I R Gratis magazine Wat is biologisch? Biologisch brood: opvallend anders E<() Feestweken in de natuur voedingswinkels Win een diner thuis met uw eigen favoriete salade! Smaak— w lllllllllllllllll ■ii ga 3 Groenten en groenten- melanges in glazen pot makenA 1 S 2 ■|M KOMEND WEEKEND: Illi Meer informatie? Salade met bietjes, wortel en rode kool i o 23 Waardebon Biologische wijn Eigen formule 8 Fietsen III lijrol 8 711812 838119 1 r Mmm... natuurlijk genieten Gist of zuurdesem Sr BRT llSii recept (4-6 personen) >«actó E-mail Naam Adres :«w/zz«z:w WWW/ Boridueiïs SpcryJd Ook in bake-off variant, dat thuis of in de winkel wordt afgebakken KS»J wwwoMWwcwoww-wwwwrww■kwwwwwwwz-: Postcode WX-WWOMMW-WCWC-W' Woonplaats Deze pagina is een initiatief van Centraal Bureau Levensmiddelenhandel, LTO-Nederland, Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij, Platform Biologica, Rabobank, Triodos Bank, Stichting Merkartikel en Stichting Natuur en Milieu, in het kader van de Task Force Marktontwikkeling Biologische Landbouw’. Postbus 3060, 5203 DB Den Bosch. Op de volgende websites is (veel) meer informatie te vinden over biologisch eten: www.platformbiologica.nl met nieuwe ontwikkelingen, beleid en promotie-activiteiten producten is natuurlijk veel bre der. Er is bijna geen product, of het is in een biologische variant verkrijgbaar. Van zonnebloemolie tot pizza's, en van keukenkruiden tot poffertjes. Op de open dagen is met eigen ogen het enthousiasme en het vakmanschap van de biologische boer te zien en te proeven. Elke boer heeft zijn eigen verhaal, dat hij graag wil vertellen. Soms is dat een heel bijzonder verhaal. Jan Oude Voshaar uit Wageningen bijvoorbeeld is wijnbouwer. "Wij maken rode wijn. Met een nieuw druivenras, Regent, kan dat in Bij de zomer hoort een salade. Met nestjes, van witlof, van vijf soorten sla, met appel, of met sinaas appel... Hebt u een eigen recept voor een wel heel bijzondere salade? En komt juist daarin de zorg en aandacht van de biologische boer of tuinder voor zijn product extra goed uit de verf? Dan willen we dat graag weten. Stuur uw eigen, originele salade-tip naar de redactie van deze pagina (Postbus 3060, 5203 DB 's-Hertogenbosch). De inzendingen worden beoordeeld door chefkok Eric van Veluwen van De Woeste Hoeve. Hij kookt in zijn restaurant bij voorkeur met biologische producten. De prijs voor de winnaar is heel bijzonder: Als u wint, komt Eric van Veluwen bij u thuis een compleet diner verzorgen - biologisch natuurlijk. Dat wordt een avond om nooit te vergeten! Verhit de olijfolie licht in een koekenpan en laat het fenegriekzaad hierin even 'trekken' (niet kleuren). Zeef het fenegriekzaad uit de olie. Vermeng de gezeefde olie met de mosterd, het citroensap, de gesnipperde sjalotjes en de aceto balsamico. Giet dit meng sel over de groenten en laat ze hierin een uur marineren. Kook de bietjes ca. 20 minuten in de schil. Laat ze afkoelen. Pel ze. Snijd de bietjes, de rode kool en de winterwortel in dunne reepjes. Kneus het fenegriekzaad met de lepel. Klop de roomkwark luchtig met wat peper en zout naar smaak. Serveer de kwark apart bij de salade. Was de groenten, schil de winterwortel en verwijder eventueel lelijke buitenste bladeren van de rode kool. 200 g jonge bietjes 200 g winterwortel 200 g rode kool 1 eetl. fenegriekzaad 1 dl olijfolie 1 dl balsamico azijn 1 eetl. mosterd sap van 1h citroen 2 sjalotjes (gesnipperd) 2 dl volle kwark peper en zout Natuurvoedingswinkels zijn deze weken extra feestelijk. Twee weken lang zijn er proeverijen, aanbiedingen en een proefpakket met 8 euro korting. Natuurvoedingswinkels hebben een breed assortiment biologische producten. Lang niet alle consu menten weten dat. Daarom staan van 17 tot en met 29 juni de deu ren wijd open. De winkels zijn feestelijk aangekleed en er zijn acties en proeverijen. kooklessen en lezingen en zelfs wandelingen, en hebben we een boekhandel en een café." Frans Saat hoopt dat de actie nieuwe klanten ertoe aanzet eens een kijkje te nemen. "Mensen die hier binnenkomen kijken hun ogen uit. Wij proberen niet de super markt te imiteren. Wij voeren andere producten, met vaak een andere smaakbeleving. Maar we proberen wel een even breed assortiment te bieden, zodat de klant een royale keus heeft." www.biologischinhetschap.nl alles over het assortiment in de supermarkten en wetens waardigheden over de producten die daar te koop zijn www.natuurvoeding.nl alles over de feestweken in natuurvoedingswinkels en de verkoopadressen in de buurt Proef je het verschil tussen biolo gisch en 'gewoon'? Meestal niet zo makkelijk. Als er één product is waar het verschil ronduit opval lend kan zijn, is het wel brood. Biologische bakkers werken met een ambachtelijk bakproces. Het brooddeeg krijgt de tijd om te rij zen. Geur en smaak kunnen zich dan beter ontwikkelen. Het eind resultaat is meestal ook een wat steviger brood- de waardebon is geldig. Uw row deze act». U ontvangt W. Getólg van 17 jan» tot 11 Met de onderstaande waardebon ontvangt de klant bij de natuur voedingswinkel het kennisma- kingspakket met 8,- korting. Maar het assortiment biologische StMIogitch c<*« e<<»pla<< geïmporteerd graan. Het komt uit Frankrijk, de VS en Canada. In bio logisch brood zit bij voorkeur wel Nederlands graan. De tarwe is bio logisch geteeld, dus zonder kunst mest en chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen. natuur hen harte gaat. Nestkasten voor uilen, padden poelen, bescherming van bijzon dere planten langs de slootkan ten, dassentunnels, er is veel te zien. Juist ook voor de kinderen. Op de open dagen is het tradi tioneel mooi weer. Wie er een lek ker dagje uit van wil maken, pakt dus de fiets. Op de website www.platformbiologica.nl staan de adressen van deelnemende boerenbedrijven in de buurt. Pro grammaboekjes - met fietsroute - zijn te verkrijgen bij de WV's, natuurvoedingswinkels en Groene Weg slagerijen. De winkeliers verwachten veel nieuwe klanten. Frans Saat van De Groene Passage in Rotterdam: "Wij hebben toch al niet te kla gen. In de vijf jaar dat we bestaan is ons klantenbestand ruim vier keer zo groot geworden. We trek ken vooral mensen aan die op zoek zijn naar iets anders. Noem het maar een andere manier van eten. Daarom organiseren we ook Voor nieuwe klanten is voor 5,95 een speciaal kennisma- kingspakket samengesteld met lekkere producten ter waarde van 13,95. Verder zit er in het pak ket een informatieboekje en een set waardebonnen. Met die bon nen kunnen klanten tien weken lang van speciale actieprijzen pro fiteren. In het proefpakket zitten vruchtensap, bosbessenjam, bul gur, kruidenpaté, zakdoekjes, afwasmiddel, koekjes, thee, en caramel dessert. Er is gekozen voor een bonte mix aan produc ten. Een aantal producten is voor veel consumenten nieuw. Het proefpakket is een voordelige gelegenheid om daar eens kennis mee te maken. - -c en zijn urtsluitenc l J». ik Wil Bent u a nooit reent»» cvoedingscentrum.nl uitleg hoe de biologische landbouw werkt en met uitgebreide informatie over verschillende groepen voedingsmiddelen NIEUW IN HET SCHAP: Supermarkten bieden steeds meer variatie in biologisch brood, van voorverpakt tot voorgebakken en versgebakken. Van oudsher biedt de natuurvoedingswinkel een uit gebreid assortiment voor de broodliefhebber. U vindt er brood met maanzaad, zonnepitten of sesam, diverse granenmixen, en allerlei vormen van bolletjes tot bus- en vloerbrood. De meeste soorten zijn er in een gist- en een zuurdesemvariant. Er zijn winkels die wel veertig soorten in huis hebben! Wat weinig mensen weten is dat het niet-biologische Nederlandse brood vooral gebakken wordt van Biologische producten zijn her kenbaar aan het EKO-keurmerk. De producten worden geteeld zonder kunstmest en zonder chemische bestrijdingsmiddelen. Bovendien zijn geen chemisch- synthetische geur-, kleur- en smaakstoffen en geen conserve ringsmiddelen toegevoegd. Bio logische producten zijn gentech- vrij. De biologische landbouwnor- men zijn gebaseerd op het behoud van milieu, natuur en landschap en het welzijn van die ren. Deze regels gelden in de hele Tegen inlevering van deze waardebon kunt u bij alle deelnemende natwrvoedings- winkels en retórmhuizen een ItenrBsrnaJw^spakkBt Wen van 13,95 voor €5,95! Steeds meer A-merken komen met een eigen biologische lijn. Campina, Friesche Vlag, Peijnen- burg en Silvo zijn een paar voor beelden. Ook Bonduelle introdu ceert deze maand biologische pro ducten. Bonduelle heeft voor de bekende en de luxere producten uit haar assortiment gekozen. De Mexico-melange bijvoorbeeld is een mix van doperwten, maïskor rels en paprika. Verder zijn ook doperwten, sperzieboontjes, maïs korrels en doperwten/worteltjes verkrijgbaar. Later dit jaar wordt de serie verder uitgebreid met nieuwe producten. De stap naar biologisch was voor Bonduelle niet zo moeilijk. Het bedrijf produceert al haar groen ten in eigen beheer, van zaaien tot oogsten en verwerken. Daar naast had Bonduelle al een actief milieu-programma, waarbij mini maal bestrijdingsmiddelen wor den ingezet en geen kunstmest. Frans Saat van De Groene Passage in Rotterdam is een van de deel nemende winkeliers Steeds vaker wordt bij het berei den van brood gebruik gemaakt van enzymen die met behulp van genetische gemodificeerde micro- organismen zijn gemaakt. Dit soort informatie staat niet op de verpakking. Biologisch brood met EKO-keurmerk is gentechvrij. Trouwens, ook kleurstoffen en conserveermiddelen zijn taboe. De biologische boeren willen dit jaar vooral laten zien dat de Toen de open dagen zes jaar geleden voor het eerst werden georganiseerd was biologisch eten nog betrekkelijk onbekend. Biologische producten waren alleen te krijgen in speciaalzaken en op boerenmarkten. Nu is het dé trend. Ook supermarkten heb ben oog voor de behoefte van de consument aan voeding die natuurlijker is geproduceerd. Biologische zuivel is het meest bekend. In elke winkel is tegen woordig biologische melk te koop. De koeien lopen zoveel mogelijk buiten, op weiden waar geen kunstmest en bestrijdings middel aan te pas komt. Ook 's winters krijgen ze biologisch voer. Biologische boeren die aan natuurbescherming doen laten de slootkanten vrij bij het mesten. Zo ontstaat er een bonte keur aan akkeronkruiden langs de percelen groeit. Het gras wordt pas in juni gemaaid; dat is wel zo prettig voor broedende weidevogels. Zo gaan natuur en landbouw hand in hand. I informatie over aanbiedingen en een natuurvoedingswinkel proef volle, smaak- o van de riawur VOH© fcdéj war xwwowwwwzwwww: o’ Heeft u de smaak van biologisch te pakken? Dan is Smaakmakend vast iets voor u. Een kleurrijk magazine vol verrassende en eigentijdse recepten. En met achtergrondinformatie over biolo gische landbouw en voeding. Helemaal gratis. U kunt het nieuwste nummer van Smaak makend afhalen bij de natuurvoe dingswinkel. II »l «ms eerder Nederland. Deze druif is vroeg rijp en gewend aan een koel klimaat." Onkruid wordt bestreden met het zaaien van bloemenmengsels. En dankzij de lieveheersbeestjes en zweefvliegen die daar op af komen, wordt de schadelijke druivenmot bestreden. Bezoekers kunnen de wijn uiteraard zelf even keuren. Wel snel zijn, want over belangstelling voor zijn product heeft Voshaar niet te klagen. volle, smaak van de natuur l Bonduel s biologisch spe of hel 0341 46 Europese Unie. In Nederland heeft de overheid Skal aangewezen om de controles uit te voeren. Dit alles geldt voor groente en fruit, voor zuivel, voor vlees en voor producten die daarvan gemaakt worden zoals brood, conserven, vruchtensap pen en de vele honderden andere biolo gische produc ten die te koop zijn. In Nederland kennen we eigenlijk alleen gist als rijsmiddel. In Duits land is zuurdesem net zo gehrui- kelijk. Zuurdesem is een natuurlijk rijsmiddel. In een mengsel van meel, water en wat zoetmiddel ontwikkelen zich na een paar dagen vanzelf gistcellen en melk zuurbacteriën. Zuurdesem geeft brood een bijzondere, eigen smaak. Open dagen bij de biologische boer Op 22 en 23 juni organiseert Platform Biologica de traditionele open dagen van de biologische landbouw. Bij een kleine twee honderd boerenbedrijven in het hele land kunnen bezoekers komen kijken en proeven. t Jn pi* I volle, smaak® natöUT 3

Kranten Streekarchief Midden-Holland

Weekblad voor Waddinxveen | 2002 | | pagina 17