Morgen spoedzitting raad?
Breng ook
lamsvlees op tafel
eens
VERKEERSSPIEGEL
Aankoop Bethel-gebouw na
geheim debat aangehouden
De „miljoenenerfenis”
Pagina 2
Enkele algemene wenken:
Feestavond CNV
5. Zorg er tenslotte voor dat u het lamsvlees goed heet serveert.
door Tom Lodewijk
■i
^BURGERLIJKE STAND
WADDINXVEEN De Waddinxveense gemeenteraad heeft vorige week
besloten de beslissing aan te houden op het voorstel van burgemeester en
wethouders om voor 40.000,van de Hervormde Gemeente het houten
voormalige kerkgebouw „Bethel” aan de Jan Willem Frisoweg te kopen. Dit
gebeurde, nadat de publieke tribune tijdelijk was ontruimd, in een besloten
zitting van de raad.
„Bij nadering van een kruising of splitsing van wegen moet een bestuurder
aan voor hem van rechts komende bestuurders de doorgang vrij laten.”
art. 41 RVV.
In de Franse keuken wordt lamsbout vaak gemarineerd in wijn en
met kostelijke sausen opgediend. Alle geurige Middellandse Zee-krui-
den, zoals tijm, majoraan, rosmarijn en basilicum passen voortreffelijk
bij lamsvlees.
Bij veel lamsvleesrecepten zal men knoflook vermeld vinden, omdat
knoflook de juiste aanvulling vormt voor de typische smaak van lams
vlees.
GEVONDEN EN VERLOREN
VOORWERPEN
GEVONDEN EN VERLOREN
VOORWERPEN
Elke kotelet heeft een ribbeentje en slechts een klein
randje vet; Lamslappen: fijn mager vlees met een
klein vetrandje; Lamsborst: een voordelig stuk
vlees dat zich uitstekend leent om met een of andere
vulling te worden gebraden; Lamsschouder: heeft
veel weg van lamsborst en kan op dezelfde wijze
worden bereid; Lamsragoütvlees: mooi mager vlees,
in kleine blokjes gesneden en geschikt voor aller
hande soorten vleesschotels.
Meer en meer ziet men ook in Nederland het lams
vlees uit Nieuw-Zeeland in de winkels verschijnen.
Om dit van de winkel ook eens op uw tafel te bren
gen geven wij hierbij een aantal recepten. Lams
vlees is te krijgen in diverse soorten:
Lamsbout: het mooiste stuk lamsvlees dat, als ze
goed wordt bereid, reebout naar de kroon steekt;
Lamskoteletten: gesneden van de rib of van de rug.
Nog een pand
1Dep het vlees voor het braden droog met keukenpapier.
2. Als u niet van vet houdt, verwijder dit dan van het vlees en gebruik
het als braadvet, eventueel aangevuld met boter. Dan wel wachten
met het vlees erin te leggen tot het vet in de boter wat is uitgebak
ken.
3. Gegrilleerd vlees niet meteen aansnijden, maar een minuut of tien
op een goed heet plaatje laten ’’bijkomen”, anders verliest het te
veel sap.
4. Laat het lamsvlees, wanneer dit eenmaal gaar is vooral niet langer
sudderen.
Lezing over abortus
VEILIGHEID GAAT VOOR ALLES
WEEKBLAD VOOR WADDINXVEEN DONDERDAG 4 MAART 1971
ITALIAANS LAMSRAGOUT
Wordt vervolgd
andere weg de voorrangs-
weg nadert.
Een voorrangweg wordt
Aan bestuurders op ver
harde wegen moet voorrang
worden verleend door be
stuurders die van on-ver-
harde wegen naderen. Een
automobilist op een on
verharde weg moet dus
voorrang geyen aan een
fietser op een verharde weg.
Onder on-verharde wegen
1 kg lamsschouder of -borst, zout,
peper, 4 eetlepels droog wittebrood-
kruim, room, citroensap, 1 ei, 4 eet
lepels fijngehakte verse kruiden, zoals
peterselie, bieslook, sjalot, kervel,
waarbij men van peterselie het meeste
neemt en van kervel het minste,
J theelepel gedroogde tijm, 1 theelepel
gedroogde basilicum, 100 a 150 g
boter, afhankelijk van de vetheid van
het vlees, 1 dl witte wijn.
i
i
i
i
t
i
i
i
Ondertrouwd: M. Versluis en H. Duiker;
M. J. Jansen en A. M. A. M. Dessing;
J. J. Twenhóven en C. Noorland.
Gehuwd: A. de Jong en H. C. van Steen
bergen; C. van den Brink en C. van den
Berg.
Geboren: Arend Jan Theodoor, z.v. A. T.
Velsink en H. M. E. Vermeulen; Renatus
Franciscus, z.v. J. E. Oomes en C. M. E.
M. Meevers Scholte; Ronald, z.v. D. A.
C. van Drunen en M. M. Roedoe; Alida,
d.v. A. Berends en H. Laan; Margaretha
Maria, d.v. T. B. A. Bunnik en A. M.
Karsten; Erik Aart Anton, z.v. P. W. de
Jong en Y. M. L. Demison; Pieter, z.v.
M. Koetsier en G. van Leeuwen; Robin
Willem, z.v. J. H. Leunissen en J. van Es;
Mariska, d.v. J. van Tol en D. Verwoerd;
Jacob Pieter, z.v. C. van der Valk en K.
Pontier.
Overleden: Nobel, Jacobus, oud 94 jaar;
van Os, Huibert, oud 71 jaar.
500 g lamslappen, peper, zout, 75 a
100 g boter, 1 teentje knoflook,
2 grote tomaten.
Wrijf het vlees in met zout en peper.
Smelt het grootste deel van de boter.
De hoeveelheid boter is afhankelijk
van het meer of minder vet zijn van
de lappen. Bak het vlees sneb aan
weerskanten bruin.
Temper het vuur, voeg wat verse
GESTOOFDE
LAMSLAPPEN
GEBAKKEN
LAMSKOTELETTEN
4 lamskoteletten, zout, peper, 1 thee
lepel majoraan, 80 g boter,
tomatenpuree.
Wrijf het vlees in met zout, peper en
majoraan. Laat de boter goed heet
worden en bak daarin de koteletten
snel aan weerskanten bruin.
Dunne koteletjes hebben niet meer
dan 5 minuten aan elke kant nodig.
Het vlees moet van binnen nog
lichtroze zijn.
Neem ze uit de pan en maak de jus af
met wat tomatenpuree en water.
Bij lamskoteletten passen alle jonge
voorjaarsgroenten. Meestal geeft men
er gebakken of gefrituurde aard
appelen bij.
GEPANEERDE
LAMSKOTELETTEN
Bind de lamsborst op. wrijf het vlees
in met peperen zout. Breng zoveel
water aan de kook, dat het vlees net
bedekt is, voeg er dille en witte wijn
aan toe en leg het vlees in het zachtjes
kokende water. Laat het zo op zeer
GEKOOKTE LAMSBORST
MET KRUIDENSAUS
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
l
I
I
l
l
I
I
l
l
I
GEKRUIDE LAMSSCHOUDER
OF -BORST
MAROKKAANSE LAMSVLEES
SCHOTEL TADJEN HELOU’
Gevonden: zwart jong poesje.
Verloren: bruine glacé dameshandschoe-
nen, badstof toilettasje met inhoud, blau
we suède wanten, blauwe muts, bruine
leren dameshandschoen, bankbiljet.
zacht vuur in ongeveer 2 uur gaar
koken. Neem het vlees uit de bouillon
en houd het warm. Smelt de boter,
roer de bloem erdoor, laat die even
fruiten en voeg er dan geleidelijk en
goed roerend 4 dl van de bouillon aan
toe. Laat dit tot saus binden. Voeg de
azijn erbij, zo nodig nog wat peper en
zout en laat dit heel zachtjes enkele
minuten pruttelen. Roer het ei los met
de room en voeg dit, aan de saus toe.
Strooi over de saus verse dille of
kervel, fijngehakt. Geef deze saus bij
het vlees. Verder aardappelen en kool
of witte boontjes.
Zoals bekend lag het in de bedoeling
van B. en W. om na aankoop van het
kerkgebouwtje hierin het kantoor van
de gemeente-ontvanger onder te brengen.
Hiervoor zou dan nog 10.000,extra
nodig zijn voor een aantal voorzieningen.
De commissie voor openbare werken
achtte - in tegenstelling tot B. en W. - de
gevraagde prijs te hoog. Het college voer
de in zijn prae-advies aan, dat als het oude
Bethel niet werd gekocht, kredieten zou
den moeten worden gevraagd voor nieu
we gebouwen, die veelvouden zouden be
dragen van het nu gevraagde krediet.
Op voorstel van het seniorenconvent
heeft het college vorige week het voorstel
teruggenomen, waarna men aan het slot
van de vergadering in vertrouwelijk be
raad ging.
In dit overleg is besloten een nieuw
taxatierapport te laten maken en in af
wachting hiervan een beslissing over de
aankoop aan te houden.
Daarnaast is het college in onderhan-
delingen over de mogelijke aankoop van
een nog niet nader te noemen pand. Het
„Verkeer van rechts gaat
voor” is de basis voor alle
voorrang. Dat geldt echter
alleen maar voor gelijk
waardig verkeer ten opzich- snelste auto die van een
te van elkaar (snelverkeer
of langzaamverkeer) en op
onderling gelijkwaardige
wegen.
singen.
Op kruisingen of splitsin
gen van wegen van gelijke
rangorde moet langzaam
verkeer (fietsers, bromfiet
sers, bestuurders van wa
gens, ruiters en geleiders
van rij- of trekdieren en
vee) voorrang geven aan
snel-verkeer (bestuurders
van alle motorvoertuigen).
Onder degenen die altijd en
overal voorrang hebben,
zoals politie, brandweer,
Roode kruis en B.B., valt
nu ook de ziekenauto. Van
dit absolute voorrecht zijn
afgevallen, behalve de tram
zoals bovenvermeld, mili
taire colonnes en uitvaart-
stoeten, hoewel deze door
geen enkele weggebruiker
500 g lamsborst, peper, zout, enkele
takjes verse dille of 2 theelepels
gedroogde dille, 1 dl witte wijn, 40 g
boter, 40 g bloem, 1 eetlepel kruiden-
azijn, 1 ei, 1 dl room, enkele takjes
verse dille of kervel.
500 g lamslappen, 2 eetlepels olijfolie,
1 teentje knoflook, zout, peper, ca 2
gedroogde salieblaadjes of J theelepel
saliepoeder, 1 theelepel rosmarijn,
bloem, 1 dl water, 3 eetlepels wijn
azijn, 1 eetlepel tomatenpuree, snufje
suiker, 4 eetlepels ansjovispasta,
peterselie.
Snijd het vlees in stukken en bak deze
snel aan alle kanten bruin in de hete
olijfolie. Voeg de gesnipperde knof
look toe, zout, peper, salie en rosma
rijn en laat dit. op getemperd vuur,
enkele minuten meefruiten. Stuif er
wat bloem over, roer enkele malen
goed door, tot de bloem kleur heeft
aangenomen en giet er dan de azijn
op, de met water verdunde tomaten
puree en een snufje suiker en laat dit,
op een zeer zacht vuur, goed afgedekt
minstens een uur stoven. Zo nodig wat
water toevoegen.
Roer door de saus de ansjovispasta,
laat nog enkele minuten sloven en
strooi peterselie over de ragout. Dien
deze op met spaghetti of macaroni.
WADDINXVEEU Het Christelijk
Nationaal Vakverbond afdeling Wad-
dinxveen geeft vrijdag 5 maart om 20 uur
in het Gereformeerd Verenigingsgebouw
zijn jaarlijkse familie-feestavond. De
Waddinxveense toneelvereniging „Toi-
Toi” geeft dan een opvoering van het
blijspel „Grand-gala des artistes”. De
bondsbestuurder W. P. van Leeuwen
houdt aan het begin van de avond een
toespraak.
De volgende dag dacht Jaap aan zijn gesprek met Soedrev
terug, toen er bij de post een brief was met een Amerikaanse
postzegel. Het was een hele dikke brief en zijn handen trilden
toch wel even, toen hij die openmaakte.
De advokaat die de afwikkeling van de erfenis van James
Heyblom in handen had, schreef hem.
Volgens voorschrift had hij bij openbare kennisgeving even
tuele erfgenamen van de overledene! opgeroepen. Dit had hem
een wel zeer grote verrassing opgeleverd.
Het bleek namelijk dat oom Jakob, die in zijn jonge jaren
een nogal avontuurlijk leven had geleid, in die tijd een jonge
dame had leren kennen. De verhouding bleef, zoals dat offi
cieel heet, niet zonder gevolgen en Jakob, of James, had in
gezien dat er niet anders opzat dan de jongedame te trouwen,
waarna drie maanden na deze plechtigheid een zoon geboren
werd. Het huiselijke leven trok Jakob echter niet aan en na de
eerste glans van jong geluk was de nieuwe Mrs. Heyblom ook
niet meer zo in de zevende hemel. Jakob werd werkloos, trok
naar Californië, en liet zó lang niets meer van zich horen dat
zijn vrouw begreep, wilde er brood op de plank komen, ze het
zelf zou moeten gaan verdienen voor zichzelf en haar kind. Ze
pakte flink aan, leerde een goedverdienende handelsreiziger
kennen, en had moeite genoeg om haar echtvriend’s verblijf
plaats op te sporen, toen de handelsreiziger bereid bleek in de
huwelijksboot te stappen. Jakob was toen bordewasser in een
restaurant, en blij dat hij zo makkelijk van zijn lichtvaardig
aangegane verplichtingen afkwam. Hij had meteen schoon
genoeg van het huwelijk en ze zouden hém niet meer vangen.
Toen later de kansen keerden, toen hij een welvarend bedrijf
opbouwde, werd hij helemaal in beslag genomen door de zaak
en al gingen misschien zijn gedachten nog eens terug in het
verleden, al vroeg hij zich misschien af of zijn zoon soms nog
leefde en wat er van hem terecht gekomen was, hij kwam er
nooit toe die gedachten in een daad om te zetten.
Zijn vrouw beleefde haar nieuw geluk ook niet lang, stierf
op nog vrij jeugdige leeftijd, en de zoon Philip groeide op fot
een keurige bankbeambte, die serieuze plannen had met de
dochter van een al even eerzame makelaar.
Het was zijn stiefvader geweest, de tweede man van zijn
moeder, die hem op de advertentie opmerkzaam had gemaakt.
En de jongeman zou wel helemaal wereldvreemd geweest
moeten zijn, om zijn ’’claim” niet aanhangig te maken.
moeten alle (soorten) be
stuurders voorrang geven
aan trams. De tram moet
voorrang geven aan alle
bestuurders op voorrangs-
aangeduid door op één punt wegen en voorrangskrui-
staande vierkante oranje
borden met witte rand en
bcrmpalen met oranje kop
pen. De nadering van een
Zodra categorieën weg
gebruikers of wegen, naar
aard of hoedanigheid van
elkaar verschillen gelden
belangrijke uitzonderingen, voorrangsweg of -kruising
wordt aangeduid door op
één punt staande witte
driehocksborden met rode
rand of de zogenaamde
ronde ”stop”-borden met
rode rand.
boter toe, leg daarin de knoflook,
gesnipperd, of, als u de knoflook later
wilt verwijderen, het teentje in zijn
geheel, en de ontvelde, klein gesneden
tomaten en laat dit met een deksel op
de pan, zachtjes gaar stoven.
Bij lamslappen smaken alle kool
soorten uitstekend, evenals witte
bonen en sperziebonen.
Voor dit gerecht kan de vrij vette
lamsborst gebruikt worden, aangezien
de kruiden de vette smaak neutra
liseren.
Week het broodkruim in wat room en
citroensap, voeg er de kruiderij aan
toe en het losgeklopte ei en roer dit
tot een soepele massa.
Strooi op het vlees wat peper en zout,
strijk de kruidenmassa erover uit en
rol het vlees op. Bind het vast met een
touwtje en wrijf de buitenkant in met
peper en zout.
Laat het grootste deel van de boter
goed heet worden, schroei het vlees
aan alle kanten dicht, voeg wat koude
boter toe en braad de schouder of
borst op getemperd vuur langzaam
gaar, waarbij u van tijd tot tijd een
klein scheutje witte wijn toevoegt en
vaak bedruipt. Reken ongeveer IJ uur
braadtijd. Maak de jus af met wat
water.
dat zou u toch wel eens kunnen betreuren. Meneer Heyblom,
tot ziens. Ik kom er wel uit.”
Jaap keek hem een beetje verbluft na.
Aan de ene kant dit grandioze aanbod, aan de andere kant
die grimmigheid, toen hij het niet aannam. Was hij alleen maar
in zijn wiek geschoten?
Jaap Heyblom nam op dat ogenblik het besluit, eens zéér
grondige informaties in te winnen naar meer Soedrev. Hij had
relaties genoeg. Je moest niet op de schijn afgaan, noch op de
kwade, noch op de schone schijn.
Boesman, die zo snel hij kon naar voren was gelopen om in
de hal meneer Soedrev nog even gedag te zeggen en met veel
plichtplegingen uit te laten, werd zelf niet eens opgemerkt.
Zonder een woord liep de bezoeker langs hem heen, de deur
uit.
Nou, nou, dacht Boesman, die is ook niet in een feestelijk
humeur. Wat zou hij met Heyblom te verhapstukken gehad
hebben? En, altijd zoekend naar redenen om zichzelf een
pluim op de hoed te steken; besloot de heer Boesman, dat het
niet voor iedereen was weggelegd te kunnen omgaan met
iemand als de heer Soedrev. En zeker niet voor zo’n stijve
grutter als Jaap Heyblom. Dan kende hij er een. die daar béter
slag van had. Hij zag hem iedere morgen, als hij zich stond te
scheren.
vroeg en kreeg machtiging van de raad
om met deze onderhandelingen door te
gaan.
Het ligt in de bedoeling om, als deze
laatste onderhandelingen tot een koop
leiden, in dat nog niet met name bekende
perceel de kantoren van de gemeente
ontvanger te vestigen.
Hiermee is dan overigens de aankoop
van Bethel niet van de baan. Als de raad
alsnog besluit dit gebouw te kopen dan
zien B. en W. er voorlopig een bestem
ming voor creatief werk in.
Indien het taxatierapport op tijd ge
reed komt zal de gemeenteraad morgen,
vrijdagavond, om 19 uur in spoedverga
dering bijeenkomen om een beslissing in
deze kwestie te nemen.
Gevonden: grijze glacé handschoenen, tas
met inhoud, beige damesportemonnee
met inhoud, rode gestreepte sjaal, kinder
fietsje.
Verloren: herenhorloge, bruine étui met
inhoud, sleutelbos, bruine herenporte
monnee met rits, sleutelbos, rode jongens
fiets, bruine kinderportemonnee met in
houd, sleutelhanger, witte tennisschoen
met sok, grijze wollen handschoen, dames
fiets, damesbril sleutelhanger.
WADDINXVEEN De Stolwijkse
arts W. Spoelstra hield maandag in het
Gereformeerd Verenigingsgebouw een
lezing over het onderwerp „Abortus: ja
of nee?”.
Dokter Spoelstra stelde, dat voor kunst
matige verbreking van een zwangerschap
gefundeerde motieven aanwezig moeten
zijn, die een lichamelijke, psychische of
sociale reden kunnen hebben. In de me
dische wereld worden vooral de sociale
redenen niet altijd aanvaard.
Na de inleiding volgde een levendige
discussie, waarin vooral de wens tot uiting
kwam de jeugd goede sexuele voorlich
ting te geven. Ook werd gepleit voor goe
de verwijsmogelijkheden via de huisarts.
Dokter Spoelstra wees tot slot op de
noodsituatie, die kan ontstaan voor vrou
wen, die ongewenst in verwachting ge
raken, maar was van oordeel, dat de eigen
verantwoordelijkheid ten opzichte van
een eventuele zwangerschap centraal
moet blijven staan.
Geboren: George Frans, z.v. C. Modder
kolk en A. van der Beek; Sanneke, d.v. I.
Slegtenhorst en A. M. L. Mettrop, Barend
z.v. T. van Velde en A. Grundmann, Ma-
rily Bijou, d.v. E. J. van den Boezem en
A. T. Beekhoven; Elisabeth Maria, d.v.
M. L. G. Visser en I. C. G. Schut, Marco
Anthony Hendrik, z.v. L. den Otter en L.
C. van der Bijl; Gerrit Dirk Alexander,
z.v. G. D. de Gier en A. C. van Eerbeek;
Brigitte Maria Elisabeth, d.v. M. M. Kos
ter en A. M. M. C. van der Meijden;
Diana Hendrika lohanna, d.v. I. Hooger-
brug en I. NI Hijzelendoorn; Margriet
Henriette, d.v. A. H. Olie en M. Cozijn-
sen; Jacobus Johannes, z.v. E. Schroten
en M. C. Talens; Petronella Cornelia, d.v.
A. Alblas en P. T. Ouwendijk.
Overleden: van den Berg, Arie, oud 79 jr.
4 lamskoteletten, peper, zout, droog
wittebroodkruim of paneermeel,
losgeklopt ei, 80 g boter, citroen.
Wrijf de koteletten in met peper en
zout, haal ze luchtig door goed fijn
gewreven, droog wittebroodkruim of
paneermeel, vervolgens door los
geklopt ei en daarna weer droog
wittebroodkruim of paneermeel. Laat
de boter goed heet worden en bak de
koteletten aan weerskanten snel bruin
en krokant. Serveer ze met parten
citroen. Hierbij smaken gebakken
aardappelen en gesmoorde tomaten
uitstekend.
500 g lamslappen, 40 g boter, 80 g
bloem, ca 2 eetlepels water, snufje
zout, 2 eetlepels olie, zout, paprika
poeder, mespuntje scherpe rode
peper, 2 aubergines, 2 a 3 tomaten,
100 g rozijnen.
Snijd de harde boter door de bloem,
voeg geledelijk wat koud water en
en meng dit met een vork tot een
kruimelig deeg. Druk dit enigszins
samen tot een bal en rol het uit tot
een tamelijk dikke lap. Laat die een
uurtje rusten. Snijd het vlees in kleine
blokjes en bak die zachtjes in olie.
Voeg zout toe, paprikapoeder, scherpe
peper, de in blokjes gesneden auber
gines, de in plakken gesneden tomaten
en de geweekte rozijnen.
Laat enkele minuten sudderen.
Breng dit over in een vrij platte vuur
vaste schotel, leg de deeglap erop en
druk de randen daarvan goed aan,
prik er enkele kleine gaatjes in om de
damp te laten ontsnappen en bak de
schotel in een goed voorverwarmde
oven, op de middelste stand, ca 1 uur.
„Wanneer u denkt, meneer Soedrev”, zei Jaap Heyblom
tenslotte, „dat de bank zich hiervoor zal interesseren, vrees ik
dat u teleurgesteld zoudt worden. Ik heb u al op de grote risi
co’s gewezen. En nu kunt u mij privé ervan overtuigen, dat u
die risico’s weet te overkomen, maar in zulke zaken heeft
onze raad van commissarissen ook nog zeggenschap”.
„Nou ja”, zei Soedrev geringschattend”, wat denkt u van
me? En u denkt toch zeker niet dat ik dat hele stelletje goede
lieden praat zal laten maken over mijn ondernemingen?”
„Maar”, zei Jaap voorzichtig, „als dat zo is, waarom komt
u er dan met mij over praten?”
„Ik spreek met u als particulier, en als deskundige in finan
ciële aangelegenheden”, zei Soedrev.
„Nu, meneer Soedrev, dan kent u mijn mening”.
„Zeg nou es meneer Heyblom, laten we nu es even als man
tegenover man praten, vergeet nou es je bank en je verant
woordelijkheid, zou u het privé aandurven?”
„Ik zou het niet kunnen, al zou ik durven”, zei Jaap naar
waarheid.
Soedrev zag hem enkele ogenblikken onderzoekend aan.
„U bent een voorzichtig man”, zei hij, „u houdt u aan het
spreekwoord dat je nooit hei moet roepen, vóór je over de
brug bent”.
„Wat bedoelt u daarmee?”
„Kom meneer Heyblom, al bemoe ik me niet veel met de
mensen hier, er gaat niet veel om dat ik niet weet. En ik weet
drommels goed dat als die Amerikaanse zaak eenmaal afge
wikkeld is, u méér geld hebt dan de meeste mensen hier, zelfs
dan Hermans, die zich verbeeldt dat hij multimiljonair is”.
„U weet meer dan ik”, zei Jaap.
„Meer dan u wilt toegeven, bedoelt u”.
„Meneer Soedrev, ik zeg de dingen zoals ze zijn”.
„Heel gevaarlijke eigenschappen, meneer Heyblom, neem
dat van mij aan. De taal is er om gedachten te verbergen.
Trouwens, u zult uw klanten ook niet altijd uw mening in hun
gezicht zeggen”.
„Als die gevraagd wordt wèl”.
„Nou ja”, lachte Soedrev, „in ieder geval, u houdt u op de
vlakte, en dat moet u weten. Maar begrijp me goed meneer
Heyblom, ik kom hier alleen om uw advies. Ik doe een aan
bod. Er zijn mensen zat, die het met beide handen zouden
aangrijpen, want u zegt zelf, de winstkansen zijn enorm. Het
zit er dik in. Als u er een ton tegenaan gooit, komt er minstens
een half miljoen uit”.
..Ik heb geen ton om er tegenaan te gooien”, zei Jaap, „zelfs
de bodem van de ton niet”.
„Nóg niet zei Soedrev, „we bespreken de zaak nu in prin
cipe”.
„Ook in principe, meneer Soedrev, is het me te riskant. Ik
heb geen behoefte aan een half miljoen”.
„Iedereen kan een half miljoen gebruiken. U moet eens uit
stijgen, boven die Boerenleenbank hier. Hebt u zin om uw hele
leven achter de tralies van die loketten te staan?”
„Ik heb hier van die tralies niks geen last”, zei Jaap, tevre
den rondkijkend in zijn comfortabel privékantoor.
„U neemt me een beetje op de hak”, zei Soedrev, en er
blonk iets kwaadaardigs in zijn ogen.
„Ik dénk er niet aan antwoordde Jaap. „Ik neem u vol
komen serieus. Uw aanbod is voor mij een compliment, al
thans zo heb ik het opgevat. Maar ik voel nu eenmaal niets
voor ondernemingen met een speculatief tintje. Dat is zo mijn
aard, en als u de mensen kent, wat ik wel aanneem, zult u dat
van mij ook aannemen.”
Soedrev knikte gemelijk.
„Laten we dit gesprek afbreken”, zei hij, „let wel, ik zeg
niet: beëindigen. Ik overval u. U bent er niet op voorbereid.
Misschien kom ik er nog eens op terug, misschien ook niet en
Van rechts komen is lang
niet altijd recht hebben,
want aan bestuurders op
voorrangswegen en voor-
rangskruisingen moet voor
rang worden verleend door
bestuurders op andere
wegen; ook al komen zij
van rechts. Zelfs al zijn zij
snelverkeer en het verkeer
op de voorrangweg of
-kruising moet voorrang
geven aan alle verkeer op
een voorrangsweg of
-kruising; ook aan het
rijwielverkeer op een tot
een voorrangsweg behorend worden verstaan uitgespro- mogen worden doorsneden.
fietspad. Een schooljongen ken land- of zandwegen,
op een gammel fietsje heeft Op kruisingen of splitsin-
op een voorrangsweg voor- gen van gelijke rangorde
rang boven de grootste en