644Z4*A6/14Z> (fAsdpX/ZA/j, Hart van Holland/2 juli 1997 pagina 23 Spettermiddag Speciaal voor kinderen tot en met 12 jaar wordt op woensdag 6 au gustus in zwembad De Hazelaar in Hazerswoude-dorp, een feest ge organiseerd. Op het grote veld mogen de kinderen vanaf 11.00 uur een tent opzetten die overi gens de hele dag mag blijven staan. Vanaf 12.00 uurworden er pannenkoeken gegeten en van 13.30 tot 14.30 uur kunnen ze genieten van de spettermiddag, waarbij ze zich helemaal kunnen uitleven in het grote bad. Dingen die anders niet kunnen, zoals zelf meegebrachte luchtbedden, op- blaasdieren en kleine rubberbo ten te water laten, mogen deze keer wel. Omstreeks 15.00 uur wordt de middag afgesloten met een verrassing. Deelname aan dit kinderfeest is gratis, maar men moet zich wel vooraf opgeven bij de kassa van het zwembad. Kinde ren tot 8 jaar dienen door een volwassene te worden begeleid. Voor meer informatie: Truay Sol, telefoon 0172-588914. Jaarmarkt t Molenhuis Hoe komen bacteriën de keuken binnen? Hoe is voedselvergif tiging te voorkomen? Praktische tips Informatie 3068810. En nog vee! meer..... Enige tips van de VW Boskoop Boskoop heeft op toeristisch ge bied heel wat te bieden, zoals: Rijnwoude - Nu de vakantieperiode is aangebroken, zullen velen van ons de koffer pakken om elders van zon, strand en een andere cultuur te genieten, verre bestemmingen komen steeds meer in trek, maar wie denkt dat er tijdens de zomermaanden dichtbij huis niets te beleven valt, heeft het mis. Wij gingen op zoek naar de leukste evenementen en bezienswaardigheden in ae gemeente Rijnwoude... Op vrijdag 29 en zaterdag 30 augustus zal in Hazerswoude- dorp voor de 23e keer de Jaar markt worden gehouden. Dit grootse evenement trekt jaarlijks vele bezoekers uitzowei het eigen dorp als ver daarbuiten. Het is er ieder jaar gezellig en op het pro gramma staan tal van activitei ten. De opening van de Jaarmarkt vindt plaats op vrijdag om 19.00 uur in de Dorpsstraat en wordt verricht door burgemeester Boe len. Gelijktijdig zullen door schoolkinderen ballonnen opgela ten worden. Vervolgens zal er die vrijdag een braderie zijn in de Dorpsstraat en op het Ambachts plein van 19.00 tot 23.00 uur en zaterdag van 14.00 tot 23.00 uur. Op de braderie treft men ook twee bar-locaties. Op zaterdag middag omstreeks 14.00 uur zal het ringsteken met paard en wa gen van start gaan. Wie een dansje wil maken, kan dit zowel op vrij dag- als zaterdagavond doen in de Avantihal. Dejaarmarkt zal zater dag om 23.00 uur worden afge sloten met vuurwerk. Verder zal op het Raadhuisplein en de parkeerplaats van het Drie- hof, een kermis worden gehouden van 27 t/m 30 augustus. Vooraf gaand aan de Jaarmarkt zal op donderdag 28 augustus van 20.00 tot 22.00 uur een gondel vaart worden georganiseerd die van start gaat aan de Oostvaart. ;J#5 Niet alles is te koo in de Winkel van Sinkel. Wie er tijdens de zomermaanden graag eens met de fiets qp uit trekt, wordt van harte aanbevolen om eens richting Benthuizen te koersen. Een zeer bijzondere tussenstop aldaar is de oudheidkamer t Molenhuis aan de Dorpsstraat 139, gelegen achter Molen de Haas'. Hier worden de bezoekers teruggebracht naar grootmoeders tijd en kan men zien en horen hoe het er in het verleden aan toeging. Allerlei voorwerpen zijn door De Historische Kring Benthuizen verzameld en in de diverse kamers tentoongesteld. Heel bijzonder is de woonkamer met bedstee en het kamergemak, de mooie' kamer met het oude meubilair, de ouderwetse keuken, het boenhok en de plee. Bij velen zullen oude herinneringen worden opgeroepen! t Molenhuis is, evenals de aan- ^zendeWinke, van Sinkel, elke zaterdagmiddag geopend van 13.30 Molen de Haas' wordt overigens iedere zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur opengesteld voor publiek. Er zijn dan verschillende molenaars aanwezigen indien er graan is, wordt er gemalen. De molen trekt altijd voel belangstelling van bezoekers uit alle werelddelen, mede dankzij de prachtige ligging aan de Ringvaart. Jaarlijks overlijden in Nederland enkele honderden mensen aan een voedselvergiftiging. Datje alleen een voedselvergiftiging kunt oplopen in een warm land is dus een fabeltje. Het gevaar is het gehele jaar aanwezig, omdat vrijwel alle keukens warm en vochtig zijn en daardoor ideaal voor de groei van bacteriën. Voedselvergiftiging kan ontstaan wanneer voedsel wordt gegeten waarin een groot aantal ziekteverwekkende (onzichtbare bacteriën voorkomt. Voedsel dat er goed uitziet, goed ruikt en uitstekend smaakt, kan zoveel bacteriën bevatten datje er ernstig ziek van kan worden. Rauw vlees en rauw gevogelte zo als kip zijn vrijwel altijcTbesmet met ziekteverwekkende bacteri ën. Eieren kunnen ook besmet zijn. Bij gemalen vlees zijn ze door het gehele product verspreid. Ge hakt, hamburger, rollade en ook eieren moeten daarom altijd hele maal gaar worden gemaakt. Door verhitting boven 80 graden Cel-r sius (koken, bakken of braden worden bacteriën gedood. Omdat rauw vlees vrijwel altijd ziekteverwekkende bacteriën be vat, kan alles waarmee het in aan raking komt (schotels, vleesplank, aanrecht, etc. besmet raken. Dooiwater en vaatdoekjes waar mee dooiwater is opgenomen kunnen ook veel bacteriën bevat ten. Rauwe groente kan ook met ziek teverwekkende bacteriën zijn be smet. Voor gebruik goede wassen met leidingwater is daarom be langrijk. In het buitenland is lei dingwater niet altijd betrouw baar. Daarnaast is overdracht op ande re voedingsmiddelen, schalen, koelkastdeur, aanrecht, etcetera, ook mogelijk via de handen van degene die met voedsel omgaat. Schone handen kunnen, evenals bereid voedsel, weer worden be smetdoor aanraking met besmet te voorwerpen. Om deze besmet ting te voorkomen moeten de handen, bestek, bord, plank, kort om alles wat met rauw vlees in aanraking komen met het bereide vlees. Vliegen en andere insecten kunnen ook bacteriën overbren gen op voedsel en voorwerpen. Goede hygiëne vermindert de kans dat voedsel wordt besmet met ziekteverwekkende bacteri- Wassenaar - Deze zomer gat de boswachter van Staatsbosbeheer bunkeren' in Wassenaar. Hij laat zien hoe de dierenwereld gebruik is gaan maken van de nu verlaten lege bunkers, die in de oorlog zijn gebouwd met gans andere bedoelingen. L>e vleermuizen hebben behoefte aan vochtige, donkere ruimten om de winter door te tomen. Die is er voldoende in het twee kilometer lange gangenstelsel, dat deze bunkers onderling verbindt. Nadat deze bunkers na de oorlog verlaten werden en nog maar af en toe mensen langs -amen voor inspectie of avontuur, trokken steeds meer vleermuizen naar deze plekc. tomiddels zijn het er honderden die hier overwinteren en hangend aan de muren en zolderingen hun winterslaap houden. Ze worden regelmatig in kaart gebracht, naar soort to aantallen. In 1996 werden maar liefst 250 exemplaren geteld. n de zomer kan de avondlijke wandeling in de buurt van het duinmeer ook verstoord' worden door plotseling Iangsschietende vleermuizen, die proberen al vliegende hun paaltje aan muggen en andere insecten binnen te krijgen. Daaroververteltde boswachter ijdens een bunker-wandeling van ruim een uur op 16 juli en 13 augustus. Gestart wordt anat de Rotonde aan het einde van de Wassenaarseslag om 19.00 uur. Kosten f 5.-, inderen f 2.50. De boswachter raadt de mensen aan een zaklantaarn mee te nemen. \wormatie en aanmelding vooraf: telefoon/fax 070-5113438 of 071-3613809. ën. Koelen maakt dat er geen massale vermenigvuldiging kan j plaatsvinden van aanwezige bac- j teriën en verhitten doodt ae bac-1 teriën. De beste temperatuur om voedsel te bewaren is tussen 4 en j 7 graden Celsius. Boven deze tem-j peratuur kunnen bacteriën zich t femakkelijk vermenigvuldigen. ewaar voedsel datsnel bederft in j de koelkast, vleeswaren, kip en ander gevogelte, vis, melk en melkproducten en eiergerechten. Dit geldt natuurlijk ook voor etenswaren waarin deze produc- jj ten zijn verwerkt, zoals salade, j soep, rauwkost en kant-en-klaar- maaltijden. - werk schoon- en hygiënisch; bewerk voedsel zo min mogelijk met handen; - was handen goed f met zeep voordat het eten wordtj klaargemaakt, na het aanraken van rauw vlees, maar ook na het I gebruik van toilet; - houd rauwe producten gescheiden van berei de voedingsmiddelen; reinig ma teriaal waarmee rauw vlees in aan raking is geweest, voor dat het gebruikt wordt om het bereide vlees op te leggen; - ontdooi vlees 1 en gevogelte in de koelkast en f spoel het dooiwater weg in de f gootsteen; - houd insecten buiten :j ae keuken; - was af in heet water 1 met afwasmiddel; - overgiet het 1 vaatdoekje enkele malen per dag I met kokend water, dat doodt bac-1 teriën; - koop bederfelijke levens-1 middelen op het laatste moment en zorg dat ze zo snel mogelijk in de koelkast of vriezer terechtko- men; - stel de temperatuur van de koelkast in tussen 4 en 7 graden 1 Celsius; - maak (gemalen vlees, t kip en eieren door en door gaar; -1 bereid voedsel kort voor het wordt gegeten; - word voedsel j warm gehouden, doe dat dan in de J oven op een temperatuur van 1 minimaal 80 graden Celsius; - koel restanten snel af, dek ze af en I bewaar ze niet langer dan twee dagen in de koelkast; - verhit ge-1 rechten die opnieuw moeten wor-1 den opgewarmd intensief boven de 80graden Celsius;-gebruikeen 1 eiersplitser bij het splitsen van eieren, doorbak de dooier goed. Voor meer informatie kan men telefonisch contact opnemen met de GGD Rijnstreek, telefoon 0172-490250 of met het Voor lichtingsbureau voor de Voeding 070- In de molen zijn ingrediënten te koop om zelf brooate bakken. De molen staat aan de Gouwsluis- seweg 46 en is geopend op zater dag van 10.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis. Op de Veenweidekaasboerderij Landlust van de familie Van Gaai en wordt op ambachtelijke wijze rauwmelkse kaas bereid. Zoweide boerderij als de kaasmakerij kun nen na afspraak worden bezich tigd. In de winkel worden de zelf gemaakte producten verkocht. Het adres is Gnephoek 44. Infor matie: 0172-432583. Aan de Achtermiddenweg vindt men molen 1 en 2 van de Molen viergang Aarlanderveen, de enige plaats ter wereld waar een molen viergang de polder nog echt func tioneel gemaakt. Moten 3 vindt men aan de Kortsteekterweg 24 en molen 4 aan de kerkvaartsweg 45 te Aarlanderveen. De molens zijn niet van binnen te bezichti gen. "Aan de Rijnkade zijn enkele ge restaureerde herenhuizen uit de 17e en 18e eeuwte zien. Op num mer 11 is een permanente ten toonstelling van de Historische Vereniging op dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.30 uur; zateraag tot 17.00 uur. r *De Adventskerk (1922 aan de Castellumstraat is gebouwd in de stijl van Berlage, Naast de kerk staat de Grafkapel van Baron de Smeth (1773 waarin 21 familie leden zijn bijgezet. Oorspronke lijk was de kapel aan de kerk vast gebouwd. De kapel worden zelden opengesteld. *Een fraai bouwwerk bekroond door een houten klokkentorentje met hoge spits is de Oudshoornse- kerk aan de Oudshoornseweg 90. Tot de inventaris behoren een complete collectie 17-eeuwse ge brandschilderde ramen, een graf kelder en een prachtig orgel Be zichtiging op afspraak: 0172- 432023. Ecolonia" is een demonstratie project voor milieubewuste en energiezuinige woningbouw in de wijk Kerk en Zanen. Opvallend zijn de ongewoon asymmetrische vormen en de grasdaken. De hui zen zijn energiezuinig, hebben een ingebouwde afvalscheiding en een minimaal watergebruik. Rondleiding is mogelijk voor groepen en op afspraak. Bij Glasblazerij Hazebroek kan men een glasblazer aan het werk zien van dinsdag tot en met vrij dag van 9.00 tot 18.00 uur en op zaterdag van 9.30 tot 17.00 uur. De glasblazerij is te vinden aan de van Boetzelaerstraat 46/48; het telefoonnummer is 0172- 472061. RjHSB. A Bron: VW Alphen aan R3jr*«- Een rondvaart langs de kweke rijen. Zo'n rondvaart duurt onge veer een uur; dan is er circa vijf kilometer per boot afgelegd. De open boten bieden plaats aan 25 tot 30 personen. Op deze wijze kan men de gewassen en de teelt van dichtbij bekijken onder bege leiding van een rondleider 'en schipper. Een bezoek aan het Boomkweke rijmuseum, waarin tevens de VW gevestigd is. De bezoekers worden ongeveer een uur lang rondgeleid door het museum, ae in de stijl van de vorige eeuw gerestau reerde en gemeubileerde boom kwekerswoning en de tuin met historische gewassen. Een mu- seumbezoek kan ook gecombi neerd worden met een rondvaart, dan kan men in- en uitstappen voor de deur. Reserveren moet, via de WV of het Boomkwekerij museum c (telefoon 0172- 217756 De Sortimentstuin van het Proefstation voorde boomkweke rij kan bezocht worden. De toe gang is vrij. Wordt toelichting gewenst, dan zijn deskundige rondleiders de bezoekers graag van dienst. «JL i

Kranten Streekarchief Midden-Holland

Hart van Holland | 1997 | | pagina 23