WELKE ROZEN HEB BEN DE TOEKOMST Alles over bonen zaaien Probeer het eens met zaad Zaai uw eigen keukenkruiden 0’ Klachten Telefoon 8950 bezorging Sweelinckhof 31 x14 WEEKBLAD VOOR WADDINXVEEN WOENSDAG 24 JUNI 1981 <Sdtus>e/d hortenscs 2^8"^ >7 58 offccc'Qdte T T c Koriander Majoraan of Marjolein Vers Pepermunt an Vanaf half april ze Peterselie .1 Selderij (selderie) Basilicum Bieslook of Pijplook Tijm ENERGIEBEPERKING Bonekruid of Keul Venkel Citro enmelisse die bij ge- Dille Meer informatie Dragon Snijbonen Hysop Kervel 2 0 Pronkbonen Komkommerkruid 0 9 >6 55 Hoge opbrengst 53 Welke rozen in uw tuin I we 32 50 52 il ir te ijd 5en >of, ini- -ide Onderzoek naar eigenschappen van rozen Een onontbeerlijk ingrediënt bij de bereiding van vlees-sauzen en ragout. Zeer aromatisch kruid, dat zeer ge waardeerd wordt in vleesgerechten, sauzen en soepen. Hiervan gebruikt men bij voorkeur de zaden voor vers bereide schotels, als inleg. an isz :1e J. iet 30 en on lts en ten :ht. tij- Men gebruikt de jonge blaadjes in vis- en vleesgerechten en past ze ook toe bij de bereiding van kruidenboter. Hoofdbestanddeel bij de bereiding van de verukkelijke kervelsoep, die steeds meer populariteit wint. is voortreffelijk in de saus stoofde vis wordt opgediend en is in salades azijn-vervangend. Stamslabonen De juiste rassen Ze wordt op bescheiden wijze ge bruikt in de keuken door het nogal sterke aroma. Ze geniet meer bekend heid door de thee die er van kan wor den bereid. De kruizemunt, een type groene munt, bevat geen menthol- olie en de toepassing bij de bereiding van vleesgerechten, sauzen en soepen, alsmede rauwkost, is meer algemeen. is vooral bekend als onontbeerlijk in grediënt bij de bereiding van een tuinbonesaus. De meeste kruiden kunnen vanaf half april in de tuin worden gezaaid. Ook bij zaden geldt: vooral niet te diep zaaien. Een bekende vuistregel zegt dat de zaaidiepte gelijk moet zijn aan driemaal de diepte van het zaad. Een aantal soorten zoals Bieslook, Bonekruid, Dragon, Kervel, Peterse lie, Selderij, enz., laten zich gemakke lijk in een bakje zaaien. Op balkon of buiten in het keukenraam. Op een paar meter afstand van de keuken kunt u ze oogsten tijdens het koken 1 Hoewel we rozen in allerlei kleuren kunnen kopen, zijn er maar een paar algemeen bekend. Een boeket witte rozen (bijvoorbeeld ’’White Master Piece”) of heerlijk geurende lila ro zen (’’Mainzer Festnacht”) moeten we dikwijls vooruit bestellen. De po- Dit was slecht een kleine greep. Als u nog vragen heeft over ontbrekende kruiden of over het zaaien op zich, wendt u zich tot uw leverancier. Zelf zaaien is niet moeilijk en geeft veel voldoening. Dus probeert u het eens. wordt zeer gewaardeerd in zowel vlees- als visgerechten en behoort dus in bijpassende sauzen voor te komen. Hoofdbestanddeel van de bij vis ge bruikte dille-saus; de zaden en de bloeiende zaadschermen gebruikt men bij de inmaak van o.a. augurkjes. wordt fijngehakt gebruikt bij ver schillende salades en sauzen. Ze heeft een milde uiensmaak. pulariteit hangt met velerlei eigen schappen samen. De kweker wil graag rozen telen die een korte jeugdfase hebben, zodat de struiken snel een goede kwaliteit snijrozen leveren in voldoende aantal. De ruimte in een kas is immers kostbaar en moet zo produktief mogelijk worden benut. Men onderscheidt de echte (veelal éénjarige) en de wilde, overblijvende majoraan. Ze wordt zeer veel ge bruikt in vleesgerechten. De wilde majoraan heeft een sterker aroma en is vooral in de Zuid-Europese landen een onmisbaar ingrediënt in gerech ten van tomaten, aubergines, e.d. Ze is een belangrijk kruid bij de berei ding van de pizza. Overbekende plant, waarvan de blaadjes fijngehakt in bijna alle vis sauzen voorkomen. Bekend is natuur lijk dat gekookte aardappelen en worteltjes veelal met fijn peterselie- blad worden bestrooid. genoteerd. Van de kleine rozen is de rode ’’Garnette” heel bekend, al vele jaren een geliefd babyroosje, samen met de roze ’’Carol”. Nu de lichtintensiteit toeneemt, kunnen we een goede kwaliteit rozen kopen voor een acceptabele prijs. Ook speelt de lichtbehoefte en het temperatuurniveau een rol, want winterbloei en energiebeperking zijn voor een kweker heden ten dage het zout in de pap. Als de kastempera- tuur een paar graden lager mag lig gen, dan scheelt dat direkt een paar duizend gulden aan stookkosten per seizoen. En tot slot is er dan ook nog de bloemkleur, die direkt te maken heeft met het al dan niet geuren van een roos. En wat dat betreft lijkt de toekomst weinig geurig. WADDINXVEEN Er is tegen woordig zeer veel belangstelling voor kruiden. Zowel voor culinaire als me dicinale kruiden. Voor de laatste ca tegorie is wel enige specialistische kennis vereist. Daarom besteden wij in dit artikel uitsluitend aandacht aan de keukenkruiden. Op het IVT (Instituut voor Tuin- bouwveredeling) te Wageningen wordt onderzoek verricht naar diver se eigenschappen van rozen, die voor de kwekers van direkt praktijkbelang zijn. De resultaten worden doorge speeld naar het Proefstation voor de Bloemisterij te Aalsmeer, waar de meest belovende rozen-zaailingen onder praktijkomstandigheden wor den getest. Het kost allemaal veel tijd, maar ook al komt er maar één veelbelovend ras uit naar voren, dan is dit wel alle moeite waard geweest. ■Stamslabonen (ook wel spercie-, ■’eren-, of prinsessenbonen genoemd) ■raait men na de ijsheiligen (dus na 3 mei). Men kan ermee doorgaan ongeveer half juni. Het is ook '■“gelijk om onder glas in kistjes of ■Potten voor te zaaien omstreeks HM Na 15 mei kunnen ze dan wor- Jen overgeplant in de tuin. Pluk de °nen regelmatig af; Dan wordt de r°gst groter en kunt u wel tot 6 we- pn plukken. Zulke rozen moet u dan maar in uw tuin zetten. Een paar buiten-rozen die heerlijk geuren zijn: Just Joey - bronskleurig, gezond, grootbloemig; Wendy Cussons - bessesaproze, grootbloemig; Bles sings - zalmroze, grootbloemig; *Duftwolke - grootbloemig, lilarood. De trosrozen China Town (geel), Per- nille Poulsen (donkerroze), Schnee- wittehen (wit) en Irish Mist (oranje). Van de leirozen: New Dawn (bleek- roze), Pink Cloud (Fuchsiaroze) en de ouderwetse Constance Spry (zachtroze), die niet doorbloeit, maar die éne bloei is overweldigend. De jonge blaadjes geven een pikant smaakje aan gemengde sla; het fijn gehakte blad wordt ook gebruikt bij de bereiding van kruidenboter. Bij bonen maken we onderscheid tus sen stokbonen en stambonen. Stok bonen worden langs stokken geteeld, stambonen groeien aan hun eigen stam, zonder steun. Stokbonen heb ben het voordeel dat de produktie vaak hoger ligt en dat de vruchten i niet vuil worden. Bonen houden van een goede organische bemesting en een aanvulling met kunstmest 12 plus 15 plus 18 (75 gram per m2). Zaai peen uien en bieten te dicht bij bo- pen. Bonen dienen als wisselteelt te "orden gezaaid, dat wil zeggen wis sel regelmatig van grond, en teel dus piet elk jaar bonen op hetzelfde stuk- Ije. Zaai bovendien niet op grond die |®et verse mest bemest is en ook niet UP oude spinaziegrond. Vermijdt vol ledig de gladiolenteelt in de buurt l'an bonen. Dit kan virusbesmetting Itot gevolg hebben. Overigens: de Ijieuwste rassen zijn praktisch onvat- Ibaar voor virusziekten en de vetvlek- penziekte. Let dus op een juiste ras- |scnkcuze. Natuurlijk gaat ieders voorkeur uit naar verse kruiden. Maar ja, de zomer in Nederland is kort en daarom zul len we ook verse kruiden moeten in vriezen of drogen voor de winter. Als u een vrieskist hebt, is dat de meest eenvoudige oplossing. Bijna alle soorten laten zich gemakkelijk invriezen. Drogen kan het beste in de over gebeuren. Na 5 - 10 minuten zijn de kruiden al voldoende inge droogd. Daarna met de hand even fijn wrijven en met een huishoudzeef- je de stengels verwijderen. 1 Het blad, de vruchtenschermen en het zaad worden gebruikt bij de in maak van b.v. augurkjes en soms uitjes. De jonge blaadjes in sauzen, gestoofde vis en salades. De knol van de venkel wordt als groente gegeten en is zeer smakelijk. Voor deze teelt mag men echter niet vóór half juni zaaien, daar de plantjes anders zaad- stengels vormen. WADDINXVEEN - In 1981 staan in Nederland op zo’n 774- hectaren ro zen aangeplant. Rozen voor de snij, dus onder glas. Eén hectare is nog al tijd 10.000 m2, dus dat is een flinke oppervlakte alles bij elkaar. Rozen zijn dan ook de lijstaanvoerders on der de snijbloemen. Sommige rassen zijn bij het publiek zelfs zo bekend, dat men ze bij hun naam noemt. Dat geldt voor de fluwelig-rode ’’Bacca ra” en de zalmroze ’’Sonia”. In dat sortiment zit voortdurend be weging, want de rode ’Tlona” wint meer en meer terrein ten koste van de ’’Baccara”. Ook de rode ’’Motrea” en de warmgele ’’Belinda” staan hoog Snijbonen zijn erg vorstgevoelig en kunnen bovendien niet goed tegen slechte weersomstandigheden. We oogsten ze dan ook niet veel later dan augustus/september. Stoksnijbo- nen zaaien we bij voorkeur eind mei (niet eerder Er zijn verschillende stokopbouw-mogelijkheden. We zaai en 6-8 planten per m2. Bij het zaaien leggen we meestal 2-3 boontjes per stok (waarvan er 2 worden aange houden). Er zijn veel mensen die pronkbonen prefereren boven stoksnijbonen. Ze zijn wat ruwer van oppervlak, wat zoeter en jong geplukt zeker zo lek ker als de gewone snijboon. Ze zijn bovendien beter tegen slecht weer be stand en vrij van ziekte. U kunt ze eerder zaaien (vanaf begin mei) en dus ook iets eerder oogsten (en lan ger doorgaan). Er zijn witbloeiers, bijvoorbeeld Emergo, die bovendien beter zijn dan de roodbloeiers. De teelt is verder min of meer gelijk aan die van stoksnijbonen. belangrijk bestanddeel van de groen tesoep. De knolselderie, die meestal tot de groentesoorten wordt be schouwd, wordt natuurlijk ook veel bij de bereiding van soepen gebruikt. In de grote bonengroep kennen nog een tweetal gewastypen, name lijk de stokslaboon en de spekboon. De stokslaboon is in Nederland niet zo populair. Ze moeten wat geholpen worden bij het klimmen. Ze zijn over het algemeen wat groter van vrucht, maar geven een hoge opbrengst. Spekbonen zijn een soort grove sla- bonen, die ook als snijbonen kunnen worden gebruikt. Ze zijn wat zoeter dan de normale snijboon. Ze worden jong geoogst en voor het koken ge broken (breekboontjes). Spekbonen worden ook aan stokken geteeld. Ze worden verder als snijbonen geteeld. De peulen zijn 20-25 cm. lang. Om doelbewust op kleur te kunnen kruisen, heeft men op het IVT onder zocht hoe het met die kleur precies zit. Daarbij is gebleken, dat de kleur van ’n roos wordt bepaald door vijf verschillende basiskleurstoffen, die elk op een eigen manier overerven. Cyanide geeft een blauw-verkleuring, wat bij rozen zeer ongewenst is. Hoe meer de oranje of oranjerode kleur stof pelargonidine aanwezig is, hoe kleiner de verkleurkans is, maar ook.... hoe minder geur. En zo zien we maar weer dat als we aan de ene kant winnen (niet blauw verkleu rende roos) aan de andere kant wordt verloren (geur). Want iedereen is ge neigd z’n neus in een boeket rozen te stoppen. Als er niets te ruiken valt, is dan eigenlijk heel jammer. WADDINXVEEN Bonen kennen we in Nederland in alle soorten en maten: sperciebonen, snijbonen, pronk- en tuinbonen. Ze vormen in ons land een bekende zomer- en win- terkost. Van de verschillende soorten eten we of de hele peul of alleen de bonen (vers of gedroogd). WADDINXVEEN - Voor wie van een mooie bloeiende plant in de tuin houdt die gemakkelijk te kweken is, is het nü de tijd om Gypsóphila te zaaien. kozen heeft van juni tot september kunnen genieten van een pracht van witte of rose bloemen. Gipskruid leent zich bovendien uitstekend voor snijbloem en blijft in een vaas lang een feestelijk gezicht. Het uit Klein Azië en de Kaukasus komende plant je wordt 40 tot 50 cm hoog. De vaste plant, het ’’sluierkruid” zaaien we in de nazomer en deze wordt in het late najaar op zijn plaats gezet. De komende en nog vele vol gende zomers is het een prachtig fijn witbloeiend gewas van ongeveer 1 meter hoog en 1 meter doorsnee. Ook als droogbloem is de Gypsóphi la zéér geliefd. Zeg maar gewoon ’’gipskruid” tegen deze decoratieve rijkbloeier. Er be staan twee soorten, de éénjarige en de overblijvende soort. Hun zondagse namen zijn Gypsóphila élegans en Gypsóphila paniculata. De naam geeft met ’’gips” al aan dat de plant graag een kalkrijke grond heeft. Wanneer wc de éénjarige nu direkt op zijn plaats in de tuin zaai en, zult u, afhankelijk van wat u ge-

Kranten Streekarchief Midden-Holland

Weekblad voor Waddinxveen | 1981 | | pagina 31