Van Oosters raadsel tot werelddrank Koffiezetten vraagt extra aandacht Winkels bieden breed assortiment koffie Koffie is elke dag feest Gouden tips voor de lekkerste koffie Koffie door de eeuwen heen Weekblad voor Waddinxveen - Woensdag 23 januari 1991 Pagina 15 j; 2. Koffie dient men in een goed afgesloten bus te bewaren op een niet al te warme plaats. 1. Verse koffie moet ook echt vers zijn. Gebruik de koffie daarom hooguit binnen een paar weken na opening van het pak. I I 7. Spoel de koffiekan na gebruik goed om met heet water en zet hem gevuld met water weg. J 5. Roer de gezette koffie altijd even door vóór het opschen ken, omdat het zetsel onderin altijd sterker is dan bovenin. 6. Laat koffie liever niet langer dan een kwartier warm op een heet plaatje staan. Schenk de koffie over in een goed af sluitbare thermokan. 8. Koffiemelk of -room niet zo uit de koelkast in de koffie schenken, dat komt de smaak van de koffie niet ten goede. 3. Het filterzakje moet goed passen in de filterhouder en de koffie moet gelijkmatig zijn verdeeld over het zakje. 4. De meest gebruikte verhouding is 50 gram koffie op 1 liter water. W T 4 4 4t: v. 1 Waar komt I - Per glas hebt u nodig Eén van de beroemde koffiehuizen in Wenen. u hebt nodig: i -a. Hiervoor hebt u nodig: voor vier glazen hebt u nodig: Hiervoor hebt u nodig: t Koffiepudding KOFFIETIP KOFFIETIP Irish Coffee KOFFIETIP Koffiebavarois Italiaanse koffie KOFFIETIP KOFFIETIP Boerenjongenskoffie KOFFIETIP Wiener Melange Het plukken van koffiebessen, waaruit later de bonen worden gehaald. I I i i fie', zoals koffiebranders zeggen, klaar voor de verkoop. Tegenwoordig vind je steeds meer soor ten koffie in de supermarkt. Cafeïne-vrije koffie is al helemaal ingeburgerd en vele mensen kiezen van tijd tot tijd voor een wat extra pittige of juist een mildere kof fie. Wanneer precies, en waar en onder wel ke omstandigheden voor het eerst koffie is gedronken is moeilijk te achterhalen. Er is echter alle reden om aan te nemen dat de Arabieren het gebruik van koffie hebben ontdekt. In heel vroeger tijden werden kof fiebonen vermalen en vermengd met vet gegeten als verkwikkend middel. Lekkere koffie vraagt even wat extra aan dacht. Er zijn namelijk verschillende ma nieren om koffie te zetten. Bij feestdagen hoort laat naar bed gaan, lang uitslapen en ontbijten en lunchen tegelijk, oftewel brunchen. Tij dens een brunch komen naast de broodjes met beleg ook allerlei warme en hartige hapjes op tafel. Koffie met een niet al te overheersende smaak doet de brunch het meest tot zijn recht komen. Je kunt in plaats van ge wone koffie een extra milde koffie- soort nemen, bijvoorbeeld Boncafé. Verwarm de whisky in een steel pannetje. strooi de suiker in een vuurvast glas. Neem het pannetje van het vuur en steek de verwarm de whisky aan met een lucifer. Giet de drank al brandend op de suiker en giet er direct de hete koffie op. Schenk voorzichtig de room erbij over de bolle kant van een lepel. Eventueel garneren met een beet je cacaopoeder. Koffietafel Een andere mogelijkheid van feeste- 1 kopje sterke koffie 2 eetlepels Ierse whisky 1 dessertlepel (bruine) suiker 2 eetlepels half geklopte room De koffiehandel De totale wereldproduktie van koffie bedraagt gemiddeld maar liefst 95 mil joen balen. Bijna een kwart daarvan consumeren de koffie-producerende landen zelf, maar het grootste deel voeren zij uit. Onder andere ruim twee miljoen balen naar Nederland. De Ne derlandse branders kopen hun koffie in bij internationale handelaren, ex port organisaties, maar ook steeds va ker rechtstreeks bij kleine boeren coöperaties. fietafel meestal de nadruk op de etens waren die erbij geserveerd worden, voor een keer, en zeker als u veel gasten heeft, kunt u dat omdraaien. Naast gewone koffie kunnen bijvoor beeld cappucino, caramelkoffie of kof fie met kaneel geserveerd worden. Bijzondere koffie ziet er ook nog eens mooi uit in hoge koffieglazen. After dinner Tot slot, al bekend maar met oneindi ge mogelijkheden, is de koffie na een feestelijk diner. Niets is immers gezel liger dan lekker natafelen met goede vrienden. Snoepend van echte Belgi sche bonbons en nippend van een dampend kopje sterke koffie. Koffie is eindeloos te combineren met vele soorten likeur. Zeer bekend zijn na tuurlijk Irish Coffee (met Whiskey) en koffie met cognac. Maar ook koffie met cacao en Grand Marnier, gekruide kof fie en koffie met advocaat zijn niet te versmaden na een geslaagd feestmaal. Mild of pittig Niet alle koffiesoorten zijn gelijk. De Arabicasoorten zijn wat zachter van smaak, de Robustasoorten wat pitti ger. Het hangt dus van de samenstel ling van de koffie af hoe de smaak uiteindelijk is. Excellent en Select hebben een zachte en aromatische smaak. Rosta kenmerkt zich door een krachtiger karakter. Met een smaakje Italiaans gebrande koffie om espresso of cappucino mee te maken is ook al lang niet meer alleen verkrijgbaar bij specialiteitenwinkels, in bijna elke su permarkt is deze extra gebrande koffie te vinden. Klop de slagroom met de suiker stijf, schenk in ieder glas een bor relglaasje Boerenjongens en giet er al roerend de koffie op. Garneer met n toef slagroom en enkele ro zijntjes uit de pot Boerenjongens. vrij nieuw zijn de koffies met een smaakje. Er is keuze uit drie soorten Ca- finesse: cappucino (cacaosmaak), rum- advocaat en caramelsmaak. Leuk om uzelf of uw gasten eens mee te verras sen, ook als culinair kadootje. De melk in een hoge pan tot het kookpunt verwarmen. Het vanil lestokje hierin even laten trekken. De eierdooiers en de suiker licht geel en schuimig kloppen. Het stokje verwijderen en 1/5 van de melk door de dooiers roeren. Dit op een zacht vuur al roerend ko ken tot het goed bindt. Het eier- mengsel al roerende aan de' rest van de melk toevoegen en op een laag vuur koken tot de massa aan een lepel blijft hangen. De gelatine in het water oplossen in een schaaltje boven een pan heet water, laten afkoelen en aan het mengsel toevoegen. Het mengsel van het vuur halen en er 112 dl sterke koffie door roeren, het mengsel geleiachtig laten wor den, er dan 2 1/2 dl stijfgeslagen room met 2 stijfgeslagen eiwitten door spatelen en het in de vorm overbrengen, opdienen met een vanillesaus. 3 dl melk 1/2 vanillestokje 3 eierdooiers 80 g suiker 18 g gelatine 1/2 dl sterke koffie puddingvorm Wanneer in Nederland de koffie pre cies zijn intrede heeft gedaan is moei lijk te achterhalen, via de Engelsen schijnen we het gebruik van koffie te hebben overgenomen, in 1664 werd in Den Haag het eerste koffiehuis ge opend. Pas halverwege de 18e eeuw was het in een aantal deftige families gebruik thuis koffie te drinken, in de dorpen bij de gewone mensen kwam de koffie veel later het huishouden binnen. Europa in' Europa werd de eerste koffie in 1615 in Venetië ingevoerd, in 1645 had Venetië ook de primeur van het eerste koffiehuis. Nederland volgde negen jaar later. De koffiehandel begon te bloeien, maar de Arabieren hadden nog steeds het monopolie van de pro- duktie. Ze hielden dat ook heel slim in handen door alle koffiebonen die ver scheept werden met kokend water te overgieten, zodat het onmogelijk was dat de plant ergens anders zou kiemen. Uiteindelijk was het de Nederlandse verenigde Oost-lndische Compagnie die dat monopolie heeft doorbroken na een speciale koffie-expeditie. Koffie én plantjes werden naar de Lage Lan den vervoerd. Koffiehandel Amsterdam werd aan het eind van de 17e en begin 18e eeuw het wereldcen trum van de koffiehandel, in 1699 lukte het bij een tweede poging een koffie- plant op Java te kweken. Daarna ging het gewas razendsnel de wereld over. Branden De bijzondere werking van het bran den is vermoedelijk ontdekt toen men koffiebessen plukte na een bosbrand. De smaak van het aftreksel daarvan be viel zo goed dat de bessen voortaan ge roosterd werden. Aan het eind van de 15e eeuw was koffiedrinken een onder deel van het dagelijks leven in de islami tische cultuur geworden. In het hele Middenoosten rezen de koffiehuizen als paddestoelen uit de grond. Ook nu nog zijn de oosterse koffiehuizen een verzamelplaats waar de mannen koffie drinken, spelletjes spelen en over poli tieke en andere wereldse zaken praten. Het bekendste verhaal over de ont dekking van koffie is dat van een Ethiopische geitenhoeder. De jongen verbaasde zich over de levenslustig heid van de dieren bij nacht. Hij legde het probleem voor aan de monnikken van een naburig klooster. Die legden het verband met de bessen die de die ren aten. De monnikken wierpen zich op als proefkonijn door een aftreksel van de bessen te drinken en het bewijs was geleverd; de geestelijken werden opgewekt en heel energiek. zet een pot hele sterke koffie. Sla groom metvanillesuiker luchtig en niet te stijf kloppen, schenk de warme koffie in één of meerdere glazen en garneer met een grote schep slagroom. Garneer tot slot met een snufje cacaopoeder. een pot sterke koffie 1/8 liter slagroom 1 zakje vanillesuiker snufje cacaopoeder Klop de eierdooiers met de suiker heel licht en schuimig, strooi de gezeefde maïzena erover en schep die er goed doorheen. Roer de kof fie erdoor. Breng de melk aan de kook en roer -van het vuur af- het koffiepapje erdoor. Breng het ge heel al roerend aan de kook en laat het 2 minuten koken. Laat de pud ding iets afkoelen. Klop het eiwit stijf en schep het er zorgvuldig doorheen. Doe de massa in een omgespoelde puddingvorm en laat hem afkoelen en opstijven. Doe de pudding op een schaal en garneer hem met toefjes slag room en plakjes banaan. 2 eierdooiers 75 gr suiker 50 gr maïzena 2 1/2 dl sterke, koude koffie 1/2 liter melk het wit van 2 eieren stijfgeslagen room plakjes banaan Koffiehuizen De beroemdste koffiehuizen ter we reld staan in Wenen. De koffiehuizen danken hun ontstaan aan het beleg van de stad door de Turken. Nu nog zijn de Weense koffiehuizen niet alleen voor de bewoners een rustige plaats om kranten te lezen en samen te zijn, maar ook een toeristische attractie. Koffie, Mozartkugeln van marsepein, sacher- Espresso Bij de espressomanier wordt heet wa ter in de vorm van stoom en onder ho ge druk door de koffie geperst. Espresso is extra pittig en heel snel klaar. Hij wordt geserveerd in hele klei ne kopjes met een dikke wand, om snel afkoelen te voorkomen. Espresso-apparaten zijn ruim op de markt verkrijgbaar Schenk in 4 (cappuccino-)kopjes ie der 1 eetlepel Italiaanse likeur en een halve eetlepel cognac, schenk al roerend de koffie op. Breng de melk al kloppend met een garde aan de kook en schenk in leder kopje wat van de schuimige melk. Garneer met de geschaafde, ge roosterde amandelen en serveer suiker bij de koffie. 4 dl vers gezette hete koffie 4 eetlepels Italiaanse amandellikeur 2 eetlepels cognac 1 dl melk geschaafde eri geroosterde amandelen koffie vandaan? I I 172 liter vers gezette, hete koffie 1/8 liter slagroom 1 eetlepel bruine basterdsuiker 4 borrelglaasjes Boerenjongens deze plantages via de Nederlandse bran ders vindt de koffie zijn weg naar uw kop je. Gaat u mee op koffie-reis? De koffieboom is oorspronkelijk een oer- woudgewas en heeft om goed te groeien -een warm en vochtig klimaat nodig. De bo- 7 men kunnen wel 18 meter hoog worden, maar op plantages worden ze door snoeien niet groter dan zo'n 2 tot 3 meter. Daarom 7 noemen we ze ook wel koffie-struiken. De bessen worden verzameld voor verdere verwerking. Koffie. We kennen het allemaal, we drin ken het elke dag. Thuis, op ons werk, zwart of met wat suiker en melk. Juist i feestelijke dagen nodigen uit om eens iets I bijzonders te doen met deze alledaagse drank. Er is maar heel weinig nodig om van dat gewone kopje koffie een bijzonde- i re tractatie te maken. Een bijzondere koffie hoort in een bijzonder glas. Met een espresso-apparaat kun je Italiaanse koffie op z'n lekkerst maken. Cafétière ook leuk voor op tafel is de cafétière. Dit is een grote glazen kan en het prin cipe is heel simpel: koffie los in de kan, heet water erop, even laten trekken en dan met de zeef de koffie naar de bo dem drukken. Tijk koffiedrinken is de koffietafel met gebak, vreemd genoeg ligt bij een kof- Filteren voor ieder moment van koffiedrinken is er een passende manier van koffie zetten. De meest bekende is natuurlijk de filtermanier. Vroeger kookte men water dat langzaam op de koffie werd gegoten, voor deze methode kunt u een snelfilter of een rondfilter gebrui ken. Het voordeel van deze methode is dat de koffie heter is dan uit een koffie zetapparaat. Nu gebruikt bijna iede reen een koffiezetapparaat, dat is makkelijk, snel en net zo lekker. voor de kleine boer in de Derde wereld heeft dit een aantal belangrijke voor delen. De lokale koffie-opkoper wordt uitgeschakeld, waardoor het inkomen van de koffieboer er met 20 tot 30% op vooruit gaat. Bovendien is de kleine boer verzekerd van een afnemer voor zijn koffie. Kleine coöperaties in bij voorbeeld Brazilië, Costa Rica, Guate mala en Mexico profiteren al van deze rechtstreekse inkoop-methode. Sinds augustus 1989 heeft bijvoorbeeld Douwe Egberts in de loop van één jaar op deze manier al 3,6 miljoen kilo koffie ingekocht. En dat aantal zal nog verder toenemen. Want de Nederlandse bran ders werken er hard aan om de contac ten met kleine koffieboeren en hun coöperaties in koffieproducerende landen uit te breiden. Kleine boeren in Nederland is de situatie van kleine koffieboeren de laatste jaren steeds meer in de belangstelling komen te staan. Nederlandse koffiebranders houden rekening met het belang van hun verschillende toeleveranciers in de Derde wereld. Sinds 1988 legt daarom de Stichting Branders en Planters con tacten tussen coöperaties van kleine boeren en de Nederlandse branders. Hierdoor is het voor hen steeds beter mogelijk om rechtstreeks koffie te ko pen bij kleine boeren. De koffieboeren krijgen zo direct toegang tot de ex portmarkt. tweede is Colombia, in 1989 produceer- 7 de dit land 13 miljoen balen. Andere grote koffie-producerende landen zijn onder andere Indonesië, Mexico, ivoor-- kust, Guatemala en Ethiopië. De Arabica en de Robusta vormen de twee belang- 7 rijkste soorten uit de koffie cultuur. De I Arabica is de fijner smakende koffie- boon en levert 65 tot 75% van de we- reldproduktie. De Robusta smaakt wat pittiger en kan, in tegenstelling tot de Arabica, ook in lager gelegen gebieden 7 worden verbouwd. Voordat u kunt genieten van uw kopje j koffie heeft de koffie al een lange route af- I gelegd. Waar komt koffie nu precies van daan en hoe gaat de inkoop in z’n werk? Koffie wordt verbouwd op plantages, van ^groot tot klein, in de Derde Wereld. Van Bloei en oogst 7 Een bloeiende koffie-struik zit vol wit- te bloemen. Als de bloem is uitgebloeid 7 vormt zich in een periode van 8 tot 10 maanden de koffiebes. Na het plukken worden uit deze bessen de koffiebo- nen gehaald en gaan de bonen in zak- 7 ken van meestal 60 kilo, voordat ze 7 worden verhandeld worden de bonen in de producerende landen eerst nog in verschillende kwaliteitsklassen on derverdeeld. Pas dan is de 'groene kof- torte en muziek van Strauss op de ach tergrond kenmerkt het hedendaagse Weense koffiedrinken. En Nederland? Nederlanders behoren tot de grootste koffiedrinkers ter we reld; we staan op de vijfde plaats met de koffieconsumptie per hoofd van de bevolking, wat neerkomt op vier kop jes per dag. Oorspronglanden Brazilië is al lang de grootste produ- 7 cent van koffie. Het land was in 1989 goed voor de produktie van maar liefst 26 miljoen balen koffie. Een goede I» V 7 k iSr Ie

Kranten Streekarchief Midden-Holland

Weekblad voor Waddinxveen | 1991 | | pagina 15