TAFELTJE DEKJE 0 !S ft Bloemist René AeT^rj<Te<Wie iez Bloemen op de kersttafel Zo staan uw bloemen langer ,°Hj Zó zit dat met de kerststol! Vers fruit bij Swanla-Hoeve te Moerkapelle nam de gele genheid van ons Tafeltje dekje motto waar, om wat over zijn week programma te vertellen. Dit tafeltje dekje is een leuke manier om eens wat meer te vertellen over de bloemenman die meteen gietertje plantjes water geeft. Want vaak wordt gedacht dat een bloemist een heerlijk ernstig vak heeft, maar dat het een hard werkend beroep is weten maar weinig mensen. Het is echt niet nodig sdat iedereen dat maar moet wten, maar het is wel leuk om het eens te zeggen. Om te beginnen ,s maandags. Dit is voor ons altijd een "klusdag" Dat wil zeggen, alle post doornemen. Bankzaken, belastingen enz. Onze zaak in Moerkapelle is dan gesloten, maar in Bleiswijk is de zaak 's middags geopend. De maan dag wordt ook een paar keer per jaar gebruikt voor de inko pen. We gaan dan naar beursen bijv. Utrecht in het jaarbeursge bouw. Je doet dan nieuwe ideeën op en zoekt nieuwe kado-artikelen enz. Dinsdag. Ik begin dan altijd vroeg om 04.00 uur naar de veiling, bloemen inkopen. Daarna schoonmaken (de bloe men) en verdelen over de winkels. Als dat gebeurd is ga ik meestal naar de veiling Aals meer, plantenkopen. De win kels worden dan inmiddels schoongemaakt en de planten water gegeven. Terug uit Aals meer worden de planten schoon gemaakt en geprijsd in de winkel aangevuld. Woensdag de bloemen aange vuld en bloemstukken gemaakt eerst de winkel gstoft. Donderdag weer om 04.00 uur op naar de veiling enz. Ook evt. planten inkopen op veiling, dan meestal veiling Bleiswijk. Vrijdag Bloemen aanvullen bloemstukken maken enz. Tus sendoor probeer ik nog wat te doen aan "lange bestellingen" zoals bijv. planten bakken maken of nakijken bij bedrijven. Ook donderdags, vrijdags en zaterdags is het klanten aantal hoog, zodat daar ook veel tijd en aandacht aan wordt gege ven. Vrijdags koopavond in Bleiswijk. Zaterdags. Veiling 04.00 uur (bloemen) zaterdags een druk ke dag zowel in de winkel als van bestellingen (telefonisch). Zaterdags zijn wij zelf meestal pas (met opruimen bezorgen enz.) om 19.00 uur klaar. Verder dus buiten deze week- indeling moet nog tijd worden gemaakt voor administratief werk wat meestal in het week end gebeurt en 's avonds. Hard werken, maar met veel plezier en qenoeqen dat we het kunnen doen. Addy v.d. Heijden van bloemkwe kerij v.d. Heijden maakt zo'n 800 kerststukjes. Daar is hij dagen en avonden mee bezig. Het resultaat is erg leuk en kan op de kersttafel. Hij gebruikt er nobelis groen (wat niet uitvalt) voor en zet dat vast in oasis. Met sierstukken denne- appels in diverse soorten, opge vrolijkt met kabouters en hertjes. Ook maakt hij orchideeënstukjes. Zelfs op plankjes maakt hij kerst stukjes. Arresleeën zien er leuk uit. In de vensterbank een Kerst ster op tafel een Biedemeier en kerststukjes overal! Als u een bos snijbloemen koopt of krijgt wilt u altijd dat deze zo lang mogelijk mooi blijft staan. Daar kunt u zelf een heleboel aan doen. In de zomer is het vaak heet in huis door de zon - in de winter is het vaak warm en droog in huis doordat we de verwarming hoger zetten. Deze dingen zijn bepaald niet goed voor de houdbaarheid van uw snijbloemen. Dat is dus al punt 1: om snijbloemen langer te laten staan moeten ze zo koel mo gelijk staan en nooit in de zon. Ook is het heel belangrijk om re gelmatig het water te verschonen want als het water vies wordt gaan de steeltjes rotten en kan de bloem geen water meer opne men en verdort dus. Bloemen zijn ook eerder weg wanneer ze op de tocht staan dus daar kunt u ook op letten. Het is beter om de bloemen in koud fris water te zet ten dus nooit warm, behalve wan neer u heestertakken heeft, zoals mimosa of seringen of viburnum. Bloemen behoren altijd goed schuin afgesneden te worden met een goed scherp mes voor ze in de vaas gaan. Ook al heeft u ze net gekocht want de steeltjes kunnen al ingedroogd zijn. De enige bloe men die niet persé afgesneden hoeven te worden maar ook ge knipt of gebroken mogen worden zijn chrysanten. Nog één ding is erg belangrijk: ge bruik van snijbloemenvoedsel wel bepalend voor de houdbaarheid van de bloemen maar let er wel goed op dat u de juiste hoeveel heid poeder gebruikt en nooit te veel want daar kunnen de bloe men niet tegen. Als u deze punten goed onthoudt en toepast zult u merken dat u bloemen langer staan. Nog enkele tips: De tijd van tulpen breekt weer aan. Als uw tulpen slap gaan hangen kunt u ze recht krijgen door ze in een krant te rollen en in koel water op een koele plaats een paar uur laten staan. Als uw bloemen slap gaan han gen direct opnieuw aansnijden. Zet nooit narcissen met andere bloemen in een vaas. Vraag altijd advies bij uw vak bloemist bloemsierkunst Henk Sol. de oorsprong van de kerststol..... In 1329 kreeg het Bakkersgilde van de Duitse stad Naumburg privileges van Bisschop Heinrich von Naumburg. Als tegenprestatie verlangde hij dat de bakkers hem jaarlijks met Kerst 2 krentenbroden van allerfijnste samenstelling zouden schenken. Aldus verklaart de bakkershistorie de herkomst van de kerststol, de brood- of gebaksspecialiteit die we sinds zomwat een eeuw ook in ons land kennen. waar de naam 'stol' vandaan komt Deze naam kent in de literatuur verschillende ver klaringen. Aannemelijk is deze: stol is een oud woord voor 'stut'. De stollen worden soms gebak ken in vormen of ringen. De kerststol wordt hier door in de oven 'gestut'. met de vorm zit dat zó Eén historicus legt de vorm van de stol uit als een symbool voor Christus, in de vorm van een wikkel kind. Een ander verwerpt deze opvatting en ziet de stolvorm eerder als een vruchtbaarheidssymbool. De kerstol is erg populair..... Al in 1920 verkocht een Amsterdamse bakker zó veel stollen, dat hij ze al weken vóór Kerst begon te maken. Zijn magazijn was te klein om zoveel stol len tot Kerst te bewaren. Hij huurde een schip dat tot Kerst als stollenmagazijn diende om straks alle klanten tijdig te kunnen bedienen. Hoge eisen aan de kerststol..... Terug naar de historie. De kerststol werd aanvan kelijk door de bakker aan landsheren en geeste lijkheid geschonken. De ontvangers stelden ech ter zulke kwaliteitseisen en verlangden verwer king van zulke dure grondstoffen, dat de bakkers het niet meer betalen konden. Van toen af werden de stollen door een aantal families gezamenlijk aangeboden. Soms gaven wel 7 (het getal der vol heid) families samen één stol. Kwaliteitseisen bleven Veel veranderde. De kwaliteitseisen aan de Kerst stol bleven. Dat merkt u aan de stol die u met Kerst waarschijnlijk wel eet. Uw bakker gebruikte de beste grondstoffen en zijn vakmanschap om deze stol tot een verfijnde delicatesse te maken, een smakelijke bijdrage tijdens uw 'goede kerstdagen' Uw bakker Verbeij wenst u die van harte toe! Bij Swanla-Hoeve aan de Knibbel- weg is volop piukvers fruit te koop. Daaronder o.a. hand- en stoof peren. Hier kan men de lekkerste dingen van maken PERENMOES: ingrediënten: 250 gr. zure appels; 500 gr. hand peren 2 eetl. gehakte gember; kaneel, ci troensap. Schil de peren en de appels, in grote stukken snijden en klokhui zen weghalen. Met de gemberka neel en citroensap in de elektri sche mengbeker of fijnmaken met een staafmixr. Als de massa te vast wordt, iets vocht toevoegen. Ser veer het perenmoes in hoge gla zen, versier met wat overge bleven gember. PERENYOGHURT: ingrediënten: 1 kg. stoofperen; stukje pijpka neel; aardappelmeel, 2 eetl. ho ning, 0,25 I. ingedikte yoghurt Schil de peren, in vieren snijden en klokhuizen verwijdern. Met een bodempje water opzetten met pijpkaneel en zachtjes gaar koken Eventueel wat water bijvoegen om aanbranden tegen te gaan. Als er vocht over is, kan dit gebonden worden met aangelengd aardap pelmeel. Roer de honing en inge dikte yoghurt door de gestoofde peertjes.

Kranten Streekarchief Midden-Holland

Dorpskrant | 1985 | | pagina 8