644Z4*A6/14Z> (fAsdpX/ZA/j,
Hart van Holland/2 juli 1997
pagina 23
Spettermiddag
Speciaal voor kinderen tot en met
12 jaar wordt op woensdag 6 au
gustus in zwembad De Hazelaar in
Hazerswoude-dorp, een feest ge
organiseerd. Op het grote veld
mogen de kinderen vanaf 11.00
uur een tent opzetten die overi
gens de hele dag mag blijven
staan. Vanaf 12.00 uurworden er
pannenkoeken gegeten en van
13.30 tot 14.30 uur kunnen ze
genieten van de spettermiddag,
waarbij ze zich helemaal kunnen
uitleven in het grote bad. Dingen
die anders niet kunnen, zoals zelf
meegebrachte luchtbedden, op-
blaasdieren en kleine rubberbo
ten te water laten, mogen deze
keer wel. Omstreeks 15.00 uur
wordt de middag afgesloten met
een verrassing. Deelname aan dit
kinderfeest is gratis, maar men
moet zich wel vooraf opgeven bij
de kassa van het zwembad. Kinde
ren tot 8 jaar dienen door een
volwassene te worden begeleid.
Voor meer informatie: Truay Sol,
telefoon 0172-588914.
Jaarmarkt
t Molenhuis
Hoe komen bacteriën
de keuken binnen?
Hoe is voedselvergif
tiging te voorkomen?
Praktische tips
Informatie
3068810.
En nog vee! meer.....
Enige tips van
de VW Boskoop
Boskoop heeft op toeristisch ge
bied heel wat te bieden, zoals:
Rijnwoude - Nu de vakantieperiode is aangebroken, zullen velen van ons
de koffer pakken om elders van zon, strand en een andere cultuur te
genieten, verre bestemmingen komen steeds meer in trek, maar wie
denkt dat er tijdens de zomermaanden dichtbij huis niets te beleven
valt, heeft het mis. Wij gingen op zoek naar de leukste evenementen en
bezienswaardigheden in ae gemeente Rijnwoude...
Op vrijdag 29 en zaterdag 30
augustus zal in Hazerswoude-
dorp voor de 23e keer de Jaar
markt worden gehouden. Dit
grootse evenement trekt jaarlijks
vele bezoekers uitzowei het eigen
dorp als ver daarbuiten. Het is er
ieder jaar gezellig en op het pro
gramma staan tal van activitei
ten.
De opening van de Jaarmarkt
vindt plaats op vrijdag om 19.00
uur in de Dorpsstraat en wordt
verricht door burgemeester Boe
len. Gelijktijdig zullen door
schoolkinderen ballonnen opgela
ten worden. Vervolgens zal er die
vrijdag een braderie zijn in de
Dorpsstraat en op het Ambachts
plein van 19.00 tot 23.00 uur en
zaterdag van 14.00 tot 23.00
uur. Op de braderie treft men ook
twee bar-locaties. Op zaterdag
middag omstreeks 14.00 uur zal
het ringsteken met paard en wa
gen van start gaan. Wie een dansje
wil maken, kan dit zowel op vrij
dag- als zaterdagavond doen in de
Avantihal. Dejaarmarkt zal zater
dag om 23.00 uur worden afge
sloten met vuurwerk.
Verder zal op het Raadhuisplein
en de parkeerplaats van het Drie-
hof, een kermis worden gehouden
van 27 t/m 30 augustus. Vooraf
gaand aan de Jaarmarkt zal op
donderdag 28 augustus van
20.00 tot 22.00 uur een gondel
vaart worden georganiseerd die
van start gaat aan de Oostvaart.
;J#5
Niet alles is te koo
in de Winkel van Sinkel.
Wie er tijdens de zomermaanden graag eens met de fiets qp uit trekt,
wordt van harte aanbevolen om eens richting Benthuizen te koersen.
Een zeer bijzondere tussenstop aldaar is de oudheidkamer t Molenhuis
aan de Dorpsstraat 139, gelegen achter Molen de Haas'. Hier worden
de bezoekers teruggebracht naar grootmoeders tijd en kan men zien
en horen hoe het er in het verleden aan toeging. Allerlei voorwerpen
zijn door De Historische Kring Benthuizen verzameld en in de diverse
kamers tentoongesteld. Heel bijzonder is de woonkamer met bedstee
en het kamergemak, de mooie' kamer met het oude meubilair, de
ouderwetse keuken, het boenhok en de plee. Bij velen zullen oude
herinneringen worden opgeroepen! t Molenhuis is, evenals de aan-
^zendeWinke, van Sinkel, elke zaterdagmiddag geopend van 13.30
Molen de Haas' wordt overigens iedere zaterdag van 10.00 tot 17.00
uur opengesteld voor publiek. Er zijn dan verschillende molenaars
aanwezigen indien er graan is, wordt er gemalen. De molen trekt altijd
voel belangstelling van bezoekers uit alle werelddelen, mede dankzij de
prachtige ligging aan de Ringvaart.
Jaarlijks overlijden in Nederland enkele honderden mensen aan een
voedselvergiftiging. Datje alleen een voedselvergiftiging kunt oplopen
in een warm land is dus een fabeltje. Het gevaar is het gehele jaar
aanwezig, omdat vrijwel alle keukens warm en vochtig zijn en daardoor
ideaal voor de groei van bacteriën.
Voedselvergiftiging kan ontstaan wanneer voedsel wordt gegeten
waarin een groot aantal ziekteverwekkende (onzichtbare bacteriën
voorkomt. Voedsel dat er goed uitziet, goed ruikt en uitstekend
smaakt, kan zoveel bacteriën bevatten datje er ernstig ziek van kan
worden.
Rauw vlees en rauw gevogelte zo
als kip zijn vrijwel altijcTbesmet
met ziekteverwekkende bacteri
ën. Eieren kunnen ook besmet
zijn. Bij gemalen vlees zijn ze door
het gehele product verspreid. Ge
hakt, hamburger, rollade en ook
eieren moeten daarom altijd hele
maal gaar worden gemaakt. Door
verhitting boven 80 graden Cel-r
sius (koken, bakken of braden
worden bacteriën gedood.
Omdat rauw vlees vrijwel altijd
ziekteverwekkende bacteriën be
vat, kan alles waarmee het in aan
raking komt (schotels, vleesplank,
aanrecht, etc. besmet raken.
Dooiwater en vaatdoekjes waar
mee dooiwater is opgenomen
kunnen ook veel bacteriën bevat
ten.
Rauwe groente kan ook met ziek
teverwekkende bacteriën zijn be
smet. Voor gebruik goede wassen
met leidingwater is daarom be
langrijk. In het buitenland is lei
dingwater niet altijd betrouw
baar.
Daarnaast is overdracht op ande
re voedingsmiddelen, schalen,
koelkastdeur, aanrecht, etcetera,
ook mogelijk via de handen van
degene die met voedsel omgaat.
Schone handen kunnen, evenals
bereid voedsel, weer worden be
smetdoor aanraking met besmet
te voorwerpen. Om deze besmet
ting te voorkomen moeten de
handen, bestek, bord, plank, kort
om alles wat met rauw vlees in
aanraking komen met het bereide
vlees. Vliegen en andere insecten
kunnen ook bacteriën overbren
gen op voedsel en voorwerpen.
Goede hygiëne vermindert de
kans dat voedsel wordt besmet
met ziekteverwekkende bacteri-
Wassenaar - Deze zomer gat de boswachter van Staatsbosbeheer bunkeren' in Wassenaar.
Hij laat zien hoe de dierenwereld gebruik is gaan maken van de nu verlaten lege bunkers,
die in de oorlog zijn gebouwd met gans andere bedoelingen.
L>e vleermuizen hebben behoefte aan vochtige, donkere ruimten om de winter door te
tomen. Die is er voldoende in het twee kilometer lange gangenstelsel, dat deze bunkers
onderling verbindt.
Nadat deze bunkers na de oorlog verlaten werden en nog maar af en toe mensen langs
-amen voor inspectie of avontuur, trokken steeds meer vleermuizen naar deze plekc.
tomiddels zijn het er honderden die hier overwinteren en hangend aan de muren en
zolderingen hun winterslaap houden. Ze worden regelmatig in kaart gebracht, naar soort
to aantallen. In 1996 werden maar liefst 250 exemplaren geteld.
n de zomer kan de avondlijke wandeling in de buurt van het duinmeer ook verstoord'
worden door plotseling Iangsschietende vleermuizen, die proberen al vliegende hun
paaltje aan muggen en andere insecten binnen te krijgen. Daaroververteltde boswachter
ijdens een bunker-wandeling van ruim een uur op 16 juli en 13 augustus. Gestart wordt
anat de Rotonde aan het einde van de Wassenaarseslag om 19.00 uur. Kosten f 5.-,
inderen f 2.50. De boswachter raadt de mensen aan een zaklantaarn mee te nemen.
\wormatie en aanmelding vooraf: telefoon/fax 070-5113438 of 071-3613809.
ën. Koelen maakt dat er geen
massale vermenigvuldiging kan j
plaatsvinden van aanwezige bac- j
teriën en verhitten doodt ae bac-1
teriën. De beste temperatuur om
voedsel te bewaren is tussen 4 en j
7 graden Celsius. Boven deze tem-j
peratuur kunnen bacteriën zich t
femakkelijk vermenigvuldigen.
ewaar voedsel datsnel bederft in j
de koelkast, vleeswaren, kip en
ander gevogelte, vis, melk en
melkproducten en eiergerechten.
Dit geldt natuurlijk ook voor
etenswaren waarin deze produc- jj
ten zijn verwerkt, zoals salade, j
soep, rauwkost en kant-en-klaar-
maaltijden.
- werk schoon- en hygiënisch;
bewerk voedsel zo min mogelijk
met handen; - was handen goed f
met zeep voordat het eten wordtj
klaargemaakt, na het aanraken
van rauw vlees, maar ook na het I
gebruik van toilet; - houd rauwe
producten gescheiden van berei
de voedingsmiddelen; reinig ma
teriaal waarmee rauw vlees in aan
raking is geweest, voor dat het
gebruikt wordt om het bereide
vlees op te leggen; - ontdooi vlees 1
en gevogelte in de koelkast en f
spoel het dooiwater weg in de f
gootsteen; - houd insecten buiten :j
ae keuken; - was af in heet water 1
met afwasmiddel; - overgiet het 1
vaatdoekje enkele malen per dag I
met kokend water, dat doodt bac-1
teriën; - koop bederfelijke levens-1
middelen op het laatste moment
en zorg dat ze zo snel mogelijk in
de koelkast of vriezer terechtko-
men; - stel de temperatuur van de
koelkast in tussen 4 en 7 graden 1
Celsius; - maak (gemalen vlees, t
kip en eieren door en door gaar; -1
bereid voedsel kort voor het
wordt gegeten; - word voedsel j
warm gehouden, doe dat dan in de J
oven op een temperatuur van 1
minimaal 80 graden Celsius; - koel
restanten snel af, dek ze af en I
bewaar ze niet langer dan twee
dagen in de koelkast; - verhit ge-1
rechten die opnieuw moeten wor-1
den opgewarmd intensief boven
de 80graden Celsius;-gebruikeen 1
eiersplitser bij het splitsen van
eieren, doorbak de dooier goed.
Voor meer informatie kan men
telefonisch contact opnemen met
de GGD Rijnstreek, telefoon
0172-490250 of met het Voor
lichtingsbureau
voor de
Voeding
070-
In de molen zijn ingrediënten te
koop om zelf brooate bakken.
De molen staat aan de Gouwsluis-
seweg 46 en is geopend op zater
dag van 10.00 tot 17.00 uur. De
toegang is gratis.
Op de Veenweidekaasboerderij
Landlust van de familie Van Gaai
en wordt op ambachtelijke wijze
rauwmelkse kaas bereid. Zoweide
boerderij als de kaasmakerij kun
nen na afspraak worden bezich
tigd. In de winkel worden de zelf
gemaakte producten verkocht.
Het adres is Gnephoek 44. Infor
matie: 0172-432583.
Aan de Achtermiddenweg vindt
men molen 1 en 2 van de Molen
viergang Aarlanderveen, de enige
plaats ter wereld waar een molen
viergang de polder nog echt func
tioneel gemaakt. Moten 3 vindt
men aan de Kortsteekterweg 24
en molen 4 aan de kerkvaartsweg
45 te Aarlanderveen. De molens
zijn niet van binnen te bezichti
gen.
"Aan de Rijnkade zijn enkele ge
restaureerde herenhuizen uit de
17e en 18e eeuwte zien. Op num
mer 11 is een permanente ten
toonstelling van de Historische
Vereniging op dinsdag tot en met
vrijdag van 10.00 tot 17.30 uur;
zateraag tot 17.00 uur. r
*De Adventskerk (1922 aan de
Castellumstraat is gebouwd in de
stijl van Berlage, Naast de kerk
staat de Grafkapel van Baron de
Smeth (1773 waarin 21 familie
leden zijn bijgezet. Oorspronke
lijk was de kapel aan de kerk vast
gebouwd. De kapel worden zelden
opengesteld.
*Een fraai bouwwerk bekroond
door een houten klokkentorentje
met hoge spits is de Oudshoornse-
kerk aan de Oudshoornseweg 90.
Tot de inventaris behoren een
complete collectie 17-eeuwse ge
brandschilderde ramen, een graf
kelder en een prachtig orgel Be
zichtiging op afspraak: 0172-
432023.
Ecolonia" is een demonstratie
project voor milieubewuste en
energiezuinige woningbouw in de
wijk Kerk en Zanen. Opvallend
zijn de ongewoon asymmetrische
vormen en de grasdaken. De hui
zen zijn energiezuinig, hebben
een ingebouwde afvalscheiding en
een minimaal watergebruik.
Rondleiding is mogelijk voor
groepen en op afspraak.
Bij Glasblazerij Hazebroek kan
men een glasblazer aan het werk
zien van dinsdag tot en met vrij
dag van 9.00 tot 18.00 uur en op
zaterdag van 9.30 tot 17.00 uur.
De glasblazerij is te vinden aan de
van Boetzelaerstraat 46/48; het
telefoonnummer is 0172-
472061. RjHSB. A
Bron: VW Alphen aan R3jr*«-
Een rondvaart langs de kweke
rijen. Zo'n rondvaart duurt onge
veer een uur; dan is er circa vijf
kilometer per boot afgelegd. De
open boten bieden plaats aan 25
tot 30 personen. Op deze wijze
kan men de gewassen en de teelt
van dichtbij bekijken onder bege
leiding van een rondleider 'en
schipper.
Een bezoek aan het Boomkweke
rijmuseum, waarin tevens de VW
gevestigd is. De bezoekers worden
ongeveer een uur lang rondgeleid
door het museum, ae in de stijl
van de vorige eeuw gerestau
reerde en gemeubileerde boom
kwekerswoning en de tuin met
historische gewassen. Een mu-
seumbezoek kan ook gecombi
neerd worden met een rondvaart,
dan kan men in- en uitstappen
voor de deur. Reserveren moet,
via de WV of het Boomkwekerij
museum c (telefoon 0172-
217756
De Sortimentstuin van het
Proefstation voorde boomkweke
rij kan bezocht worden. De toe
gang is vrij. Wordt toelichting
gewenst, dan zijn deskundige
rondleiders de bezoekers graag
van dienst.
«JL i