Proef het! Ervaar het!
Waaruit bestaat het
Swedenkruiden
Elixer?
/f/'ss/sss
I
Het Swedenkruiden Elixer
heet zo omdat het in Zweden
opnieuw ontwikkeld is. In de
achttiende eeuw al, door dok
ter Samst, een Zweedse arts. In
Duitsland is het Swedenkrui
den Elixer een traditioneel huis
middel. Elke zichzelf respec
terende apotheker maakt het.
e kruiden die in het
Swedenkruiden Elixer
zijn verwerkt bevatten
o.a. etherische oliën,
'3 - cumarines en vooral
bitterstoffen. Naast de
gunstige invloed van bitterstof
fen heeft het Swedenkruiden
Elixer ook een mild laxerende
werking. Hierdoor wordt een
te lang verblijf van bepaalde
stoffen in het darmkanaal
tegen gegaan.
Het Swedenkruiden Elixer be
staat, onder andere uit de vol
gende, kruidige bestanddelen:
Kamferboom
Cinnamomum camphora)
De Kamferboom groeit vooral
in India. Maar ook wel in
andere delen van Azië. Kamfer
wordt gedistilleerd uit het hout
van de Kamferboom en heeft
een aktiverend effekt op de
bloedsomloop.
Mirre (Commiphera mukul)
Een geurende stof, die al eeu
wenlang zeer gewaardeerd
wordt om zijn antiseptische
werking.
Gedurende een tijdelijke aktie kunt u een
minifies Swedenkruiden Elixer kopen voor
slechts f2,50. Koopt u daarna een grote fles
Swedenkruiden Elixer voor f26,15 dan krijgt u
de f2,50 van de minifies (tegen inlevering van
dat lege flesje) weer terug!
Swedenkruiden Elixer: onvoorstelbaar,
maar waar!
et goede resultaat van
het Swedenkruiden
Elixer ligt dus in de
kombinatie van vele
kruidige stoffen. De
smaak is bitter. Een
goed teken voor het uiteinde
lijke sukses. Drie keer per dag
een volle dessertlepel in een
kop thee of vruchtensap doet
wonderen.
De Mannaboom
(Fraxinus ornus)
Deze boom komt in Zuid-
Europa en Australië voor. Hij
groeit vaak tussen de olijf
bomen en wordt even oud.
Door het inkerven van de stam
komt het kostelijke melksap
tevoorschijn. In geconcen
treerde toestand heeft dat een
milde invloed op onze darmen.
Swedenkruiden Elixer
gebruikt. Het sap wordt inge
dikt waardoor de bekende
Aloë korrels ontstaan. Wan
neer die met mate worden toe
gediend hebben ze een stimule
rende en zuiverende werking
op de darmen.
Crocus (Crocus sativa)
De crocus kondigt hier in
Nederland altijd stralend de
lente aan. Maar wist u dat
dezelfde crocus in Spanje voor
medicinaal gebruik wordt
gekweekt? En ook als keuken
kruid populair is? Denk maar
aan de prachtige kleur van
paella.
Het gaat hierbij alleen om de
bloemstampers. Want daar
van wordt Saffraan gemaakt
en daar draait het om.
Saffraan was in de klassieke
oudheid al een gewild kruid.
Voor in de keuken en als verf
stof. Omdat van de hele crocus
alleen de stamper gebruikt
wordt is de huidige hoge prijs
van saffraan te begrijpen. In
het Swedenkruiden Elixer zit
saffraan vanwege de rustge
vende werking op de maag.
a, we hebben bittere
stoffen nodig. En die
krijgen we het beste
binnen door het eten van
kruiden. Of, beter nog,
door het drinken van
kruidenextracten.
Bittere kruidenextracten
werden al door de vader van de
geneeskunde, door Hippocra
tes, voorgeschreven.
Paracelsus, een beroemde arts
uit de zestiende eeuw, zocht,
zoals veel van zijn tijdgenoten,
naar het ’Elixer ad longam
vitam’ (Elixer voor een lang
leven.) En hij stelde dat elixer
ook samen uit Aloë, Mirre
en Saffraan. Bestanddelen, die
nog steeds de basis vormen
voor het huidige Sweden
kruiden Elixer.
Angelica wortel
(Angelica archangelica)
De Angelica plant kan 2 meter
hoog worden. De wortel bevat
o.a. bitterstoffen en etherische
olie. Angelica wortel heeft een
gunstige invloed op het funk-
tioneren van de maag.
Carlina wortel Carlina acaulis)
De Carlina plant is thuis op
zonnige hellingen van de
Alpen. De bloemen bloeien
vlakbij de grond en worden
door de zeer stekelige bladen
van de plant beschermd. Eén
van de aktieve bestanddelen is
een bacteriostatisch werk
zame, vluchtige olie.
Aloë (Twee soorten: Aloë capen-
sis en Aloëferox)
Er zijn verschillende Aloë
varianten. Zo heeft de Aloë
vera bijvoorbeeld een gunstige
invloed op de huid.
Het sap uit de bladeren van de
twee hierboven genoemde
Aloë-soorten wordt voor het
roeger at men ook in
onze streken in de lente
paardebloemblaadjes.
Die zijn heel bitter. En
nu nog wordt de paarde
bloem wel als groente ge
bruikt. Andere, modernere
bittere groentes zijn bijvoor
beeld de artisjok en ook wel de
radijs.
Toch hebben wij ook bittere
stoffen nodig. Eventueel in de
vorm van kruiden. De farma
cologie (de wetenschap die
zich bezig houdt met de wer
king van geneesmiddelen) kent
bitter smakende stoffen de
volgende werkingen toe:
Ze prikkelen de speeksel
klieren tot grotere produk-
tie. Een belangrijke eerste
stap bij het afbreken van
voedsel.
Ze brengen de maag en de
galblaas extra in beweging.
Ook de maagwand wordt
tot grotere aktie gestimu
leerd.
Het onbewuste deel van het
zenuwstelsel wordt geakti-
veerd.
De leverfunkties verlopen
beter. Er wordt bijvoorbeeld
meer gal geproduceerd. On
misbaar voor het verteren
van voedsel en zelf toevallig
ook heel bitter.
r -Marta8
.i
naar aloud re
J
naar aloud recept
de originele