is wiii ÉböfF” II Je eigen diner a la Cees Helder je eigen He'.deidiner O Boodschappenlijst voor je eigen. He_aerainer r t Zelfs hond Gaja krijgt een mooi ingepakte kluif Echt, huren, adopteren... TI Li F tb Els Neijts FOTO: VINCENT VAN DORDRECHT £2 Cees Helder voelt zich niets te goed om een niet al te ingewikkeld kerstdiner voor vier personen en vier gangen prijs te geven. “Met ingre diënten die niet duur zijn en die je overal kunt kopen”, verzekert hij. Als voorgerecht kiest Helder voor een cocktail van kip, sinaasappel, avocado en kerriesaus. “Kook de kipfilet op een laag vuur in water en zout gaar. Laat afkoelen en snijd de filet in stukjes. Schil de sinaasappels en snijd de partjes Sterrenchef Cees Helder hecht aan kersttradities. Hij blijft er voor thuis. Toen hij nog de scepter zwaaide in restaurant Parkheuvel, concentreerde de huise lijke viering zich vooral rond kerstavond. “De dag voor Kerstmis waren we dicht, maar begon ik al wel om acht uur ‘s ochtends aan de voorbereidingen voor het kerstdiner. Aan het eind van de dag nam ik lekkere hapjes mee naar huis. Dan hoefde ik daar niet meer te koken.” de deur eet, kan ik door de week soms hunkeren naar een heerlijke stamppot. Ik was de middelste van vijf in een boerengezin. Daar werden stevige happen gemaakt. De boerderij was het niet voor mij. Als ik naar mijn vader keek, al dat geploeter. Fantastisch hoor maar wel zeven dagen per Ik heb zo mijn eigen manier, zoals lekker rustig inkopen. Bovendien vind ik het altijd weer leuk ze te verrassen.” Tweede kerstdag is bij Helder opnieuw een familieaangele genheid. “Dan eten we bij mijn schoonouders in Venray. Met de kinderen en alle aanhang. Iedereen neemt een gerechtje mee. Dan zitten we met zesen twintig man aan tafel. Ja, onze kerstdagen zijn goed gevuld, ook met eten. Maar we prop pen niet, we nemen er de hele avond voor. In gezellige kle ding maar zonder stropdas.” Voor de kabeljauwfilet met champignons en garnalen: 4 x 75 gr kabeljauw, 200 gr champignons, 100 gr Noorse garnalen, 1 sjalotje, 2 dl witte wijn, 1 dl droge vermout en 100 gr boter. Voor vegetarische varianten kun je denken aan het gebruik van (buffel) mozarella, een mooie camembert, de betere feta en natuurlijk de vleesvervangers uit het koelschap. Het dessert van gebakken banaan tenslotte vraagt om: 4 bananen, 50 gr rozijnen, 40 gr geklaarde boter, 150 gr suiker, 1 zakje vanillesuiker, 1 ‘Z buisje rumaroma, 1 dl water. Een kerstboom vormt een fraai decor voor het kerst diner. Toch kan wel of geen boom een dilemma zijn. Wie de Cees Heldersfeer aanhangt, moet bovendien nog kiezen tussen een echte, adoptie-, huur- of statiegeldboom of een kunstboom. In Nederland geldt de ongeschreven regel dat de boom pas na Sinter klaas in huis wordt gehaald. Dan schieten de straatver- kooppunten als paddestoe len uit de grond. Uiterlijk op 6 januari (Driekonin gen) moet de boom het huis weer uit. Langer laten staan zou ongeluk brengen. De christelijke kerken heb ben de kerstboom lange tijd geweerd. De kerstboom heeft met de inhoud van het christelijke kerstfeest dan ook niets te maken. De traditionele straathandel als verkooppunt is de laatste jaren verschoven naar de tuincentra en internet. Deze kanalen gebruiken de kerstboom als ‘trigger’ om bezoekers naar hun winkel te lokken. De kerstboom wordt daar tegen een concurrerende prijs aange boden. De winst moet uit kerstversiering komen. Uit milieuoverwegingen maken adoptie-, huur- of statie- geldbomen opgang. De bomen (met kluit) worden gehuurd en kunnen na de kerstdagen weer ingeleverd worden, waarna ze herplant worden. De kunstboom is ook een optie. Kunstbomen zijn er bij de tuincentra in alle mogelijke soorten en maten. Stamppot De masterchef eet echt niet alle dagen luxe lifllafjes. “Nee hoor. Vooral als ik veel buiten Voor het voorgerecht, kipsalade met avocado en sinaas appel, heb je nodig: 250 gr kipfilet, 1 krop sla, 1 avocado (neem voor de zeker heid een eetrijpe), 2 sinaasappels, 10 eetlepels mayonaise, 1 theelepel kerrie, 1 eetlepel gembersap, zout en peper. Cees Helder wil op een zonnige no vembermiddag wel stoeien over een zelf te maken kerstdiner. en roer de boter door de saus. Snijd de varkensfilets in telkens drie plakjes en leg dit op de warme borden. Schep de saus om het vlees. Serveer hierbij gebakken witlof, spinazie en aardap- pelkroketjes.” Als dessert eten we gebakken banaan met rozijnen, rumsaus en vanilleijs. “Wel de rozijnen in lauw water. Bak in de geklaarde boter de bananen goudbruin. Voeg 50 gram suiker toe en laat dit karameliseren. Draai ondertus sen de bananen hierin rond. Haal de bananen uit de pan en houdt ze warm. Voeg de resterende suiker toe en laat dit karameliseren. De pan van het vuur halen en er voorzichtig water aan toe voegen. Even laten doorkoken tot een sausje ontstaat. De rozijnen, vanillesui ker en rumsaus toevoegen. De banaan in de saus doen en even bedruipen. Verdeel de bananen met de saus over vier borden en serveer er het vanille-ijs bij.” een stukje ree vanwege de kerstsfeer, een kreeftje, een stukje tarbot. Ja, ik weet dat er mensen zijn die ree eten verwerpelijk vinden maar ik doe het wel!” Helders kerstontbijt Voor het kerstontbijt gaat Cees Helder niet uitgebreid achter de pannen. Wel wordt de tafel feestelijk gedekt. “Vroeger aten we nog wel eens een Noordhol- landse duivenkater met anijs. Tegenwoordig eten we croissantjes, tulband en natuurlijk een kerst stol. En voorgebakken brood. Ja hoor! Maar wel met lekker beleg.” Huize Helder viert kerstavond al vijfentwintig jaar op dezelfde manier. Met Helders schoon ouders en schoonzus die blij ven overnachten en ontbijten. “Met alles wat er bij hoort: een kerstboom, kaarsjes, de open haard aan, een wijntje en voor iedereen kleine cadeautjes. Zelfs onze labrador Gaja krijgt een mooi ingepakte kluif.” Het diner komt inmiddels niet meer van Parkheuvel. Cees Helder kookt nu thuis een vijf-gangenmaaltijd. “Dat wil ik niet missen, wat er ook gebeurt. Ik maak graag iets extra’s, mooie dingen. Zoals Voor Cees Helder bestaan de kersttradities onder andere uit lekker eten en een goed glas wijn. week. Op mijn twintigste ben ik in de horeca begonnen, in de bediening. Van lieverlee ben ik doorgegroeid.” Sinds Helder officieel met pensioen is, heeft hij eerste en tweede kerstdag aan de al bestaande traditie vastgeplakt. “De eerste dag komen er vrienden”, klink het verge noegd. “Daar zitten oud-colle- ga’s bij die ook gepensioneerd zijn. Dus we pakken goed uit. Ik zorg voor het menu. Nee, ik kook niet met de anderen, dat duurt me te lang! Hij moet er zelf om lachen en legt uit:” los. Meng de mayonaise, kerrie en gem bersap met een beetje water of room tot de juiste dikte. Ontdoe de avocado van schil en pit en snijd er plakjes van. Was de sla en gebruik hiervan alleen de bin nenste blaadjes. Verdeel de slablaadjes over de cocktailglazen. Leg hierop de stukjes kip, avocado en sinaasappel partjes. Bedek het geheel tenslotte met de kerriesaus.” Omdat het nu eenmaal Kerstmis is komt er ook een tussengerecht op tafel: Helder kiest voor kabeljauw met champignons en garnalen. “Kook de witte wijn, droge vermout en sjalot in tot eenderde van de vloeistof overblijft. Roer hierdoor de koude boter. Breng op smaak met zout en peper. Houd de saus warm op een temperatuur van 50 graden. Bak de champignons goud bruin en verwarm als laatste de gar nalen heel even met de champignons. Kruid de vis met zout en peper. Verhit in een Tefalpan een beetje olijfolie en bak de kabeljauw net gaar. Leg de vis op de warme borden. Giet hier omheen de botersaus. Schep de garnalen en de champignons over de vis en saus.” Voor het hoofdgerecht kiest Helder var- kciistilet hgr yl1 \q b lt joi het licht merbloem. Verhit een beetje olijfolie en bak het vlees mooi rosé. Houd het vlees warm. Giet de olie weg. Doe de kalfsjus in de pan en voeg de kruiden toe. Laat dit even doorkoken Voor het hoofdgerecht, varkensfilet met tuinkruiden en seizoengroenten 4 x 120 gr varkensfilet, leetlepel gehakte dragon, 1 eetlepel gesneden bieslook, 1 eetlepel gehakte peterselie, 1 dl kalfs jus (of jus van de vorige dag), 50 gr boter.

Kranten Streekarchief Midden-Holland

Weekblad voor Waddinxveen | 2011 | | pagina 25