Trend van
TE LAGE HUUR KAN
EXTRA OMHOOG
Waddinxveense cafetariahouder
gouden sieraden
in Nederland
levert voornamelijk aan horeca
De Sperwer
SCHOOLFEEST PINKELTJE
EN THEO THIJSSENSCHOOL
Hengelsport
Party-Service bleek bij vakgenoten schot in de roos
WEEKBLAD VOOR WADDINXVEEN WOENSDAG 24 JUNI 1981
hanger ontworpen en vervaardigd door de Amsterdamse
Armband, ring en i
ontwerper Jorke Schaling.
MAATWERK
TOTAAL CONCEPT
EIGEN ROKERIJ
r
MEER INFORMATIE
■HMHi
GEWIJZIGDE PUNTENTELLING
De 29-jarige cafetariahouder wil in
principe alles zelf bereiden. Vandaar
dat achter de cafetaria een eigen ro-
De kwaliteit van de woonruimte kunt
U bepalen aan de hand van de pun-
Meer belangstelling voor Nederlandse
Ontwerpers
’’echt”
van goede
Conclusie: In Nederland komt men
slechts met moeite tot het kopen van
gouden sieraden. Doet men het toch
dan wordt gekozen voor
18-karaat gouden juwelen
kwaliteit.
WADDINXVEEN - De derde wed
strijd voor de zomercompetitie van
de hengelsportvereniging Waddinx-
veen bracht de leden naar de Amstel
bij Vrouwenakker. De vangst hier
was goed te noemen. De grootste vis
tot op heden werd ook in dit con
cours gevangen nl. 42 cm, door L.
Engels. De uitslag was als volgt: 1. W.
v.d. Wal 4810 gram, 2. M. Reichard
4650 gram, 3. P. Hofman 4100 gram,
4. W. Houtman 3530 gram, 5. H. Ro-
mijn 3490 gram.
lokatie. Met dat
korte tijd zelfs
naam gemaakt,
staat dus niet alleen voor
ook
BEZWAREN
De huurder kan bezwaar maken als
de verhuurder meer vraagt dan vol
gens het huuraanpassingsschema re
delijk is of als hij het niet eens is met
het door de verhuurder berekende
puntentotaal. Ook als de verhuurder
dringend noodzakelijke reparaties
niet verricht of ernstige gebreken niet
heeft verholpen, kan de huurder be
zwaar maken. Hij moet die klachten
wel tijdig hebben gemeld. Ernstige
gebreken zijn b.v. slechte funderin
gen, scheve muren, lekkages, vocht-
doorslag of schimmel.
Het bezwaar moet schriftelijk wor
den gemeld aan de verhuurder. Wordt
men het vervolgens niet eens met el
kaar dan moet de verhuurder de
huurcommissie inschakelen.
Party-Service Bon-Apart werkt niet
met vastgestelde prijzen. Evenmin
worden de schotels volgens een stan
daard model aangesteld. De foto’s
in de brochure zijn daarom slechts
indrukken van wat van der Loo en
zijn drie vaste medewerkers zoals
kunnen creëren.
De oorzaak van zijn succes in hore-
cakringen ligt volgens Gert-Jan van
der Loo in het feit dat nog weinig
horecabedrijven de bereiding van
koude buffetten aankunnen. ”Dit
werk is zo arbeidsintensief, dat kan
het gewone keukenpersoneel er echt
Verder mag voor een centrale verwar
ming alleen 5 punten worden bijge
teld als de woning een eigen c.v.-
ketel heeft. Gebruiksmeters op de ra
diatoren of warmtemeters leveren
voortaan geen punten meer op. Een
vergoeding voor deze apparatuur zit
doorgaans in de servicekosten.
Voorts worden bepaalde goede, maar
kleine woningen voortaan een klasse
hoger ingedeeld in het schema voor
huuraanpassingen. Tenslotte is het
W. Metselaar 1, J. Koren 2-47, v.
Vliet-Dijkstra 3-15-31-40-43, C. Bode
4-11-24-30-41, C. Toor Zn. 5-7-28-
45, M. Tollenaar 6-20-35-39, Smit-
Troost 8-32, Mevr. Versloot 9-16-25-
46, M. Verbeek 10-14, H. Metselaar
12-26-27-51, J. Jansen 13-18-22-34-
37, P. Bonefaas 17, D. Heeren 19, C.
Hofman 21-42-49, H. van Dijk 23-33,
W. Heuvelman 29-48, H. Vink 36, D.
Degenhardt 38, T.H. Twigt Zn. 44-
50.
Het gehele bedrijfsgebeuren concen
treert zich op de cafetaria in de
Dorpstraat, waar Gert-Jan van der
Loo samen met zijn echtgenote en
twee vaste medewerkers de zorg voor
het drukbezochte restaurant heeft en
de snackprodukten die worden mee
genomen, op de frituurprodukten na,
zelf bereidt. Verreweg de meeste tijd
gaat in de verwerking van koude buf
fetten zitten. Tijdens het gesprek dat
Gastvrij met hem heeft, blijkt dat hij
nog meer zelf doet. Het vlees dat hij
rechtstreeks van het slachthuis be
trekt, wordt in de eigen keuken uit
gebeend en ontvliest. Een secuur
werkje waarvoor, zo blijkt even later
als Gert-Jan van der Loo in de keu
ken bezig is, de nodige vaardigheid
om de hoek komt kijken.
Standaardisatie vind hij een te ver
waarlozen begrip. ”Dat laat ik maar
over aan de grote cateringbedrijven
zoals bijv. Martinair-Catering, die
doorgaans de magen moet vullen van
grote groepen mensen. Dan valt het
ook niet zo op als je veertig keer de
zelfde opmaak hanteert. Ik persoon
lijk vind dat confectiewerk. Ik lever
liever maatwerk. Geen schotel mag
op de vorige lijken. Daarom blijven
wij bezig met het zoeken naar
steeds weer andere combinaties.”
Teneinde de prijs van hun creaties
zo laag mogelijk te houden, kombi-
grotere en massief gouden sie- neren Nederlandse sieraden-ontwer-
pers vaak geelgoud met zilver of an
dere, niet-edele, materialen zoals
staal, hout, rubber, plastic, stenen,
etc. Hun ontwerpen zijn meestal
lang hypermodern, strak van lijn, futu-
e ristisch en soms flexibel.
De zwaardere ’’prestige” ontwerpen
(meestal vervaardigd op bestelling)
zijn veelal gemaakt van massief geel-
Oorbellen zijn ook niet meer zo lang, goud gekompleteerd met edelstenen.
Veel keus uit kleine creolen en knop
pen, voornamelijk gemaakt voor
vrouwen met gaatjes in de oren.
Armbanden zijn fijne gevlochten sie
raden of klassiek gestyleerde, zwaar
dere stukken zoals de ’’slavenband”,
WADDINXVEEN Op grond van de
stijgende kosten voor het bouwen en
onderhouden van woningen is in
1981 in het algemeen een huurverho
ging van 6 procent redelijk. Huurders
die een te lage huur betalen in ver
houding tot de kwaliteit van hun
(zelfstandige) woning kunnen per 1
juli echter te maken krijgen met een
verhoging van méér dan 6 procent.
De te lage huren worden hierdoor ge
leidelijk op het juiste peil gebracht
(de zgn. huurharmonisatie). De extra
huurverhoging is niet afgeleid van de
te lage huurprijs die nu wordt be
taald, maar van de huurprijs die ei
genlijk voor de kwaliteit van het huis
zou moeten worden betaald. Daar
door kan de huurverhoging uiteenlo
pen van een bedrag van ongeveer 10
gulden bij woningen van geringe
kwaliteit tot ruim 60 gulden per
maand voor huizen met een hoge
kwaliteit.
Woningen met een redelijke huurprijs
krijgen een huurverhoging van 6 pro
cent; is de huur te hoog, dan is het
redelijk een lager percentage of hele
maal geen huurverhoging te bereke
nen. Soms is zelfs een huurverlaging
mogelijk.
Meer informatie over de huurharmo
nisatie en de puntentelling staat in de
brochure ’’Huuraanpassingen in
1981”. Deze is verkrijgbaar op het
gemeentehuis, bij Postbus 51, Den
Haag en bij de huurcommissie.
Wie meer wil weten over de wetge
ving kan daar eveneens de brochure
’’Huurprijzen van woonruimte 1981”
verkrijgen.
De tweede wedstrijd van de zomer -
avondcompetitie werd afgewerkt aan
de Breevaart in Reeuwijk. Ook hier
was de vangst redelijk. Uitslag:
1. W. v.d. Wal 2310 gram, 2. J. Pel-
lekoren 1870 gram, 3. A. van Leeu
wen 1670 gram, 4. A. van Rijn 1430
gram, 5. M. Reichard 1400 gram.
De vierde zomerwedstrijd wordt a.s.
zaterdag gehouden en wel in het Aar-
kanaal. Vertrek van het station om
05.30 uur.
niet even bij doen. Daar heb je een
aparte kracht voor nodig. En aange
zien voor de meeste restaurants het
maken van een koud buffet geen da
gelijks karwei is, kan zo’n man dus
niet konstant produktief zijn, dus
wordt hij te duur. En dan nog het
technische aspekt. De meeste bedrij
ven beschikken niet over voldoende
ruimte en koeling om de schotels
goed te houden”, aldus Gert-Jan van
der Loo. Hij beschouwt het koud
buffet als een avondvullend program
ma. ”Het is niet alleen een kwestie
van een paar smakelijk opgemaakte
schotels, ook de aankleding verdient
alle aandacht. Wij leveren daarom
ook het decor; Zoals onlangs bij een
buffet met voornamelijk visgerech
ten, waarbij wij ook maar gelijk de
viskraampjes, visnetten en haringva
ten hebben geleverd.” Zelfs het muzi
kale aspekt wordt door Party-Service
Bon-Apart niet vergeten. Dankzij de
verzorging van koude buffetten
kwam Gert-Jan van der Loo in kon-
takt met enkele artiestenbureau’s op
wier hulp hij kan rekenen als een be
drijf na het koude buffet een avondje
wil organiseren. ”ik zie mijzelf meer
als ceremoniemeester dan alleen als
leverancier van lekkere hapjes.”
WADDINXVEEN - De algemene
trend van gouden sieraden in Neder
land heeft geen opmerkelijke veran
dering ondergaan ten opzichte van
vorig jaar. De sieraden zijn nog steeds
fijn, licht en weinig modisch verge
leken met kleding en schoeisel.
De pogingen van de Nederlandse sie
raden industrie om alternatieve op
lossingen te vinden teneinde de in
vloed van de hoge goudprijs op de
kosten van de sieraden te beperken,
o.a. door goud-op-zilver of goud-op-
alpaca te maken, hebben niet zoveel
succes gehad als men had gehoopt.
Nu richt de Nederlandse sieradenhan
del zich meer en meer op sieraden
met een lager goudgehalte of zelfs
doublé, ofschoon ook niet met erg
veel resultaat. Het bevolkingsdeel dat
nog steeds bereid is geld uit te geven
aan luxe artikelen geeft de voorkeur
aan
raden van onberispelijke kwaliteit of
speciaal voor hen ontworpen juwe
len, handgemaakt en exclusief.
Kettingen zijn ofwel van het Chanel-
achtige type (hoewel niet zo I
meer als vorig jaar) die met 3 of 4
tegelijk worden gedragen, ofwel
chokers met kleine hangers in bloem-
of bladmotief.
ven, terwijl de grotere kinderen een
ruilbeurs hielden en naar een film
keken. ’s-Middags was er voor alle
kinderen een grandioze spel- en
sporthappening in het zwembad aan
de Sniepweg.
Ter afsluiting van de feestdagen was
er op 12 juni een groot feest binnen
en buiten de Theo Thijssenschool
met o.a. een draaiorgel, allerlei spelle
tjes voor de kinderen, een rommel
markt, een spinster, enz. Er was ook
een pannekoekenkraam en een kraam
met heerlijke saté’s. Men kon ook
meedoen aan het rad van Avontuur
en een verloting met een rubberboot
als hoofdprijs.
Mede door de grote opkomst een
reuze gezellig slot van dit schoolfeest.
Een feest, dat alleen kon slagen door
de inzet van iedereen die erbij be
trokken was, beide teams, oudercom-
missies en de vele ouders die hebben
geholpen.
die in Nederland nog steeds heel po
pulair is.
Ringen tonen wat meer fantasie.
Vooral trouwringen zijn er in alle
mogelijke vormen en bijna altijd be
werkt, heel zelden glad en gewoon
rond. In het algemeen lijken de rin
gen iets groter te worden, soms ver
sierd met edelstenen of- halfedel
stenen. Nog altijd veel gevraagd blij
ven de bloedkoraal en granaat.
Broches zijn in Nederland nooit zo
populair geworden als in andere Eu
ropese landen het geval was. Ze zijn
doorgaans erg klassiek van ontwerp
of van het ”dasspelden-type”.
WADDINXVEEN - Cafetaria Bon-
Apart in Waddinxveen is een be
drijf met een tweeledige functie.
Toen eigenaar Gert-Jan van der Loo
vier jaar geleden van start ging, stond
al vast dat het accent niet op de ver
koop van snackprodukten zou ko
men te liggen. Hij wilde het meer
gaan zoeken in de verzorging van
koude buffetten op
laatste heeft hij in
binnen de horeca
Bon-Apart
cafetaria maar ook voor Party-
Service, aldus het Horeca-vakblad
’’Gastvrij” onlangs.
waddinxveen Onlangs werd
weer met groot succes gedurende
twee dagen het jaarlijkse schoolfeest
van Pinkeltje en de Theo Thijssen ge
houden. Elke klas maakte een ex
cursie. Lopend, fietsend, met de auto
of met de bus werd een bezoek ge
bracht aan het politiebureau, het
nieuwe gemeentehuis en het oude, de
Brugkerk, een rozenkwekerij, de
Rabo-bank, een stroopwafelfabriek,
de kinderboerderij in Gouda, de
weegbrug, of de brandweerkazerne.
De ontvangst van de kinderen (en
begeleiders) was overal even leuk en
de uitleg werd goed aan de leeftijds
groep aangepast. Na afloop konden
de kinderen op school op een crea
tieve manier hun indrukken verwer
ken. Het resultaat hiervan kon op
het slotfeest door iedereen worden
bewonderd.
De volgende morgen werd voor de
kinderen van klas 1, 2 en de kleu
terschool een dia-voorstelling gege-
WADDINXVEEN - Uitslag p.v. De
Sperwer van de wedvlucht Compieg-
ne. Afstand 318 km. In konkours
205 duiven. Gelost om 08.40 uur
met kalme N.W. wind. Aankomst eer
ste duif 16.03.27 uur, laatste duif
17.58.50 uur. Snelheid eerste duif
717.81 m per minuut, laatste duif
569.09 m per minuut.
tentelling, die al een paar jaar be
staat. Uw woning of kamer krijgt dus
ongeveer evenveel punten als vorig
jaar. Zoals bekend worden er punten
gegeven voor de oppervlakte van de
kamers, voor zaken als verwarming,
bad of douche en voor de andere
voorzieningen in en om de woning.
Als het puntentotaal is vastgesteld,
kunt u vervolgens in een schema voor
huuraanpassingen de daarbij beho
rende redelijke huurprijswijziging
vinden. Met ingang van 1 juli zijn in
die puntentelling een paar wijzigin
gen aangebracht. Zo leveren voorzie
ningen voor warmte-isolatie nu extra
punten op: isolerende beglazing in de
woonkamer maximaal 5 punten, in
de keuken maximaal 2 punten en per
slaapkamer ook maximaal 2 punten.
Voor dak-, spouw- en vloerisolatie
wordt maximaal 5 punten in totaal
gerekend.
huuraanpassingenschema zodanig
uitgebreid, dat men ook voor grote
en comfortabele woningen de rede
lijke huurprijswijziging direkt kan na-
gaan.
kerij te vinden is. In een apart ge
bouwtje hangen aan haken grote
stukken spek en vlees boven een
zacht smeulend houtvuur, net zo lang
tot ze voldoende doorrookt zijn.
Slechts weinig vleessoorten worden
van de slager betrokken. ”Wij werken
praktisch niet met rauwe vleessoor
ten. Dat heeft weer te maken met de
houdbaarheid van de produkten die
wij in een koud buffet verwerken.
Een buffet dat bijvoorbeeld om acht
uur ’s avonds besteld is, wordt aan
het eind van de middag klaarge
maakt en moet dan tot ’s nachts één
uur er goed blijven uitzien. Dus aan
bederf of verkleuring onderhevige in
grediënten kun je niet gebruiken.”
Een aspect waar de cafetariahouder
bijzondere aandacht aan besteedt, is
de compositie van de schotels. ”De
schotels moeten zowel qua smaak als
qua kleur op elkaar zijn af gestemd.
Dus vooral geen groene sucade op
een schaal met rode garnalen. En je
moet altijd aan de buitenkant kun
nen zien wat er in de schotels is ver
werkt. Bijvoorbeeld een Waldorf-
salade gameren wij altijd met ananas
en walnoten en een schotel met bij
voorbeeld palinghapjes wordt opge
sierd met een paling.”