TELEFONISTE/ TYPISTE/ KAMER 2000 jaar beschuit: van bikkelhard tot knapperbros RECEPTIONISTE kan ’rfirnv imWn iLM^L iIKti n a a GEMEENTE WADDINXVEEN een VAKBEKWAAM TUINMAN (M/V) Jongens- en mannenmode GELD LENEN? Beschuit anders Diversen Woningen boekhandel Lessen en clubs Auto’s en motoren y veldwijk b.v. Romeinen Licht verteerbaar Geslaagd? 7 Hoe wordt beschuit gemaakt Roosteren Soorten Oud gebruik „Vink,. Verzekeringen Veelzijdig produkt Gist ?eSoon“S'2®66 Scheepsbeschuit r: F j 01828*14996 Boskoop, Dorpsstraat 20, Tel. (01727) 25 20 o 150.- 45.- Ook de laatste restanten moeten weg! daarom tot en met 3 augustus EXTRA LAGE PRIJZEN IN ONZE OPRUIMING I I I I I I I I I NU NIEUW! ZUID-HOLLAND (ZUID-WEST) Per kaart 8,50 GENIET VAN DE KLEINE WEGGETJES IN UW EIGEN OMGEVING Kaart voor vakantie en vrije tijd Schaal 1 50.000 ZUIDHOLLAND-NOORD KOSTUUMS HERENPANTALONS HERENKOLBERTS 46 - 47 - 48 - 49 - 50 - 52 SWEATSHIRTS ZOMERKOLBERTS OVERHEMDEN JONGENSJACKS JONGENSBROEKEN STUDENT GEZOCHT de huidige eigenaar van het schilderij van WONNINK dat op de vlooien markt werd gekocht. Stelt voor: Bos water zwanen 2 mensen. S.v.p. contact opnemen 070-608271 (J. Schaap) 50% KORTING KAMER MET PENSION in Boskoop of omgeving. Beschuit hartig anders: Beschuit zoet als toet: 100,-, 75,- ¥2 prijs 45.- 22.50 25.- 25.- I I I I I I I I I I WOENSDAG 24 JULI 1985 -k Vlout I I 47 - 49 - 650 - 652 - 53 - 54 45-46-47-49-50-650-52-54-56 128 t/m 176 den .Coa H 050-779983 t J 4 heren en jongens div. maten en kleuren I Funktie-eisen: Leeftijd: niet ouder dan 27 jaar. Opleiding: lagere tuinbouwschool of gelijkwaardi ge opleiding. Salariëring afhankelijk van opleiding, leeftijd en er varing tot maximaal 2.567,- per maand. Sollicitaties uitsluitend schriftelijk en met vermel ding van leeftijd, diploma’s en werkervaring binnen 14 dagen na het verschijnen van dit blad aan de Di- rekteur van Openbare Werken en -Bedrijven, Post bus 400, 2740 AK Waddinxveen. Passage Waddinxveen Tel. 01828-12620 Wegens verblijdende omstandigheden ver laat onze huidige medewerkster het bedrijf. Wij zoeken daarom op korte termijn een representatieve Ook in nevelen gehuld, maar toch zeker van zo’n 2000 jaar geleden, dateert het allereerste gebruik van beschuit. Het is namelijk bekend dat de Ro meinse legioenen al een grote voor raad beschuit of ’biscotum’ met zich meevoerden. De reden was eenvoudig en geldt ook nu nog steeds: biscotum was voedzaam en bedierf niet snel. Wel even anders lag het met de eet baarheid van die beschuit: op eigen schappen als brosheid en knapperig heid moest men nog een aantal eeu wen wachten en een ijzersterk gebit was wel een vereiste bij het verorberen van dat biscotum. Je kon er je tanden letterlijk op stuk bijten, het was bik kelhard. Maar wacht even. Beschuit was nog niet aan het einde van zijn onwikke- ling tot ons huidige beschuit. Na 1950 kregen wetenschappers aandacht voor beschuit, die tot dan toe alleen ambachtelijk werd gebakken en een nogal grote hoeveelheid calorieën telde. De ’geest des tijds’ eiste dat dit aantal calorieën drastisch omlaag moest en dat tuimelde dan ook naar slechts 35 Kcal, per beschuit, zodat onze huidige beschuit behalve lekker ook nog eens goed is voor de lijn, afge zien van de - inmiddels spreekwoor delijke - lichte verteerbaarheid. Immers, wie zich minder goed voelt of herstellende is, neemt beschuit met thee: licht verteerbaar en tóch voe dingswaarde. Niemand die dit zal durven betwisten. Uitsluitend schriftelijke reakties naar: GROVO B.V. Postbus 64 2770 AB Boskoop Het adres voor alle soorten glas Nijhofs Glashandel b.v. Tel. 01828-12864. KOEL- EN DIEPVRIE ZERS serie 1985, o.a. Es- ta, Marijnen, Zanussi, Lin de, A.E.G. Ook weer vol op 2e keus tegen lage prij zen. Diepvriezers 5 jaar ga rantie en 5 jaar inhouds- verzekering. Keuze uit 200 a 300 stuks van 50 tot 600 li ter. J. Spruit, Dorpsstraat 53, Bleiswijk, tel. 01892- 2563, b.g.g. 6054. Te koop: BMW 528, 1975. In prima staat, 1.850,-. Tel. 01828-18242. zoekt Bovendien ontvangt U t/m 27 juli op niet-afgeprijsde artikelen 10% KORTING GEEF EENS EEN BOEKENBON Dat geeft pas blijde gezichten! BOEKHANDEL VELDWIJK Passage 53 - Tel. 01828-12620 Wij ruimen al ons zomergoed. Daarom geven wij op onze gehele voorraad zomerpantalons - zomerjeans - shorts - jacks zomerkostuums - zomerkolberts - polo’s T-shirts en overhemden met korte mouw 1e jr. M.Tb. S. zoekt Emiel Keiren Lottum-Limburg, tel. 04763-1315. Bij de afdeling plantsoenen van de dienst openba re werken en -bedrijven kan worden geplaatst: voor het verrichten van alle voorkomende werk zaamheden op het gebied van aanleg en onder houd van plantsoenen. leeftijd 18-20 jaar middelbare schoolopleiding enige kennis van de moderne talen Beschuit met plakjes banaan, ham en kaas erop. Verwarm de beschui ten 5 'a 7 minuten onder de grill en serveer ze als de kaas gesmolten is. Beschuit met boter, dun laagje mos terd, jonge kaas, schijfje tomaat en eventueel wat tuinkers als game ring. Beschuit met een plakje rookvlees, sliertjes witlof, schijfjes radijs. Beschuit met aardbeien, met een toefje slagroom eventueel. Beschuit met magere kwark met partjes mandarijn. Beschuit dun besmeerd met boter of margarine. Daarop appelmoes be dekt met stijfgeslagen eiwit. Laat het eiwit onder een warme grill even bruin kleuren. MCTgBt. r ZOMER PRUZEN^ Heel in het kort iets over het maken van de moderne beschuit. De automa tisering is de deur van de beschuitbak- kerij uiteraard niet voorbij gegaan. Slechts drie uren liggen er tussen het moment dat het meel en de andere grondstoffen tot deeg zijn verwerkt en het tijdstip dat de beschuiten in rollen zijn verpakt. Maar in die tijd is er wel het een en ander gebeurd. Als start van het produktieproces worden de exacte hoeveelheden bloem, gist, hulpstoffen en water afgepast. Vaak worden daar nog eieren aan toege voegd. Deze ingrediënten worden machinaal tot deeg verwerkt, dat ver volgens in de verdeelmachine terecht komt. Die machine maakt er afgepaste bolletjes van; platgerold komen die bolletjes vervolgens automatisch in de rijsbaan en na precies 50 minuten zijn ze klaar voor het eerste bakproces. Dat duurt 12 minuten. Onder een temperatuur van 250°C veranderen de bolletjes in beschuit- Judo voor jeugd en seni oren. In Waddinxveen: gymzaal A. van Burenstr. In Hazerswoude: Gymzaal Michaelschool. In Bos koop: sportzaal Torenpad. Judo - Jiu Jitsu - Taekwon do - Body Building - Bok sen - Figuurvorming voor dames - Zonnebank - Sau na - Beat-, Jazz- en Klas siek Ballet. Inl. L. Mar chant, Boskoop 01727- 4025/3500. bollen. Die krijgen ca. 20 minuten de tijd om af te koelen, worden dan hori zontaal doormidden gesneden en zijn klaar voor het tweede bak- of liever: roosterproces. In de oven worden de halve bollen tenslotte geroosterd. En dan zijn we er: bros, knapperig, bruin: beschuit! Die maakt tenslotte nog de bekende technische rit via de inpak- machine naar de vertrouwde huis-, tuin en vooral keukenrol, klaar voor veelzijdig gebruik. En vers. Een van de zo gewaardeerde eigenschappen van beschuit is immers dat het zo lang vers blijft, ook in een aangebroken, mits goed afgesloten pak. Maar waarom lang bewaren? Beschuit is er in drie soorten. Want met meer soorten wordt de toch al zo Voor onze steeds groeien de relatiekring met spoed te koop gevraagd WONIN GEN in diverse prijsklas sen. De Pater makelaardij b.v., Waddinxveen, tel. 01828-13581. EEN TYP-DIPLOMA ALTIJD HANDIG - per maand: b.v. 6 mnd. 340,- - SPOEDCURSUS 3-4 mnd. 30 lessen ƒ395,- incl. huurmachine Nu ook ’s-morgens. Steno Typ-school Tesselschadelaan 15-13 Tel.: 01828 - 13038 Waddinxveen Ook STENO en TALEN: Ned., Fr., D., Eng., Spaans. 37-39-40-41 - 43 - 44 140-146-152-158-164-170-176 Videotheek Zuidkade 56, veen. tel. 01828-13671. Uitsluitend legale Video films. VHS - Betamax - VCC. Geopend: ma.- di.- wo.- do.- vr.: van 13.00- 21.00 uur; zat.: van 09.00- 17.00 uur. Een AUTOVERZEKE RING is niet duur. Vraagt toch eens wat u moet beta len bij Ass. kantoor D. Verwey, Kon. Wilhelmi- nasingel 83, tel. 01828- 12539. No claim kortingen nemen wij mee over. de Waal, Waddinx- ’Beschuit?’ ’Ja, graag.’ Tets erop, boter, kaas, ei, rookvlees, 1 kwark, komkommer, tomaat, aardbei- en...’ i Toe maar, wat een keus. Laat ik van- 1 daag eens eh...’ In tienduizenden gezinnen in Neder land wordt dagelijks een dergelijk gesprek gevoerd aan tafel. Varianten hierop zijn natuurlijk mogelijk, ook op hetgeen uiteindelijk op het ronde, knapperige en brosse tarweprodukt als extra smaakmaker terechtkomt. Want het mag duidelijk zijn dat zo’n eenvou dig beschuitje zich naar veel smaken laat voegen. Staat u wel eens stil bij beschuit? Het is immers zó vanzelfsprekend en op zichzelf staand, dat we er niet eens een voorvoegsel als ’een stuk, een plak of een schijf Noor kennen. Beschuit gaat door ons leven als ’beschuit’. Maar wat is het eigenlijk, wat daar op ons bord ligt? Waar komt beschuit vandaan? En wat kan je er eigenlijk allemaal mee doen? Er zijn van die vraag- en antwoord spelletjes waarbij de nerveuze kandi daat associaties moet maken bij bepaalde woorden en begrippen. ’Beschuit?’, klinkt de stem van de spel leider. Kandidaat: ’Muisjes’. Heel goed, en.dit antwoord biedt ons meteen de gelegenheid even in het verleden te duiken. Want dië zoge naamde ’muisjes’, harde witte en roze korreltjes op beschuit, die we zo vaak nuttigen bij de geboorte van een kind, waren vroeger gewoon suikerkorrels. Bij een ’blijde incomste’ werd vroeger open huis gehouden en kregen buurt- kinderen, die naar de stijf ingebakerde baby kwamen kijken, beschuit met suiker ofwel ’kinderman-stik’, waaruit later de beschuit met muisjes is voort gekomen. Een wel zó oud gebruik, dat de oorsprong ervan tot heden in ne velen is gehuld. Uw Televisiedokter S. At- tema. 24 uur service, 3 maanden garantie. Tel. 01828-13500. Ook voor vi deo, radio, wasmach., koelkast, enz. Overtoom 35, Waddinxveen melde beschuit in een beker yoghurt. ’Er bestaat niets lekkerders’, is hun oordeel over deze drank. Er is echter zoveel meer te behapstukken met beschuit. Leest u bijgaande reeks recepten maar eens. En die zijn nog maar een kleine greep uit de welhaast talloze mogelijkheden die beschuit biedt. Beschuit is zo’n alledaagse verschij ning geworden dat we bijna zouden vergeten dat beschuit niet alleen ’goe demorgen’ betekent aan de ontbijtta fel. Want beschuit is er de hele dag, van ’s morgens vroeg tot en met dat knapperverse snackje ’met’, vlak voor het ’welterusten’. Wilt u nog meer over beschuit weten, schrijf dan een kaartje, met naam en adres, naar: DE NEDERLANDSE BESCHUITBAKKERS POSTBUS 13163 1100 HB AMSTERDAM U ontvangt dan het boekje ’Honderd uit over beschuit’ waarin nog veel meer recepten en wetenswaardighe den staan rond beschuit. vaak geplaagde consument gelukkig niet geconfronteerd. Men onder scheidt de ’gewone’ beschuit, gemaakt uit harde kwaliteitstarwe, beschuit vervaardigd uit ongebuild tarwemeel (nóg minder calorieën) dat iets minder licht verteerbaar is en natriumarm beschuit, voor hen die een zoutarm dieet moeten volgen. Beschuit dus voor iedereen. Trek gekregen na dit zo beschuitrijke verhaal? Laat u zich niet weerhouden onmiddellijk toe te tasten, op welk uur van de dag ook, trouwens. Beschuit staat altijd klaar voor gebruik, bros en... juist, dat hoeven we niet nog eens te herhalen. Weet u wel wat u allemaal met beschuit kunt doen? Sommigen zweren bij verkrui- moesten stellen tijdens hun maanden lange avontuurlijke omzwervingen over de wereldzeeën. Móesten stellen, schrijven we met opzet, want vaak was er alleen maar scheepsbeschuit en (brak) water aan wezig en zo’n eenzijdig menu gaat je op den duur toch niet in de kouwe kle ren zitten... In de 16e eeuw was dat bakproces van beschuit al zodanig verbeterd, dat alleen al in de Zaanstreek honderden beschuitfabriekjes tot bloei waren gekomen. Het was echter de vermaarde Neder lander Anthony van Leeuwenhoek, die aan beschuit de voor ons zo gewone brosheid en knapperigheid meegaf. Hij ontdekte in 1680 namelijk de gist. Tot dan werd voor de berei ding van beschuit zuurdeeg gebriiikt, maar nadat de even beroemde Louis Pasteur de gist praktisch toepasbaar maakte, was de doorbraak van be schuit een feit: het werd knapperbros. Galen Een scherp geprijsde kwa- liteitsfiets? Nu de dubbel tjes weer duur zijn, moet u toch eens even met ons ko men praten over de aan schaf van uw nieuwe fiets. Wielaard voor de Fiets, Dorpstraat 22-28, tel. 01828-12009, Waddinx veen. Bovag-service en ga rantie. LEEF VANDAAG en BETAAL MAAR LA TER: Door een persoonlij ke lening te sluiten krijgt u contant geld in handen. Voor het kopen van uw droomwens, zoals een auto, bromfiets, meubelen etc. Vraagt inl. bij Ass. kantoor D. Verwey, Kon. Wilhelminasingel 83, W'yeen. tel. 01828-12539. Laat uw TEGELWERK door de vakman doen. Uw tegelzetter is H. W. van Oudheusden, Am. van Solmsstraat 6, W’veen, tel. 01828-15794, J Sport voor het hele gezin: JEUGDJUDO v.a. 4 jaar; JUDO jr./sr.; JUI-J1TSU jr./sr.; TAEKWON-DO jr./sr.; AEROBIC DAN CING. Inl. Sportschool Den Edel, tel. 01828- 13659. REISVERZEKERIN GEN. Sluit de fin. gevol gen van diefstal, ziekte etc. uit door een reisverzeke ring. Bij ons vanaf 0,75 per dag, kinderen t/m 5 jaar eventueel gratis. Voor al uw verzekeringen en fi nancieringen Assurantie kantoor J. van Uunen, Neptunuspad 13, Wad dinxveen, tel. 01828- 16167. Niet veel minder hard was aanvanke lijk het zogenaamde scheepsbeschuit, waarmee de bemanningen van onder nemende koopvaardijschepen het (Wisn wiouv V

Kranten Streekarchief Midden-Holland

Weekblad voor Waddinxveen | 1985 | | pagina 12