I
R
Gratis
magazine
Wat is biologisch?
Biologisch brood: opvallend anders
E<()
Feestweken in
de natuur
voedingswinkels
Win een diner thuis met uw eigen
favoriete salade!
Smaak—
w
lllllllllllllllll
■ii
ga
3
Groenten en groenten-
melanges in glazen pot
makenA
1
S 2
■|M
KOMEND WEEKEND:
Illi
Meer informatie?
Salade met
bietjes, wortel
en rode kool
i o
23
Waardebon
Biologische wijn
Eigen formule
8
Fietsen
III
lijrol
8 711812 838119 1
r Mmm...
natuurlijk
genieten
Gist of zuurdesem
Sr
BRT
llSii
recept
(4-6 personen)
>«actó
E-mail
Naam
Adres
:«w/zz«z:w
WWW/
Boridueiïs
SpcryJd
Ook in bake-off variant, dat thuis of in de winkel wordt afgebakken
KS»J
wwwoMWwcwoww-wwwwrww■kwwwwwwwz-:
Postcode
WX-WWOMMW-WCWC-W'
Woonplaats
Deze pagina is een initiatief van Centraal Bureau Levensmiddelenhandel, LTO-Nederland,
Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij, Platform Biologica, Rabobank, Triodos
Bank, Stichting Merkartikel en Stichting Natuur en Milieu, in het kader van de Task Force
Marktontwikkeling Biologische Landbouw’. Postbus 3060, 5203 DB Den Bosch.
Op de volgende websites is (veel) meer informatie te vinden
over biologisch eten:
www.platformbiologica.nl
met nieuwe ontwikkelingen, beleid en promotie-activiteiten
producten is natuurlijk veel bre
der. Er is bijna geen product, of
het is in een biologische variant
verkrijgbaar. Van zonnebloemolie
tot pizza's, en van keukenkruiden
tot poffertjes.
Op de open dagen is met eigen
ogen het enthousiasme en het
vakmanschap van de biologische
boer te zien en te proeven. Elke
boer heeft zijn eigen verhaal, dat
hij graag wil vertellen. Soms is dat
een heel bijzonder verhaal. Jan
Oude Voshaar uit Wageningen
bijvoorbeeld is wijnbouwer. "Wij
maken rode wijn. Met een nieuw
druivenras, Regent, kan dat in
Bij de zomer hoort een salade. Met nestjes, van witlof, van vijf soorten sla, met appel, of met sinaas
appel... Hebt u een eigen recept voor een wel heel bijzondere salade? En komt juist daarin de zorg en
aandacht van de biologische boer of tuinder voor zijn product extra goed uit de verf? Dan willen we dat
graag weten. Stuur uw eigen, originele salade-tip naar de redactie van deze pagina (Postbus 3060,
5203 DB 's-Hertogenbosch). De inzendingen worden beoordeeld door chefkok Eric van Veluwen van
De Woeste Hoeve. Hij kookt in zijn restaurant bij voorkeur met biologische producten.
De prijs voor de winnaar is heel bijzonder: Als u wint, komt Eric van Veluwen bij u thuis een compleet
diner verzorgen - biologisch natuurlijk. Dat wordt een avond om nooit te vergeten!
Verhit de olijfolie licht in een
koekenpan en laat het
fenegriekzaad hierin even
'trekken' (niet kleuren). Zeef
het fenegriekzaad uit de olie.
Vermeng de gezeefde olie met
de mosterd, het citroensap, de
gesnipperde sjalotjes en de
aceto balsamico. Giet dit meng
sel over de groenten en laat ze
hierin een uur marineren.
Kook de bietjes ca. 20 minuten
in de schil. Laat ze afkoelen.
Pel ze. Snijd de bietjes, de rode
kool en de winterwortel in
dunne reepjes. Kneus het
fenegriekzaad met de lepel.
Klop de roomkwark luchtig
met wat peper en zout naar
smaak. Serveer de kwark apart
bij de salade.
Was de groenten, schil de
winterwortel en verwijder
eventueel lelijke buitenste
bladeren van de rode kool.
200 g jonge bietjes
200 g winterwortel
200 g rode kool
1 eetl. fenegriekzaad
1 dl olijfolie
1 dl balsamico azijn
1 eetl. mosterd
sap van 1h citroen
2 sjalotjes (gesnipperd)
2 dl volle kwark
peper en zout
Natuurvoedingswinkels zijn deze
weken extra feestelijk. Twee
weken lang zijn er proeverijen,
aanbiedingen en een proefpakket
met 8 euro korting.
Natuurvoedingswinkels hebben
een breed assortiment biologische
producten. Lang niet alle consu
menten weten dat. Daarom staan
van 17 tot en met 29 juni de deu
ren wijd open. De winkels zijn
feestelijk aangekleed en er zijn
acties en proeverijen.
kooklessen en lezingen en zelfs
wandelingen, en hebben we een
boekhandel en een café." Frans
Saat hoopt dat de actie nieuwe
klanten ertoe aanzet eens een
kijkje te nemen. "Mensen die hier
binnenkomen kijken hun ogen
uit. Wij proberen niet de super
markt te imiteren. Wij voeren
andere producten, met vaak een
andere smaakbeleving. Maar we
proberen wel een even breed
assortiment te bieden, zodat de
klant een royale keus heeft."
www.biologischinhetschap.nl
alles over het assortiment in de supermarkten en wetens
waardigheden over de producten die daar te koop zijn
www.natuurvoeding.nl
alles over de feestweken in natuurvoedingswinkels en de
verkoopadressen in de buurt
Proef je het verschil tussen biolo
gisch en 'gewoon'? Meestal niet
zo makkelijk. Als er één product is
waar het verschil ronduit opval
lend kan zijn, is het wel brood.
Biologische bakkers werken met
een ambachtelijk bakproces. Het
brooddeeg krijgt de tijd om te rij
zen. Geur en smaak kunnen zich
dan beter ontwikkelen. Het eind
resultaat is meestal ook een wat
steviger brood-
de waardebon is geldig. Uw
row deze act». U ontvangt
W. Getólg van 17 jan» tot 11
Met de onderstaande waardebon
ontvangt de klant bij de natuur
voedingswinkel het kennisma-
kingspakket met 8,- korting.
Maar het assortiment biologische
StMIogitch c<*« e<<»pla<<
geïmporteerd graan. Het komt uit
Frankrijk, de VS en Canada. In bio
logisch brood zit bij voorkeur wel
Nederlands graan. De tarwe is bio
logisch geteeld, dus zonder kunst
mest en chemisch-synthetische
bestrijdingsmiddelen.
natuur hen harte gaat.
Nestkasten voor uilen, padden
poelen, bescherming van bijzon
dere planten langs de slootkan
ten, dassentunnels, er is veel te
zien. Juist ook voor de kinderen.
Op de open dagen is het tradi
tioneel mooi weer. Wie er een lek
ker dagje uit van wil maken, pakt
dus de fiets. Op de website
www.platformbiologica.nl staan
de adressen van deelnemende
boerenbedrijven in de buurt. Pro
grammaboekjes - met fietsroute -
zijn te verkrijgen bij de WV's,
natuurvoedingswinkels en Groene
Weg slagerijen.
De winkeliers verwachten veel
nieuwe klanten. Frans Saat van De
Groene Passage in Rotterdam:
"Wij hebben toch al niet te kla
gen. In de vijf jaar dat we bestaan
is ons klantenbestand ruim vier
keer zo groot geworden. We trek
ken vooral mensen aan die op
zoek zijn naar iets anders. Noem
het maar een andere manier van
eten. Daarom organiseren we ook
Voor nieuwe klanten is voor
5,95 een speciaal kennisma-
kingspakket samengesteld met
lekkere producten ter waarde van
13,95. Verder zit er in het pak
ket een informatieboekje en een
set waardebonnen. Met die bon
nen kunnen klanten tien weken
lang van speciale actieprijzen pro
fiteren. In het proefpakket zitten
vruchtensap, bosbessenjam, bul
gur, kruidenpaté, zakdoekjes,
afwasmiddel, koekjes, thee, en
caramel dessert. Er is gekozen
voor een bonte mix aan produc
ten. Een aantal producten is voor
veel consumenten nieuw. Het
proefpakket is een voordelige
gelegenheid om daar eens kennis
mee te maken.
- -c
en zijn urtsluitenc l
J». ik Wil
Bent u a
nooit
reent»»
cvoedingscentrum.nl
uitleg hoe de biologische landbouw werkt en met uitgebreide
informatie over verschillende groepen voedingsmiddelen
NIEUW IN HET SCHAP:
Supermarkten bieden steeds meer
variatie in biologisch brood, van
voorverpakt tot voorgebakken en
versgebakken. Van oudsher biedt
de natuurvoedingswinkel een uit
gebreid assortiment voor de
broodliefhebber. U vindt er brood
met maanzaad, zonnepitten of
sesam, diverse granenmixen, en
allerlei vormen van bolletjes tot
bus- en vloerbrood. De meeste
soorten zijn er in een gist- en een
zuurdesemvariant. Er zijn winkels
die wel veertig soorten in huis
hebben!
Wat weinig mensen weten is dat
het niet-biologische Nederlandse
brood vooral gebakken wordt van
Biologische producten zijn her
kenbaar aan het EKO-keurmerk.
De producten worden geteeld
zonder kunstmest en zonder
chemische bestrijdingsmiddelen.
Bovendien zijn geen chemisch-
synthetische geur-, kleur- en
smaakstoffen en geen conserve
ringsmiddelen toegevoegd. Bio
logische producten zijn gentech-
vrij. De biologische landbouwnor-
men zijn gebaseerd op het
behoud van milieu, natuur en
landschap en het welzijn van die
ren. Deze regels gelden in de hele
Tegen inlevering van deze
waardebon kunt u bij alle
deelnemende natwrvoedings-
winkels en retórmhuizen een
ItenrBsrnaJw^spakkBt Wen
van 13,95 voor €5,95!
Steeds meer A-merken komen
met een eigen biologische lijn.
Campina, Friesche Vlag, Peijnen-
burg en Silvo zijn een paar voor
beelden. Ook Bonduelle introdu
ceert deze maand biologische pro
ducten. Bonduelle heeft voor de
bekende en de luxere producten
uit haar assortiment gekozen. De
Mexico-melange bijvoorbeeld is
een mix van doperwten, maïskor
rels en paprika. Verder zijn ook
doperwten, sperzieboontjes, maïs
korrels en doperwten/worteltjes
verkrijgbaar. Later dit jaar wordt
de serie verder uitgebreid met
nieuwe producten.
De stap naar biologisch was voor
Bonduelle niet zo moeilijk. Het
bedrijf produceert al haar groen
ten in eigen beheer, van zaaien
tot oogsten en verwerken. Daar
naast had Bonduelle al een actief
milieu-programma, waarbij mini
maal bestrijdingsmiddelen wor
den ingezet en geen kunstmest.
Frans Saat van De Groene Passage
in Rotterdam is een van de deel
nemende winkeliers
Steeds vaker wordt bij het berei
den van brood gebruik gemaakt
van enzymen die met behulp van
genetische gemodificeerde micro-
organismen zijn gemaakt. Dit
soort informatie staat niet op de
verpakking. Biologisch brood met
EKO-keurmerk is gentechvrij.
Trouwens, ook kleurstoffen en
conserveermiddelen zijn taboe.
De biologische boeren willen dit
jaar vooral laten zien dat de
Toen de open dagen zes jaar
geleden voor het eerst werden
georganiseerd was biologisch
eten nog betrekkelijk onbekend.
Biologische producten waren
alleen te krijgen in speciaalzaken
en op boerenmarkten. Nu is het
dé trend. Ook supermarkten heb
ben oog voor de behoefte van de
consument aan voeding die
natuurlijker is geproduceerd.
Biologische zuivel is het meest
bekend. In elke winkel is tegen
woordig biologische melk te
koop. De koeien lopen zoveel
mogelijk buiten, op weiden waar
geen kunstmest en bestrijdings
middel aan te pas komt. Ook
's winters krijgen ze biologisch
voer. Biologische boeren die aan
natuurbescherming doen laten de
slootkanten vrij bij het mesten. Zo
ontstaat er een bonte keur aan
akkeronkruiden langs de percelen
groeit. Het gras wordt pas in juni
gemaaid; dat is wel zo prettig
voor broedende weidevogels. Zo
gaan natuur en landbouw hand in
hand.
I informatie over aanbiedingen en
een natuurvoedingswinkel
proef
volle,
smaak- o
van de
riawur
VOH©
fcdéj
war
xwwowwwwzwwww:
o’
Heeft u de smaak van biologisch
te pakken? Dan is Smaakmakend
vast iets voor u. Een kleurrijk
magazine vol verrassende en
eigentijdse recepten. En met
achtergrondinformatie over biolo
gische landbouw en voeding.
Helemaal gratis. U kunt het
nieuwste nummer van Smaak
makend afhalen bij de natuurvoe
dingswinkel.
II
»l «ms eerder
Nederland. Deze druif is vroeg rijp
en gewend aan een koel klimaat."
Onkruid wordt bestreden met het
zaaien van bloemenmengsels.
En dankzij de lieveheersbeestjes
en zweefvliegen die daar op af
komen, wordt de schadelijke
druivenmot bestreden. Bezoekers
kunnen de wijn uiteraard zelf
even keuren. Wel snel zijn, want
over belangstelling voor zijn
product heeft Voshaar niet te
klagen.
volle,
smaak
van de
natuur l
Bonduel
s biologisch spe
of hel 0341 46
Europese Unie. In Nederland heeft
de overheid Skal aangewezen om
de controles uit te voeren.
Dit alles geldt voor groente en
fruit, voor zuivel, voor vlees en
voor producten die daarvan
gemaakt worden zoals brood,
conserven,
vruchtensap
pen en de vele
honderden
andere biolo
gische produc
ten die te
koop zijn.
In Nederland kennen we eigenlijk
alleen gist als rijsmiddel. In Duits
land is zuurdesem net zo gehrui-
kelijk. Zuurdesem is een natuurlijk
rijsmiddel. In een mengsel van
meel, water en wat zoetmiddel
ontwikkelen zich na een paar
dagen vanzelf gistcellen en melk
zuurbacteriën. Zuurdesem geeft
brood een bijzondere, eigen
smaak.
Open dagen bij
de biologische boer
Op 22 en 23 juni organiseert
Platform Biologica de traditionele
open dagen van de biologische
landbouw. Bij een kleine twee
honderd boerenbedrijven in het
hele land kunnen bezoekers
komen kijken en proeven.
t Jn
pi* I
volle,
smaak®
natöUT 3