TAFELTJE DEKJE
0
!S
ft
Bloemist René
AeT^rj<Te<Wie
iez
Bloemen op de
kersttafel
Zo staan uw
bloemen langer
,°Hj
Zó zit dat met de kerststol!
Vers fruit bij
Swanla-Hoeve
te Moerkapelle nam de gele
genheid van ons Tafeltje dekje
motto waar, om wat over zijn
week programma te vertellen.
Dit tafeltje dekje is een leuke
manier om eens wat meer te
vertellen over de bloemenman
die meteen gietertje plantjes
water geeft. Want vaak wordt
gedacht dat een bloemist een
heerlijk ernstig vak heeft, maar
dat het een hard werkend
beroep is weten maar weinig
mensen. Het is echt niet nodig
sdat iedereen dat maar moet
wten, maar het is wel leuk om
het eens te zeggen.
Om te beginnen ,s maandags.
Dit is voor ons altijd een
"klusdag" Dat wil zeggen, alle
post doornemen. Bankzaken,
belastingen enz. Onze zaak in
Moerkapelle is dan gesloten,
maar in Bleiswijk is de zaak 's
middags geopend. De maan
dag wordt ook een paar keer
per jaar gebruikt voor de inko
pen. We gaan dan naar beursen
bijv. Utrecht in het jaarbeursge
bouw. Je doet dan nieuwe
ideeën op en zoekt nieuwe
kado-artikelen enz.
Dinsdag. Ik begin dan altijd
vroeg om 04.00 uur naar de
veiling, bloemen inkopen.
Daarna schoonmaken (de bloe
men) en verdelen over de
winkels. Als dat gebeurd is ga ik
meestal naar de veiling Aals
meer, plantenkopen. De win
kels worden dan inmiddels
schoongemaakt en de planten
water gegeven. Terug uit Aals
meer worden de planten
schoon gemaakt en geprijsd in
de winkel aangevuld.
Woensdag de bloemen aange
vuld en bloemstukken gemaakt
eerst de winkel gstoft.
Donderdag weer om 04.00 uur
op naar de veiling enz. Ook evt.
planten inkopen op veiling, dan
meestal veiling Bleiswijk.
Vrijdag Bloemen aanvullen
bloemstukken maken enz. Tus
sendoor probeer ik nog wat te
doen aan "lange bestellingen"
zoals bijv. planten bakken
maken of nakijken bij bedrijven.
Ook donderdags, vrijdags en
zaterdags is het klanten aantal
hoog, zodat daar ook veel tijd
en aandacht aan wordt gege
ven. Vrijdags koopavond in
Bleiswijk.
Zaterdags. Veiling 04.00 uur
(bloemen) zaterdags een druk
ke dag zowel in de winkel als
van bestellingen (telefonisch).
Zaterdags zijn wij zelf meestal
pas (met opruimen bezorgen
enz.) om 19.00 uur klaar.
Verder dus buiten deze week-
indeling moet nog tijd worden
gemaakt voor administratief
werk wat meestal in het week
end gebeurt en 's avonds. Hard
werken, maar met veel plezier
en qenoeqen dat we het kunnen
doen.
Addy v.d. Heijden van bloemkwe
kerij v.d. Heijden maakt zo'n 800
kerststukjes. Daar is hij dagen en
avonden mee bezig. Het resultaat
is erg leuk en kan op de kersttafel.
Hij gebruikt er nobelis groen (wat
niet uitvalt) voor en zet dat vast in
oasis. Met sierstukken denne-
appels in diverse soorten, opge
vrolijkt met kabouters en hertjes.
Ook maakt hij orchideeënstukjes.
Zelfs op plankjes maakt hij kerst
stukjes. Arresleeën zien er leuk
uit. In de vensterbank een Kerst
ster op tafel een Biedemeier en
kerststukjes overal!
Als u een bos snijbloemen koopt
of krijgt wilt u altijd dat deze zo
lang mogelijk mooi blijft staan.
Daar kunt u zelf een heleboel aan
doen. In de zomer is het vaak heet
in huis door de zon - in de winter is
het vaak warm en droog in huis
doordat we de verwarming hoger
zetten. Deze dingen zijn bepaald
niet goed voor de houdbaarheid
van uw snijbloemen. Dat is dus al
punt 1: om snijbloemen langer te
laten staan moeten ze zo koel mo
gelijk staan en nooit in de zon.
Ook is het heel belangrijk om re
gelmatig het water te verschonen
want als het water vies wordt gaan
de steeltjes rotten en kan de
bloem geen water meer opne
men en verdort dus. Bloemen zijn
ook eerder weg wanneer ze op de
tocht staan dus daar kunt u ook
op letten. Het is beter om de
bloemen in koud fris water te zet
ten dus nooit warm, behalve wan
neer u heestertakken heeft, zoals
mimosa of seringen of viburnum.
Bloemen behoren altijd goed
schuin afgesneden te worden met
een goed scherp mes voor ze in de
vaas gaan. Ook al heeft u ze net
gekocht want de steeltjes kunnen
al ingedroogd zijn. De enige bloe
men die niet persé afgesneden
hoeven te worden maar ook ge
knipt of gebroken mogen worden
zijn chrysanten.
Nog één ding is erg belangrijk: ge
bruik van snijbloemenvoedsel wel
bepalend voor de houdbaarheid
van de bloemen maar let er wel
goed op dat u de juiste hoeveel
heid poeder gebruikt en nooit te
veel want daar kunnen de bloe
men niet tegen. Als u deze punten
goed onthoudt en toepast zult u
merken dat u bloemen langer
staan.
Nog enkele tips: De tijd van tulpen
breekt weer aan. Als uw tulpen
slap gaan hangen kunt u ze recht
krijgen door ze in een krant te
rollen en in koel water op een
koele plaats een paar uur laten
staan.
Als uw bloemen slap gaan han
gen direct opnieuw aansnijden.
Zet nooit narcissen met andere
bloemen in een vaas.
Vraag altijd advies bij uw vak
bloemist bloemsierkunst
Henk Sol.
de oorsprong van de kerststol.....
In 1329 kreeg het Bakkersgilde van de Duitse stad
Naumburg privileges van Bisschop Heinrich von
Naumburg. Als tegenprestatie verlangde hij dat de
bakkers hem jaarlijks met Kerst 2 krentenbroden
van allerfijnste samenstelling zouden schenken.
Aldus verklaart de bakkershistorie de herkomst
van de kerststol, de brood- of gebaksspecialiteit
die we sinds zomwat een eeuw ook in ons land
kennen.
waar de naam 'stol' vandaan komt
Deze naam kent in de literatuur verschillende ver
klaringen. Aannemelijk is deze: stol is een oud
woord voor 'stut'. De stollen worden soms gebak
ken in vormen of ringen. De kerststol wordt hier
door in de oven 'gestut'.
met de vorm zit dat zó
Eén historicus legt de vorm van de stol uit als een
symbool voor Christus, in de vorm van een wikkel
kind. Een ander verwerpt deze opvatting en ziet de
stolvorm eerder als een vruchtbaarheidssymbool.
De kerstol is erg populair.....
Al in 1920 verkocht een Amsterdamse bakker zó
veel stollen, dat hij ze al weken vóór Kerst begon te
maken. Zijn magazijn was te klein om zoveel stol
len tot Kerst te bewaren. Hij huurde een schip dat
tot Kerst als stollenmagazijn diende om straks alle
klanten tijdig te kunnen bedienen.
Hoge eisen aan de kerststol.....
Terug naar de historie. De kerststol werd aanvan
kelijk door de bakker aan landsheren en geeste
lijkheid geschonken. De ontvangers stelden ech
ter zulke kwaliteitseisen en verlangden verwer
king van zulke dure grondstoffen, dat de bakkers
het niet meer betalen konden. Van toen af werden
de stollen door een aantal families gezamenlijk
aangeboden. Soms gaven wel 7 (het getal der vol
heid) families samen één stol.
Kwaliteitseisen bleven
Veel veranderde. De kwaliteitseisen aan de Kerst
stol bleven. Dat merkt u aan de stol die u met Kerst
waarschijnlijk wel eet. Uw bakker gebruikte de
beste grondstoffen en zijn vakmanschap om deze
stol tot een verfijnde delicatesse te maken, een
smakelijke bijdrage tijdens uw 'goede kerstdagen'
Uw bakker Verbeij wenst u die van harte toe!
Bij Swanla-Hoeve aan de Knibbel-
weg is volop piukvers fruit te koop.
Daaronder o.a. hand- en stoof
peren. Hier kan men de lekkerste
dingen van maken
PERENMOES: ingrediënten: 250
gr. zure appels; 500 gr. hand peren
2 eetl. gehakte gember; kaneel, ci
troensap.
Schil de peren en de appels, in
grote stukken snijden en klokhui
zen weghalen. Met de gemberka
neel en citroensap in de elektri
sche mengbeker of fijnmaken met
een staafmixr. Als de massa te vast
wordt, iets vocht toevoegen. Ser
veer het perenmoes in hoge gla
zen, versier met wat overge
bleven gember.
PERENYOGHURT: ingrediënten:
1 kg. stoofperen; stukje pijpka
neel; aardappelmeel, 2 eetl. ho
ning, 0,25 I. ingedikte yoghurt
Schil de peren, in vieren snijden
en klokhuizen verwijdern. Met een
bodempje water opzetten met
pijpkaneel en zachtjes gaar koken
Eventueel wat water bijvoegen om
aanbranden tegen te gaan. Als er
vocht over is, kan dit gebonden
worden met aangelengd aardap
pelmeel. Roer de honing en inge
dikte yoghurt door de gestoofde
peertjes.