Zo vader zo zoon i I De zon schijnt altijd in Restaurant Kreta I In memoriam Joop Baas sr. Ondernemer en ereburger overleden i I I ■F w 1 Waddinxveen is een groot aantal familiebedrijven rijk. Bedrijven die van vader op zoon worden over gedragen, maar ook bedrijven waarin vader en zoon, of moe der en dochter de handen in een hebben geslagen. In de we kelijkse rubriek 'Zo vader, zo', laat het Weekblad voor Waddinx veen elke week zo'n bijzonder fa miliebedrijf aan het woord. Deze week een gesprek met Giorgios Bachtsevanis en zijn zoon Geor gios van Restaurant Kreta. Elektricien Overname WADDINXVEEN/REEUWIJK dus precies 20 jaar geleden.” Eigenaar: Adres: Hoe kwamen jullie hier terecht? Zoon Georgios neemt het woord: „Samen met een compagnon zijn mijn vader en ik ooit in Gouda in de Wijdstraat begonnen. Maar twee kapiteins op een schip ging niet zo goed. We zijn rond gaan kijken en vonden deze lo catie. Daarmee waren we het eerste restau rant aan de Gouwe Boulevard. Dat is dit jaar Tekst: Fred Spoor Foto: Riekelt Bezemer neming te maken met op een gegeven moment 1.500 werknemers. Onder hen bevonden zich ook de tot directeur opgeklommen beide zoons Joop jr. en Niek, die al vanjongsafin het bedrijf werk ten. De kroon op het werk was het hoofdkantoor aan de Wilhelminakade dat op 7 mei 1991 door prins De Waddinxveense ondernemer en ereburger Joop Baas sr. (1940-2009). Foto: Archief Bert Woudenberg Zijn jullie van Kreta? „Nee”, is het eerlijke antwoord. „Wij komen uit Alexandroupolis in het noorden van Grieken land. Wij gingen ooit met vakantie naar Kreta en vonden dat een prima naam voor een restaurant. Vooral omdat die naam ook hier bij veel vakantie gangers goede herinneringen oproept.” Wat is de verdeling van de taken? „Mijn vader besloot het na 45 jaar wat kalmer aan te gaan doen”, zegt Giorgios. „Hij heeft geleide lijk de zaak aan mij overgedragen, maar is hier ie dere dag te vinden. Of achter de bar, of in de keu ken. Koken ligt hem, ooit begon hij in het leger als kok. Samen met mijn vrouw drijven wij nu de zaak en doen de inkoop. Mijn vrouw verzorgt de bediening en ik sta in de keuken.” Bemhard werd geopend. Het werkgebied had zich inmiddels uitgebreid tot het ontwerpen, in stalleren en renoveren van de infrastructuur van voorzieningen in de ruimste zin van het woord. Hieronder vielen van oudsher voorzieningen als gas, water, centrale verwarming, elektra en riole ring. Daarna kwamen er de data-, telecommuni- Merkt u iets van de crisis? „Niet of nauwelijks. Wij hebben een uitgebreide menukaart met betaalbare prijzen en een grote kring van vaste gasten.Tot nu toe mopperen wij zeker niet.” Hoe denkt u over het nieuwe centrum? Hun antwoord komt snel: „Geen sprake van, wij blijven hier en wat ons betreft ook de volgende 20 jaar. In 2000 hebben we de zaak grondig ver- catie-, televisie- en signaleringssystemen bij. Joop Baas sr. speelde hierop al in een vroeg stadi um in, onder andere door het uitbreiden van het aantal regiovestigingen (Zwolle, Haarlem, Dok- kum) en het ovememen en oprichten van bedrij ven. Het geheim van zijn succes was het kunnen aanbieden van een totaalpakket. Uiteindelijk be stond zijn onderneming uit 25 gespecialiseerde bedrijven. Door bovendien te zorgen voor goede bedrijfsopleidingen was hij in staat de nieuwste technieken toe te passen en zijn opdrachtgevers van dienst te zijn. Wat maakt Grieks eten tot een andere beleve nis? „Volgens mij zit het verschil hoofdzakelijk in het gebruik van kruiden. Wij maken er in de keu ken meer en anders gebruik van. Als gasten daar problemen mee hebben passen we ons graag aan, maar dat moet dan wel even van tevoren worden gezegd.” bouwd en opnieuw ingericht. We hebben het hier prima naar ons zin.” Origineel Grieks Restaurant en Afhaalservice Blijft Restaurant Kreta een familiebedrijf? Het echtpaar Bachtsevanis kijkt elkaar even aan voor hun reactie volgt: „Eigenlijk hopen we het Joop Baas, die als 4-jarige met zijn ouders van Gouda naar Waddinxveen was verhuisd, ging in 1957 als 17-jarige in het aannemingsbedrijfje van zijn vader werken. De jonge elektricien kwam toen net van de ambachtsschool. Ook het grond werk voor kabels en leidingen kreeg hij al gauw onder de knie. Zijn respect voor grondwerkers, die hij een altijd een even belangrijke schakel in een bedrijf noemde als een directeur, stamt uit die tijd. In 1959 moest hij als 19-jarige, na het ziek worden van zijn in 1963 overleden vader, het grondbe drijf ovememen, aanvankelijk samen met wijlen zijn broer Henk. Met gezond verstand en vooruit strevendheid bouwde hij de rond 1900 door zijn grootvader begonnen onderneming uit. In de tweede helft van de vorige eeuw slaagde Joop Baas sr. er met zijn nuchtere wijze van den ken en doen in van de Baas Bedrijven een onder- wel. We hebben twee dochters van 23 en 20 jaar. Die zijn altijd bereid om bij te springen op drukke avonden. De tijd zal moeten leren of ze hier hun verdere bestaan gaan opbouwen. Maar voorlopig gaan we samen door met de hulp van vader.” Naam bedrijf: Specialiteiten Restaurant Kreta Georgios Bachtsevanis Nesse 8 (Gouwe Boulevard) Wad dinxveen Bestaat sinds: 1989 Vestiging: In 1999 nam de Rotterdamse TBI Bouwgroep BV de aandelen, werkmaatschappijen en regiovesti gingen van J. Baas Beheer BV over. De verkoop door Baas Interholding BV was gebaseerd op ont wikkelingen in de markt en het gegeven dat de nieuwe eigenaar qua werkwijze en besluitvor ming goed aansloot bij de cultuur van de Wad dinxveense onderneming. Voor Joop Baas sr. en zijn beide zonen, die na'de aandelenoverdracht gedrieën uit het familiebe drijf stapten, betekende dit overigens niet dat er aan hun zaken doen een einde kwam. Gezamen lijk gingen ze succesvol aan de slag in de wereld van het onroerend goed. Senior bleef echter de spil van een hechte groep zakenvrienden. Joop Baas sr. is naast zijn zakelijke activiteiten ook voorzitter geweest van de Waddinxveense Oran jevereniging, de voetbalvereniging Waddinxveen en de biljartvereniging Sportvrienden. Hij stond ook op de kandidatenlijst van de VVD-afdeling Waddinxveen, maar gemeenteraadslid, fractie voorzitter of wethouder wilde hij onder geen be ding worden. In 1999 werd Joop Baas sr.die groot is geworden door een gewoon mens te blijven, benoemd tot ereburger van Waddinxveen. Op Koninginnedag 2006, vijf maanden na zijn 65e verjaardag, kwam daar als dank voor al zijn maatschappelijke acti viteiten het Ridderschap in de Orde van Oranje- Nassau bij. ndernemer Joop Baas sr. is zaterdag jl. in besloten kring op de algeme- U ne begraafplaats aan de Alberdingk Thijmlaan ter aarde besteld. De Wad dinxveense zakenman, die alweer jarenlang in Reeuwijk woonde, overleed een week eerder op 68-jarige leeftijd in het Goudse Groene Hart Zie kenhuis. Aan zijn begrafenis ging zaterdag een afscheids- plechtigheid vooraf in een paviljoen aan de Zuide lijke Rondweg.. Onder de talrijke aanwezigen be vonden zich ook de oud-burgemeesters Kees van der Linden en Fedde Jonkman en tv-entertainer Paul de Leeuw. Toespraken waren er van Zuid- Hollands oud-gedeputeerde Ted Jansen, vriend Bart van der Sprong, Loes Roos van café ‘Sport’ (Kerkstraat) en Joop Baas’ beide zonen Joop jr. en Niek. Een kleinkind las een gedicht voor en speel de piano. De baar was omgeven door een zee van rode rozen. Door Bert J. Woudenberg ■W^KBLAD'VÖÜRWAnDiNXVEEN I Woensdag 1 april 2009 J-y

Kranten Streekarchief Midden-Holland

Weekblad voor Waddinxveen | 2009 | | pagina 21