TAFELTJE DEKJE is £S?f 5? i p^&SL^'SS1 I 4JS Kaasidee voor onverwacht se gasten Bijzondere groenten en vruchten uit binnen- en buitenland artisjok Avocado dekie-.. Voor meer informatie kan men bij het Kaasmekka terecht. Tafeltje Dekje. Onverwachtse gasten ?Neem een pak kant en klare kaasfondue in huis. Krijgt u 's-avonds onverwachts gasten, dan maakt u dit pak kaasfondue klaar.Gezellig rond de tafel waarop de fondue, compleet gemaakt met stokbrood. Weer eens iets anders en erg gezellig. U schenkt hierbij een droge wit-te wijn b.v. een witte Bergerac, of eenwitte Muscadet, kaasplateau Voor een kaasplateau hebt u nodigT een zachte pittige kaas en harde kaas Wilt u bewaarkaasjes kies dan een camenbert pittig, boursin-pittig of mon chou, zacht, brie,zacht of boerenbrie, pittig. Mascrapone is ook een zachte-kaas met een pittige smaak. Bij de samenstelling van een kaasplateau moet u zachte kaas b.v. brie nemen, pittige b.v. Mascrapon en als harde kaas b.v. parmen- zaanse. Geef nooit alleen blauwe kazen, of zeer sterke kazen, of alleen harde, of zachte kazen.(Note: met sterke kazen worden sterk geurende kazen bedoeld!) Neem naast de kaas een Ardenner worstje. Die kan men lang bewaren en is altijd makkelijk om in huis te hebben. Potjes paté evenzo. Ze vormen een leuke combinatie met de kaas. Het is oo.k goed om ervoor te zorgen stokbrood in huis te hebben. Nu is er ook diepvries-halfgebakken stokbrood te koop, wat zelf in de oven afgebakken kan worden. Warm en kanppend vers te serveren. KOFFIE EENS ANDERS Keizer Melange Verwarm hoge glazen of flinke koffiekoppen door ze met kokend water om te spoelen. Leg in elke kop of elk glas een rauweeierdooieren roer die los met enkele druppels lauwwarm water. Giet er dan, goed roerend, hete koffieroom op.(Het glas of de kop halfvol) Klop even goed om en giet er dan hete sterke koffie op. Suiker naar smaak toevoegen. Voor een pittige koffie b.v. Orienta gebruiken. Wie liever zachte koffie wikWiener Melange. APPERITIEF KIR KIR bestaat uit één deel crème de cassis, vier delen witte Bourgogne. U kunt hiervoor ook een sekt gebruiken, dan wordt het licht mousserend. Voor Kir een droge witte wijn gebruiken anders wordt het te zoet. Bij een nagerecht altijd een zoete wijn nemen, zoals b.v. een Sauternes of Moscatel. Neemt u een droge of Duitse wijn, dan krijgt u een valse smaak van de wijn of het nagerecht. WARME WIJN VOOR de KOUDE WINTER Bisschopwijn nodig:1 citroen, of kleine sinaasappel 6 kruidnagels; 50 gram suiker, 1 stuk pijpkaneel, 1 fles rode wijn:een eenvoudige Bordeaux, of Macon en schijfje citroen. Boen de citroen of sinaasappel en xsteek de kruidnagels erin. Leg dit in een goed geëmailleerde pan, voeg suiker, kaneel en de wijn toe en laat dit op een zeer zacht vuur, goed afgedekt zachtjes trekken. Tot de wijn tegen het kookpunt komt. Verwijderde citroen -of sinaasappel en het stuk pijpkaneel en giet de hete bisschopswijn in een goed voorver warmde kan. Houdt de drank op een lichtje warm. Een traditionele drank voor Oudejaarsavond RUM PUNCH Nodig: 1 fles Rijn wijn, 200 gr. suiker, schil van een citroen, stuk pijpkaneel, 5 kruidnagels, mespunt gemberpoeder, 1 fles bruine rum, 1 liter sterke thee, vers gezet.Schijfjes citroen, werkwijze: Laat de wijn met de suiker, citroenschil en kruiderij heel zachtjes ongeveer 20 minuten trekken. Voeg er vervolgens de rum aan toe en laat het geheel nog eens 10 minuten trekken, maar vooral niet aan de kook brengen. Zeef de vloeistof, voeg de versgezette thee erbij en schenk de punch in theeglazen, met schijfje citroen aan de rand gestoken. Bij wintertemperaturen op z'n lekkerst. De artisjok is door de eeuwen heen beschouwd als een delicatesse. De Romeinen betaalden er graag een hoge prijs voor. De artisjok is eigenlijk de eetbare bloeiwijze van een distelvormige, één jarige plant. De "hoofdjes" van deze plant worden geoogst voordat ze open gaan. KOOPINFORMATIE: De artisjok is hier bijna het gehele jaar door ver- krijgbaar.Van mei tot oktober komt ze uit Bretag- ne, de rest van het jaar o.a. uit Spanje en Italië. De blaadjes van de artisjok moeten dicht tegen elkaar aanliggen en de punten mogen niet bruin zijn. De artisjok is in de koelkast (afdekken tegen uitdrogen) ca. ëen week houdbaar. SMAAK: De smaak van de artisjok is zacht en iets bitter. BEHANDELING: Was de artisjok en snijd de steel-en onderste blaadjes weg, zodat ze stevig kan staan. Knip zo nodig bruine punten van de blaadjes af. Kook de artisjok gaar in een pan.niét veel water (ze moet zoveel mogelijk ónder water staan) waaraan wat zout en een scheut azijn of citroensap is toe gevoegd. Afhankelijk van de grootte varieert de kooktijd van 40 tot 60 min. Als men met een vork gemakkelijk een blaadje loshaalt is de artisjok gaar. Laat ze ondersteboven uitlekken. MOGELIJKHEDEN; Artisjokken kunnen zowel koud (met een saus vi naigrette) als warm (met een saus hollandaise) worden gegeten. Pluk van de gare artisjok blad voor blad af. Doop het ondereind van elk blaadje in de saus en zuig het zachte deel van het blad; het harde deel is niet eetbaar. Verwijder de laatste kleine blaadjes en het "hooi" (de bloemblaadjes) en het lekkerste deel van de artisjok, de bodem, blijft over. Snijd die in stukjes en eet ze met de res terende saus. Artisjokkenbodems zijn ook in blik verkrijgbaar. Zij worden o.a. gebruikt in salades met bijvoorbeeld champignons, krab, asperges, ham, kaas, paprika, tomaat, garnalen e.d. of als garnering van feestelijke schotels. De avocado, vrucht van een struikachtige boom, groeide oorspronkelijk in Midden- en Zuid- Amerika. Door de Azteken werd zij vanwege haar romige vruchtvlees alvuacate (boter uit het bos) genoemd. Tegenwoordig komt de avocado in veel tropische en subtropische landen voor. KOOPINFORMATIE: De avocado is hier het hele jaar verkrijgbaar. Van juni tot september komt zij uit Afrika en Amerika van september tot mei uit Israël. De avocado is meestal groen, soms blauw-bruin van kleur; de vorm doorgaans als van de peer, soms ook bijna rond. De vrucht is rijp wanneer zij bij lichte druk rond de steelaanzet zacht aanvoelt. Bewaard bij kamertemperatuur is een onrijpe avocado na enkele dagen rijp. Rijpe avocado's zijn op een koele plaats nog enkele dagen houdbaar (niet in de koelkast). SMAAK: Het zachtgele, romige vruchtvlees van de avocado heeft een licht nootachtige smaak. BEHANDELING: De vrucht halveren, de harde pit verwijderen (wordt een mooie plant) en het vruchtvlees uit de schil lepelen, of de vrucht schillen en kleinsnij- den. Het vruchtvlees besprenkelen met citroen sap om verkleuring te voorkomen. Naar smaak peper en zout toevoegen. Voor avocado-puree het vruchtvlees met citroensap vermengen en daarna pureren. RECEPT: AVOCADOPASTEITJE: nodig: 4 pas teibakjes, 2 avocado's, geraspte pittige kaas, zout en peper. Maak de bakjes warm en knapperig in de oven. Prak het avocadovruchtvlees fijn met wat citroen sap, zout en peper, Vu! de bakjes hiermee, strooi de kaas erover eri laat bovenin een hete ovén of onder de grill de kaas smelten en iets bruin worden. (overgenomen van: Stichting Propaganda Groenten en Fruit). Deze en nog veel meer binnen en buitenlandse vruchten en groenten zijn o.a. verkrijgbaar bij W. Sol, Eendrachtsweg 1, Zevenhuizen. 1 onfw gedn^ £een 9e2e„ /foTWes' 9eenenzlin.éen°f 'n fofaa/. ///to cachPf n ^ooi ee" effpn aard is I aan het *Pec'aa/ lafellaken eLbe9'n *ervetten zune[stkleeri ee i ¥°°iste d: P'JPassenri Als Kyn QrUa 'n effen 1 bl°kjelL ra"dje, J?'">ef een Is Veel te thet°Uct randin bla"w 1 £eua vaken tn^eu^?2- I bestek Uit°'9d "ietGt dekken i klest daan, '1 de ma=/f n' Win

Kranten Streekarchief Midden-Holland

Dorpskrant | 1985 | | pagina 10