Streek met veel
Nieuwe dansschool
feestelijk open
Heel Kilo WITLOF
0,98
2,50
3,98 10 GROTE KIWI’S
groene produkten
GROENTE FRUIT
rauwkostspecialist
iJH "I i
Vernieuwing Boskoopse Veiling
LAGE PRIJZEN
L
Proeverij
Slow Food
in ’t Baarsje
Winst NKF
gedaald
WIJ
WENSEN
U
PRETTIGE
PAASDAGEN
Uitbreiding
van twee
arpoolplekken
■'Waddinxveen - Het aantal car-
Jtoolplaatsen in Waddinxveen langs de
«•psermanweg en de Henegouwerweg
wordt uitgebreid.
KWALITEIT I VLOTTE BEDIENING
Van Guus en Renée van der Lubbe
g’Boevenjacht”
trekt
aandacht
Paaszangavond
Moerkapelle
2 Kroppen SLA
0,98
2,98
2 Kilo GROTE JONAGOLD
2,98
Kilo MIDDELMAAT TOMATEN
2,98
2,98
Kilo geschrapte KRIEL
0,98
2 HOLL KOMKOMMERS
2,50
10 CITROENEN
1,98
2KiloROODKOKENDE
GIESER WILDEMAN
10 GROTE NIEUW ZEELAND
KIWI’S
Groei
Uitgangspunten
Boskoop
Landelijk
Kilo GROENE of GELE
PAPRIKA’S 3,98
250 Gram WALDORFF SALADE0,98
2 Kilo ROODKOKENDE
St. REMY 1,98
2 Bossen NARCISSEN
ZONDER BLAD 2,98
LET OP! BIJ AANKOOP VAN 2 KILO APPELS NAAR KEUZE KILO WITLOF VOOR EEN KWARTJE
WOENSDAG 3 APRIL
0,98
1,98
ZATERDAGMORGENVOORDEEL VAN 08.30 TOT 10.30 UUR
f
II
DONDERDAG - VRIJDAG - ZATERDAG
MET VOORDELIGE WEEKEND-AANBIEDINGEN!
i
DINSDAG 2 APRIL
Kilo ANDIJVIE
Kilo PREI
2 Kilo MIDDELMAAT COX
15 JAFFA’S
3 Kilo UIEN
5 Kilo EIGENHEIMERS
2,49
1,98
2,98
3,98
0,98
1,98
2 SLA
KiloCOMICE
HANDPEREN
500 Gram GESCHRAPTE
WORTELS
2 Kilo JONAGOLD
15 GROTE NAVELS
2 KOMKOMMERS
0,79
2,98
3,98
1,98
I)
WAARDEBON
DINSDAGMORGEN
OP KANAALSTRAAT
PERSSINAASAPPELS
NU EXTRA
VOORDELIG 18 VOOR
(PRIJSWIJZIGINGEN EN UITVERKOCHT VOORBEHOUDEN)
Waddinxveen: Kerkweg-Oost 151B, Tel. 01828-19679 K.W.-Plein 53, Tel. 01828-13306
Boskoop: Dorpstraat 6, Tel. 01727-17056
Openingstijden: Maandag 13.00-18.00 uur; Dinsdag en woensdag 8.30-12.30 en van 13.30 tot 18.00 uur
Donderdag 8.30-18.00 uur-Vrijdag 8.30-18.00 uur en Zaterdag 8.30-16.00 uur
Donderdagavond koopavond op K.W.-Plein - Vrijdag koopavond in Boskoop
Maandagmorgen ook geopend op de Kanaalstraat
Pagina 15
Weekblad voor Waddinxveen - Woensdag 27 maart 1991
Het was zaterdagmiddag feest in de nieuwe dansschool van Ggs en Renée van der Lubbe aan de Sniepweg. (Foto:
o
Zo zou de omzet in het eerste j aar moe
ten worden verdubbeld. Nu, dat mag
niemand verwachten, natuurlijk”.
r
Het bedrijfsresultaat bedroeg 49,2
miljoen, wat neerkomt op 11% van de
omzet tegen 12,5% in 1989. De daling
van de winst per aandeel is het gevolg
van een lager winstpeil en een groter
aantal aandelen.
met de zogenoemde Deense kar, de
Europese transportnorm. Dergelijke
karren passen precies in vrachtwagens,
waardoor geen ruimte onbenut blijft.
Voor dit project is subsidie toegezegd
door het ministerie van economische
zaken, aldus Brand.
Die steun kon eigenlijk niet op een
mooier moment komen. De Bos
koopse Veiling viert deze maand name
lijk het feit dat op 11 februari 1916 512
personen besloten tot de oprichting van
de coöperatieve vereniging.
Het afgelopen jaar is, afgezien van de
interne problemen, een goed jaar voor
de veiling geweest. Brand: ”De omzet
is met 20 procent toegenomen, deels
door een betere prijsvorming. Verder
kwamen er 26 nieuwe leden bij en is de
kwaliteit van het gebodene verbeterd.
Neenover de hoogte van de totale om
zet praat ik liever niet”.
Maar daar wil de Boskoopse Veiling
het niet bij laten. Ook de behuizing
wordt aangepast. Zo worden de kanto
ren uitgebreid en wordt de toegangs-
brug verbreed.
Volledig nieuw is echter het Bosbe
sproject: een samentrekking van BOS-
koop BEStelling. Het betreft een proef
van twee jaar voor uniform vervoer
DELFT - NKF, de fabrikant van kabels
en telecommunicatiekabelsystemen
die ook een vestiging aan de Noord-
kade heeft, heeft vorig jaar de netto
winst zien dalen van 38,3 miljoen naar
36,9 miljoen of per aandeel van
36,18 naar 33,67. Voorgesteld wordt
een dividend in contanten van 10,25
of een bedrag in contanten plus 2,5% in
aandelen. In het laatste geval wordt het
contante bedrag uiterlijk 7 mei nabeurs
worden bekendgemaakt.
bar een hamburger weghappen, liefst
staande eten, ongezond en vet, dat is
Fast Food. Het vlees van de hambur
gers is slecht, afkomstig uit de bio-in-
dustrie, en in veel gevallen is de pro-
duktie van het vlees aanleiding geweest
tot het kappen van oerwoud.
De massale consumptie van het in-
standvoedsel dringt de plaatselijke eet
cultuur, en de kennis daarvan, naar de
achtergrond. Fast Food verzameld in
zich alles waar Slow Food tegen is.
Onze voeding, als een van onze belang
rijkste dagelijkse ervaringen, verdient
het respect waar het recht op heeft. En
dat respect begint met de produktie van
het voedsel, en de omstandigheden van
produktie, en het eindigt met het opti
male genot van een uitstekend toebe
reide maaltijd, in alle rust genuttigd,
liefst in goed gezelschap, waarbij de er
varing van het eten een belevenis
wordt.
Zo’n belevenis is niet weggelegd voor
een kleine elite, of alleen bereikbaar
bij speciale (bijvoorbeeld feestelijke)
gelegenheden. Integendeel: in principe
kan ze zich iedere dag in ieder huishou
den voordoen. De middelen daartoe
zijn eenvoudige en goedkoper dan veel
mensen zich misschien realiseren. Met
een beetje aandacht en met wat hulp
van de juiste ideeën en recepten be
hoort een verantwoorde en overheer
lijke maaltijd voor iedereen tot de mo
gelijkheden.
Aandacht en tijd: het zijn sleutelbe
grippen in de filosofie van Slow Food.
Voor wie het eens op deze manier wil
proberen zal het al een enorme opluch
ting zijn om even verlost te wezen van
het jachtige leven in onze produktie-
maatschappijDat, samen met het
grote plezier dat in het eten van een
goed verzorgde maaltijd besloten ligt,
zijn de grote troefkaarten van Slow
Food. Slow Food brengt ons terug naar
de kwaliteit van het bestaan.
De omzet zakte vorig jaar van 470,8
miljoen naar 447,7 miljoen. Een da
ling was al bij eerdere gelegenheden
aangekondigd. De oorzaken waren la
gere metaalprijzen (die doorwerken in
de prijzen voor de eindprodukten), la
gere verkoopprijzen voor enkele
hoofdprodukten en gewijzigde com
merciële voorwaarden bij belangrijke
Nederlandse afnemers. De export be
liep 131,9 miljoen (vorig jaar 101,3
miljoen), wat neerkomt op 29,5% van
de totale omzet tegen 21,5% in 1989.
De sector energiekabel boekte een om
zet van 166,3 miljoen en de sector te
lecom 281,4 miljoen. In vergelijking
met 1989 daalde de omzet in energieka
bel met 10,9% en van de telecom-acti-
viteiten met 1%.
Tenslotte was er voor Sharon Staijen
op de 100m schoolslag bij de meisjes
’76 nog een gouden medaille in 1.20.5.
De wedstrijden werden besloten met
twee estafette nummers, de 4xl00m
wisselslag jongens ’76 en de 4xl00m
vrijeslag meisjes ’76. De jongensploeg
met Mark v.d. Schier, Bob en Peter de
Bruijn en Mark Nahon werd tweede in
5.05.9. De meisjes, Inge v.d. Schier,
Danny Matheeuwsen, Sharon Stayen
en Yvette de Beer eindigden in 4.41.4
als derde.
Het Waddinxveense dansechtpaar Guus en Renée van der Lubbe voor
hun dansschool in het sportpark ”de Sniep”. (Foto: Ton Bennemeer).
Daarnaast is in en rond Bleiswijk een
concentratie van glastuinbouw ont
staan die in de toekomst verder ver
sterkt zal worden. Verder worden op
de koude grond diverse andere produk-
ten geteeld. Een belangrijk deel van
deze groene produkten wordt verhan
deld via de veilingen die de regio Mid-
den-Holland telt. In Boskoop is de Co
öperatieve Vereniging ”De Boskoopse
Veiling BA” gevestigd. Hierin worden
boomkwekerijprodukten uit Boskoop
en omgeving geveild. Deze veiling viert
dit jaar haar 75-jarig bestaan.
Bleiswijk telt twee veilingen, te weten
de Coöperatieve Bloemenveiling Ber-
kel en Omstreken B.A waar bloemen
en planten worden verhandeld en de
Coöperatieve Groenten- en Fruitvei
ling ”De Kring”.
Deze laatste is onlangs gefuseerd met
de Coöperatieve Tuinbouwveiling
’’Gouda en omstreken” B.A. in Wad
dinxveen. Op de Groenten- en Fruit
veiling en de Tuinbouwveiling worden
tomaten, paprika’s, komkommers, wit
lof en spruiten verhandeld.
Zowel in Bleiswijk als in Waddinxveen
is rond de veiling(en) een sterke con
centratie van (aanverwante) bedrijvig
heid, in de transport/distributie en
groothandel sfeer, ontstaan.
WADDINXVEEN/BOSKOOP - In het magazine ’’Ondernemen in Mid-
den-Holland” constateert de Kamer van Koophandel en Fabrieken voor
Midden-Holland dat de Goudse streek behalve een grote hoeveelheid
(zakelijke) diensten en (industriële) produkten een niet onaanzienlijke
hoeveelheid groene produkten levert.
Zo is Boskoop hèt sierteeltcentrum van Europa.
Hieronder worden de belangrijkste
doelstellingen van Slow Food, zoals ze
op internationaal niveau zijn geformu
leerd, opgesomd.
1Het tegengaan van de trend naar ge-
lijkvormigheid op voedingsgebied en
de herwaardering van de regionale
gastronomische produktie. De Fast
Food-cultuur beperkt de verscheiden
heid aan smaken en biedt vooral aan de
jongere generatie een voorbeeld dat
volledig losstaat van de tradities van
het eigen land. Slow Food respecteert
en stimuleert de nationale en regionale
keuken met hun historische gebruiken.
.1
Er bestonden verschillen van inzicht.
Meer wil J.C. Brand, sinds september
1990 directeur van de coöperatieve ver
eniging De Boskoopse Veiling BA, er
eigenlijk niet over zeggen. Zijn voor
ganger is vertrokken omdat er onover
brugbare problemen waren over het te
voeren beleid en daar wil de 42-jarige
Boskoper het gewoon bij laten.
Nu was de keuze waarvoor de leiding
zich zag gesteld wel van dien aard, dat
daarover een crisis kan ontstaan. Want
het bestuur stond voor de vraag of de
veiling aan de Middelburgseweg 88a
moest blijven of moest verhuizen naar
het nieuwe International Trade Centre
(ITC) aan de Hoogeveenseweg.
Uiteindelijk is alles bij het oude geble
ven. Brand: ”Uit het advies van de pro
jectgroep, oktober vorig jaar, bleek dat
verhuizen een onhaalbare kaart was.
Naar de carpoolplek bij de oostkant
van het Gouweaquaduct wordt ook ge
keken door het gemeentebestuur van
Gouda. De gemeente pleegt hierover
overleg met de gemeente Waddinx
veen en Rijkswaterstaat.
ivlOERKAPELLE - Op woensdag
avond 27 maart om acht uur zal er een
koor- en samenzangavond gehouden
worden in de Ned. Herv. Kerk te
'Moerkapelle.
Hieraan werken mee de Herv. Gem.
'..Zangvereniging ”De Lofzang” uit
Gouda onder leiding van Addie de
Jong en de Chr. Gem. Zangvereniging
’’Sursum Corda” uit Moerkapelle on
der leiding van Hans de Wit.
Het orgel wordt bespeeld door Peter
Verweij en Petra Meijers speelt dwars
fluit.
De meditatie zal worden verzorgd door
Tjs. J.W. van Estrik. De collecte is be-
^temd voor het restauratiefonds van de
jSged. Herv. Kerk.
WADDINXVEEN - Guus en Renée
van der Lubbe hebben zaterdagmiddag
voor genodigden en zaterdagavond
voor de leerlingen de nieuwe vestiging
van de dansschool aan de Sniepweg 13e
feestelijk in gebruik genomen. De offi
ciële opening was om vier uur ’s mid
dags.
Het echtpaar liep de hele zaterdag lang
trots rond in de onherkenbaar ver
bouwde ruimte van het kleedkamer-
complex van het vroegere zwembad. In
een aanpalende ruimte is de korfbal
vereniging Korbis ondergebracht.
Guus en Renée van der Lubbe gaven
tot voor kort jarenlang dansles in Het
Trefpunt aan de Stationsstraat, maar
de wens om over een eigen ruimte te
kunnen beschikken bleef bestaan.
Die wens is nu in vervulling gegaan. De
dansschool van Guus en Renée van der
Lubbe beschikt thans over de mogelijk
heid om op elke dag van de week dans-
lustigen te kunnen ontvangen.
Dat is uiteraard een belangrijke verbe
tering ten opzichte van de vorige situa
tie toen op een beperkt aantal avonden
les kon worden gegeven. De dans
school heeft het cursusaanbod dan ook
uitgebreid.
”We hebben hier 6,5 hectare, waarvan
inmiddels iets meer dan 3,5 in ge
bruik”, vervolgt Brand, uitkijkend
over het landelijk gebied, op de grens
met Reeuwijk, waar duizenden plan
ten, bomen en heesters keurig in de
buitenlucht staan gerangschikt. Slechts
enkele handelaren drentelen deze
frisse ochtend over de paden. Zij kie
zen, ronden die transactie af in het vei
linggebouw en vertrekken met hun co
niferen, laanbomen, heesters of perk-
planten, zonder tussenkomst van de
kweker. Cash and carry, zoals Brand
dat noemt. De meeste kwekers komen
elke dag twee of drie keer kijken of zij
hun ’kraam’ weer moeten vullen, aldus
de directeur.
Maar ook hier heeft de computer in
middels een rol. Een behoorlijk aantal
kwekers - 80 procent van de 260 leden
biedt via de veiling aan - bezit inmid
dels een personal computer en een mo
dem. Daarmee kunnen zij vanuit hun
huis precies bij de veiling opvragen,
wat er die dag is verkocht. Vaak komen
ze dan pas de andere dag hun aanbod
completeren, dat scheelt sowieso en
kele ritjes naar de Middelburgseweg.
2. Het bieden van het alternatief van
de traagheid. Slow Food zet aan tot het
nadenken over het ’fast life’, over het
neurotische vlugge leven waarin soms
drukdoenerij wordt verward met effi
ciëntie. We hebben een herwaardering
nodig van het langzaamaan als remedie
tegen de snelheid waardoor ons leven
wordt geregeerd.
3. De waardering van kwaliteit. Kwali
tatief hoogstaande voedingsprodukten
zowel als de plaatsen waar ze kunnen
worden verkregen verdienen aandacht
en, als dat nodig is, bescherming. Het
serieuze en eerlijke werk van al dege
nen wiens doel kwaliteit is moet op
waarde worden geschat, of het nu gaat
om top-restaurants of eenvoudige loka
liteiten, om dure gourmet-winkels of
het werk van zelfstandige vaklieden.
Voor informatie over kwaliteit bestaat
belangstelling op internationaal ni
veau.
4. Het bevorderen van een nieuwe
ecologische voedingseducatie. Een
nieuw bewustzijn op voedingsgebied
moet gepaard gaan met een nieuw be
wustzijn op ecologisch gebied. Respect
voor voedsel brengt met zich mee een
herwaardering van de manier waarop
dat voedsel wordt geproduceerd. Slow
Food stimuleert een eerbiediging van
onze natuurlijke omgeving, strijdt te
gen het gebruik van schadelijke stoffen
in de landbouw, voert oppositie tegen
de vernietiging van oerwoud ten be
hoeve van de veeteelt.
5. Het bemachtigen, opslaan en uit
wisselen van informatie. Onderzoek
van de lokale cultuur op het gebied van
voeding en gastronomie en uitwisseling
van dergelijke gegevens kan bijdragen
tot het behoud van die cultuur. Slow
Food houdt zich bezig met de interna
tionale distributie van culinaire gege
vens, historische studies, informatie
over produktiewijzen etc.
6. De bescherming van het genieten.
Het recht op genieten is een van de be
langrijkste uitgangspunten van de be
weging. Plezier en levenskunst zijn
geen antagonisten van de materiële en
geestelijke gezondheid van de mens; ze
zijn juist een wezenlijk bestanddeel
van zijn psychisch/fysiek welbevinden.
Voor Slow Food kan een hoogstaande
materiële cultuur worden gesteld te
genover het dubbele kwaad van ener
zijds het vervlakken van de zintuigen
en anderzijds een niets ontziende pro-
duktiviteit van het ’fast life’.
*j
Sjaak Noteboom).
WADDINXVEEN - In restaurant ’t
Baarsje aan de Zwarteweg in Waddinx
veen wordt voor genodigden dinsdag
16 april tussen 15.00 en 17.00 uur een
proeverij gehouden van Slow Food.
De oprichting van de Stichting Slow
Food Nederland is niet onopgemerkt
voorbijgegaan. De reacties op Slow
Food, internationale beweging ter be
scherming van het recht op genieten,
zijn enthousiast. Voor de Stichting het
bewijs dat ’’actief genieten” in plaats
van passief consumeren velen aan
spreekt.
”De twintigste eeuw, geboren en geto
gen onder het teken van de industriële
beschaving, heeft eerst de auto uitge
vonden en vervolgens haar leven er
naar gemodelleerd. Snelheid houdt ons
geketend - we worden allen door het
zelfde virus verslonden: dat van het
’fastlife’ dat onze gewoontes, ons ach
tervolgt tot in ons huis, ons onderwerpt
tot het voerden in ’fast-food’-restau-
rants. Homo sapiens moet zijn wijsheid
hervinden en zich verlossen van de
snelheid die in staat is van hem een met
uitsterven bedreigde soort te maken”.
Zo begint het manifest dat ten grond
slag ligt aan de internationale Slow
Food-beweging. Een beweging die zich
opwerpt tot een ’verdediging van het
recht op genieten’. Het zijn grote woor
den, maar ze komen allemaal (onge
veer) op hetzelfde neer: we moeten
meer aandacht besteden aan de een
voudige, dagelijkse genoegens die ons
voedsel ons kan bieden, daartoe moet
er het een en ander veranderen aan
onze maaltijden, maar ook aan onszelf.
Dat is de kern van Slow Food.
Waarom is dit nu zo belangrijk, het
’recht op plezier’? Is Slow Food een he
donistische beweging? Het hedonisme
staat in Van Dale omschreven als de
’leer dat zinnelijk genot het richtsnoer
van ’s mensen handelen behoort te zijn
en het hoogste goed is’.
Maar Slow Food is niet uitsluitend
geïnteresseerd in plat genot; integen
deel - de beweging paart het persoon
lijke plezier van het eten aan een groot
gevoel voor maatschappelijke verant
woordelijkheid. Het is precies deze
combinatie die van Slow Food zo’n
unieke, en zo’n belangrijke beweging
maakt.
Slow Food is begonnen in Italië, en
heeft zich ale een inktvlek in enkele ja-
ren over Europa verspreid. Tegen
woordig heeft de beweging vaste voet
aan de grond in tientallen landen,
waaronder landen in Noord en Zuid
Amerika, Azië en Oceanië. Slow Food
heeft het karakter van een groot inter
nationaal samenwerkingsverband van
gastronomen. Maar de belangstelling
komt niet alleen vanuit de culinaire
hoek; ook cultuur- en milieubescher
mers zijn geïnteresseerd, en meer in
het algemeen alle mensen die op een
bewuste en verantwoorde wijze met
hun voedsel en eetgenot willen om
gaan.
De naam Slow Food is gekozen als
reactie op ’fast food’. Snel in een snack-
«WADDINXVEEN - De ’’boeven-
jacht” van burgemeester C.M. van der
juinden is landelijk nieuws geworden.
Nadat het Weekblad voor Waddinx-
ween vorige week woensdag op de
voorpagina melding had gemaakt van
de door onze eerste burger gegeven tip
die leidde tot de aanhouding van vier
Haagse criminelen plaatsten ook en
kele landelijke kranten, zoals De Tele
graaf, die er ook een plekje op de voor
pagina voor inruimde, het bericht.
Burgemeester Van der Linden zag op
de bewuste zondagavond rond midder
nacht in de buurt van het tennispark Be
Fair verdachte bewegingen, die hem
aanleiding gaven onmiddellijk bij
thuiskomst de rijkspolitie te bellen.
Hierdoor kon de Hermandad de vier
Hagenaars op heterdaad betrappen bij
het stelen van sportkleding ter waarde
van achtduizend gulden.
Het was de heer Van der Linden overi
gens al eerder gebeurd dat op zijn aan
wijzingen een aantal verdachte perso
nen kon worden gearresteerd.
PB
WK