Italiaanse tomaten uit waddinxveense kas OPRUIIVHNG Van Onselen op al het mandwerk op ©jjEfegels en schilde jen fcrst h Op de ciebiele collectie Schoenmakerij Schoenen BLOEMEN- EN PLANTENCENTRUM <J)e nieuwste trends Schoenen en Reparatie Klein Orthopedie Podologie Koningin Wilhelminaplein 55, 2741 EC Waddinxveen, (0182) 63 00 93 Openingstijden: Dinsdag t/m zaterdag van 9.00 -17.00 uur. Donderdag koopavond van 19.00 -21.00 uur. Deze aanbieding is geldig vanaf donderdag 29 juli t/m zaterdag 31 juli zolang de voorraad strekt, dus op=op Minder eten Waddinxveen is een dorp en moet dat volgens velen vooral blijven. Eén van de kenmerken van een hedendaags dorp is dat er, in tegenstelling tot een stad, veel agrarische activiteiten zijn. En die zijn er in Waddinxveen. Vandaag: Tomatenkwekerij Mont Royal. WADDINXVEEN 2e Bloksweg 2. Waddinxveen Tel. (0182) 612559 Fax (0182) 631735 email: info@centrumverkleij.nl A j WEEKBLAD VOOR WADDINXVEEN kJ Woensdag 28 juli 2010 Door Richard Avontuur ORTINGEi. TOT 50% het Oostblok en Scandinavië." Van de groene kistjes met tros tomaten uit de Waddinxveense kas komen er slechts enkelen op de Nederlandse markt terecht. Van den Berg is sinds 1997 mede-eigenaar van de toma tenkwekerij. die z'n oorsprong in Capelle aan den IJssel kent. Daar startte Floris' opa in 1954 een tomatenkwekerij. „Dat den Berg mede-eigenaar werd, verhuisde Mont Royal naar de Zesde Tochtweg. Naam: Mont Royal Adres: Zesde Tochtweg 6A 2742 KR Waddinxveen Sinds: 1954, te Capelle a/d IJssel Grootte: 6 hectare In tegenstelling tot kwekers van bloemen of bomen, merkt Mont Royal weinig van de economi sche crisis. „Tomaten zijn im mers om te eten en die markt is niet achteruitgegaan. Je hebt de 50% Kassakorting was kort na de watersnood ramp. Nadat het bedrijf in de ja- ren '60 werd onteigend, is het naar Waddinxveens grondge bied verhuisd,” vertelt Aad van den Berg, de vader van Floris. Aad nam het bedrijf over van zijn vader, had vestigingen aan de Hasseltweg en de Abraham Kroesweg. Sinds halverwege de jaren’90, kort voordat Floris van W^ERKLEIJ keuze om een keer geen bloe men te kopen, maar minder eten doe je niet zo snel.” Wat mogelijk wel een verschil is, zegt Van den Berg, is de leve ring aan huishoudens of restau rants. „Maar daar merken wij niets van. De opbrengst blijft achteraf hetzelfde.” Naast de handel zijn ook de to maten zelf gevoelig. Dat blijkt wel uit de strenge regels rond het betreden van de kas. Bezoe kers van de kas, een palet van rode, oranje en groene tomaten in alle kleuren, dienen een wit te overall en plastic overschoe nen aan te trekken en voor het betreden van de kas moeten de handen met alcoholhouden de zeep gewassen worden. „Wij wassen,” legt Floris van den Berg uit, „alle kleding van het personeel zelf. Om de kans op bacteriële besmettingen zoveel mogelijk te voorkomen.” Opvallend in de kas zijn wit te kartonnen dozen die voor aan haast iedere rij met tomaten staan. De opdruk van een in sect maakt duidelijk waar deze voor bedoeld zijn. „Bestrijding met chemicaliën doen wij ei genlijk niet,” vertelt Floris van den Berg. „Tegen plagen en ver keerde insecten zetten wij bi ologische middelen in, name lijk roofinsecten.” Overigens is de biologische bestrijding niet alleen vanwege de schonere werkmethode. Financieel ge win lag net zo goed ten grond slag van de invoering van insec- aan de Zesde Tochtweg vele kistjes met tomaten en tomaat. In zonni- ge landen als Italië of Spanje verwacht je die BsSMi te kopen van de lo kale kweker. Maar wie één de zer dagen tijdens zijn vakantie een echt trosje lokale toma ten' denkt te kopen in een loka le Zuid-Europese supermarkt, zou zomaar in hotel of camping kunnen terugkeren met een oer-Hollandse vrucht. Die wor den gewoon’ gekweekt aan bij voorbeeld de Zesde Tochtweg in Waddinxveen, bij Mont Roy al. Want voor het Waddinx veense familiebedrijf Mont Roy al is Zuid-Europa, evenals het Oosten van het continent, een belangrijke afzetmarkt. Jaarlijks vinden vanuit de loods van tomaten een weg naar een be stemming ver buiten de lands grenzen. Van de 4 miljoen kilo tomaten die jaarlijks gekweekt worden, zo vertelt Floris van den Berg, is 99% bestemd voor de export in Europa. De be stemmingen van zijn toma ten wisselen jaarlijks. „Het ene jaar gaan er veel tomaten naar Frankrijk, het volgende jaar naar Spanje. Momenteel gaan er heel wat van onze tomaten naar ten in de kwekerijsector, weet Aad van den Berg. „Plagen ra ken resistent tegen chemicaliën, dus moest je steeds iets nieuws hebben. Met insecten is dat niet het geval.” Voor zijn personeelsbestand put Van den Berg vooral uit Wad dinxveen. „We hebben zo'n der tig tot veertig scholieren op de lijst staan die hier werken. Waddinxveen is daarin een uit stekend dorp met voldoende jeugd.” Daarnaast komt ook de meerderheid van de vaste men sen die wij in dienst hebben uit het dorp.” Voor de scholieren is werken in een kwekerij een mooie zomerbesteding, schetst Van den Berg. „Werkdagen zijn voor scholieren van 7.00 tot 12.00. Daarna kunnen ze lekker vakantie vieren. Of dat ook mijn werktijden zijn? Nee, helaas niet. Naast het oogsten, wat de scholieren doen, zijn er natuur lijk nog wel meer werkzaamhe den. Mijn werkdag duurt dus tot 17.00, met af en toe een uitzon dering. Dan wordt er een lading tomaten na het avondeten op gehaald.” Mont Royal vele kistjes met Jaarlijks vinden vanuit de loods van Mont Royal een weg naar een bestemming ver buiten de landsgrenzen. Foto: Riekelt Bezemer

Kranten Streekarchief Midden-Holland

Weekblad voor Waddinxveen | 2010 | | pagina 6