Groot onderhoud aan uw eigen huis?
Laat de fiscus meebetalen!
[■YcilkenbwQ brj
V
J
aanbieding
AMBACHTELIJKE SLAGERIJ
25 JAAR
VLEESWAREN
OP ONS KUNT U BOUWEN.I
Drs. economie
brade"e„
pagina 10
ambachtelijk
"Ik ben nooit een worstmeut ge
weest" zei slager Van Beek toen
Rien van Tol zijn zaak overnam en
met worstmaken begon. "Ik koop
alles van Anton Hunink, een best
adres". Dit advies sloeg Van tol in
de wind en begon op bescheiden
schaal in de keuken achter de win
kel een eigen worstmakerij. Omdat
de machines voor de worstmakerij
een grote investering vergden,
schafte slager Van Tol ze tweede
hands aan. 's-Avonds raapte hij
de matten op in de keuken achter
de winkel en werden de kleden af
gehaald. Na het worstmaken werd
de keuken schoongemaakt door
z'n vrouw en weer in oorspronke
lijke staat gebracht. Dat ze de
kunst van het worstmaken goed
verstaan bewijzen de certificaten
in de winkel, die met een medaille
bekroond werden op internationa
le slagerstentoonstellingen in U-
trecht (Slavakto). Elke drie jaar
vindt een tentoonstelling plaats,
waarvoor drie verschillende soor
ten (zelfgemaakte) worst of vlees
waren worden ingezonden. Vrijwel
altijd valt de ingezonden waar van
de Zevenhuizense ambachtelijke
slager in de prijzen, eerst van de
vader, en tegenwoordig van de
zoons. Veel wordt er zelf gemaakt
door slager Van Tol en de beide
zoons, die evenveel liefde als hun
vader voor het ambachtelijke vak
hebben. Er wordt 'levend' vlees
ingekocht, voornamelijk koeien uit
Zeeland en Brabant die 'zelf'
worden geslacht, d.w.z. slager v.
Tol laat het slachten in Gouda.
Hammen worden zelf gerookt,
omdat fabriekSham te zout is en te
veel fosfaten gevat die het vocht
vasthouden. Fabrikanten maken
van 5 kg. ham, 6 kg, door toevoe
ging van fosfaten en water. Van
Tol: "Die fosfaten komen uit Duits
land, maar mogen daar niet ver
werkt worden, maar wel in Neder
land. Van de Nederlandse koe mag
ook alles verkocht en verwerkt
worden, behalve de hoorns en de
huid". Naast het maken van worst
(gekookte en gerookte), worden er
ook andere vleesgerechten ge
maakt, zoals paté's (liefhebberij
van zoon Dirk) soepen en saté's.
Dat laatste is nog maar sinds korte
tijd.
langs de weg
klantenbinding
Vaste prik was elke zaterdagmor
gen de komst van de 'oude' Ver
sloot, die in één van de oude
mannenhuisjes waar nu het post
kantoor staat, woonde. Om zes uur
stond hij al in de winkel met een
pannetje voor het wekelijks recept:
Riblappen en vet. Ook Jan Meurs
was zo'n typerend figuur. Natuur
lijk werd er voor iedere klant tijd
vrijgemaakt voor een praatje, iets
wat er gewoon bijhoorde. De han
den van de slager en zijn vrouw
stonden intussen niet stil. "De om
zet van het bezorgen was 85%,
slechts 15% van het totaal kwam in
de winkel" vertelt mevr. Van Tol.
"Het nadeel van bezorgen was
weieens de nabezorging. Was je
iets vergeten, b.v. een mergpijp, en
was je in Oud Verlaat, dan kon je
terug op de fiets om die expres te
halen". Het bezorgen werd in 1969
afgeschaft. Te kostbaar en tijdro
vend. Echter aan huis gebonden
mensen of zieken doen nooit te-
vergeefs.een beroep op de slager.
De klanten bleven hun slager
trouw en kwamen naar de winkel.
Slager Van Tol heeft nu nog klan
ten van 25 jaar geleden, toen hij
begon. Sommigen uit Moerkapelle
en Oud Verlaat. Ook hun kinderen
werden weer klant.
verbouwingen
opvolgers
enquête
Vroeger was de slagerswinkel van
Van Tol op woensdagmiddag ge
sloten. Later werd dat de hele
maandag, omdat er op maandag
toch nog weinig vlees voorhanden
was en er op die dag aangevoerd
kon worden. Omdat de ene klant
zus wilde en de andere zo, werd op
initiatief van zoon Dirk besloten
.een enquête te houden. Deze
resulteerde in de opening van de
winkel op maandagmiddag. Open
op woensdagmiddag bleek ook
een behoefte, zodat dit ongewij
zigd bleef.
het heden
Champignon-, Peper-, knof
look en tuinkruiden-paté
100 gram 1,25
HOLLANDSE CORNEDBEEF
100 gram 1,95
LEVERWORST - 100 gram 0,85
RAUWE HAM - 100 gram 2,65
GEBRADEN FRIKANDEAU
100 gram 1,95
VLEESSALADE - 200 gram 1,95
KEURSLAGER
M. V. TOL ZONEN
Dorpsstraat 132 - Zevenhuizen
SP
SPEC
,1aAlzaakvebf
lUtolakken
zevenhuizen
Wij staan niet op de Braderie...maar wel braderie-
prijzen op "SWANLA-HOEVE"
De PRUIMEN-OOGST van REINE-VIKTORIA (rood) is
begonnen, dus kom langs en profiteer ervan.
DEZE WEEK REKLAME:
JAMES GRIEVES
CLAPPS
BENONIE
ZEEUWSE AARDAPPELS
MOESAPPELS
-3 kg. 1,95
_2 kg. 1,98
2 kg. 1,98
_5 kg. 3,75
3 kg. 1,50
OOK GROENTE-PRIJZEN NU ZEER VOORDELIG!
IS UW VRIEZER AL GEVULD? Kom eens langs op:
Fruitbedrijf "SWANLA-HOEVE"
TOUWTREKKEN
1e zevenhuizer touwtrek
wedstrijd nabij de camping
Op 29 september bestaat slagerij M. van Tol 25 jaar. 't Lijkt maar een
paar jaarde tijd vloog voorbij" verzucht de uit Hazerswoude afkomstige
slager Van Tol. Getrouwd met Annie Hoogeveen uit Bleiswijk en werk
zaam in de slagerij van zijn vader, keek hij uit naar een 'eigen zaakdie hij
m Zevenhuizen vond. Daar besloot een werklustige 70-jarige slager Van
Beek, het wat kalmer aan te doen en bood zijn zaak in de Dorpsstraat te
koop aan. Een pluspunt hierbij was, dat ook het woonhuis erbij beschik
baar was. De koop werd gesloten en Van Beek verhuisde een deur
verder. Het advies dat slager Van Beek zijn opvolger gaf was: "Je kunt
doen wat je wilt, maar blijf kwaliteit verkopen, Wees eerlijk en lever je
klanten goede waar. Ze zijn een goed stuk vlees gewend. Als het niet
kan voor een kwartje, doe het dan voor dertig cent". Die raad nam slager
Van Tol ter harte en leverde hem trouwe klanten, tot ver over de
gemeentegrenzen.
Zelfs uit Ommoord komen ze naar
zijn winkel omdat ze vertrouwen
hebben in slager Van ToL "Bij u
durven we gehakt te kopen omdat
we weten dat u er niet mee knoeit".
Slager Rien van Tol: "Inderdaad
wordt er veel geknoeid met gehakt
Sommige slagers verwerken op
die manier hun vleesafval, van de
slacht. Hoe kan het ook anders als
er voor gehakt slechts zes a zeven
gulden per kilo wordt gerekend,
terwijl de inkoopprijs van het vlees
(onverwerkt) al ca. twaalf gulden
per kilo bedraagt, bij de boer. M'n
moeder zei vroeger al "alle waar
naar z'n geld. Naast slachtafval
worden er ook veel vet- en kleur
stoffen in het goedkope gehakt
verwerkt. Dat kan ook niet anders
voor zo'n lage prijs. Voor een
goede bal gehakt moet je ook een
goede prijs betalen. Wij rommelen
beslist niet met gehakt. Het is het
visitekaartje van je zaak. Er zijn
mensen op de camping die de hele
vakantie in Zevenhuizen bij ons
gehakt halen, omdat ze hier
gehakt 'durven' eten.
"Toen wij destijds begonnen, was
het echt geen acht-urige werkdag
lacht mevrouw Van Tol. Tegen
woordig zeggen jongelui: "je bent
gek geweest, maar ga als huis
vrouw je uren eens optellen, die je
bezig bent in de huishouding, dat
kom je ver boven de acht uur. Zoud
je dan voor je eigen zaak niet
zoveel over hebben om wat langer
te werken dan bij een baas?" De
werkdagen van het slagersecht
paar zagen er als volgt uit: Om vijf
uur de winkel in en bestellingen
klaarmaken. Dirk de Koning ging
daarna om zeven uur de bestellin
gen rondbrengen, van de Wolle-
foppenweg, naar Oud Verlaat tot
de Albert van 't Hartweg in Nieu-
werkerken de Bredeweg toe.
Sommige klanten zag hij niet eens,
omdat ze nog op bed lagen. Maar
iedereen wist dat de slager kwam
en had wel een pan of schaal
klaarstaan op de stoep. In de win
kel kwamen destijds weinig klan
ten. Als het er vijftig waren was het
veel. Er moest nog veel geschuurd
worden in die tijd. Klompen en
hakmessen, omdat er nog geen
roestvrijstaal was, zodat het on
derhoud ook enige tijd langer
duurde dan tegenwoordig.
25 jaar geleden was de winkel
slechts vijf meter breed en zes
meter diep, erg klein dus in verge
lijking met de huidige afmetingen.
In 1961 vond de eerste kleine ver
bouwing plaats. Het kamertje
achter de winkel werd bij de win
kel getrokken en de keuken werk
plaats. De houten toonbank met
een weegschaal met gewichten
werd in 1966, door een gekoelde
toonbank vervangen. In 1974 vond
een zeer aangrijpende verbouwing
plaats, die de winkel in de huidige
situatie bracht. Er werd een nieu
we werkplaats gebouwd en er
kwam een nieuwe koeling.
Zoals al eerder gemeld, hebben de
twee zonen van het echtpaar Van
Tol, ook hart voor de zaak. De
oudste runt de slagerij die enige
jaren geleden in Rotterdam in de
Riederlaan werd aangekocht en
Dirk zwaait in de winkel in Zeven
huizen de scepter. In beide win
kels bestaat het personeel uit twee
meisjes, die op drukke dagen bij
gestaan worden door een part
time kracht. Eén van de winkel
meisjes in Rotterdam, die ook in
Zevenhuizen in de winkel werk
zaam was, heeft zoveel liefde voor
het slagersvak, dat ze het vakdi
ploma voor de slagerij behaalde,
behulpzaam
Doordat vader en moeder het erg
druk hadden met de zaak waren de
jongens vroeg zelfstandig. Toen er
televisie kwam, schafte de familie
Van Tol snel een toestal aan,
omdat ze anders de buurt ingingen
Er was altijd een meisje in de huis
houding, zodat de jongens nooit
alleen waren. Uit school probeer
de mevrouw Van Tol tijd voor hen
vrij te maken, om gezellig een kop
je thee te drinken. Maar soms
hadden ze het zo druk dat de jon
gens zelfs medelijden met hun ou
ders kregen. Zo gebeurde het eens
dat ze samen met een kruiwagen
onrijpe peren uit de tuin kwamen
aanzetten. Laconiek merkte het
tweetal op: 'we hebben ze maar
vast geplukt, want anders moes
ten jullie het doen, en jullie heb
ben het al zo druk'.
Van 25 jaar geleden naar het
heden. Van druk naar rustiger aan.
Het aan de jongeren overlaten en
af en toe bij springen waar nodig
is, hetzij in Rotterdam of in Zeven
huizen. Is dat moeilijk? "Neen
hoor" zeggen beiden "soms heb
ben de jongens andere ideeën
over bepaalde zaken, dat is goed.
Wij hebben hetoponzemanierge-
daan en zij doen het op de hunne".
Op 26 augustus is Jacqueline Ver-
maat van het Noordeinde in Zeven
huizen afgestudeerd aan de Eras
mus Universiteit te Rotterdam. Zij
behaalde de doctorandus-titel in
de bedrijfseconomie.
"Groot onderhoud" aan uw huis is
gedeeltelijk aftrekbaar voor de belasting.
Mits er aan bepaalde voorwaarden wordt
voldaan. Wij weten er 't fijne van.
En rekenen vooraf exakt voor u uit welk
bedrag aftrekbaar is. Dan weet u wat u
verwachten kunt. En bent u verzekerd van
vakwerk. Daar staan we als NV0B aanne
mer voor in.
bouwbedrijf
niewbouw
verbouw
onderhoudswerken
Lange Zijde 52 - 2761 AW Zevenhuizen - Tel. 01802-17 65
erspriW®
«r-i
.BEHANG-Sikkensa
Knibbelweg 27 - Zevenhuizen - tel. 01802-1307
dagelijks geopend - zaterdags tot 17.00 uur geopend
l
Daar stonden ze dan op donder
dagavond 25 augustus, de touw
trekkers. Bij de tweede burg over
de Hennipsloot, om elkaar het
water in te trekken. Onder de deel
nemers heerste een geladen sfeer
om er eens lekker tegen aan te
gaan. 12 ploegen traden aan, 6 se
nior-heren, 2 dames en 4 jeugd
ploegen trappelend van ongeduld,
gade geslagen door enkele hon
derden toeschouwers van de cam
ping van vanuit het dorp, werd er
vol enthousiasme getrokken. Het
festijn bleef tot het einde span
nend. Tenslotte moest een cam
ping-ploeg: De Doortrekkers, hun
meerdere erkennen in de groep uit
Zevenhuizen: De Naarlingen, het
welk onder luid applaus ging van
de toeschouwers. Bij de dames de
1e prijs naar De Lievertjes, een
ploeg van decamping. Bijdejeugd
ging de 1e prijs naar de ploeg van
Michel Bonemeyer.