is wiii ÉböfF”
II
Je eigen diner a la
Cees Helder
je eigen He'.deidiner
O
Boodschappenlijst voor
je eigen. He_aerainer
r
t
Zelfs hond
Gaja krijgt
een mooi
ingepakte kluif
Echt, huren,
adopteren...
TI
Li
F
tb
Els Neijts
FOTO: VINCENT VAN DORDRECHT
£2
Cees Helder voelt zich niets te
goed om een niet al te ingewikkeld
kerstdiner voor vier personen en vier
gangen prijs te geven. “Met ingre
diënten die niet duur zijn en die je
overal kunt kopen”, verzekert hij.
Als voorgerecht kiest Helder voor een
cocktail van kip, sinaasappel, avocado
en kerriesaus. “Kook de kipfilet op een
laag vuur in water en zout gaar. Laat
afkoelen en snijd de filet in stukjes.
Schil de sinaasappels en snijd de partjes
Sterrenchef Cees Helder
hecht aan kersttradities.
Hij blijft er voor thuis. Toen
hij nog de scepter zwaaide
in restaurant Parkheuvel,
concentreerde de huise
lijke viering zich vooral rond
kerstavond. “De dag voor
Kerstmis waren we dicht,
maar begon ik al wel om
acht uur ‘s ochtends aan
de voorbereidingen voor het
kerstdiner. Aan het eind van
de dag nam ik lekkere hapjes
mee naar huis. Dan hoefde
ik daar niet meer te koken.”
de deur eet, kan ik door de
week soms hunkeren naar een
heerlijke stamppot. Ik was
de middelste van vijf in een
boerengezin. Daar werden
stevige happen gemaakt. De
boerderij was het niet voor mij.
Als ik naar mijn vader keek,
al dat geploeter. Fantastisch
hoor maar wel zeven dagen per
Ik heb zo mijn eigen manier,
zoals lekker rustig inkopen.
Bovendien vind ik het altijd
weer leuk ze te verrassen.”
Tweede kerstdag is bij Helder
opnieuw een familieaangele
genheid. “Dan eten we bij mijn
schoonouders in Venray. Met
de kinderen en alle aanhang.
Iedereen neemt een gerechtje
mee. Dan zitten we met zesen
twintig man aan tafel. Ja, onze
kerstdagen zijn goed gevuld,
ook met eten. Maar we prop
pen niet, we nemen er de hele
avond voor. In gezellige kle
ding maar zonder stropdas.”
Voor de kabeljauwfilet met champignons en garnalen:
4 x 75 gr kabeljauw, 200 gr champignons, 100 gr Noorse
garnalen, 1 sjalotje, 2 dl witte wijn, 1 dl droge vermout en
100 gr boter.
Voor vegetarische varianten kun je denken aan het gebruik
van (buffel) mozarella, een mooie camembert, de betere
feta en natuurlijk de vleesvervangers uit het koelschap.
Het dessert van gebakken banaan tenslotte vraagt om:
4 bananen, 50 gr rozijnen, 40 gr geklaarde boter, 150 gr
suiker, 1 zakje vanillesuiker, 1 ‘Z buisje rumaroma, 1 dl
water.
Een kerstboom vormt een
fraai decor voor het kerst
diner. Toch kan wel of geen
boom een dilemma zijn.
Wie de Cees Heldersfeer
aanhangt, moet bovendien
nog kiezen tussen een
echte, adoptie-, huur- of
statiegeldboom of een
kunstboom. In Nederland
geldt de ongeschreven regel
dat de boom pas na Sinter
klaas in huis wordt gehaald.
Dan schieten de straatver-
kooppunten als paddestoe
len uit de grond. Uiterlijk
op 6 januari (Driekonin
gen) moet de boom het huis
weer uit. Langer laten staan
zou ongeluk brengen.
De christelijke kerken heb
ben de kerstboom lange
tijd geweerd. De kerstboom
heeft met de inhoud van
het christelijke kerstfeest
dan ook niets te maken. De
traditionele straathandel als
verkooppunt is de laatste
jaren verschoven naar de
tuincentra en internet.
Deze kanalen gebruiken de
kerstboom als ‘trigger’ om
bezoekers naar hun winkel
te lokken. De kerstboom
wordt daar tegen een
concurrerende prijs aange
boden. De winst moet uit
kerstversiering komen. Uit
milieuoverwegingen maken
adoptie-, huur- of statie-
geldbomen opgang. De
bomen (met kluit) worden
gehuurd en kunnen na de
kerstdagen weer ingeleverd
worden, waarna ze herplant
worden. De kunstboom is
ook een optie. Kunstbomen
zijn er bij de tuincentra in
alle mogelijke soorten en
maten.
Stamppot
De masterchef eet echt niet
alle dagen luxe lifllafjes. “Nee
hoor. Vooral als ik veel buiten
Voor het voorgerecht, kipsalade met avocado en sinaas
appel, heb je nodig:
250 gr kipfilet, 1 krop sla, 1 avocado (neem voor de zeker
heid een eetrijpe), 2 sinaasappels, 10 eetlepels mayonaise, 1
theelepel kerrie, 1 eetlepel gembersap, zout en peper.
Cees Helder wil op een zonnige no
vembermiddag wel stoeien over een
zelf te maken kerstdiner.
en roer de boter door de saus. Snijd
de varkensfilets in telkens drie plakjes
en leg dit op de warme borden. Schep
de saus om het vlees. Serveer hierbij
gebakken witlof, spinazie en aardap-
pelkroketjes.”
Als dessert eten we gebakken banaan
met rozijnen, rumsaus en vanilleijs.
“Wel de rozijnen in lauw water. Bak
in de geklaarde boter de bananen
goudbruin. Voeg 50 gram suiker toe en
laat dit karameliseren. Draai ondertus
sen de bananen hierin rond. Haal de
bananen uit de pan en houdt ze warm.
Voeg de resterende suiker toe en laat
dit karameliseren. De pan van het vuur
halen en er voorzichtig water aan toe
voegen. Even laten doorkoken tot een
sausje ontstaat. De rozijnen, vanillesui
ker en rumsaus toevoegen. De banaan
in de saus doen en even bedruipen.
Verdeel de bananen met de saus over
vier borden en serveer er het vanille-ijs
bij.”
een stukje ree vanwege de
kerstsfeer, een kreeftje, een
stukje tarbot. Ja, ik weet dat
er mensen zijn die ree eten
verwerpelijk vinden maar ik
doe het wel!”
Helders kerstontbijt
Voor het kerstontbijt
gaat Cees Helder niet
uitgebreid achter de
pannen. Wel wordt de
tafel feestelijk gedekt.
“Vroeger aten we nog
wel eens een Noordhol-
landse duivenkater met
anijs. Tegenwoordig eten
we croissantjes, tulband
en natuurlijk een kerst
stol. En voorgebakken
brood. Ja hoor! Maar
wel met lekker beleg.”
Huize Helder viert kerstavond
al vijfentwintig jaar op dezelfde
manier. Met Helders schoon
ouders en schoonzus die blij
ven overnachten en ontbijten.
“Met alles wat er bij hoort: een
kerstboom, kaarsjes, de open
haard aan, een wijntje en voor
iedereen kleine cadeautjes.
Zelfs onze labrador Gaja krijgt
een mooi ingepakte kluif.”
Het diner komt inmiddels
niet meer van Parkheuvel.
Cees Helder kookt nu thuis
een vijf-gangenmaaltijd. “Dat
wil ik niet missen, wat er ook
gebeurt. Ik maak graag iets
extra’s, mooie dingen. Zoals
Voor Cees Helder bestaan de kersttradities onder andere uit lekker eten en een goed glas
wijn.
week. Op mijn twintigste ben
ik in de horeca begonnen, in
de bediening. Van lieverlee ben
ik doorgegroeid.”
Sinds Helder officieel met
pensioen is, heeft hij eerste
en tweede kerstdag aan de al
bestaande traditie vastgeplakt.
“De eerste dag komen er
vrienden”, klink het verge
noegd. “Daar zitten oud-colle-
ga’s bij die ook gepensioneerd
zijn. Dus we pakken goed uit.
Ik zorg voor het menu. Nee, ik
kook niet met de anderen, dat
duurt me te lang! Hij moet
er zelf om lachen en legt uit:”
los. Meng de mayonaise, kerrie en gem
bersap met een beetje water of room tot
de juiste dikte. Ontdoe de avocado van
schil en pit en snijd er plakjes van. Was
de sla en gebruik hiervan alleen de bin
nenste blaadjes. Verdeel de slablaadjes
over de cocktailglazen. Leg hierop de
stukjes kip, avocado en sinaasappel
partjes. Bedek het geheel tenslotte met
de kerriesaus.”
Omdat het nu eenmaal Kerstmis is
komt er ook een tussengerecht op
tafel: Helder kiest voor kabeljauw met
champignons en garnalen. “Kook de
witte wijn, droge vermout en sjalot in
tot eenderde van de vloeistof overblijft.
Roer hierdoor de koude boter. Breng
op smaak met zout en peper. Houd de
saus warm op een temperatuur van 50
graden. Bak de champignons goud
bruin en verwarm als laatste de gar
nalen heel even met de champignons.
Kruid de vis met zout en peper. Verhit
in een Tefalpan een beetje olijfolie en
bak de kabeljauw net gaar. Leg de vis
op de warme borden. Giet hier omheen
de botersaus. Schep de garnalen en de
champignons over de vis en saus.”
Voor het hoofdgerecht kiest Helder var-
kciistilet hgr yl1 \q b lt joi
het licht merbloem. Verhit een beetje
olijfolie en bak het vlees mooi rosé.
Houd het vlees warm. Giet de olie weg.
Doe de kalfsjus in de pan en voeg de
kruiden toe. Laat dit even doorkoken
Voor het hoofdgerecht, varkensfilet met tuinkruiden en
seizoengroenten
4 x 120 gr varkensfilet, leetlepel gehakte dragon, 1 eetlepel
gesneden bieslook, 1 eetlepel gehakte peterselie, 1 dl kalfs
jus (of jus van de vorige dag), 50 gr boter.