TAFELTJE DEKJE
is
£S?f 5? i
p^&SL^'SS1
I
4JS
Kaasidee voor onverwacht
se gasten
Bijzondere groenten en
vruchten uit binnen- en
buitenland
artisjok
Avocado
dekie-..
Voor meer informatie kan men bij het
Kaasmekka terecht.
Tafeltje Dekje.
Onverwachtse gasten ?Neem een pak kant en
klare kaasfondue in huis. Krijgt u 's-avonds
onverwachts gasten, dan maakt u dit pak
kaasfondue klaar.Gezellig rond de tafel
waarop de fondue, compleet gemaakt met
stokbrood. Weer eens iets anders en erg
gezellig. U schenkt hierbij een droge wit-te
wijn b.v. een witte Bergerac, of eenwitte
Muscadet,
kaasplateau
Voor een kaasplateau hebt u nodigT
een zachte pittige kaas en harde kaas
Wilt u bewaarkaasjes kies dan een camenbert
pittig, boursin-pittig of mon chou, zacht,
brie,zacht of boerenbrie, pittig. Mascrapone is
ook een zachte-kaas met een pittige smaak.
Bij de samenstelling van een kaasplateau
moet u zachte kaas b.v. brie nemen, pittige b.v.
Mascrapon en als harde kaas b.v. parmen-
zaanse. Geef nooit alleen blauwe kazen, of
zeer sterke kazen, of alleen harde, of zachte
kazen.(Note: met sterke kazen worden sterk
geurende kazen bedoeld!)
Neem naast de kaas een Ardenner worstje. Die
kan men lang bewaren en is altijd makkelijk
om in huis te hebben. Potjes paté evenzo.
Ze vormen een leuke combinatie met de kaas.
Het is oo.k goed om ervoor te zorgen
stokbrood in huis te hebben. Nu is er ook
diepvries-halfgebakken stokbrood te koop,
wat zelf in de oven afgebakken kan worden.
Warm en kanppend vers te serveren.
KOFFIE EENS ANDERS
Keizer Melange
Verwarm hoge glazen of flinke koffiekoppen
door ze met kokend water om te spoelen. Leg
in elke kop of elk glas een rauweeierdooieren
roer die los met enkele druppels lauwwarm
water. Giet er dan, goed roerend, hete
koffieroom op.(Het glas of de kop halfvol)
Klop even goed om en giet er dan hete sterke
koffie op. Suiker naar smaak toevoegen.
Voor een pittige koffie b.v. Orienta gebruiken.
Wie liever zachte koffie wikWiener Melange.
APPERITIEF
KIR
KIR bestaat uit één deel crème de cassis, vier
delen witte Bourgogne. U kunt hiervoor ook
een sekt gebruiken, dan wordt het licht
mousserend. Voor Kir een droge witte wijn
gebruiken anders wordt het te zoet.
Bij een nagerecht altijd een zoete wijn nemen,
zoals b.v. een Sauternes of Moscatel.
Neemt u een droge of Duitse wijn, dan krijgt u
een valse smaak van de wijn of het nagerecht.
WARME WIJN VOOR de KOUDE WINTER
Bisschopwijn
nodig:1 citroen, of kleine sinaasappel
6 kruidnagels; 50 gram suiker, 1 stuk
pijpkaneel, 1 fles rode wijn:een eenvoudige
Bordeaux, of Macon en schijfje citroen.
Boen de citroen of sinaasappel en xsteek de
kruidnagels erin. Leg dit in een goed
geëmailleerde pan, voeg suiker, kaneel en de
wijn toe en laat dit op een zeer zacht vuur,
goed afgedekt zachtjes trekken. Tot de wijn
tegen het kookpunt komt. Verwijderde citroen
-of sinaasappel en het stuk pijpkaneel en giet
de hete bisschopswijn in een goed voorver
warmde kan. Houdt de drank op een lichtje
warm.
Een traditionele drank voor Oudejaarsavond
RUM PUNCH
Nodig: 1 fles Rijn wijn, 200 gr. suiker, schil van
een citroen, stuk pijpkaneel, 5 kruidnagels,
mespunt gemberpoeder, 1 fles bruine rum, 1
liter sterke thee, vers gezet.Schijfjes citroen,
werkwijze:
Laat de wijn met de suiker, citroenschil en
kruiderij heel zachtjes ongeveer 20 minuten
trekken. Voeg er vervolgens de rum aan toe en
laat het geheel nog eens 10 minuten trekken,
maar vooral niet aan de kook brengen.
Zeef de vloeistof, voeg de versgezette thee
erbij en schenk de punch in theeglazen, met
schijfje citroen aan de rand gestoken.
Bij wintertemperaturen op z'n lekkerst.
De artisjok is door de eeuwen heen beschouwd
als een delicatesse. De Romeinen betaalden er
graag een hoge prijs voor. De artisjok is eigenlijk
de eetbare bloeiwijze van een distelvormige, één
jarige plant. De "hoofdjes" van deze plant worden
geoogst voordat ze open gaan.
KOOPINFORMATIE:
De artisjok is hier bijna het gehele jaar door ver-
krijgbaar.Van mei tot oktober komt ze uit Bretag-
ne, de rest van het jaar o.a. uit Spanje en Italië. De
blaadjes van de artisjok moeten dicht tegen
elkaar aanliggen en de punten mogen niet bruin
zijn. De artisjok is in de koelkast (afdekken tegen
uitdrogen) ca. ëen week houdbaar.
SMAAK:
De smaak van de artisjok is zacht en iets bitter.
BEHANDELING:
Was de artisjok en snijd de steel-en onderste
blaadjes weg, zodat ze stevig kan staan. Knip zo
nodig bruine punten van de blaadjes af. Kook de
artisjok gaar in een pan.niét veel water (ze moet
zoveel mogelijk ónder water staan) waaraan wat
zout en een scheut azijn of citroensap is toe
gevoegd. Afhankelijk van de grootte varieert de
kooktijd van 40 tot 60 min. Als men met een vork
gemakkelijk een blaadje loshaalt is de artisjok
gaar. Laat ze ondersteboven uitlekken.
MOGELIJKHEDEN;
Artisjokken kunnen zowel koud (met een saus vi
naigrette) als warm (met een saus hollandaise)
worden gegeten. Pluk van de gare artisjok blad
voor blad af. Doop het ondereind van elk blaadje
in de saus en zuig het zachte deel van het blad;
het harde deel is niet eetbaar. Verwijder de laatste
kleine blaadjes en het "hooi" (de bloemblaadjes)
en het lekkerste deel van de artisjok, de bodem,
blijft over. Snijd die in stukjes en eet ze met de res
terende saus. Artisjokkenbodems zijn ook in blik
verkrijgbaar. Zij worden o.a. gebruikt in salades
met bijvoorbeeld champignons, krab, asperges,
ham, kaas, paprika, tomaat, garnalen e.d. of als
garnering van feestelijke schotels.
De avocado, vrucht van een struikachtige boom,
groeide oorspronkelijk in Midden- en Zuid-
Amerika. Door de Azteken werd zij vanwege haar
romige vruchtvlees alvuacate (boter uit het bos)
genoemd. Tegenwoordig komt de avocado in
veel tropische en subtropische landen voor.
KOOPINFORMATIE:
De avocado is hier het hele jaar verkrijgbaar. Van
juni tot september komt zij uit Afrika en Amerika
van september tot mei uit Israël. De avocado is
meestal groen, soms blauw-bruin van kleur; de
vorm doorgaans als van de peer, soms ook bijna
rond. De vrucht is rijp wanneer zij bij lichte druk
rond de steelaanzet zacht aanvoelt. Bewaard bij
kamertemperatuur is een onrijpe avocado na
enkele dagen rijp. Rijpe avocado's zijn op een
koele plaats nog enkele dagen houdbaar (niet in
de koelkast).
SMAAK:
Het zachtgele, romige vruchtvlees van de
avocado heeft een licht nootachtige smaak.
BEHANDELING:
De vrucht halveren, de harde pit verwijderen
(wordt een mooie plant) en het vruchtvlees uit de
schil lepelen, of de vrucht schillen en kleinsnij-
den. Het vruchtvlees besprenkelen met citroen
sap om verkleuring te voorkomen. Naar smaak
peper en zout toevoegen. Voor avocado-puree
het vruchtvlees met citroensap vermengen en
daarna pureren.
RECEPT: AVOCADOPASTEITJE: nodig: 4 pas
teibakjes, 2 avocado's, geraspte pittige kaas, zout
en peper.
Maak de bakjes warm en knapperig in de oven.
Prak het avocadovruchtvlees fijn met wat citroen
sap, zout en peper, Vu! de bakjes hiermee, strooi
de kaas erover eri laat bovenin een hete ovén of
onder de grill de kaas smelten en iets bruin
worden.
(overgenomen van: Stichting Propaganda Groenten en Fruit).
Deze en nog veel meer binnen en buitenlandse
vruchten en groenten zijn o.a. verkrijgbaar bij W.
Sol, Eendrachtsweg 1, Zevenhuizen.
1 onfw gedn^
£een 9e2e„
/foTWes' 9eenenzlin.éen°f 'n
fofaa/. ///to cachPf n ^ooi
ee" effpn aard is I aan het
*Pec'aa/ lafellaken eLbe9'n
*ervetten zune[stkleeri ee
i ¥°°iste d: P'JPassenri Als
Kyn QrUa 'n effen 1
bl°kjelL ra"dje, J?'">ef een
Is Veel te thet°Uct randin bla"w
1 £eua vaken tn^eu^?2-
I bestek Uit°'9d "ietGt dekken i
klest daan, '1 de ma=/f n' Win