TAFELTJE DEKJE
Pikante Cranberry-chutney
APPELS: GOEDKOOP, GEZOND
EN LEKKER.
Hartig:
WIJN IS GEZOND
Tafeltje dekje
Gourmetten is voor
Dit stokbrood moet
u zelf afbakken!
Maak ze eens
lekker anders
Veenbessen en cranberries horen bij dit jaargetij
de en zijn volop in de aanbieding
Als compote kunnen ze verwerkt worden, maar
ook als toetje of sausje.
Hier een recept van een 'pikante' relish"
500 ml MOES VAN CRANBERRIES;
100 ml. rode wijn; 2 eetlepels mosterd; 1 theelepel
gemberpoeder; V2 theelepel kaneelpoeder; 1
snuifje zout, peper, kruidnagel.
Pectine: kan zijn aardappelzetmeel, sago of 3
blaadjes geweekte gelatine, te gebruiken als bind
middel in de hete moes. (niet persé nodig omdat
veenbessen zelf pectine bevatten
WERKWIJZE: Meng de moes en de suiker en
breng de massa aan de kook (oppassen voor aan
branden!). Draai gas of kookplaat uit. Voeg er het
met water aangemaakte zetmeel, of de uitgekne
pen geweekte gelatineblaadjes door. Goed
roeren! De moes (heet) in schoongemaakte jam
potjes doen.
VEENBESSEN-HONINGJAM:
1 pond cranberries; 1 pond honing.
Breng de massa aan de kook en laat het sudderen
- inkoken, tot het de gewenste dikte heeft bereikt.
Controleren: Zodra een druppel op een bord snel
stolt is de gewenste dikte bereikt.
Appels kun je voor allerlei doeleinden gebruiken.
Van appelmoes, appelgelei, jam, sap, maar ook
pikante chutney. Ooit gedacht om appelwijn te
maken? of cider? Het is het proberen zeker waard,
mits overrijp fruit wordt gebruikt, liefst van ver
schillende appelrassen.
Hier volgen enkele recepten:
APPELCHUTNEY:
1 kg. appels en 250 gr. rozijnen; 500 gr. uien; 0,251.
azijn, snuifje zout, snuifje gember, moster (of
mosterdzaad), cayennepeper en kruidnagel.
De avond van tevoren de rozijnen wassen en in
de week zetten. Was de appels, verwijder rotte
plekken. Maak ze klein. Doe de appels en rozijnen
in een ruime pan - liefst roestvrijstaal of (gaaf)
emaille, voeg een gedeelte van de azijn en de krui
den toe. Breng het geheel aan de kook en laat de
massa twee uur zachtjes pruttelen. Steeds goed
roeren, oppassen voor aanbranden (vuur laag!).
Op het laatst het restje azijn toevoegen. De
chutney is klaar als ze op jamdikte is. Eventueel
massa door roerzeef halen en heet in schoonge
maakte jampotjes doen. Goed afsluiten en regel
matig controleren of er geen schimmel op komt
als men ze bewaart.
APPELWIJN EN CIDER:
Voor het maken van appelwijn en cider heeft men
APPELSAP nodig. Dit wordt het meest gemaakt
met de sapcentrifuge of de stoomextractor Ook is
het heel goed mogelijk de appels één week in te
vriezen. Na het ontdooien kan het sap met een
persdoek of wijnpers worden uitgeperst. Het ver
dient aanbeveling diverse soorten appels te ge
bruiken. Overrijp fruit. Schillen is niet nodig. Even
tueel rotte plekken wegsnijden. Goed wassen en
m stukken snijden. De meest geschikte appels
zi/n: Schone van Boskoop, Cox Orange, Lombarts
Calville, Jonathan, Benoni, Karmijn de Sonna-
w/fe, James Grieves en Tydeman's Early
Het is m Zevenhuizen en Moerkapelle heel goed
mogelijk om aan goedkope appels te komen! (Zie
advertenties in dit blad. Ook aan wijn- en sap-
makersbenodigdheden
CIDER heeft een alcoholgehalte van ca. 6%. Er
wordt in beugelflesjes met toevoeging van een
theelepeltje suiker (voor de moussering) gebot-
APPELCIDER Nu maken en op een warme lente
avond drinken, (is op dronk na ca. 3 maanden en
ca. 9 maanden houdbaar)
RECEPT:
4,5 liter puur sap (geen suiker toevoegen); 6 gr.
pecto enzym; 6 gr. gistvoedingszout; 1 theekopje
sterke tfiee of 1 gr. tannine; 1 gistcultuur-
champagne.
Het sap onder het waterstof in een gistingsfles
met gist en andere ingrediënten bij 20° C. Er vindt
een snelle gisting plaats die in twee weken afge
lopen kan zijn. Nagisting vindt eveneens op
kamertemperatuur plaats in de beugelflesjes
waarin het gegiste appelsap geheveld is, gedu
rende twee weken. Dan koel wegzetten.
Een Franse professor, vermaard kankerspecialist
zegt dat wijn goed is voor de gezondheid. Hij advi
seert om een halve liter wijn per dag te drinken,
omdat het zwavel, kalk, magnesium, ijzer, zink
koper, mangaan, jodium en vitamines C, B1,B2en'
B6 bevat. Allemaal stoffen die het afweermecha
nisme van het lichaam verhogen. Bovendien is
wijn een voortreffelijk bacterie-bestrijder. Tegen
diarree neme men een glas witte wijn
(zegt menof het waar is?)
APPELPUNCH:
Lekker bij koud weer - zonder alcohol,
nodig: 600 ml. appelsap; 4 eetl. honing; 4 kruid
nagels (of snuifje poeder) snuifje kaneel; stukje ci
troenschil (zeer dun); 2 schillen van zeer dun ge
schilde sinaasappels.
Alle ingrediënten in een kookpan en de vloeistof
verwarmen tot het begint te schuimen. Tien minu
ten zachtjes laten trekken, door een zeef en warm
opdienen.
veel families met kerstmis een
geliefkoosde bezigheid. Een
maaltijd waarvoor men slechts
korte voorbereidingstijd nodig
heeft. Alleen de tafeldekken,
rauwkost en sausjes klaarma
ken. Gourmetten kan al sinds
enige jaren zonder brandge
vaar. In plaats van met spiritus
branders zijn er gourmetstellen
op electrisch.
Er zijn diverse uitvoeringen.
Handig is het gourmetstel met
een extra "verdieping" waarop
de groenten gebakken wordt
(onder). Op de bakplaat kan
intussen het vlees geroosterd
worden. Bij BENNING
Zó wordt het goudgeel en knapperiq
vers: IN EEN OVEN: Oven voorver
warmen tot 250 graden C.; het stok
brood in het midden van de oven leg
gen; na 7 a 8 minuten bakken is het
goudgeel en knapperig krokant...!
IN EEN GRILL-OVEN: Grill ongeveer
4 min. voorverwarmen; stokbrood
aan het spit steken; na 5 a 6 min.
draaien is het goudgeel en knapperiq
krokanta
HOUDBAARHEID: In een koel
kast: ca. 3 dagen - in de diepvries
1 maand.
IBakkerij Gerritsen adviseert:
Er is geen betere start van de
dag met een goed ontbijt. Neem
er dus de tijd voor. Met BROOD,
boordevol goede voedingsstof
fen en een beetje fantasie, is dat
geen moeilijke opgave.
1 sneetje bruin, besmeerd met bo
ter. Beleggen met plakjes achter
ham, een schepje piccalily en
plakjes tomaat.
- 1 sneetje rozijnenbrood, be
smeerd met honing. Gehakte wal
noten erover strooien.
- 1 sneetje volkoren, besmeerd
met een beetje franse mosterd.
Beleggen met plakjes fricandeau,
schijfjes perzik en wat tuinkers.
- Luxe broodje, besmeerd met
smeerkaas. Beleggen met plakjes
sniaasappel en een snufje kruid
nagelpoeder.
Even rust met een kopje koffie.
Ook daarbij is brood een goede
begeleider. Kijk maar naar deze
zoete en hartige suggesties:
b.v.: - Tosti van 2 sneetjes wit met
een vulling van amandelspijs,
stukjes peer en rozijntjes. Diago
naal halveren.
of: - Tosti van 2 sneetjes wit met
een vulling van Leidse kaas en ge
sneden gember. Diagonaal halve
ren.
of:- Stukje stokbrood besmeerd
met tomatenketchup.Beleggen
met plakjes cervelaatworst en en
kele eetlepels mais.
Brood en lunch horen bij elkaar.
Niet alleen omdat het lekker is,
maar ook omdat brood zo gemak
kelijk mee te nemen is.
- 2 sneetjes volkorenbrood, be
smeerd met chocoladepasta. Op
één sneetje plakjes banaan, be
strooid met een snufje kaneel. An
dere sneetje er op leggen.
- Stukje stokbrood besmeerd met
boter. Beleggen met plakjes rau
we ham, in plakjes genseden
groene olijfjes en stukjes artis
jokharten. Bestrooien met vers ge
malen zwarte peper.
En zo zijn er talrijke variaties
In Engeland is tea-time zonder
brood ondenkbaar. Flinterdunne
sneetjes brood met heerlijk beleg
Nederlandse bakkers bakken zo
veel meer broodsoorten die bij de
thee passen dan de engelse bak
kers. De 'broodjes' hieronder zul
len zeker zo goed smaken:
- Wit puntje met plakjes brie, kom
kommer en plakjes radijs;
- Maanzaadbolletje, besmeerd
met hazelnootpasta. Beleggen
met gedroogde, gewelde abri-
koosjes.
- Croissantje overlangs halveren.
Beleggen met zalm uit blik, ver
mengd met een beetje mayonaise,
mosterd en sherry en plakjes
hardgekookt ei.
En ga zo maar door
Gehaast...weinig tijd? Brood
biedt uitkomst. Kijk maar naar
deze heerlijke snelle broodgerech
ten. Als je er een salade bij eet kom
je niets tekort
Stukje stokbrood besmeerd met
boter. Belegd met plakjes ge
rookte zalm en een roerei van 2 ei
eren met veel peterselie.
- Van sesambolletjes kapje afsnij
den. Bolletje uithollen. Vullen met
mengsel van tartaar, uisnippers en
een eetl. kappertjes. In een hete
oven ca. 15 minuten bakken. Kap
je erop zetten.
enz. enz. enz
Lekkere trek 's avonds; even stil
len met een smakelijk brood
snack:
- Tosti van 2 sneetjes wit met een
vulling van verse roomkaas met
tuinkruiden en reepjes rode pa
prika. Diagonaal halveren.
- Bruin bolletje met boerenpaté,
een lepeltje mango chutney en ui-
ringetjes.
Met een beetje fantasie verzin je
natuurlijk zelf ook de lekkerste
broodsnacks. Want alles kan!
BROOD...DAT ZIT WAT IN!
(uit: brood daar zit wat in van de stichting
voorlichting brood, den haag).