EEN LEVEN
IN DE GIST
uan
Ledenwerf
actie van
ZH-Landschap
Diplomaten
vrouw houdt
een lezing
”Mr. Gist” is Nederlands brooddeskundige bij uitstek
Speelplek
NEUF
Kostprijzen
Bijgestaan
Service
Meedraaien
Trendsetter
Dr. A.A. de Bruin
houdt causerie
in Agnietenkapel
Stamppot eten
in ons café
F*
Ml
i
Perfect door zijn
details -
New
Generation
Classics.
WADDINXVEEN/DELFT
- Ze noemen hem ”Mr.
Gist”. Het verhaal gaat dat
elke bakker in Nederland
hem kent. Hij is Nederlands
brooddeskundige bij uitstek.
Zijn voornaam ’’Piet” is al
genoeg om aan te geven over
wie men het heeft. Maar hij
is ook een begaafd spreker,
een gezaghebbend bestuur
der, een bescheiden, prettig
en aimabel mens én een suc
cesvol directeur bij Gist-
Brocades BV in Delft, waar
hij na een dienstverband van
36 jaar met de VUT is ge
gaan: Piet de Graaff (60) van
de Stationsstraat in Wad
dinxveen.
3*811
SST
Verkrijgbaar bij:
R KOETSIER SCHOENEN
Burg. Colijnstraat 11
BOSKOOP
a 01727-12262
VAN OOSTEROM
SCHOENMODE
Dorpsstraat 108
HAZERSWOUDE-dorp
■s 01728-9434
BREMMER SCHOENEN
Kerkweg Oost 177
WADDINXVEEN
s 01828-12012
RONAAT SHOE FASHION
Passage 216
WADDINXVEEN
a 01828-15213
Iedere maandag t/m vrijdag:
voor maar I IJ,DU
Maandag: Zuurkool met worst,
dinsdag: Raasdonders met spek,
woensdag: Chili-con carne.
donderdag: Andijvie-stamppot met gehakt,
vrijdag: Boerenkool met worst.
van 12.00 tot 13.30 en 17.00 tot 20.30 uur.
1
M®
Pagina 15
Weekblad voor Waddinxveen - Woensdag 13 november 1991
Elke bakker kent
Piet de Graaff
HOTEL- RESTAURANT
Barendstraat 10
2771 DJ Boskoop
Tel. 01727-12031
oplossingen. Je geeft de bakker advie
zen waarmee hij uit de voeten kan en je
belt hem de volgende dag op het afge
sproken tijdstip op om te weten hoe het
allemaal afgelopen is. Zo kweek je een
band waar beide partijen wat aan heb
ben].
De markt is sterk veranderd in de 36
jaar dat Piet de Graaff gezicht gaf aan
de bakkerijprodukten van Gist-broca-
des. In 1955 waren er nog zo’n 13.000
bakkers in Nederland. Dat zijn er nu
nog maar 3.300. Een fikse schaalver
groting kenmerkte dat veel kleinere
aantal bakkers.
Bakkerijgrondstoffen hebben vanaf
ongeveer 1980 het produktenassorti-
ment van Gist-brocades een nieuwe di
mensie gegeven. Piet de Graaff stond
aan de wieg van die ontwikkeling.
Hij werd in 1980 commercieel directeur
van de Gist-brocades-dochter in Dor
drecht die zich helemaal had toegelegd
op de produktie van banketgrondstof-
fen.
gen toedoen. Wij hebben altijd een
stap verder willen gaan, en verstaan on
der kwaliteit meer dan op tijd en op de
juiste plaats leveren; dat is maar een
onderdeel. Wij willen met onze pro-
dukten in de bakkerij zijn, ons inleven
in de problematiek en een sterke band
met de bakker opbouwen. Langs ver
schillende wegen, of het nu viavakwed-
strijden, medewerking aan een congres
vaktechnische voorlichting of het ma
ken van een bakkerij-lay out is, willen
wij de bakker munitie en bagage aan
reiken waarmee hij zelf gemakkelijker
kan beslissen”, aldus Piet de Graaff.
’’Onder service verstaan wij het streven
om de verwachtingen van de klant te
overtreffen. Dat schept hooggespan
nen verwachtingen, zodat je iedere
keer moet beoordelen in hoeverre je
activiteiten bijdragen aan de bakke
rij”.
”Ik heb altijd bij de gist willen
werken”, stelt Piet de Graaff. Twee ge
neraties eerder, in de jaren van de Eer
ste Wereldoorlog en het tijdelijk cen
traal bakken, kwam het Gistdepöt via
zijn grootvader in de familie, waar het
tot 1979 is gebleven.
”We keken op tegen ”Gist-Delft” en ik
heb gedurende mijn hele opleiding een
plaats in dat bedrijf geambieerd. Maar
zie er niet alleen de zonnige kant van.
Ik kan niet ontkennen een mooie func
tie te hebben, maar het is ook gewoon
"buffelen”: hard werken om de verant
woordelijkheid over grote bedrijven
waar te maken. Daarvoor vecht ik tot
de laatste dag dat ik hier zit”.
WT| OOP b
IJ SUPERIOR SHOES D
Dommel
WADDINXVEEN - De koninklijk
onderscheiden Arie Pieter de
Graaff van de Stationsstraat mag
dan wel met de VUT zijn gegaam
helemaal niets doen is er niet bij.
Zo is hij kort geleden benoemd tot
voorzitter van het Georganiseerd
Overleg tussen werkgevers en
werknemers in de Nederlandse
bakkerijbranche.
Bovendien blijft hij actief op de
Agrarische Hogeschool in Den
Bosch, waar de Waddinxvener deel
uitmaakt van de commissie die zich
bezighoudt met levensmiddelen
technologie. Hij begeleidt bij de
zelfde hogeschool de commissie
bakkerijtechnologie.
In Waddinxveen is Piet de Graaff
actief als lid van de gemeentelijke
commissie die het Gouwebad ”de
Sniep” exploiteert, is hij enthou
siast van de Rotary Club Waddinx
veen en steekt hij energie in diverse
commissariaten. Aanbiedingen
van de overheid om in het buiten
land projecten te managen heeft hij
afgewezen om voldoende tijd te
kunnen overhouden voor zijn pri-
-véleven.
Piet de Graaff werd op 11 januari
1931 geboren, is getrouwd en heeft
drie dochters. Na de MULO deed
bij op de Vakschool Wageningen
de MTS en volgde hij er de leraren
opleiding bakkerijleraar. Op deze
MTS gaf hij van 1953 - 1955 les als
bakkerijleraar.
In 1955 trad Piet de Graaff in dienst
van Gist-brocades NV in Delft, bij
welk bedrijf hij 36 jaar in dienst zou
blijven. Hij begon als bakkerijdes-
kundige (1955 -1970) en werd er
vervolgens bakkerijtechnoloog/
onderzoek (1970-1972).
Bij Gist-brocades bekleedde hij
voorts de functies manager Interna
tional Bakery Services (1972 -
1977), hoofd Gist Nederland (1977
- 1980), commercieel directeur
Gist-Diederik Dordrecht (1980 -
1983), algemeen directeur Gist-
brocades Benelux (1980 - 1983) en
general manager Business Unit Ba
kery Ingredients van de Food In
gredients Division van Gist-broca
des (1987 - heden).
Zijn activiteiten strekte zich ook uit
tot alle landelijke en internationale
verenigingen en commissies. Zo
was hij betrokken bij het Genoot
schap voor de Bakkerij, de Neder
landse Vereniging Bakkerijgrond
stoffen Fabrikanten (voorzitter),
de Bakkerij Tentoonstellings Com
binatie, de Fedima (Fedéreation
des Industries de Matieres Primai-
res et des Améliorants pour la Bou-
langerie dans la CEE), de Colafec
(Comité des Fabricants de Levure
de panification de la Communauté
économique Européenne en het
Groupement d’Etudes des Indus
tries Europe de Fermentation.
Voorts was hij initiator van en ac
tief betrokken bij tal van binnen- en
buitenlandse evenementen op bak-
kerijgebied.
Verder kende men oud-waterpo-
loër Piet de Graaff als voorzitter
van de oudercommissie van de
openbare Theo Thijssenschool,
voorzitter van de eerste Waddinx-
veense Ouderraad, lid en vice-
voorzitter van de gemeentelijke
sportcommissie, lid van het Sport-
keuringsbureau Waddinxveen, 19
jaar secretaris en 12 jaar voorzitter
van de zwem- en poloclub De Gou
we, 5 jaar secretaris van de Kring
Bij zijn afscheid kijkt Piet de Graaff het
liefst vooruit naar wat nog gedaan rrioet
worden. ’’Verlaging van de kostprijzen
in de gistsector is essentieel. En de in
voering van total quality management
is een ’’must". Wij hebben daar in de
business unit bakery een goede aanzet
toe gegeven”.
"We groeien mee met de marktontwik
kelingen. Dat is een goede zaak. Kwali
teitsprojecten in alle geledingen van
het bedrijf houden iedereen alert op de
DEN HAAG - De ledenwevingsactie
van het Zuidhollands Landschap en in
rondom de Krimpenerwaard is een suc
ces. Honderden mensen hebben zich
als nieuwe begunstiger van het Zuid
hollands Landschap aangemeld.
In het kader van de herinrichting van
de Krimpenerwaard streeft het Zuid
hollands Landschap naar de inrichting
en de situering van grote, aaneengeslo
ten natuurgebieden.
Het Zuidhollands Landschap bezit nu
in de Krimpenerwaard al bijna 20 na
tuurterreinen, variërend van eende-
kooien tot boezemlanden en kaden.
Voor een krachtige inzet van het Zuid
hollands Landschap is het van belang
dat zoveel mogelijk inwoners van de
Krimpenerwaard en directe omgeving
bij de bescherming van hun eigen om
geving worden betrokken. Door be
gunstiger te worden van het Zuidhol
lands Landschap, helpt men hieraan di
rect mee. Voor 30,- per kalenderjaar
steunt men het werk van de stichting.
Aanmelden kan via de antwoordkaart
of telefonisch.
Het Zuidhollands Landschap, Schie-
damsesingel 181, 3012 BB Rotterdam
(telefoon: 010-4135045).
Vorige week woensdagavond werd
Arie Pieter de Graaff terecht voor al
zijn verdiensten in en buiten zijn werk
kring beloond met het Ridderschap in
de Orde van Oranje-Nassau. Dat ge
beurde tijdens een grootse bijeen
komst voor externe relaties uit de bak
kerswereld in de Jan Steenzaal van het
Haagse Congresgebouw.
Vandaag (woensdag 13 november) en
vrijdag 15 november zijn er nog een
tweetal afscheidsbijeenkomsten in
Delft en Dordrecht voor de General
Manager Business Unit Bakkery Ingre
dients van de Food Ingredients Divi
sion van Gist-brocades BV, de vroe
gere Koninklijke Nederlandsche Gist
en Spiritus Fabriek (KNG&SF).
Als general manager bekleedde hij
voor het bekende bedrijf een Europese
baan die hem commercieel verant
woordelijk maakte bij Gist-brocades
voor 17 omvangrijke produktiebedrij-
ven in 9 Europese landen. Niettemin
spreekt hij graag liefkozend over zijn
multinationale werkgever als ”de gist”.
De afzwaaiende Piet de Graaff is in de
binnen- en buitenlandse bakkerijwe-
reld meer dan een begrip. Daar getui
gen ook de artikelen in de Fabrieks
bode van Gist-brocades en in het tijd
schrift Bakkerij van. De Waddinxve
ner kon zich aan de aandacht rond zijn
persoon dan ook in deze weken even
tjes niet onttrekken.
Duizenden bakkerijen heeft de Wad
dinxvener van binnen gezien. En dui
zenden bakkers heeft hij vanaf 1955
met raad en daad bijgestaan in de ver
volmaking van hun produkten. Dat
deed hij in de bakkerijen zelf en in tal
van organisaties die de belangen van
bakkers en hun produkten behartigen.
Piet de Graaff gaat nu met de VUT.
Het is geen verrassing. Tweeënhalfjaar
geleden al liet hij weten te willen stop
pen op zijn zestigste.
"Ik heb het nu nog prima naar m’n zin.
Maar je moet niet door blijven werken
tot je de feiten niet meer overziet.
Vaak eindigen carrières de laatste paar
jaren in een teleurstelling. Dat wil ik
juist voorkomen”.
Piet de Graaff heeft in de bakkerswe
reld gezicht gegeven aan Gistbrocades.
"De Graaff is een instituut”, roepen
collega’s van hem. Dat mag waar zijn,
maar hijzelf wil liever niets weten van
al die lof die hem links en rechts wordt
toegezwaaid. "Hoogtepunten uit mijn
loopbaan? Kom nou, daar ben ik veel
te nuchter voor”.
Zijn naam werd al een paar dagen na
zijn aantreden bij de KNG&SF in 1955
een begrip binnen de Delftse onderne
ming. Niet zozeer vanwege een com
mercieel wapenfeit als wel vanwege die
koe die boven op z’n auto belandde.
"Ik was nog maar net in dienst en reed
in een oude Morris Oxford met het
kenteken NP-48-56. Na een voordracht
in Rotterdam schepte ik op de rijksweg
tussen Delft en Rotterdam een koe.
Het beest kwam boven op mijn dak te
recht. Voorpoten over de voorruit,
achterpoten over het kofferdeksel”.
"Het toe val wil dat er in die tijd nog een
De Graaff bij ons werkte: Arie de
Graaff, hoofd-inspecteur van de gistaf-
deling Nederland. Geen familie overi
gens. Iedereen kende hem. Toen het
verhaal over de koe op de auto van De
Graaff rondging, dacht iedereen dat
het om hèm ging. Ook de toenmalige
directeur Jellema wist niet beter. Dat
bleek toen - tot verbijstering van Arie
de Graaff - directeur Jellema vanachter
zijn directiebureau hard "boeee!” te
gen hem loeide. Arie de Graaff was
verbaasd en wist van niets”.
"Toen ik bij de gist kwam, was er een
sterk service-element in de bedrijfsfilo
sofie: inleven in het gebruik van onze
produkten, dus ook in produktieplan-
ning, winkelpresentatie enz en daarbij
ook aangeven wat misschien niet goed
is. We hebben binnen Gist-brocades al
tijd gezegd dat bij uitgebreide service
verlening de vrijheid hoort om naar eer
en geweten te zeggen dat niet altijd he
lemaal parallel loopt met het belang
van de onderneming. Wie dat risico
niet wil nemen, kan er beter het zwij-
In feite is De Graaff het levende bewijs
dat meeleven met de bakkerijproble-
matiek niet zo zeer met eigentijdse
marketingtechnieken te maken heeft.
Piet de Graaff deed in de vijftiger en
zestiger jaren niet anders.
"Als er een bakker overstapte naar een
andere leverancier, ging ik er op af.
Soms zei mijn baas "Laat maar, dat
lukt toch niet” maar in negen van de
tien gevallen lukte het wel degelijk”.
Wat zijn dat voor speciale gaven? Piet
de Graaff: "Kijk, verkopen is een rela
tie opbouwen. Zorgen dat een afnemer
niet meer om je heen kan. Dat lukt als
je je ook echt verdiept in zijn materie.
In de jaren vijftig heb ik nachten mee
gedraaid in bakkerijenJe moet de pro
blemen van de bakker kennen, mee
denken en meewerken aan praktische
wensen van de afnemer. En die wensen
zijn in deze tijd veel gevarieerder en
veranderen veel sneller dan in de pe
riode toen ik in dienst trad bij de onder
neming”.
Keer op keer hamert hij erop: het is de
afnemer die de kwaliteit bepaalt. Hoe
anders was dat toen Piet de Graaff in
1955 als bakkerij deskundige in dienst
trad van de onderneming?
”Wij dachten toen zelf wel te weten wat
goed was voor de bakkers. Dat was
zo’n beetje de houding. Het is nu com
pleet veranderd. Terugblikkend, denk
ik dat de invoering van bakkerijgrond
stoffen daar veel mee te maken heeft
gehad. Bakkerijgrondstoffen aan de
man brengen is heel wat anders dan gist
verkopen. Gist leveren is een regel
maat. Die heeft de bakker toch wel
elke week nodig”.
Marketing van bakkerijgrondstoffen is
een vak apart. ”Wij zitten in een vak
technische commerciële sector. Met de
nadruk op dat vaktechnische. Een
gladde verkoper zal heus wel wat aan
een bakker kunnen verkopen. Maar
komt-ie ook een tweede en een derde
keer bij die bakker binnen? Dat lukt al
leen als je het vak en de problemen van
de bakkerij kent”.
In de loop der jaren heeft Gist-broca
des een onmiskenbare invloed gehad
op de ontwikkeling van de Nederlandse
bakkerij. In tal van bakkersbijeenkom
sten met het onmisbare (vaktechni
sche element vervulde het team een
sleutelrol. Dikwijls richtinggevend, zo
als achteraf kan worden vastgesteld
over de systematische activiteiten op
het gebied van bijvoorbeeld luxe-
brood. kleinbrood en produktieplan-
ning.
Ook nu kijkt Piet de Graaff naar de
toekomst van de bakkerij: ”Dat we
straks in de bakkerij zonder minimum-
broodprijs moeten werken, valt op zich
wel mee. Kijk maar naar het prijsver
schil van nu. Wel kan het een probleem
geven wanneer een bakkerij-onderne-
ming onvoldoende heeft vastgesteld
wat zij precies wil zijn: wat voor soort
bedrijf, welke produkten voor welke
doelgroepen op welke plaats. Er ligt in
de markt een moeilijk te definiëre stuk
tussen typisch industriële produktie en
typisch ambachtelijke produkten, in de
vorm van allerlei tussendoortjes en de
snackachtige produkten. Kijk eens wat
er tussen de middag gebeurt rondom
kantoren en in kantines. Daar ligt een
enorm aantal produkten, en er zit ook
nog brood bij. Zonder te willen zeggen
dat alle bakkers nu alleen maar snacks
moeten gaan maken, trek ik wel de
conclusie dat de bakker temidden van
de vele golfbewegingen sterk kan zijn
door op de trends te anticiperen, hoe
moeilijk dat ook is. Hij heeft een
prachtig produktie-apparaat om met
eigen produkten trendsettend bezig te
zijn. Zo kan hij het in zijn eigen omge
ving zo goed doen, dat hij de verwach-
WADDINXVEEN - De Nederlandse
Bond van Plattelandsvrouwen, afde
ling Waddinxveen, heeft op dinsdag 19
november een avond in het AF-cen-
trum (Jan van Bijnenpad).
Mevrouw L.A. Schouten-v.d. Berg uit
’s Hertogenbosch is diplomatenvrouw.
Zij zal die avond komen vertellen hoe
het is om diplomatenvrouw te zijn en
zij zal dan ook alle aspecten van dit le
ven belichten.
Aanvang van de avond is 20.15 ui^r.
GOUDA/WADD1NXVEEN - De
Waddinxveense historicus dr. A.A. de
Bruin, voorzitter van de afdeling Mid-
den-Holland van het Humanistisch
Verbond en voorzitter van de Coorn-
hertstichting, houdt maandagavond 18
november om acht uur een vrij toegan
kelijke causerie over Erasmus en
Coomhert in de Goudse Agnietenka
pel.
De organisatie van de avond is in han
den van de Coornhertstichting en de
oudheidkundige kring Die Goude. Na
afloop zullen er in de Agnietenkapel di
verse publikaties en brochures te koop
zijn, zoals de Coornhertredes. De
avond wordt besloten met een huishou
delijke vergadering voor de vrienden
van de Coornhertstichting.
Erasmus en Coornhert, die zijn te be
schouwen als de belangrijkste erflaters
van de Nederlandse beschaving, heb
ben beiden een deel van hun leven in
Gouda doorgebracht. Dr. André de
Bruin zal het belang van hun geestelijk
erfgoed tegen het licht van deze tijd
plaatsen en de overeenkomsten en de
verschillen tussen Erasmus en Coorn
hert schetsen.
Koninklijk onderscheiden Waddinxvener A.P. de Graaff temidden van zijn echtgenote en de burgemeester van Delft. (Foto: Gist-brocades).
tingen van de klant overtreft. Met zijn
produkt, maar ook met zijn verpak
king. Veel produkten zijn geschikt als
cadeau-artikel, compleet met een
fraaie doos die er ook aan de buiten
kant een geschenk van maakt”, aldus
Gist-brocades-directeur Piet de
Graaff.
In de visie van van Piet de Graaff ne
men de mogelijkheden toe. ”We moe
ten echter ook bedacht zijn op de pro
blemen die op ons afkomen: De milieu
problematiek, de bacteriologische ge
steldheid van de produkten etikette
ring, toenemende invloed van consu
menten en regelgeving. Daarom moe
ten we nu vooruitkijken en bezig zijn
met de zaken van morgen”, stelt Piet
de Graaff tot slot.
Gouwe-Rijnstreek van de KNZB,
2 jaar lid van de Bondsraad van de
KNZB, 40 jaar lid van de Bond van
Oud-leerlingen Wageningen, lid
van het Genootschap voor de Bak
kerij (38 jaar lid van de commissie
bedrijfsopleiding), 7 jaar lid van de
Staatsexamencommissie leraren
opleiding, vele jaren commissielid
van de Agrarische Hogeschool in
Den Bosch (begeleidingscommis
sie bakkerijtechnologie, externe
commissie), 4 jaar bestuurslid en 4
jaar voorzitter van de Nederlandse
Vereniging Bakkerijgrondstoffen
Fabrikanten (Nabafa), 2 jaar lid
van het comité de direction van Fe
dima en 12 jaar vertegenwoordiger
voor Nederland als lid van het be
stuur van Cofalec.
Nog voor zijn afscheid van Gist-
Brocades had Piet de Graaff al per
‘2 oktober het voorzitterschap van
het Georganiseerd Overleg op zich
genomen, als opvolger van J. de
Mey.
”Er zijn twee overwegingen om na
mijn actieve loopbaan in te gaan op
deze uitnodiging. In de eerste
plaats heb ik binnen de bakkerij
veel en heel prettig samengewerkt.
De meerdere vrije tijd wil ik
daarom graag aan de bakkerij ge
ven. Een tweede element is de uit
daging van het nieuwe, iets dat ik
van nature nodig heb”.
”Als GO-voorzitter - ik ben druk
bezig met te oriënteren en te inven
tariseren - heb je een neutrale posi
tie. Vandaaruit wil ik, in het besef
dat het allemaal om de mensen in
de bedrijfstak gaat, een brug slaan
en bijdragen aan de belangenbe
hartiging van werkgevers en werk
nemers. Zo kun je mijns inziens als
een katalysator bijdragen aan ver
beteringen in de bedrijfstak en de
juiste balans voor de toekomst te
vinden. Het feit dat De Meij in dit
proces zo’n uitstekende rol heeft
gespeeld en er de afgelopen jaren al
zoveel is bereikt, beschouw ik als
een extra dimensie in de uitdaging.
Gelukkig kan ik constateren, dat
werkgevers en werknemers zeer
positief vergaderen, fair en open.
Dat is een goede uitgangspositie
om het geleidelijke proces van ver
beteringen in het bakkerijklimaat
voort te zetten. Het is wat dat be
treft zaak een sociaal beleid te voe
ren dat in harmonie met andere be
drijfstakken verloopt en een perso
neelsbeleid te voeren dat het imago
van de bakkerij ten goede komt”,
aldus Piet de Graaff.
Het Georganiseerd Overleg is een
platform van parallele belangen,
maar ook van natuurlijke tegenstel
lingen. De sociaal-economische
ontwikkeling van de branche vergt
daarom nogal wat van de onder
handelingspartners
Piet de Graaff: ”Bij iedere stap
moeten we ons afvragen of het kan.
Alles kost geld en zo’n proces kan
alleen maar geleidelijk verlopen.
Als voorzitter, in een neutrale posi
tie, kun je geen elementen in de
vergadering inbrengen. Je kunt
echter wel proberen het overleg te
bevorderen. Stokt het overleg op
enig moment, dan zie ik het als mijn
taak om zowel met de ene partij ais
met de andere te praten om over
eenstemming te zoeken, om ope-
ningen en oplossingen te vinden.
Dat vind ik een nuttige tijdsinvul-
ling, omdat het in het belang van de
hele bakkerij is”.
WADDINXVEEN - Op verzoek van
de directie van het Medisch Kleuter
dagverblijf in de Zuidplas is besloten
het terreintje achter het gebouw als
speelruimte in te richten voor zowel de
kinderen uit het dagverblijf als voor de
kinderen uit de wijk. Het terrein zal
hiertoe worden omheind.