Trend van TE LAGE HUUR KAN EXTRA OMHOOG Waddinxveense cafetariahouder gouden sieraden in Nederland levert voornamelijk aan horeca De Sperwer SCHOOLFEEST PINKELTJE EN THEO THIJSSENSCHOOL Hengelsport Party-Service bleek bij vakgenoten schot in de roos WEEKBLAD VOOR WADDINXVEEN WOENSDAG 24 JUNI 1981 hanger ontworpen en vervaardigd door de Amsterdamse Armband, ring en i ontwerper Jorke Schaling. MAATWERK TOTAAL CONCEPT EIGEN ROKERIJ r MEER INFORMATIE ■HMHi GEWIJZIGDE PUNTENTELLING De 29-jarige cafetariahouder wil in principe alles zelf bereiden. Vandaar dat achter de cafetaria een eigen ro- De kwaliteit van de woonruimte kunt U bepalen aan de hand van de pun- Meer belangstelling voor Nederlandse Ontwerpers ’’echt” van goede Conclusie: In Nederland komt men slechts met moeite tot het kopen van gouden sieraden. Doet men het toch dan wordt gekozen voor 18-karaat gouden juwelen kwaliteit. WADDINXVEEN - De derde wed strijd voor de zomercompetitie van de hengelsportvereniging Waddinx- veen bracht de leden naar de Amstel bij Vrouwenakker. De vangst hier was goed te noemen. De grootste vis tot op heden werd ook in dit con cours gevangen nl. 42 cm, door L. Engels. De uitslag was als volgt: 1. W. v.d. Wal 4810 gram, 2. M. Reichard 4650 gram, 3. P. Hofman 4100 gram, 4. W. Houtman 3530 gram, 5. H. Ro- mijn 3490 gram. lokatie. Met dat korte tijd zelfs naam gemaakt, staat dus niet alleen voor ook BEZWAREN De huurder kan bezwaar maken als de verhuurder meer vraagt dan vol gens het huuraanpassingsschema re delijk is of als hij het niet eens is met het door de verhuurder berekende puntentotaal. Ook als de verhuurder dringend noodzakelijke reparaties niet verricht of ernstige gebreken niet heeft verholpen, kan de huurder be zwaar maken. Hij moet die klachten wel tijdig hebben gemeld. Ernstige gebreken zijn b.v. slechte funderin gen, scheve muren, lekkages, vocht- doorslag of schimmel. Het bezwaar moet schriftelijk wor den gemeld aan de verhuurder. Wordt men het vervolgens niet eens met el kaar dan moet de verhuurder de huurcommissie inschakelen. Party-Service Bon-Apart werkt niet met vastgestelde prijzen. Evenmin worden de schotels volgens een stan daard model aangesteld. De foto’s in de brochure zijn daarom slechts indrukken van wat van der Loo en zijn drie vaste medewerkers zoals kunnen creëren. De oorzaak van zijn succes in hore- cakringen ligt volgens Gert-Jan van der Loo in het feit dat nog weinig horecabedrijven de bereiding van koude buffetten aankunnen. ”Dit werk is zo arbeidsintensief, dat kan het gewone keukenpersoneel er echt Verder mag voor een centrale verwar ming alleen 5 punten worden bijge teld als de woning een eigen c.v.- ketel heeft. Gebruiksmeters op de ra diatoren of warmtemeters leveren voortaan geen punten meer op. Een vergoeding voor deze apparatuur zit doorgaans in de servicekosten. Voorts worden bepaalde goede, maar kleine woningen voortaan een klasse hoger ingedeeld in het schema voor huuraanpassingen. Tenslotte is het W. Metselaar 1, J. Koren 2-47, v. Vliet-Dijkstra 3-15-31-40-43, C. Bode 4-11-24-30-41, C. Toor Zn. 5-7-28- 45, M. Tollenaar 6-20-35-39, Smit- Troost 8-32, Mevr. Versloot 9-16-25- 46, M. Verbeek 10-14, H. Metselaar 12-26-27-51, J. Jansen 13-18-22-34- 37, P. Bonefaas 17, D. Heeren 19, C. Hofman 21-42-49, H. van Dijk 23-33, W. Heuvelman 29-48, H. Vink 36, D. Degenhardt 38, T.H. Twigt Zn. 44- 50. Het gehele bedrijfsgebeuren concen treert zich op de cafetaria in de Dorpstraat, waar Gert-Jan van der Loo samen met zijn echtgenote en twee vaste medewerkers de zorg voor het drukbezochte restaurant heeft en de snackprodukten die worden mee genomen, op de frituurprodukten na, zelf bereidt. Verreweg de meeste tijd gaat in de verwerking van koude buf fetten zitten. Tijdens het gesprek dat Gastvrij met hem heeft, blijkt dat hij nog meer zelf doet. Het vlees dat hij rechtstreeks van het slachthuis be trekt, wordt in de eigen keuken uit gebeend en ontvliest. Een secuur werkje waarvoor, zo blijkt even later als Gert-Jan van der Loo in de keu ken bezig is, de nodige vaardigheid om de hoek komt kijken. Standaardisatie vind hij een te ver waarlozen begrip. ”Dat laat ik maar over aan de grote cateringbedrijven zoals bijv. Martinair-Catering, die doorgaans de magen moet vullen van grote groepen mensen. Dan valt het ook niet zo op als je veertig keer de zelfde opmaak hanteert. Ik persoon lijk vind dat confectiewerk. Ik lever liever maatwerk. Geen schotel mag op de vorige lijken. Daarom blijven wij bezig met het zoeken naar steeds weer andere combinaties.” Teneinde de prijs van hun creaties zo laag mogelijk te houden, kombi- grotere en massief gouden sie- neren Nederlandse sieraden-ontwer- pers vaak geelgoud met zilver of an dere, niet-edele, materialen zoals staal, hout, rubber, plastic, stenen, etc. Hun ontwerpen zijn meestal lang hypermodern, strak van lijn, futu- e ristisch en soms flexibel. De zwaardere ’’prestige” ontwerpen (meestal vervaardigd op bestelling) zijn veelal gemaakt van massief geel- Oorbellen zijn ook niet meer zo lang, goud gekompleteerd met edelstenen. Veel keus uit kleine creolen en knop pen, voornamelijk gemaakt voor vrouwen met gaatjes in de oren. Armbanden zijn fijne gevlochten sie raden of klassiek gestyleerde, zwaar dere stukken zoals de ’’slavenband”, WADDINXVEEN Op grond van de stijgende kosten voor het bouwen en onderhouden van woningen is in 1981 in het algemeen een huurverho ging van 6 procent redelijk. Huurders die een te lage huur betalen in ver houding tot de kwaliteit van hun (zelfstandige) woning kunnen per 1 juli echter te maken krijgen met een verhoging van méér dan 6 procent. De te lage huren worden hierdoor ge leidelijk op het juiste peil gebracht (de zgn. huurharmonisatie). De extra huurverhoging is niet afgeleid van de te lage huurprijs die nu wordt be taald, maar van de huurprijs die ei genlijk voor de kwaliteit van het huis zou moeten worden betaald. Daar door kan de huurverhoging uiteenlo pen van een bedrag van ongeveer 10 gulden bij woningen van geringe kwaliteit tot ruim 60 gulden per maand voor huizen met een hoge kwaliteit. Woningen met een redelijke huurprijs krijgen een huurverhoging van 6 pro cent; is de huur te hoog, dan is het redelijk een lager percentage of hele maal geen huurverhoging te bereke nen. Soms is zelfs een huurverlaging mogelijk. Meer informatie over de huurharmo nisatie en de puntentelling staat in de brochure ’’Huuraanpassingen in 1981”. Deze is verkrijgbaar op het gemeentehuis, bij Postbus 51, Den Haag en bij de huurcommissie. Wie meer wil weten over de wetge ving kan daar eveneens de brochure ’’Huurprijzen van woonruimte 1981” verkrijgen. De tweede wedstrijd van de zomer - avondcompetitie werd afgewerkt aan de Breevaart in Reeuwijk. Ook hier was de vangst redelijk. Uitslag: 1. W. v.d. Wal 2310 gram, 2. J. Pel- lekoren 1870 gram, 3. A. van Leeu wen 1670 gram, 4. A. van Rijn 1430 gram, 5. M. Reichard 1400 gram. De vierde zomerwedstrijd wordt a.s. zaterdag gehouden en wel in het Aar- kanaal. Vertrek van het station om 05.30 uur. niet even bij doen. Daar heb je een aparte kracht voor nodig. En aange zien voor de meeste restaurants het maken van een koud buffet geen da gelijks karwei is, kan zo’n man dus niet konstant produktief zijn, dus wordt hij te duur. En dan nog het technische aspekt. De meeste bedrij ven beschikken niet over voldoende ruimte en koeling om de schotels goed te houden”, aldus Gert-Jan van der Loo. Hij beschouwt het koud buffet als een avondvullend program ma. ”Het is niet alleen een kwestie van een paar smakelijk opgemaakte schotels, ook de aankleding verdient alle aandacht. Wij leveren daarom ook het decor; Zoals onlangs bij een buffet met voornamelijk visgerech ten, waarbij wij ook maar gelijk de viskraampjes, visnetten en haringva ten hebben geleverd.” Zelfs het muzi kale aspekt wordt door Party-Service Bon-Apart niet vergeten. Dankzij de verzorging van koude buffetten kwam Gert-Jan van der Loo in kon- takt met enkele artiestenbureau’s op wier hulp hij kan rekenen als een be drijf na het koude buffet een avondje wil organiseren. ”ik zie mijzelf meer als ceremoniemeester dan alleen als leverancier van lekkere hapjes.” WADDINXVEEN - De algemene trend van gouden sieraden in Neder land heeft geen opmerkelijke veran dering ondergaan ten opzichte van vorig jaar. De sieraden zijn nog steeds fijn, licht en weinig modisch verge leken met kleding en schoeisel. De pogingen van de Nederlandse sie raden industrie om alternatieve op lossingen te vinden teneinde de in vloed van de hoge goudprijs op de kosten van de sieraden te beperken, o.a. door goud-op-zilver of goud-op- alpaca te maken, hebben niet zoveel succes gehad als men had gehoopt. Nu richt de Nederlandse sieradenhan del zich meer en meer op sieraden met een lager goudgehalte of zelfs doublé, ofschoon ook niet met erg veel resultaat. Het bevolkingsdeel dat nog steeds bereid is geld uit te geven aan luxe artikelen geeft de voorkeur aan raden van onberispelijke kwaliteit of speciaal voor hen ontworpen juwe len, handgemaakt en exclusief. Kettingen zijn ofwel van het Chanel- achtige type (hoewel niet zo I meer als vorig jaar) die met 3 of 4 tegelijk worden gedragen, ofwel chokers met kleine hangers in bloem- of bladmotief. ven, terwijl de grotere kinderen een ruilbeurs hielden en naar een film keken. ’s-Middags was er voor alle kinderen een grandioze spel- en sporthappening in het zwembad aan de Sniepweg. Ter afsluiting van de feestdagen was er op 12 juni een groot feest binnen en buiten de Theo Thijssenschool met o.a. een draaiorgel, allerlei spelle tjes voor de kinderen, een rommel markt, een spinster, enz. Er was ook een pannekoekenkraam en een kraam met heerlijke saté’s. Men kon ook meedoen aan het rad van Avontuur en een verloting met een rubberboot als hoofdprijs. Mede door de grote opkomst een reuze gezellig slot van dit schoolfeest. Een feest, dat alleen kon slagen door de inzet van iedereen die erbij be trokken was, beide teams, oudercom- missies en de vele ouders die hebben geholpen. die in Nederland nog steeds heel po pulair is. Ringen tonen wat meer fantasie. Vooral trouwringen zijn er in alle mogelijke vormen en bijna altijd be werkt, heel zelden glad en gewoon rond. In het algemeen lijken de rin gen iets groter te worden, soms ver sierd met edelstenen of- halfedel stenen. Nog altijd veel gevraagd blij ven de bloedkoraal en granaat. Broches zijn in Nederland nooit zo populair geworden als in andere Eu ropese landen het geval was. Ze zijn doorgaans erg klassiek van ontwerp of van het ”dasspelden-type”. WADDINXVEEN - Cafetaria Bon- Apart in Waddinxveen is een be drijf met een tweeledige functie. Toen eigenaar Gert-Jan van der Loo vier jaar geleden van start ging, stond al vast dat het accent niet op de ver koop van snackprodukten zou ko men te liggen. Hij wilde het meer gaan zoeken in de verzorging van koude buffetten op laatste heeft hij in binnen de horeca Bon-Apart cafetaria maar ook voor Party- Service, aldus het Horeca-vakblad ’’Gastvrij” onlangs. waddinxveen Onlangs werd weer met groot succes gedurende twee dagen het jaarlijkse schoolfeest van Pinkeltje en de Theo Thijssen ge houden. Elke klas maakte een ex cursie. Lopend, fietsend, met de auto of met de bus werd een bezoek ge bracht aan het politiebureau, het nieuwe gemeentehuis en het oude, de Brugkerk, een rozenkwekerij, de Rabo-bank, een stroopwafelfabriek, de kinderboerderij in Gouda, de weegbrug, of de brandweerkazerne. De ontvangst van de kinderen (en begeleiders) was overal even leuk en de uitleg werd goed aan de leeftijds groep aangepast. Na afloop konden de kinderen op school op een crea tieve manier hun indrukken verwer ken. Het resultaat hiervan kon op het slotfeest door iedereen worden bewonderd. De volgende morgen werd voor de kinderen van klas 1, 2 en de kleu terschool een dia-voorstelling gege- WADDINXVEEN - Uitslag p.v. De Sperwer van de wedvlucht Compieg- ne. Afstand 318 km. In konkours 205 duiven. Gelost om 08.40 uur met kalme N.W. wind. Aankomst eer ste duif 16.03.27 uur, laatste duif 17.58.50 uur. Snelheid eerste duif 717.81 m per minuut, laatste duif 569.09 m per minuut. tentelling, die al een paar jaar be staat. Uw woning of kamer krijgt dus ongeveer evenveel punten als vorig jaar. Zoals bekend worden er punten gegeven voor de oppervlakte van de kamers, voor zaken als verwarming, bad of douche en voor de andere voorzieningen in en om de woning. Als het puntentotaal is vastgesteld, kunt u vervolgens in een schema voor huuraanpassingen de daarbij beho rende redelijke huurprijswijziging vinden. Met ingang van 1 juli zijn in die puntentelling een paar wijzigin gen aangebracht. Zo leveren voorzie ningen voor warmte-isolatie nu extra punten op: isolerende beglazing in de woonkamer maximaal 5 punten, in de keuken maximaal 2 punten en per slaapkamer ook maximaal 2 punten. Voor dak-, spouw- en vloerisolatie wordt maximaal 5 punten in totaal gerekend. huuraanpassingenschema zodanig uitgebreid, dat men ook voor grote en comfortabele woningen de rede lijke huurprijswijziging direkt kan na- gaan. kerij te vinden is. In een apart ge bouwtje hangen aan haken grote stukken spek en vlees boven een zacht smeulend houtvuur, net zo lang tot ze voldoende doorrookt zijn. Slechts weinig vleessoorten worden van de slager betrokken. ”Wij werken praktisch niet met rauwe vleessoor ten. Dat heeft weer te maken met de houdbaarheid van de produkten die wij in een koud buffet verwerken. Een buffet dat bijvoorbeeld om acht uur ’s avonds besteld is, wordt aan het eind van de middag klaarge maakt en moet dan tot ’s nachts één uur er goed blijven uitzien. Dus aan bederf of verkleuring onderhevige in grediënten kun je niet gebruiken.” Een aspect waar de cafetariahouder bijzondere aandacht aan besteedt, is de compositie van de schotels. ”De schotels moeten zowel qua smaak als qua kleur op elkaar zijn af gestemd. Dus vooral geen groene sucade op een schaal met rode garnalen. En je moet altijd aan de buitenkant kun nen zien wat er in de schotels is ver werkt. Bijvoorbeeld een Waldorf- salade gameren wij altijd met ananas en walnoten en een schotel met bij voorbeeld palinghapjes wordt opge sierd met een paling.”

Kranten Streekarchief Midden-Holland

Weekblad voor Waddinxveen | 1981 | | pagina 7