Italiaanse tomaten uit waddinxveense kas
OPRUIIVHNG
Van Onselen
op al het mandwerk
op ©jjEfegels
en schilde jen
fcrst
h
Op de ciebiele collectie
Schoenmakerij Schoenen
BLOEMEN- EN PLANTENCENTRUM
<J)e nieuwste trends
Schoenen en Reparatie Klein Orthopedie Podologie
Koningin Wilhelminaplein 55, 2741 EC Waddinxveen, (0182) 63 00 93
Openingstijden: Dinsdag t/m zaterdag van 9.00 -17.00 uur.
Donderdag koopavond van 19.00 -21.00 uur.
Deze aanbieding is geldig vanaf donderdag 29 juli t/m zaterdag 31 juli
zolang de voorraad strekt, dus op=op
Minder eten
Waddinxveen is een dorp en moet dat volgens velen vooral blijven. Eén van de kenmerken van een
hedendaags dorp is dat er, in tegenstelling tot een stad, veel agrarische activiteiten zijn. En die zijn er
in Waddinxveen. Vandaag: Tomatenkwekerij Mont Royal.
WADDINXVEEN
2e Bloksweg 2. Waddinxveen
Tel. (0182) 612559 Fax (0182) 631735
email: info@centrumverkleij.nl
A j WEEKBLAD VOOR WADDINXVEEN
kJ Woensdag 28 juli 2010
Door Richard Avontuur
ORTINGEi.
TOT 50%
het Oostblok en Scandinavië."
Van de groene kistjes met tros
tomaten uit de Waddinxveense
kas komen er slechts enkelen op
de Nederlandse markt terecht.
Van den Berg is sinds 1997
mede-eigenaar van de toma
tenkwekerij. die z'n oorsprong
in Capelle aan den IJssel kent.
Daar startte Floris' opa in 1954
een tomatenkwekerij. „Dat
den Berg mede-eigenaar werd,
verhuisde Mont Royal naar de
Zesde Tochtweg.
Naam: Mont Royal
Adres:
Zesde Tochtweg 6A
2742 KR Waddinxveen
Sinds: 1954, te
Capelle a/d IJssel
Grootte: 6 hectare
In tegenstelling tot kwekers van
bloemen of bomen, merkt Mont
Royal weinig van de economi
sche crisis. „Tomaten zijn im
mers om te eten en die markt is
niet achteruitgegaan. Je hebt de
50%
Kassakorting
was kort na de watersnood
ramp. Nadat het bedrijf in de ja-
ren '60 werd onteigend, is het
naar Waddinxveens grondge
bied verhuisd,” vertelt Aad van
den Berg, de vader van Floris.
Aad nam het bedrijf over van
zijn vader, had vestigingen aan
de Hasseltweg en de Abraham
Kroesweg. Sinds halverwege de
jaren’90, kort voordat Floris van
W^ERKLEIJ
keuze om een keer geen bloe
men te kopen, maar minder
eten doe je niet zo snel.” Wat
mogelijk wel een verschil is,
zegt Van den Berg, is de leve
ring aan huishoudens of restau
rants. „Maar daar merken wij
niets van. De opbrengst blijft
achteraf hetzelfde.”
Naast de handel zijn ook de to
maten zelf gevoelig. Dat blijkt
wel uit de strenge regels rond
het betreden van de kas. Bezoe
kers van de kas, een palet van
rode, oranje en groene tomaten
in alle kleuren, dienen een wit
te overall en plastic overschoe
nen aan te trekken en voor het
betreden van de kas moeten de
handen met alcoholhouden
de zeep gewassen worden. „Wij
wassen,” legt Floris van den
Berg uit, „alle kleding van het
personeel zelf. Om de kans op
bacteriële besmettingen zoveel
mogelijk te voorkomen.”
Opvallend in de kas zijn wit
te kartonnen dozen die voor
aan haast iedere rij met tomaten
staan. De opdruk van een in
sect maakt duidelijk waar deze
voor bedoeld zijn. „Bestrijding
met chemicaliën doen wij ei
genlijk niet,” vertelt Floris van
den Berg. „Tegen plagen en ver
keerde insecten zetten wij bi
ologische middelen in, name
lijk roofinsecten.” Overigens is
de biologische bestrijding niet
alleen vanwege de schonere
werkmethode. Financieel ge
win lag net zo goed ten grond
slag van de invoering van insec-
aan de Zesde Tochtweg vele kistjes met tomaten
en tomaat. In zonni-
ge landen als Italië of
Spanje verwacht je die
BsSMi te kopen van de lo
kale kweker. Maar wie één de
zer dagen tijdens zijn vakantie
een echt trosje lokale toma
ten' denkt te kopen in een loka
le Zuid-Europese supermarkt,
zou zomaar in hotel of camping
kunnen terugkeren met een
oer-Hollandse vrucht. Die wor
den gewoon’ gekweekt aan bij
voorbeeld de Zesde Tochtweg
in Waddinxveen, bij Mont Roy
al. Want voor het Waddinx
veense familiebedrijf Mont Roy
al is Zuid-Europa, evenals het
Oosten van het continent, een
belangrijke afzetmarkt.
Jaarlijks vinden vanuit de loods
van
tomaten een weg naar een be
stemming ver buiten de lands
grenzen. Van de 4 miljoen kilo
tomaten die jaarlijks gekweekt
worden, zo vertelt Floris van
den Berg, is 99% bestemd voor
de export in Europa. De be
stemmingen van zijn toma
ten wisselen jaarlijks. „Het ene
jaar gaan er veel tomaten naar
Frankrijk, het volgende jaar
naar Spanje. Momenteel gaan er
heel wat van onze tomaten naar
ten in de kwekerijsector, weet
Aad van den Berg. „Plagen ra
ken resistent tegen chemicaliën,
dus moest je steeds iets nieuws
hebben. Met insecten is dat niet
het geval.”
Voor zijn personeelsbestand put
Van den Berg vooral uit Wad
dinxveen. „We hebben zo'n der
tig tot veertig scholieren op
de lijst staan die hier werken.
Waddinxveen is daarin een uit
stekend dorp met voldoende
jeugd.” Daarnaast komt ook de
meerderheid van de vaste men
sen die wij in dienst hebben uit
het dorp.” Voor de scholieren
is werken in een kwekerij een
mooie zomerbesteding, schetst
Van den Berg. „Werkdagen zijn
voor scholieren van 7.00 tot
12.00. Daarna kunnen ze lekker
vakantie vieren. Of dat ook mijn
werktijden zijn? Nee, helaas
niet. Naast het oogsten, wat de
scholieren doen, zijn er natuur
lijk nog wel meer werkzaamhe
den. Mijn werkdag duurt dus tot
17.00, met af en toe een uitzon
dering. Dan wordt er een lading
tomaten na het avondeten op
gehaald.”
Mont Royal vele kistjes met Jaarlijks vinden vanuit de loods van Mont Royal
een weg naar een bestemming ver buiten de landsgrenzen. Foto: Riekelt Bezemer