TELEFONISTE/
TYPISTE/
KAMER
2000 jaar beschuit: van bikkelhard tot knapperbros
RECEPTIONISTE
kan
’rfirnv
imWn
iLM^L
iIKti n
a
a
GEMEENTE
WADDINXVEEN
een VAKBEKWAAM
TUINMAN (M/V)
Jongens- en mannenmode
GELD LENEN?
Beschuit anders
Diversen
Woningen
boekhandel
Lessen en
clubs
Auto’s en
motoren
y veldwijk b.v.
Romeinen
Licht verteerbaar
Geslaagd?
7
Hoe wordt
beschuit gemaakt
Roosteren
Soorten
Oud gebruik
„Vink,.
Verzekeringen
Veelzijdig produkt
Gist
?eSoon“S'2®66
Scheepsbeschuit
r:
F
j
01828*14996
Boskoop, Dorpsstraat 20, Tel. (01727) 25 20
o
150.-
45.-
Ook de laatste restanten moeten weg!
daarom tot en met 3 augustus
EXTRA LAGE PRIJZEN IN ONZE OPRUIMING
I
I
I
I
I
I
I
I
I
NU NIEUW!
ZUID-HOLLAND (ZUID-WEST)
Per kaart 8,50
GENIET VAN DE KLEINE
WEGGETJES IN UW EIGEN
OMGEVING
Kaart voor vakantie en vrije tijd
Schaal 1 50.000
ZUIDHOLLAND-NOORD
KOSTUUMS
HERENPANTALONS
HERENKOLBERTS
46 - 47 - 48 - 49 - 50 - 52
SWEATSHIRTS
ZOMERKOLBERTS
OVERHEMDEN
JONGENSJACKS
JONGENSBROEKEN
STUDENT
GEZOCHT
de huidige eigenaar
van het schilderij
van
WONNINK
dat op de vlooien
markt werd gekocht.
Stelt voor: Bos
water zwanen
2 mensen.
S.v.p. contact
opnemen
070-608271
(J. Schaap)
50% KORTING
KAMER MET
PENSION
in Boskoop of
omgeving.
Beschuit hartig anders:
Beschuit zoet als toet:
100,-, 75,-
¥2 prijs
45.-
22.50
25.-
25.-
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
WOENSDAG 24 JULI 1985
-k
Vlout
I
I
47 - 49 - 650 - 652 - 53 - 54
45-46-47-49-50-650-52-54-56
128 t/m 176
den .Coa
H
050-779983
t
J
4
heren en jongens
div. maten en kleuren
I
Funktie-eisen:
Leeftijd: niet ouder dan 27 jaar.
Opleiding: lagere tuinbouwschool of gelijkwaardi
ge opleiding.
Salariëring afhankelijk van opleiding, leeftijd en er
varing tot maximaal 2.567,- per maand.
Sollicitaties uitsluitend schriftelijk en met vermel
ding van leeftijd, diploma’s en werkervaring binnen
14 dagen na het verschijnen van dit blad aan de Di-
rekteur van Openbare Werken en -Bedrijven, Post
bus 400, 2740 AK Waddinxveen.
Passage Waddinxveen Tel. 01828-12620
Wegens verblijdende omstandigheden ver
laat onze huidige medewerkster het bedrijf.
Wij zoeken daarom op korte termijn
een representatieve
Ook in nevelen gehuld, maar toch
zeker van zo’n 2000 jaar geleden,
dateert het allereerste gebruik van
beschuit.
Het is namelijk bekend dat de Ro
meinse legioenen al een grote voor
raad beschuit of ’biscotum’ met zich
meevoerden. De reden was eenvoudig
en geldt ook nu nog steeds: biscotum
was voedzaam en bedierf niet snel.
Wel even anders lag het met de eet
baarheid van die beschuit: op eigen
schappen als brosheid en knapperig
heid moest men nog een aantal eeu
wen wachten en een ijzersterk gebit
was wel een vereiste bij het verorberen
van dat biscotum. Je kon er je tanden
letterlijk op stuk bijten, het was bik
kelhard.
Maar wacht even. Beschuit was nog
niet aan het einde van zijn onwikke-
ling tot ons huidige beschuit. Na 1950
kregen wetenschappers aandacht voor
beschuit, die tot dan toe alleen
ambachtelijk werd gebakken en een
nogal grote hoeveelheid calorieën
telde. De ’geest des tijds’ eiste dat dit
aantal calorieën drastisch omlaag
moest en dat tuimelde dan ook naar
slechts 35 Kcal, per beschuit, zodat
onze huidige beschuit behalve lekker
ook nog eens goed is voor de lijn, afge
zien van de - inmiddels spreekwoor
delijke - lichte verteerbaarheid.
Immers, wie zich minder goed voelt of
herstellende is, neemt beschuit met
thee: licht verteerbaar en tóch voe
dingswaarde.
Niemand die dit zal durven betwisten.
Uitsluitend schriftelijke reakties naar:
GROVO B.V.
Postbus 64
2770 AB Boskoop
Het adres voor alle soorten
glas Nijhofs Glashandel
b.v. Tel. 01828-12864.
KOEL- EN DIEPVRIE
ZERS serie 1985, o.a. Es-
ta, Marijnen, Zanussi, Lin
de, A.E.G. Ook weer vol
op 2e keus tegen lage prij
zen. Diepvriezers 5 jaar ga
rantie en 5 jaar inhouds-
verzekering. Keuze uit 200
a 300 stuks van 50 tot 600 li
ter. J. Spruit, Dorpsstraat
53, Bleiswijk, tel. 01892-
2563, b.g.g. 6054.
Te koop: BMW 528, 1975.
In prima staat, 1.850,-.
Tel. 01828-18242.
zoekt
Bovendien ontvangt U t/m 27 juli op niet-afgeprijsde artikelen
10% KORTING
GEEF EENS EEN BOEKENBON
Dat geeft pas blijde gezichten!
BOEKHANDEL VELDWIJK
Passage 53 - Tel. 01828-12620
Wij ruimen al ons zomergoed.
Daarom geven wij op onze gehele voorraad
zomerpantalons - zomerjeans - shorts - jacks
zomerkostuums - zomerkolberts - polo’s
T-shirts en overhemden met korte mouw
1e jr. M.Tb. S.
zoekt
Emiel Keiren
Lottum-Limburg,
tel. 04763-1315.
Bij de afdeling plantsoenen van de dienst openba
re werken en -bedrijven kan worden geplaatst:
voor het verrichten van alle voorkomende werk
zaamheden op het gebied van aanleg en onder
houd van plantsoenen.
leeftijd 18-20 jaar
middelbare schoolopleiding
enige kennis van de moderne talen
Beschuit met plakjes banaan, ham
en kaas erop. Verwarm de beschui
ten 5 'a 7 minuten onder de grill en
serveer ze als de kaas gesmolten is.
Beschuit met boter, dun laagje mos
terd, jonge kaas, schijfje tomaat en
eventueel wat tuinkers als game
ring.
Beschuit met een plakje rookvlees,
sliertjes witlof, schijfjes radijs.
Beschuit met aardbeien, met een
toefje slagroom eventueel.
Beschuit met magere kwark met
partjes mandarijn.
Beschuit dun besmeerd met boter of
margarine. Daarop appelmoes be
dekt met stijfgeslagen eiwit. Laat het
eiwit onder een warme grill even
bruin kleuren.
MCTgBt.
r
ZOMER
PRUZEN^
Heel in het kort iets over het maken
van de moderne beschuit. De automa
tisering is de deur van de beschuitbak-
kerij uiteraard niet voorbij gegaan.
Slechts drie uren liggen er tussen het
moment dat het meel en de andere
grondstoffen tot deeg zijn verwerkt en
het tijdstip dat de beschuiten in rollen
zijn verpakt. Maar in die tijd is er wel
het een en ander gebeurd. Als start
van het produktieproces worden de
exacte hoeveelheden bloem, gist,
hulpstoffen en water afgepast. Vaak
worden daar nog eieren aan toege
voegd. Deze ingrediënten worden
machinaal tot deeg verwerkt, dat ver
volgens in de verdeelmachine terecht
komt. Die machine maakt er afgepaste
bolletjes van; platgerold komen die
bolletjes vervolgens automatisch in de
rijsbaan en na precies 50 minuten zijn
ze klaar voor het eerste bakproces. Dat
duurt 12 minuten.
Onder een temperatuur van 250°C
veranderen de bolletjes in beschuit-
Judo voor jeugd en seni
oren. In Waddinxveen:
gymzaal A. van Burenstr.
In Hazerswoude: Gymzaal
Michaelschool. In Bos
koop: sportzaal Torenpad.
Judo - Jiu Jitsu - Taekwon
do - Body Building - Bok
sen - Figuurvorming voor
dames - Zonnebank - Sau
na - Beat-, Jazz- en Klas
siek Ballet. Inl. L. Mar
chant, Boskoop 01727-
4025/3500.
bollen. Die krijgen ca. 20 minuten de
tijd om af te koelen, worden dan hori
zontaal doormidden gesneden en zijn
klaar voor het tweede bak- of liever:
roosterproces. In de oven worden de
halve bollen tenslotte geroosterd. En
dan zijn we er: bros, knapperig, bruin:
beschuit! Die maakt tenslotte nog de
bekende technische rit via de inpak-
machine naar de vertrouwde huis-,
tuin en vooral keukenrol, klaar voor
veelzijdig gebruik. En vers. Een van de
zo gewaardeerde eigenschappen van
beschuit is immers dat het zo lang vers
blijft, ook in een aangebroken, mits
goed afgesloten pak. Maar waarom
lang bewaren?
Beschuit is er in drie soorten. Want
met meer soorten wordt de toch al zo
Voor onze steeds groeien
de relatiekring met spoed
te koop gevraagd WONIN
GEN in diverse prijsklas
sen. De Pater makelaardij
b.v., Waddinxveen, tel.
01828-13581.
EEN TYP-DIPLOMA
ALTIJD HANDIG
- per maand:
b.v. 6 mnd. 340,-
- SPOEDCURSUS
3-4 mnd. 30 lessen
ƒ395,-
incl. huurmachine
Nu ook ’s-morgens.
Steno Typ-school
Tesselschadelaan 15-13
Tel.: 01828 - 13038
Waddinxveen
Ook STENO en TALEN:
Ned., Fr., D., Eng.,
Spaans.
37-39-40-41 - 43 - 44
140-146-152-158-164-170-176
Videotheek
Zuidkade 56,
veen. tel. 01828-13671.
Uitsluitend legale Video
films. VHS - Betamax -
VCC. Geopend: ma.- di.-
wo.- do.- vr.: van 13.00-
21.00 uur; zat.: van 09.00-
17.00 uur.
Een AUTOVERZEKE
RING is niet duur. Vraagt
toch eens wat u moet beta
len bij Ass. kantoor D.
Verwey, Kon. Wilhelmi-
nasingel 83, tel. 01828-
12539. No claim kortingen
nemen wij mee over.
de Waal,
Waddinx-
’Beschuit?’
’Ja, graag.’
Tets erop, boter, kaas, ei, rookvlees, 1
kwark, komkommer, tomaat, aardbei-
en...’ i
Toe maar, wat een keus. Laat ik van- 1
daag eens eh...’
In tienduizenden gezinnen in Neder
land wordt dagelijks een dergelijk
gesprek gevoerd aan tafel. Varianten
hierop zijn natuurlijk mogelijk, ook op
hetgeen uiteindelijk op het ronde,
knapperige en brosse tarweprodukt als
extra smaakmaker terechtkomt. Want
het mag duidelijk zijn dat zo’n eenvou
dig beschuitje zich naar veel smaken
laat voegen.
Staat u wel eens stil bij beschuit? Het
is immers zó vanzelfsprekend en op
zichzelf staand, dat we er niet eens een
voorvoegsel als ’een stuk, een plak of
een schijf Noor kennen. Beschuit gaat
door ons leven als ’beschuit’. Maar wat
is het eigenlijk, wat daar op ons bord
ligt? Waar komt beschuit vandaan? En
wat kan je er eigenlijk allemaal mee
doen?
Er zijn van die vraag- en antwoord
spelletjes waarbij de nerveuze kandi
daat associaties moet maken bij
bepaalde woorden en begrippen.
’Beschuit?’, klinkt de stem van de spel
leider.
Kandidaat: ’Muisjes’.
Heel goed, en.dit antwoord biedt ons
meteen de gelegenheid even in het
verleden te duiken. Want dië zoge
naamde ’muisjes’, harde witte en roze
korreltjes op beschuit, die we zo vaak
nuttigen bij de geboorte van een kind,
waren vroeger gewoon suikerkorrels.
Bij een ’blijde incomste’ werd vroeger
open huis gehouden en kregen buurt-
kinderen, die naar de stijf ingebakerde
baby kwamen kijken, beschuit met
suiker ofwel ’kinderman-stik’, waaruit
later de beschuit met muisjes is voort
gekomen. Een wel zó oud gebruik, dat
de oorsprong ervan tot heden in ne
velen is gehuld.
Uw Televisiedokter S. At-
tema. 24 uur service, 3
maanden garantie. Tel.
01828-13500. Ook voor vi
deo, radio, wasmach.,
koelkast, enz.
Overtoom 35, Waddinxveen
melde beschuit in een beker yoghurt.
’Er bestaat niets lekkerders’, is hun
oordeel over deze drank. Er is echter
zoveel meer te behapstukken met
beschuit. Leest u bijgaande reeks
recepten maar eens. En die zijn nog
maar een kleine greep uit de welhaast
talloze mogelijkheden die beschuit
biedt.
Beschuit is zo’n alledaagse verschij
ning geworden dat we bijna zouden
vergeten dat beschuit niet alleen ’goe
demorgen’ betekent aan de ontbijtta
fel. Want beschuit is er de hele dag,
van ’s morgens vroeg tot en met dat
knapperverse snackje ’met’, vlak voor
het ’welterusten’.
Wilt u nog meer over beschuit weten,
schrijf dan een kaartje, met naam en
adres, naar:
DE NEDERLANDSE
BESCHUITBAKKERS
POSTBUS 13163
1100 HB AMSTERDAM
U ontvangt dan het boekje ’Honderd
uit over beschuit’ waarin nog veel
meer recepten en wetenswaardighe
den staan rond beschuit.
vaak geplaagde consument gelukkig
niet geconfronteerd. Men onder
scheidt de ’gewone’ beschuit, gemaakt
uit harde kwaliteitstarwe, beschuit
vervaardigd uit ongebuild tarwemeel
(nóg minder calorieën) dat iets minder
licht verteerbaar is en natriumarm
beschuit, voor hen die een zoutarm
dieet moeten volgen. Beschuit dus
voor iedereen.
Trek gekregen na dit zo beschuitrijke
verhaal? Laat u zich niet weerhouden
onmiddellijk toe te tasten, op welk uur
van de dag ook, trouwens.
Beschuit staat altijd klaar voor
gebruik, bros en... juist, dat hoeven we
niet nog eens te herhalen. Weet u wel
wat u allemaal met beschuit kunt
doen? Sommigen zweren bij verkrui-
moesten stellen tijdens hun maanden
lange avontuurlijke omzwervingen
over de wereldzeeën.
Móesten stellen, schrijven we met
opzet, want vaak was er alleen maar
scheepsbeschuit en (brak) water aan
wezig en zo’n eenzijdig menu gaat je
op den duur toch niet in de kouwe kle
ren zitten...
In de 16e eeuw was dat bakproces van
beschuit al zodanig verbeterd, dat
alleen al in de Zaanstreek honderden
beschuitfabriekjes tot bloei waren
gekomen.
Het was echter de vermaarde Neder
lander Anthony van Leeuwenhoek,
die aan beschuit de voor ons zo
gewone brosheid en knapperigheid
meegaf. Hij ontdekte in 1680 namelijk
de gist. Tot dan werd voor de berei
ding van beschuit zuurdeeg gebriiikt,
maar nadat de even beroemde Louis
Pasteur de gist praktisch toepasbaar
maakte, was de doorbraak van be
schuit een feit: het werd knapperbros.
Galen
Een scherp geprijsde kwa-
liteitsfiets? Nu de dubbel
tjes weer duur zijn, moet u
toch eens even met ons ko
men praten over de aan
schaf van uw nieuwe fiets.
Wielaard voor de Fiets,
Dorpstraat 22-28, tel.
01828-12009, Waddinx
veen. Bovag-service en ga
rantie.
LEEF VANDAAG en
BETAAL MAAR LA
TER: Door een persoonlij
ke lening te sluiten krijgt u
contant geld in handen.
Voor het kopen van uw
droomwens, zoals een
auto, bromfiets, meubelen
etc. Vraagt inl. bij Ass.
kantoor D. Verwey, Kon.
Wilhelminasingel 83,
W'yeen. tel. 01828-12539.
Laat uw TEGELWERK
door de vakman doen. Uw
tegelzetter is H. W. van
Oudheusden, Am. van
Solmsstraat 6, W’veen, tel.
01828-15794,
J
Sport voor het hele gezin:
JEUGDJUDO v.a. 4 jaar;
JUDO jr./sr.; JUI-J1TSU
jr./sr.; TAEKWON-DO
jr./sr.; AEROBIC DAN
CING. Inl. Sportschool
Den Edel, tel. 01828-
13659.
REISVERZEKERIN
GEN. Sluit de fin. gevol
gen van diefstal, ziekte etc.
uit door een reisverzeke
ring. Bij ons vanaf 0,75
per dag, kinderen t/m 5
jaar eventueel gratis. Voor
al uw verzekeringen en fi
nancieringen Assurantie
kantoor J. van Uunen,
Neptunuspad 13, Wad
dinxveen, tel. 01828-
16167.
Niet veel minder hard was aanvanke
lijk het zogenaamde scheepsbeschuit,
waarmee de bemanningen van onder
nemende koopvaardijschepen het
(Wisn wiouv
V