Proef het! Ervaar het! Waaruit bestaat het Swedenkruiden Elixer? /f/'ss/sss I Het Swedenkruiden Elixer heet zo omdat het in Zweden opnieuw ontwikkeld is. In de achttiende eeuw al, door dok ter Samst, een Zweedse arts. In Duitsland is het Swedenkrui den Elixer een traditioneel huis middel. Elke zichzelf respec terende apotheker maakt het. e kruiden die in het Swedenkruiden Elixer zijn verwerkt bevatten o.a. etherische oliën, '3 - cumarines en vooral bitterstoffen. Naast de gunstige invloed van bitterstof fen heeft het Swedenkruiden Elixer ook een mild laxerende werking. Hierdoor wordt een te lang verblijf van bepaalde stoffen in het darmkanaal tegen gegaan. Het Swedenkruiden Elixer be staat, onder andere uit de vol gende, kruidige bestanddelen: Kamferboom Cinnamomum camphora) De Kamferboom groeit vooral in India. Maar ook wel in andere delen van Azië. Kamfer wordt gedistilleerd uit het hout van de Kamferboom en heeft een aktiverend effekt op de bloedsomloop. Mirre (Commiphera mukul) Een geurende stof, die al eeu wenlang zeer gewaardeerd wordt om zijn antiseptische werking. Gedurende een tijdelijke aktie kunt u een minifies Swedenkruiden Elixer kopen voor slechts f2,50. Koopt u daarna een grote fles Swedenkruiden Elixer voor f26,15 dan krijgt u de f2,50 van de minifies (tegen inlevering van dat lege flesje) weer terug! Swedenkruiden Elixer: onvoorstelbaar, maar waar! et goede resultaat van het Swedenkruiden Elixer ligt dus in de kombinatie van vele kruidige stoffen. De smaak is bitter. Een goed teken voor het uiteinde lijke sukses. Drie keer per dag een volle dessertlepel in een kop thee of vruchtensap doet wonderen. De Mannaboom (Fraxinus ornus) Deze boom komt in Zuid- Europa en Australië voor. Hij groeit vaak tussen de olijf bomen en wordt even oud. Door het inkerven van de stam komt het kostelijke melksap tevoorschijn. In geconcen treerde toestand heeft dat een milde invloed op onze darmen. Swedenkruiden Elixer gebruikt. Het sap wordt inge dikt waardoor de bekende Aloë korrels ontstaan. Wan neer die met mate worden toe gediend hebben ze een stimule rende en zuiverende werking op de darmen. Crocus (Crocus sativa) De crocus kondigt hier in Nederland altijd stralend de lente aan. Maar wist u dat dezelfde crocus in Spanje voor medicinaal gebruik wordt gekweekt? En ook als keuken kruid populair is? Denk maar aan de prachtige kleur van paella. Het gaat hierbij alleen om de bloemstampers. Want daar van wordt Saffraan gemaakt en daar draait het om. Saffraan was in de klassieke oudheid al een gewild kruid. Voor in de keuken en als verf stof. Omdat van de hele crocus alleen de stamper gebruikt wordt is de huidige hoge prijs van saffraan te begrijpen. In het Swedenkruiden Elixer zit saffraan vanwege de rustge vende werking op de maag. a, we hebben bittere stoffen nodig. En die krijgen we het beste binnen door het eten van kruiden. Of, beter nog, door het drinken van kruidenextracten. Bittere kruidenextracten werden al door de vader van de geneeskunde, door Hippocra tes, voorgeschreven. Paracelsus, een beroemde arts uit de zestiende eeuw, zocht, zoals veel van zijn tijdgenoten, naar het ’Elixer ad longam vitam’ (Elixer voor een lang leven.) En hij stelde dat elixer ook samen uit Aloë, Mirre en Saffraan. Bestanddelen, die nog steeds de basis vormen voor het huidige Sweden kruiden Elixer. Angelica wortel (Angelica archangelica) De Angelica plant kan 2 meter hoog worden. De wortel bevat o.a. bitterstoffen en etherische olie. Angelica wortel heeft een gunstige invloed op het funk- tioneren van de maag. Carlina wortel Carlina acaulis) De Carlina plant is thuis op zonnige hellingen van de Alpen. De bloemen bloeien vlakbij de grond en worden door de zeer stekelige bladen van de plant beschermd. Eén van de aktieve bestanddelen is een bacteriostatisch werk zame, vluchtige olie. Aloë (Twee soorten: Aloë capen- sis en Aloëferox) Er zijn verschillende Aloë varianten. Zo heeft de Aloë vera bijvoorbeeld een gunstige invloed op de huid. Het sap uit de bladeren van de twee hierboven genoemde Aloë-soorten wordt voor het roeger at men ook in onze streken in de lente paardebloemblaadjes. Die zijn heel bitter. En nu nog wordt de paarde bloem wel als groente ge bruikt. Andere, modernere bittere groentes zijn bijvoor beeld de artisjok en ook wel de radijs. Toch hebben wij ook bittere stoffen nodig. Eventueel in de vorm van kruiden. De farma cologie (de wetenschap die zich bezig houdt met de wer king van geneesmiddelen) kent bitter smakende stoffen de volgende werkingen toe: Ze prikkelen de speeksel klieren tot grotere produk- tie. Een belangrijke eerste stap bij het afbreken van voedsel. Ze brengen de maag en de galblaas extra in beweging. Ook de maagwand wordt tot grotere aktie gestimu leerd. Het onbewuste deel van het zenuwstelsel wordt geakti- veerd. De leverfunkties verlopen beter. Er wordt bijvoorbeeld meer gal geproduceerd. On misbaar voor het verteren van voedsel en zelf toevallig ook heel bitter. r -Marta8 .i naar aloud re J naar aloud recept de originele

Kranten Streekarchief Midden-Holland

Weekblad voor Waddinxveen | 1988 | | pagina 32