen, in partjes snijden, van de klok
huizen ontdoen en in blokjes verdelen. Deze appelblokjes direkt met een ge
deelte van het slasausje vermengen om bruinkleuring te voorkomen. De rode
kool schoonmaken en zeer fijn schaven of snipperen. De knolselderij schoon
maken en raspen. Kool en knolselderij afzonderlijk met een gedeelte van de
slasaus vermengen en dit enige tijd laten intrekken. In het midden van een
schotel de appelblokjes leggen, daaromheen een rand van rodekoolsla en ver
volgens een rand knolselderij. De sla met enige augurkjes versieren.
Ouderzorg.
,,’t Gaat goed met Miek,” zei Jaap Heyblom, tevreden zijn
handtekening zettend onder het rapport van zijn dochter.
„Ja”, stemde Suus toe, „ze heeft het erg naar haar zin op
school. Ze schijnt bar getapt, die dochter van ons. En ze heeft
daar een heleboel vriendinnen.”
Jaap Heyblom staarde nadenkend de rookwolkjes van zijn
pijp achterna.
„Waar denk je aan?” vroeg Suus, die het zwijgen van haar
man, na zo veel jaren van intiem en liefhebbend samenleven,
minstens zo duidelijk wist te interpreteren als zijn spreken, wat
hij naar haar mening wel wat té schaars deed. Ze wist precies
waar hij aan dacht, ze wou het alleen van hem horen.
„Ach.” Jaap haalde zijn schouders op, „een mens denkt zo
wel eens wat, maar ik heb nogal eens de neiging de dingen te
zwart te zien. Ik heb beslist geen hekel aan mijn medemensen,
maar dat houdt nog niet in dat ik alles wat ik hoor en zie,
voor zoete koek aanneem”.
Iemand anders zou wellicht uit deze woorden van Jaap niet
wijs geworden zijn. Voor Suus waren ze het bewijs, dat ze hem
250 g appelen, 250 g rodekool,
250 g knolselderij, wat augurkjes,
peper, zout, olie, azijn of
citroensap, (suiker)
Die avond was Frits thuis rusteloos.
„Wat scheelt je toch?” vroeg zijn moeder. Hij was zwijg
zaam aan het eten, gaf narrige antwoorden, zijn gedachten
waren ergens anders. „Ledevede,” spotte Mieke zonder het te
weten de roos rakend, en de bezitter van het liefdesverdriet
gaf haar zo’n „vuile” blik dat ze na een waarschuwende knip
oog van haar moeder er maar het zwijgen toe deed.
„Ik ben vanavond bij Wim,’ zei hij kortaf.
Ze hoorden hoe hij de deur achter zich dichtsloeg.
„Wat die jongen mankeert tegenwoordig,” zuchtte Suus.
„Anders hebben we nooit last met hem. Hij zal toch geen
moeilijkheden hebben aan de zaak?”
„Moeder”, zei Mieke wereldwijs, „gelo'of me nou, het is dat
kind van De Hoogh, daar loopt hij achteraan. Op de een of
andere manier houdt die hem aan ’t lijntje, en ’t is niks voor
hem, maar hij heeft het nou eenmaal te pakken.”
„Laten we hopen”, zei Jaap Heyblom rustig, „dat het een
louterende beproeving voor hem is.” Ze lachten allemaal.
„Nu ja”, voegde hij er aan toe, „ik meen het ook nog. Hij
zal schijn van wezen dienen te onderscheiden, en dat gebeurt
nu eenmaal vaak langs de weg van bittere ondervinding.”
Frits was inderdaad even bij Wim aangegaan, dan behoefde
hij straks niet te liegen, maar daarna wachtte hij op de bus
naar de stad. Jeanne was op de balletschool in de Camegie-
laan, dat wist hij, en hij wist ook hoe laat die uitging. Een
schijnbaar terloopse vraag had hem dat opgehelderd.
Om tien uur was de les afgelopen en om half tien dwaalde
Frits door de beboomde Carnegielaan. Veronderstel dat de les
eerder uitging! Hij liep de laan uit, met snelle pas een blokje
om, verlicht opademend toen buiten het witte studio-huis alles
nog stil bleek, veronderstel dat ze niet in die tussentijd! En
dan zou hij, tussen dit huis en de bus, met haar samen in het
veilige donker, tenminste kunnen préten over wat er op aan
kwam. Hij en Jeanne.
Hij keek voor de acht en twintigste maal op zijn polshorloge.
Vijf minuten voor tienen. Daar kwam een auto. Zeker een
afhaler. Hij waagde zich nu niet zo dicht meer in de buurt.
Van hier af kon hij het best bekijken.
Een andere auto, een snelle sportwagen, kwam met groot
licht de laan in. Frits stond in de schaduw van een kastanje.
Hij kende die wagen, dat was de wagen waarin Henri rond-
toerde. Zijn hart sloeg over.
WORTELEN EN BIETJES
De oogst van deze groente is goed
geweest en de voorraad is nog groot
genoeg om te zorgen dat wortelen en
bietjes voordelig blijven.
gebracht. Men noemt ze dan ook
bewaargroenten. Wittekool neemt in
dit rijtje een bijzondere positie in.
Het grootste gedeelte van deze oogst
gaat namelijk naar de fabrieken om
daar te worden omgezet tot zuurkool.
Zuurkool is dus in feite fijngesnipper
de wittekool, die met weinig zout
wordt geconserveerd. Van de kool
soorten is wittekool het meest geteeld
produkt, gevolgd door rodekool.
Nagenoeg alle soorten behoren in het
algemeen tot de voordelige winter
groenten. Hoe goedkoop kool eigen
lijk is valt o.a. op te maken uit de
gemiddelde veilingprijs van rodekool
die in 1955 16 cent per kilo was en in
1968 slechts 12 cent.
Koolsoorten zijn niet alleen voordelig,
maar ook gezond. Ze bevatten alle
vrij veel vitaminen C, terwijl groene
savooiekool tevens rijk bedeeld is met
de vitamines A en B. Het verdient
aanbeveling om de koolsoorten niet te
lang te laten koken, daar anders een
nare koollucht ontstaat, veroorzaakt
door vluchtige zwavelverbindingen.
Bij lang koken worden deze groenten
ook minder goed verteerbaar en gaat
er veel vitaminen verloren.
Rodekool wordt veelal bereid met
appel. Savooiekool en wittekool wor
den smakelijker doof ze te combineren
met b.v. een pittige saus, zoals een
pinda-, tomaten- of kerriesaus. Kool
kan ook goed rauw worden verwerkt
tot een salade, die zich goed laat
combineren met andere produkten.
Zo dicht als hij durfde, waagde hij zich in de buurt van de
witte villa.
Daar kwamen de eersten.
Een paar slanke meisjes, de mantels dichtknopend tegen de
kille avondlucht, passeerden hem druk pratend, een enkele
nieuwsgierige blik naar zijn kant. Jeanne, met haar witte man
tel zou hij gauw genoeg herkennen. Ze zou hier langs komen,
hij zou opeens te voorschijn komen. „Jeanne!” „Hé Frits!”
midden in zijn repetitie zag hij haar lichte gestalte onder de
lantaarn voor het huis.
Een autoportier sloeg wijd open.
Ze stapte in.
Ronkend sloeg de motor aan.
Frits, in de donkere schaduw van de kastanje, zag Jeanne
de Hoogh voorbijrijden. eVen een flits van haar gezicht met
de donkere ogen, in de auto van Henri Hermans.
Ze zou wel gek zijn, dacht hij bitter, als ze lópen ging.
En in een diepzwarte stemming liep hij langzaam naar de
bushalte.
goed gepeild had, en ze haakte dan ook meteen in.
„Je denkt dat achter alles de geruchten staan over die erfe
nis,” zei ze, „en dat kleurt je hele gedachtengang. Ik geloof al
z’n leven dat je je verbeeldt, dat je nooit directeur van de bank
zou zijn geworden, als die erfenis er niet achter had gezeten.”
„Je hebt in zoverre gelijk,” gaf Jaap bedachtzaam toe, „dat
ik me wel eens afvraag of de heren er toen al van wisten. Eén
ding is me wél duidelijk geworden, dat ik me vergiste, toen ik
dacht, dat alleen de burgemeester en ik ervan wisten.”
„Jaap,” bezwoer Suus, „als je maar niet denkt dat ik er met
een sterveling over gepraat heb.”
Dat weet ik wel,” stelde hij haar glimlachend gerust, „da’s
net helemaal niks voor jou. Het lek zit ergens anders. Maar
wat zo deze en gene zich laat ontvallen, geeft mij de indruk
dat hier in de gemeente geen zuigeling in de wieg ligt, die niet
weet, dat Jaap Heyblom een miljoenen-erfenis te wachten
heeft.”
„Ja”, stemde Suus toe, „ik meen het soms ook te merken.
Van de zinspelingen van de leveranciers soms.”
„En dat is allemaal niet zo erg,” nu de stop van de fles was
sprak Jaap Heyblom tegen zijn vrouw zijn hart uit, „maar ik
neig er toe alle dingen met elkaar in verband te brengen.
Waarom ben ik tot directeur van de bank benoemd? Waarom
halen ze jou in al die dameskransjes en besturen? Waarom is
Mieke opeens goed genoeg als vriendin voor de dochters van
de Drechtermondse upper ten, wat je daaronder dan ook mag
verstaan?”
„En waarom heeft dat kind van De Hoogh nu opeens aan
dacht voor onze Frits, die ze vroeger zelfs niet zag?” voegde
Suus er aan toe.
„En toch,” het was Jaap’s gewoonte eerst diep in de put te
duiken en dan er zelf weer uit te wurmen, „ik denk ook wel
eens dat ik het mezelf met al dat gepieker te moeilijk maak.
Dan zeg ik: wat maal je er om? Je bent toch goed voor je
werk? Hadden ze beter een ander directeur kunnen maken?
Ben jij, Suus, geen aanwinst voor sommige van die comité’s.
jij die van aanpakken weet en niet alleen maar kletst? En is
onze Miek geen zonnige spring in ’t veld, heeft ze niet altijd
leuke vriendinnen gehad? Wat kan ’t ons schelen? Laat de
mensen praten en speculeren. Maar ja, je kunt dat jezelf wel
vertellen, maar telkens weer duikt die twijfel op.”
Wordt vervolgd
Het witlof schoonmaken door van de struikjes aan de onderkant een klein
schijfje af te snijden, maar zo dat het struikje heel blijft. Het stronkje nog iets
uithollen om een bittere smaak te voorkomen. Eventueel enige malen goed was
sen. De groente met wat water en zout opzetten, in ongeveer 15 minuten nage
noeg gaarkoken, afgieten en laten uitlekken. Ondertussen de uien schoonmaken
en snipperen. Ze in wat boter of margarine lichtgeel fruiten. Het gehakt toe
voegen en onder goed roeren gaarbakken. Peper, zout en gehakte peterselie toe
voegen. In een vuurvaste schotel een laagje witlof leggen, daarop een gedeelte
van het gehakt aanbrengen, vervolgens weer witlofstruikjes en gehakt. De scho
tel in een warme oven schuiven en er een goudbruin korstje op laten komen.
Naar verkiezing het witlof voor het de oven ingaat met geraspte kaas bestrooi
en.
Het toernooi werd geopend met een
welkomstwoord van Sportweekcomité-
voorzitter C. Kool. Door een opeenstape
ling van verplichtingen elders moest de
burgemeester voor één keer de traditie
doorbreken van het doen van de openins-
zet, maar dat maakte de strijd op de ge
ruite borden er niet minder fanatiek om.
Een wel zeer opmerkelijke prestatie le
verde bij de dammers de Hagenaar C. M.
Kaffa. De heer Kaffa is blind, maar wist
op een braillebord in groep 12 van de eer
ste klasse al zijn drie partijen te winnen,
waardoor hij eerste werd in zijn groep.
De uitslagen luidden:
DAMMEN Hoofdklasse. Groep 1: 1.
L. P. Kain; 2. H. J. v.d. Wouden; Groep
2: 1. P. H. Schep; 2. D. v.d. Kerkhoff;
Groep 3: D. Kleen; 2. W. Dekker; Groep
4: 1. W. H. Niestadt; 2. J. P. Vrolijk;
Groep 5: 1. J. W. P. Fase; 2. J. Passchier.
Eerste klasse: Groep 6: 1. B. de Hoop;
2. A. C. van Diggele; Groep 7: 1. W. Ver
boom; 2. B. van Daalen; Groep 8: l.O.
Scherp; 2. A. Robbe; Groep 9: 1. D. Al-
derliesten; 2. A. Wieman; Groep 10: 1. P.
van Drimmelen; 2. P. Lok; Groep 11:1.
C. van Zanten; 2. J. F. Gerritsen; Groep
12: 1. C. M. Caffa; 2. H. v.d. Muiden;
Groep 13: 1. A. van Dam; 2. D. Slappen
del; Groep 14: 1. P. Pouw; 2. B. Alst;
Groep 15: 1. L. Dorsman; 2. G. Gorse;
Groep 16: 1. T. de Mik; 2. W. v.d. Heu
vel.
Tweede Klasse: Groep 17: 1. R. v.d.
Hek; 2. A. den Ouden; Groep 18: 1. J.
Speksnijder; 2. W. v.d. Heijden; Groep
19: 1. P. Graveland; 2. W. de Leeuw;
Groep 20: 1. P. Ie Roy; 2. T. Wildschut;
Groep 21: 1. F. Snoek; 2. J. Verburg;
Groep 22: 1. H. Vergunst; 2. L. Dekker.
Derde Klasse: Groep 23: 1. J. v.d. Eist;
2. H. Loomans; Groep 24: 1. D. A. Sla-
man; 2. L. Heeren; Groep 25: 1. V. Dij
ken; 2. C. Marck; Groep 26: 1. I. Koffie-
man; 2. H. Kok.
SCHAKEN Hoofdklasse: Groep 1: 1.
J. van Baarle; 2. W. H. Wientjens; Groep
2: 1. mevr. C. Roodzand; 2. L. Wolfs;
Groep 3: 1. G. Doornhein; 2. L. Jongsma;
Groep 4: 1. J. Huizer; 2. Grondijs.
Eerste klasse: Groep 1: 1. P. Broer; 2.
J. A. Bos; Groep 2: 1. Z. Lagerwaard; 2.
A. Broekhuizen; Groep 3: 1. A. de Jong;
2. W. van Beek; Groep 4: 1. W. E. de
x*"