Streek met veel Nieuwe dansschool feestelijk open Heel Kilo WITLOF 0,98 2,50 3,98 10 GROTE KIWI’S groene produkten GROENTE FRUIT rauwkostspecialist iJH "I i Vernieuwing Boskoopse Veiling LAGE PRIJZEN L Proeverij Slow Food in ’t Baarsje Winst NKF gedaald WIJ WENSEN U PRETTIGE PAASDAGEN Uitbreiding van twee arpoolplekken ■'Waddinxveen - Het aantal car- Jtoolplaatsen in Waddinxveen langs de «•psermanweg en de Henegouwerweg wordt uitgebreid. KWALITEIT I VLOTTE BEDIENING Van Guus en Renée van der Lubbe g’Boevenjacht” trekt aandacht Paaszangavond Moerkapelle 2 Kroppen SLA 0,98 2,98 2 Kilo GROTE JONAGOLD 2,98 Kilo MIDDELMAAT TOMATEN 2,98 2,98 Kilo geschrapte KRIEL 0,98 2 HOLL KOMKOMMERS 2,50 10 CITROENEN 1,98 2KiloROODKOKENDE GIESER WILDEMAN 10 GROTE NIEUW ZEELAND KIWI’S Groei Uitgangspunten Boskoop Landelijk Kilo GROENE of GELE PAPRIKA’S 3,98 250 Gram WALDORFF SALADE0,98 2 Kilo ROODKOKENDE St. REMY 1,98 2 Bossen NARCISSEN ZONDER BLAD 2,98 LET OP! BIJ AANKOOP VAN 2 KILO APPELS NAAR KEUZE KILO WITLOF VOOR EEN KWARTJE WOENSDAG 3 APRIL 0,98 1,98 ZATERDAGMORGENVOORDEEL VAN 08.30 TOT 10.30 UUR f II DONDERDAG - VRIJDAG - ZATERDAG MET VOORDELIGE WEEKEND-AANBIEDINGEN! i DINSDAG 2 APRIL Kilo ANDIJVIE Kilo PREI 2 Kilo MIDDELMAAT COX 15 JAFFA’S 3 Kilo UIEN 5 Kilo EIGENHEIMERS 2,49 1,98 2,98 3,98 0,98 1,98 2 SLA KiloCOMICE HANDPEREN 500 Gram GESCHRAPTE WORTELS 2 Kilo JONAGOLD 15 GROTE NAVELS 2 KOMKOMMERS 0,79 2,98 3,98 1,98 I) WAARDEBON DINSDAGMORGEN OP KANAALSTRAAT PERSSINAASAPPELS NU EXTRA VOORDELIG 18 VOOR (PRIJSWIJZIGINGEN EN UITVERKOCHT VOORBEHOUDEN) Waddinxveen: Kerkweg-Oost 151B, Tel. 01828-19679 K.W.-Plein 53, Tel. 01828-13306 Boskoop: Dorpstraat 6, Tel. 01727-17056 Openingstijden: Maandag 13.00-18.00 uur; Dinsdag en woensdag 8.30-12.30 en van 13.30 tot 18.00 uur Donderdag 8.30-18.00 uur-Vrijdag 8.30-18.00 uur en Zaterdag 8.30-16.00 uur Donderdagavond koopavond op K.W.-Plein - Vrijdag koopavond in Boskoop Maandagmorgen ook geopend op de Kanaalstraat Pagina 15 Weekblad voor Waddinxveen - Woensdag 27 maart 1991 Het was zaterdagmiddag feest in de nieuwe dansschool van Ggs en Renée van der Lubbe aan de Sniepweg. (Foto: o Zo zou de omzet in het eerste j aar moe ten worden verdubbeld. Nu, dat mag niemand verwachten, natuurlijk”. r Het bedrijfsresultaat bedroeg 49,2 miljoen, wat neerkomt op 11% van de omzet tegen 12,5% in 1989. De daling van de winst per aandeel is het gevolg van een lager winstpeil en een groter aantal aandelen. met de zogenoemde Deense kar, de Europese transportnorm. Dergelijke karren passen precies in vrachtwagens, waardoor geen ruimte onbenut blijft. Voor dit project is subsidie toegezegd door het ministerie van economische zaken, aldus Brand. Die steun kon eigenlijk niet op een mooier moment komen. De Bos koopse Veiling viert deze maand name lijk het feit dat op 11 februari 1916 512 personen besloten tot de oprichting van de coöperatieve vereniging. Het afgelopen jaar is, afgezien van de interne problemen, een goed jaar voor de veiling geweest. Brand: ”De omzet is met 20 procent toegenomen, deels door een betere prijsvorming. Verder kwamen er 26 nieuwe leden bij en is de kwaliteit van het gebodene verbeterd. Neenover de hoogte van de totale om zet praat ik liever niet”. Maar daar wil de Boskoopse Veiling het niet bij laten. Ook de behuizing wordt aangepast. Zo worden de kanto ren uitgebreid en wordt de toegangs- brug verbreed. Volledig nieuw is echter het Bosbe sproject: een samentrekking van BOS- koop BEStelling. Het betreft een proef van twee jaar voor uniform vervoer DELFT - NKF, de fabrikant van kabels en telecommunicatiekabelsystemen die ook een vestiging aan de Noord- kade heeft, heeft vorig jaar de netto winst zien dalen van 38,3 miljoen naar 36,9 miljoen of per aandeel van 36,18 naar 33,67. Voorgesteld wordt een dividend in contanten van 10,25 of een bedrag in contanten plus 2,5% in aandelen. In het laatste geval wordt het contante bedrag uiterlijk 7 mei nabeurs worden bekendgemaakt. bar een hamburger weghappen, liefst staande eten, ongezond en vet, dat is Fast Food. Het vlees van de hambur gers is slecht, afkomstig uit de bio-in- dustrie, en in veel gevallen is de pro- duktie van het vlees aanleiding geweest tot het kappen van oerwoud. De massale consumptie van het in- standvoedsel dringt de plaatselijke eet cultuur, en de kennis daarvan, naar de achtergrond. Fast Food verzameld in zich alles waar Slow Food tegen is. Onze voeding, als een van onze belang rijkste dagelijkse ervaringen, verdient het respect waar het recht op heeft. En dat respect begint met de produktie van het voedsel, en de omstandigheden van produktie, en het eindigt met het opti male genot van een uitstekend toebe reide maaltijd, in alle rust genuttigd, liefst in goed gezelschap, waarbij de er varing van het eten een belevenis wordt. Zo’n belevenis is niet weggelegd voor een kleine elite, of alleen bereikbaar bij speciale (bijvoorbeeld feestelijke) gelegenheden. Integendeel: in principe kan ze zich iedere dag in ieder huishou den voordoen. De middelen daartoe zijn eenvoudige en goedkoper dan veel mensen zich misschien realiseren. Met een beetje aandacht en met wat hulp van de juiste ideeën en recepten be hoort een verantwoorde en overheer lijke maaltijd voor iedereen tot de mo gelijkheden. Aandacht en tijd: het zijn sleutelbe grippen in de filosofie van Slow Food. Voor wie het eens op deze manier wil proberen zal het al een enorme opluch ting zijn om even verlost te wezen van het jachtige leven in onze produktie- maatschappijDat, samen met het grote plezier dat in het eten van een goed verzorgde maaltijd besloten ligt, zijn de grote troefkaarten van Slow Food. Slow Food brengt ons terug naar de kwaliteit van het bestaan. De omzet zakte vorig jaar van 470,8 miljoen naar 447,7 miljoen. Een da ling was al bij eerdere gelegenheden aangekondigd. De oorzaken waren la gere metaalprijzen (die doorwerken in de prijzen voor de eindprodukten), la gere verkoopprijzen voor enkele hoofdprodukten en gewijzigde com merciële voorwaarden bij belangrijke Nederlandse afnemers. De export be liep 131,9 miljoen (vorig jaar 101,3 miljoen), wat neerkomt op 29,5% van de totale omzet tegen 21,5% in 1989. De sector energiekabel boekte een om zet van 166,3 miljoen en de sector te lecom 281,4 miljoen. In vergelijking met 1989 daalde de omzet in energieka bel met 10,9% en van de telecom-acti- viteiten met 1%. Tenslotte was er voor Sharon Staijen op de 100m schoolslag bij de meisjes ’76 nog een gouden medaille in 1.20.5. De wedstrijden werden besloten met twee estafette nummers, de 4xl00m wisselslag jongens ’76 en de 4xl00m vrijeslag meisjes ’76. De jongensploeg met Mark v.d. Schier, Bob en Peter de Bruijn en Mark Nahon werd tweede in 5.05.9. De meisjes, Inge v.d. Schier, Danny Matheeuwsen, Sharon Stayen en Yvette de Beer eindigden in 4.41.4 als derde. Het Waddinxveense dansechtpaar Guus en Renée van der Lubbe voor hun dansschool in het sportpark ”de Sniep”. (Foto: Ton Bennemeer). Daarnaast is in en rond Bleiswijk een concentratie van glastuinbouw ont staan die in de toekomst verder ver sterkt zal worden. Verder worden op de koude grond diverse andere produk- ten geteeld. Een belangrijk deel van deze groene produkten wordt verhan deld via de veilingen die de regio Mid- den-Holland telt. In Boskoop is de Co öperatieve Vereniging ”De Boskoopse Veiling BA” gevestigd. Hierin worden boomkwekerijprodukten uit Boskoop en omgeving geveild. Deze veiling viert dit jaar haar 75-jarig bestaan. Bleiswijk telt twee veilingen, te weten de Coöperatieve Bloemenveiling Ber- kel en Omstreken B.A waar bloemen en planten worden verhandeld en de Coöperatieve Groenten- en Fruitvei ling ”De Kring”. Deze laatste is onlangs gefuseerd met de Coöperatieve Tuinbouwveiling ’’Gouda en omstreken” B.A. in Wad dinxveen. Op de Groenten- en Fruit veiling en de Tuinbouwveiling worden tomaten, paprika’s, komkommers, wit lof en spruiten verhandeld. Zowel in Bleiswijk als in Waddinxveen is rond de veiling(en) een sterke con centratie van (aanverwante) bedrijvig heid, in de transport/distributie en groothandel sfeer, ontstaan. WADDINXVEEN/BOSKOOP - In het magazine ’’Ondernemen in Mid- den-Holland” constateert de Kamer van Koophandel en Fabrieken voor Midden-Holland dat de Goudse streek behalve een grote hoeveelheid (zakelijke) diensten en (industriële) produkten een niet onaanzienlijke hoeveelheid groene produkten levert. Zo is Boskoop hèt sierteeltcentrum van Europa. Hieronder worden de belangrijkste doelstellingen van Slow Food, zoals ze op internationaal niveau zijn geformu leerd, opgesomd. 1Het tegengaan van de trend naar ge- lijkvormigheid op voedingsgebied en de herwaardering van de regionale gastronomische produktie. De Fast Food-cultuur beperkt de verscheiden heid aan smaken en biedt vooral aan de jongere generatie een voorbeeld dat volledig losstaat van de tradities van het eigen land. Slow Food respecteert en stimuleert de nationale en regionale keuken met hun historische gebruiken. .1 Er bestonden verschillen van inzicht. Meer wil J.C. Brand, sinds september 1990 directeur van de coöperatieve ver eniging De Boskoopse Veiling BA, er eigenlijk niet over zeggen. Zijn voor ganger is vertrokken omdat er onover brugbare problemen waren over het te voeren beleid en daar wil de 42-jarige Boskoper het gewoon bij laten. Nu was de keuze waarvoor de leiding zich zag gesteld wel van dien aard, dat daarover een crisis kan ontstaan. Want het bestuur stond voor de vraag of de veiling aan de Middelburgseweg 88a moest blijven of moest verhuizen naar het nieuwe International Trade Centre (ITC) aan de Hoogeveenseweg. Uiteindelijk is alles bij het oude geble ven. Brand: ”Uit het advies van de pro jectgroep, oktober vorig jaar, bleek dat verhuizen een onhaalbare kaart was. Naar de carpoolplek bij de oostkant van het Gouweaquaduct wordt ook ge keken door het gemeentebestuur van Gouda. De gemeente pleegt hierover overleg met de gemeente Waddinx veen en Rijkswaterstaat. ivlOERKAPELLE - Op woensdag avond 27 maart om acht uur zal er een koor- en samenzangavond gehouden worden in de Ned. Herv. Kerk te 'Moerkapelle. Hieraan werken mee de Herv. Gem. '..Zangvereniging ”De Lofzang” uit Gouda onder leiding van Addie de Jong en de Chr. Gem. Zangvereniging ’’Sursum Corda” uit Moerkapelle on der leiding van Hans de Wit. Het orgel wordt bespeeld door Peter Verweij en Petra Meijers speelt dwars fluit. De meditatie zal worden verzorgd door Tjs. J.W. van Estrik. De collecte is be- ^temd voor het restauratiefonds van de jSged. Herv. Kerk. WADDINXVEEN - Guus en Renée van der Lubbe hebben zaterdagmiddag voor genodigden en zaterdagavond voor de leerlingen de nieuwe vestiging van de dansschool aan de Sniepweg 13e feestelijk in gebruik genomen. De offi ciële opening was om vier uur ’s mid dags. Het echtpaar liep de hele zaterdag lang trots rond in de onherkenbaar ver bouwde ruimte van het kleedkamer- complex van het vroegere zwembad. In een aanpalende ruimte is de korfbal vereniging Korbis ondergebracht. Guus en Renée van der Lubbe gaven tot voor kort jarenlang dansles in Het Trefpunt aan de Stationsstraat, maar de wens om over een eigen ruimte te kunnen beschikken bleef bestaan. Die wens is nu in vervulling gegaan. De dansschool van Guus en Renée van der Lubbe beschikt thans over de mogelijk heid om op elke dag van de week dans- lustigen te kunnen ontvangen. Dat is uiteraard een belangrijke verbe tering ten opzichte van de vorige situa tie toen op een beperkt aantal avonden les kon worden gegeven. De dans school heeft het cursusaanbod dan ook uitgebreid. ”We hebben hier 6,5 hectare, waarvan inmiddels iets meer dan 3,5 in ge bruik”, vervolgt Brand, uitkijkend over het landelijk gebied, op de grens met Reeuwijk, waar duizenden plan ten, bomen en heesters keurig in de buitenlucht staan gerangschikt. Slechts enkele handelaren drentelen deze frisse ochtend over de paden. Zij kie zen, ronden die transactie af in het vei linggebouw en vertrekken met hun co niferen, laanbomen, heesters of perk- planten, zonder tussenkomst van de kweker. Cash and carry, zoals Brand dat noemt. De meeste kwekers komen elke dag twee of drie keer kijken of zij hun ’kraam’ weer moeten vullen, aldus de directeur. Maar ook hier heeft de computer in middels een rol. Een behoorlijk aantal kwekers - 80 procent van de 260 leden biedt via de veiling aan - bezit inmid dels een personal computer en een mo dem. Daarmee kunnen zij vanuit hun huis precies bij de veiling opvragen, wat er die dag is verkocht. Vaak komen ze dan pas de andere dag hun aanbod completeren, dat scheelt sowieso en kele ritjes naar de Middelburgseweg. 2. Het bieden van het alternatief van de traagheid. Slow Food zet aan tot het nadenken over het ’fast life’, over het neurotische vlugge leven waarin soms drukdoenerij wordt verward met effi ciëntie. We hebben een herwaardering nodig van het langzaamaan als remedie tegen de snelheid waardoor ons leven wordt geregeerd. 3. De waardering van kwaliteit. Kwali tatief hoogstaande voedingsprodukten zowel als de plaatsen waar ze kunnen worden verkregen verdienen aandacht en, als dat nodig is, bescherming. Het serieuze en eerlijke werk van al dege nen wiens doel kwaliteit is moet op waarde worden geschat, of het nu gaat om top-restaurants of eenvoudige loka liteiten, om dure gourmet-winkels of het werk van zelfstandige vaklieden. Voor informatie over kwaliteit bestaat belangstelling op internationaal ni veau. 4. Het bevorderen van een nieuwe ecologische voedingseducatie. Een nieuw bewustzijn op voedingsgebied moet gepaard gaan met een nieuw be wustzijn op ecologisch gebied. Respect voor voedsel brengt met zich mee een herwaardering van de manier waarop dat voedsel wordt geproduceerd. Slow Food stimuleert een eerbiediging van onze natuurlijke omgeving, strijdt te gen het gebruik van schadelijke stoffen in de landbouw, voert oppositie tegen de vernietiging van oerwoud ten be hoeve van de veeteelt. 5. Het bemachtigen, opslaan en uit wisselen van informatie. Onderzoek van de lokale cultuur op het gebied van voeding en gastronomie en uitwisseling van dergelijke gegevens kan bijdragen tot het behoud van die cultuur. Slow Food houdt zich bezig met de interna tionale distributie van culinaire gege vens, historische studies, informatie over produktiewijzen etc. 6. De bescherming van het genieten. Het recht op genieten is een van de be langrijkste uitgangspunten van de be weging. Plezier en levenskunst zijn geen antagonisten van de materiële en geestelijke gezondheid van de mens; ze zijn juist een wezenlijk bestanddeel van zijn psychisch/fysiek welbevinden. Voor Slow Food kan een hoogstaande materiële cultuur worden gesteld te genover het dubbele kwaad van ener zijds het vervlakken van de zintuigen en anderzijds een niets ontziende pro- duktiviteit van het ’fast life’. *j Sjaak Noteboom). WADDINXVEEN - In restaurant ’t Baarsje aan de Zwarteweg in Waddinx veen wordt voor genodigden dinsdag 16 april tussen 15.00 en 17.00 uur een proeverij gehouden van Slow Food. De oprichting van de Stichting Slow Food Nederland is niet onopgemerkt voorbijgegaan. De reacties op Slow Food, internationale beweging ter be scherming van het recht op genieten, zijn enthousiast. Voor de Stichting het bewijs dat ’’actief genieten” in plaats van passief consumeren velen aan spreekt. ”De twintigste eeuw, geboren en geto gen onder het teken van de industriële beschaving, heeft eerst de auto uitge vonden en vervolgens haar leven er naar gemodelleerd. Snelheid houdt ons geketend - we worden allen door het zelfde virus verslonden: dat van het ’fastlife’ dat onze gewoontes, ons ach tervolgt tot in ons huis, ons onderwerpt tot het voerden in ’fast-food’-restau- rants. Homo sapiens moet zijn wijsheid hervinden en zich verlossen van de snelheid die in staat is van hem een met uitsterven bedreigde soort te maken”. Zo begint het manifest dat ten grond slag ligt aan de internationale Slow Food-beweging. Een beweging die zich opwerpt tot een ’verdediging van het recht op genieten’. Het zijn grote woor den, maar ze komen allemaal (onge veer) op hetzelfde neer: we moeten meer aandacht besteden aan de een voudige, dagelijkse genoegens die ons voedsel ons kan bieden, daartoe moet er het een en ander veranderen aan onze maaltijden, maar ook aan onszelf. Dat is de kern van Slow Food. Waarom is dit nu zo belangrijk, het ’recht op plezier’? Is Slow Food een he donistische beweging? Het hedonisme staat in Van Dale omschreven als de ’leer dat zinnelijk genot het richtsnoer van ’s mensen handelen behoort te zijn en het hoogste goed is’. Maar Slow Food is niet uitsluitend geïnteresseerd in plat genot; integen deel - de beweging paart het persoon lijke plezier van het eten aan een groot gevoel voor maatschappelijke verant woordelijkheid. Het is precies deze combinatie die van Slow Food zo’n unieke, en zo’n belangrijke beweging maakt. Slow Food is begonnen in Italië, en heeft zich ale een inktvlek in enkele ja- ren over Europa verspreid. Tegen woordig heeft de beweging vaste voet aan de grond in tientallen landen, waaronder landen in Noord en Zuid Amerika, Azië en Oceanië. Slow Food heeft het karakter van een groot inter nationaal samenwerkingsverband van gastronomen. Maar de belangstelling komt niet alleen vanuit de culinaire hoek; ook cultuur- en milieubescher mers zijn geïnteresseerd, en meer in het algemeen alle mensen die op een bewuste en verantwoorde wijze met hun voedsel en eetgenot willen om gaan. De naam Slow Food is gekozen als reactie op ’fast food’. Snel in een snack- «WADDINXVEEN - De ’’boeven- jacht” van burgemeester C.M. van der juinden is landelijk nieuws geworden. Nadat het Weekblad voor Waddinx- ween vorige week woensdag op de voorpagina melding had gemaakt van de door onze eerste burger gegeven tip die leidde tot de aanhouding van vier Haagse criminelen plaatsten ook en kele landelijke kranten, zoals De Tele graaf, die er ook een plekje op de voor pagina voor inruimde, het bericht. Burgemeester Van der Linden zag op de bewuste zondagavond rond midder nacht in de buurt van het tennispark Be Fair verdachte bewegingen, die hem aanleiding gaven onmiddellijk bij thuiskomst de rijkspolitie te bellen. Hierdoor kon de Hermandad de vier Hagenaars op heterdaad betrappen bij het stelen van sportkleding ter waarde van achtduizend gulden. Het was de heer Van der Linden overi gens al eerder gebeurd dat op zijn aan wijzingen een aantal verdachte perso nen kon worden gearresteerd. PB WK

Kranten Streekarchief Midden-Holland

Weekblad voor Waddinxveen | 1991 | | pagina 15