TAFELTJE DEKJE Pikante Cranberry-chutney APPELS: GOEDKOOP, GEZOND EN LEKKER. Hartig: WIJN IS GEZOND Tafeltje dekje Gourmetten is voor Dit stokbrood moet u zelf afbakken! Maak ze eens lekker anders Veenbessen en cranberries horen bij dit jaargetij de en zijn volop in de aanbieding Als compote kunnen ze verwerkt worden, maar ook als toetje of sausje. Hier een recept van een 'pikante' relish" 500 ml MOES VAN CRANBERRIES; 100 ml. rode wijn; 2 eetlepels mosterd; 1 theelepel gemberpoeder; V2 theelepel kaneelpoeder; 1 snuifje zout, peper, kruidnagel. Pectine: kan zijn aardappelzetmeel, sago of 3 blaadjes geweekte gelatine, te gebruiken als bind middel in de hete moes. (niet persé nodig omdat veenbessen zelf pectine bevatten WERKWIJZE: Meng de moes en de suiker en breng de massa aan de kook (oppassen voor aan branden!). Draai gas of kookplaat uit. Voeg er het met water aangemaakte zetmeel, of de uitgekne pen geweekte gelatineblaadjes door. Goed roeren! De moes (heet) in schoongemaakte jam potjes doen. VEENBESSEN-HONINGJAM: 1 pond cranberries; 1 pond honing. Breng de massa aan de kook en laat het sudderen - inkoken, tot het de gewenste dikte heeft bereikt. Controleren: Zodra een druppel op een bord snel stolt is de gewenste dikte bereikt. Appels kun je voor allerlei doeleinden gebruiken. Van appelmoes, appelgelei, jam, sap, maar ook pikante chutney. Ooit gedacht om appelwijn te maken? of cider? Het is het proberen zeker waard, mits overrijp fruit wordt gebruikt, liefst van ver schillende appelrassen. Hier volgen enkele recepten: APPELCHUTNEY: 1 kg. appels en 250 gr. rozijnen; 500 gr. uien; 0,251. azijn, snuifje zout, snuifje gember, moster (of mosterdzaad), cayennepeper en kruidnagel. De avond van tevoren de rozijnen wassen en in de week zetten. Was de appels, verwijder rotte plekken. Maak ze klein. Doe de appels en rozijnen in een ruime pan - liefst roestvrijstaal of (gaaf) emaille, voeg een gedeelte van de azijn en de krui den toe. Breng het geheel aan de kook en laat de massa twee uur zachtjes pruttelen. Steeds goed roeren, oppassen voor aanbranden (vuur laag!). Op het laatst het restje azijn toevoegen. De chutney is klaar als ze op jamdikte is. Eventueel massa door roerzeef halen en heet in schoonge maakte jampotjes doen. Goed afsluiten en regel matig controleren of er geen schimmel op komt als men ze bewaart. APPELWIJN EN CIDER: Voor het maken van appelwijn en cider heeft men APPELSAP nodig. Dit wordt het meest gemaakt met de sapcentrifuge of de stoomextractor Ook is het heel goed mogelijk de appels één week in te vriezen. Na het ontdooien kan het sap met een persdoek of wijnpers worden uitgeperst. Het ver dient aanbeveling diverse soorten appels te ge bruiken. Overrijp fruit. Schillen is niet nodig. Even tueel rotte plekken wegsnijden. Goed wassen en m stukken snijden. De meest geschikte appels zi/n: Schone van Boskoop, Cox Orange, Lombarts Calville, Jonathan, Benoni, Karmijn de Sonna- w/fe, James Grieves en Tydeman's Early Het is m Zevenhuizen en Moerkapelle heel goed mogelijk om aan goedkope appels te komen! (Zie advertenties in dit blad. Ook aan wijn- en sap- makersbenodigdheden CIDER heeft een alcoholgehalte van ca. 6%. Er wordt in beugelflesjes met toevoeging van een theelepeltje suiker (voor de moussering) gebot- APPELCIDER Nu maken en op een warme lente avond drinken, (is op dronk na ca. 3 maanden en ca. 9 maanden houdbaar) RECEPT: 4,5 liter puur sap (geen suiker toevoegen); 6 gr. pecto enzym; 6 gr. gistvoedingszout; 1 theekopje sterke tfiee of 1 gr. tannine; 1 gistcultuur- champagne. Het sap onder het waterstof in een gistingsfles met gist en andere ingrediënten bij 20° C. Er vindt een snelle gisting plaats die in twee weken afge lopen kan zijn. Nagisting vindt eveneens op kamertemperatuur plaats in de beugelflesjes waarin het gegiste appelsap geheveld is, gedu rende twee weken. Dan koel wegzetten. Een Franse professor, vermaard kankerspecialist zegt dat wijn goed is voor de gezondheid. Hij advi seert om een halve liter wijn per dag te drinken, omdat het zwavel, kalk, magnesium, ijzer, zink koper, mangaan, jodium en vitamines C, B1,B2en' B6 bevat. Allemaal stoffen die het afweermecha nisme van het lichaam verhogen. Bovendien is wijn een voortreffelijk bacterie-bestrijder. Tegen diarree neme men een glas witte wijn (zegt menof het waar is?) APPELPUNCH: Lekker bij koud weer - zonder alcohol, nodig: 600 ml. appelsap; 4 eetl. honing; 4 kruid nagels (of snuifje poeder) snuifje kaneel; stukje ci troenschil (zeer dun); 2 schillen van zeer dun ge schilde sinaasappels. Alle ingrediënten in een kookpan en de vloeistof verwarmen tot het begint te schuimen. Tien minu ten zachtjes laten trekken, door een zeef en warm opdienen. veel families met kerstmis een geliefkoosde bezigheid. Een maaltijd waarvoor men slechts korte voorbereidingstijd nodig heeft. Alleen de tafeldekken, rauwkost en sausjes klaarma ken. Gourmetten kan al sinds enige jaren zonder brandge vaar. In plaats van met spiritus branders zijn er gourmetstellen op electrisch. Er zijn diverse uitvoeringen. Handig is het gourmetstel met een extra "verdieping" waarop de groenten gebakken wordt (onder). Op de bakplaat kan intussen het vlees geroosterd worden. Bij BENNING Zó wordt het goudgeel en knapperiq vers: IN EEN OVEN: Oven voorver warmen tot 250 graden C.; het stok brood in het midden van de oven leg gen; na 7 a 8 minuten bakken is het goudgeel en knapperig krokant...! IN EEN GRILL-OVEN: Grill ongeveer 4 min. voorverwarmen; stokbrood aan het spit steken; na 5 a 6 min. draaien is het goudgeel en knapperiq krokanta HOUDBAARHEID: In een koel kast: ca. 3 dagen - in de diepvries 1 maand. IBakkerij Gerritsen adviseert: Er is geen betere start van de dag met een goed ontbijt. Neem er dus de tijd voor. Met BROOD, boordevol goede voedingsstof fen en een beetje fantasie, is dat geen moeilijke opgave. 1 sneetje bruin, besmeerd met bo ter. Beleggen met plakjes achter ham, een schepje piccalily en plakjes tomaat. - 1 sneetje rozijnenbrood, be smeerd met honing. Gehakte wal noten erover strooien. - 1 sneetje volkoren, besmeerd met een beetje franse mosterd. Beleggen met plakjes fricandeau, schijfjes perzik en wat tuinkers. - Luxe broodje, besmeerd met smeerkaas. Beleggen met plakjes sniaasappel en een snufje kruid nagelpoeder. Even rust met een kopje koffie. Ook daarbij is brood een goede begeleider. Kijk maar naar deze zoete en hartige suggesties: b.v.: - Tosti van 2 sneetjes wit met een vulling van amandelspijs, stukjes peer en rozijntjes. Diago naal halveren. of: - Tosti van 2 sneetjes wit met een vulling van Leidse kaas en ge sneden gember. Diagonaal halve ren. of:- Stukje stokbrood besmeerd met tomatenketchup.Beleggen met plakjes cervelaatworst en en kele eetlepels mais. Brood en lunch horen bij elkaar. Niet alleen omdat het lekker is, maar ook omdat brood zo gemak kelijk mee te nemen is. - 2 sneetjes volkorenbrood, be smeerd met chocoladepasta. Op één sneetje plakjes banaan, be strooid met een snufje kaneel. An dere sneetje er op leggen. - Stukje stokbrood besmeerd met boter. Beleggen met plakjes rau we ham, in plakjes genseden groene olijfjes en stukjes artis jokharten. Bestrooien met vers ge malen zwarte peper. En zo zijn er talrijke variaties In Engeland is tea-time zonder brood ondenkbaar. Flinterdunne sneetjes brood met heerlijk beleg Nederlandse bakkers bakken zo veel meer broodsoorten die bij de thee passen dan de engelse bak kers. De 'broodjes' hieronder zul len zeker zo goed smaken: - Wit puntje met plakjes brie, kom kommer en plakjes radijs; - Maanzaadbolletje, besmeerd met hazelnootpasta. Beleggen met gedroogde, gewelde abri- koosjes. - Croissantje overlangs halveren. Beleggen met zalm uit blik, ver mengd met een beetje mayonaise, mosterd en sherry en plakjes hardgekookt ei. En ga zo maar door Gehaast...weinig tijd? Brood biedt uitkomst. Kijk maar naar deze heerlijke snelle broodgerech ten. Als je er een salade bij eet kom je niets tekort Stukje stokbrood besmeerd met boter. Belegd met plakjes ge rookte zalm en een roerei van 2 ei eren met veel peterselie. - Van sesambolletjes kapje afsnij den. Bolletje uithollen. Vullen met mengsel van tartaar, uisnippers en een eetl. kappertjes. In een hete oven ca. 15 minuten bakken. Kap je erop zetten. enz. enz. enz Lekkere trek 's avonds; even stil len met een smakelijk brood snack: - Tosti van 2 sneetjes wit met een vulling van verse roomkaas met tuinkruiden en reepjes rode pa prika. Diagonaal halveren. - Bruin bolletje met boerenpaté, een lepeltje mango chutney en ui- ringetjes. Met een beetje fantasie verzin je natuurlijk zelf ook de lekkerste broodsnacks. Want alles kan! BROOD...DAT ZIT WAT IN! (uit: brood daar zit wat in van de stichting voorlichting brood, den haag).

Kranten Streekarchief Midden-Holland

Dorpskrant | 1985 | | pagina 9